2.5 C
Brussel
Dinsdag, November 28, 2023
EuropaMoet belastingbetalers se geld in België na verdagte anti-kultus-uitrustings gaan?

Moet belastingbetalers se geld in België na verdagte anti-kultus-uitrustings gaan?

BELGIË: Enkele besinning oor die aanbeveling van die Federal Cult Observatory oor "kultusslagoffers" (II)

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalige chargé de mission by die kabinet van die Belgiese ministerie van onderwys en by die Belgiese parlement. Hy is die direkteur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), 'n NRO gebaseer in Brussel wat hy in Desember 1988 gestig het. Sy organisasie verdedig menseregte in die algemeen met 'n spesiale fokus op etniese en godsdienstige minderhede, vryheid van uitdrukking, vroueregte en LGBT mense. HRWF is onafhanklik van enige politieke beweging en enige godsdiens. Fautré het feitesendings oor menseregte in meer as 25 lande uitgevoer, insluitend in gevaarlike streke soos in Irak, in Sandinistiese Nicaragua of in Maoïstiese gebiede van Nepal. Hy is 'n dosent aan universiteite op die gebied van menseregte. Hy het baie artikels in universiteitsjoernale gepubliseer oor verhoudings tussen staat en godsdienste. Hy is 'n lid van die Persklub in Brussel. Hy is 'n menseregte-advokaat by die VN, die Europese Parlement en die OVSE.

BELGIË: Enkele besinning oor die aanbeveling van die Federal Cult Observatory oor "kultusslagoffers" (II)

HRWF (12.07.2023) - Op 26 Junie het die Federal Observatory on Cults (CIAOSN / IACSSO), amptelik bekend as die "Sentrum vir inligting en advies oor skadelike kultiese organisasies” en geskep deur die wet van 2 Junie 1998 (gewysig deur die wet van 12 April 2004), het 'n aantal "Aanbevelings rakende hulp aan slagoffers van sektariese invloed".

(Weergawe en français I   -   Weergawe en français II)

Slagoffers van "kultusse" of godsdienste?

Die Cult Observatory is nie in beheer van die verskaffing van psigososiale of regshulp aan slagoffers van kultusse nie. Dit rig navraers egter na die toepaslike ondersteuningsdienste en verskaf algemene regsinligting. Die misbruike en lyding wat beskryf word, is baie uiteenlopend van aard, sê die Observatory.

Volgens die Observatory is slagoffers mense wat verklaar dat hulle ly of gely het aan kultiese manipulasie of die gevolge van kultiese manipulasie van iemand na aan hulle.

Die Observatory wys in die teks van sy Aanbeveling daarop dat “die begrip van slagoffers in werklikheid wyer is as dié wat deur wetlike definisies gegee word. Benewens direkte slagoffers (voormalige volgelinge, ens.), is daar ook kollaterale slagoffers (ouers, kinders, vriende, familie, ens.) en stille slagoffers (voormalige volgelinge wat nie die feite aan die kaak stel nie, maar wat ly, kinders, ens.) ”. Dit is ook versigtig om sekere oratoriese voorsorgmaatreëls te tref en nie die toestand te onderskryf van 'n persoon wat beweer dat hy 'n slagoffer is nie.

Op die geregtelike front “kan regsassistente slegs ingryp en hulp verleen as ’n kriminele klag ingedien word, wat selde die geval is in die kultiese konteks,” sê die Observatory. Die konsep van "kultus" bestaan ​​egter nie deur die wet nie, en "die kultiese konteks" nog minder.

Dit is waar dat in alle areas van menseverhoudinge (gesin, huwelik, hiërargies, professioneel, sport, skool, godsdiens...), vind slagoffers dit moeilik om 'n kriminele klag in te dien om 'n verskeidenheid sielkundige of ander redes.

In die godsdienstige konteks, en veral in die Rooms-Katolieke Kerk, is die aantal slagoffers van gedokumenteerde en bewese seksuele misbruiksake wat strafregtelik strafbaar is of was, ontelbaar wêreldwyd. Toe hierdie misbruike gepleeg is, het die werklike slagoffers stilgebly, en duisende het hulle daarvan weerhou om aanklagte in te dien. Die uitsondering en stigmatisering van sogenaamde "kultusse" buite die algemene godsdienstige konteks kan net 'n afgeknotte siening van die werklikheid gee. Kultusse” bestaan ​​nie in die wet nie.

Wie moet vir die slagoffers betaal? Die Staat, en dus belastingbetalers?

Regoor die wêreld is en was daar slagoffers van verskillende soorte godsdienstige, geestelike of filosofiese groepe. Die staat verskaf geen finansiële ondersteuning vir die sielkundige versorging van die genoemde slagoffers nie.

Die Katolieke Kerk het eensydig en finaal besluit om sy geledere te suiwer, beweerde gevalle van mishandeling te identifiseer en te dokumenteer, klagtes in howe of in ander kontekste te hanteer, en finansieel in te gryp om skade te dek wat deur lede van sy geestelikes veroorsaak is. Regstappe wat lei tot boetes, finansiële vergoeding van bewese slagoffers deur die regbank of tronkvonnisse kan ook nodig wees.

In ons demokrasieë is die wettige kanale die veiligste. Die eerste hulp wat gegee moet word aan mense wat beweer dat hulle slagoffers is, is wettig: om hulle te help om 'n klag in te dien en dan die regstelsel te vertrou om die feite vas te stel, die status van slagoffers te bevestig of nie, en in sy uitsprake voldoende finansiële vergoeding in te sluit vir enige sielkundige skade.

Dit is die enigste geloofwaardige manier om te bepaal of daar 'n oortreding van die wet deur 'n bepaalde godsdiensgroep was, of daar slagoffers was en of hulle vergoed moet word.

Die Cult Observatory is 'n sentrum vir inligting en advies. Dit kan dus wettiglik 'n mening uitreik en 'n aanbeveling aan die bevoegde Belgiese owerhede maak. Dit het egter geloofwaardigheid verloor sedert sy mening oor beweerde seksuele misbruik van minderjariges wat binne die Jehovah's Witness-beweging gepleeg is en vermoedelik deur die godsdienshiërargie versteek is, totaal en al was. deur 'n Belgiese hof afgekeur weens 'n gebrek aan bewyse in 2022.

'n Raad van die Cult Observatory wat deur die Belgiese regstelsel skuldig bevind is

In Oktober 2018 het die Cult Observatory 'n verslag gepubliseer oor beweerde seksuele misbruik van minderjariges wat binne die Jehovah's Witness-gemeenskap gepleeg is en die Belgiese Federale Parlement gevra om die saak te ondersoek.

Die Observatory het gesê dit het verskeie getuienisse ontvang van mense wat beweer dat hulle seksueel misbruik is, wat gelei het tot 'n reeks klopjagte op plekke van aanbidding en huise van Jehovah se Getuies.

Hierdie beskuldigings van seksuele misbruik is sterk deur die godsdienstige gemeenskap betwis. Die Jehovah se Getuies het gevoel dat dit skadelik vir hulle en hul reputasie was, en het die saak hof toe geneem.

In Junie 2022 het die Brusselse hof van eerste instansie ten gunste van die Jehovah se Getuies beslis en die Observatory veroordeel.

Die uitspraak het gesê dat die Observatory “het ’n fout begaan met die opstel en verspreiding van die verslag getiteld “Verslag oor die behandeling van seksuele misbruik van minderjariges binne die Jehovah se Getuie-organisasie”.

Die Brusselse hof van eerste instansie het ook die Belgiese staat beveel om die uitspraak vir ses maande op die Observatory se tuisblad te publiseer.

Die hof se besluit is verwelkom deur Jehovah se Getuies, wat 'n “besonder berugte gerug” aan die kaak gestel het wat hul gemeenskap van sowat 45,000 XNUMX lede en simpatiseerders in België teiken.

Die Cult Observatory beveel openbare befondsing aan vir organisasies met min geloofwaardigheid of deursigtigheid

Die Observatory verklaar dat een van sy hoofvennote aan die Franssprekende kant, die Service d'Aide aux Victimes d'Emprise et de Comportements Sectaires (SAVECS) van die Beplanning familie Marconi (Brussel), het “mense gehelp en berading gegee wat verklaar dat hulle ly of gely het aan kultiese manipulasie of die gevolge van kultiese manipulasie van ’n geliefde,” maar dat dit sy deure om begrotingsredes gesluit het.

Aan die Nederlandssprekende kant sê die Observatory dit werk in samewerking met die nie-winsgewende organisasie Studie en Adviesgroep Sekten (SAS-Sekten), maar die vereniging se vrywilligers is nie meer in staat om versoeke om bystand, wat onbeantwoord bly, te hanteer nie.

Die Observatory loof die kundigheid en professionaliteit van hierdie twee verenigings.

Voorlopige navorsing oor hierdie twee organisasies wek egter bedenkinge oor hul deursigtigheid, en gevolglik oor die betroubaarheid van die Observatory se mening.

Die  SAVECS webwerf bevat geen jaarlikse aktiwiteitsverslag nie, en dit maak ook nie melding van enige inligting rakende die slagofferondersteuningsake wat deur hulle hanteer word nie (aantal sake, aard, betrokke godsdienstige of filosofiese bewegings, ens.).

Die  Centre de Consultations et de Planning Familial Marconi swyg ook oor die kwessie van hulp aan kultusslagoffers. Die Sentrum Marconi voer die volgende aktiwiteite uit: mediese konsultasies; voorbehoeding, swangerskapmonitering, VIGS, SOS'e; sielkundige konsultasies: individue, paartjies en gesinne; sosiale konsultasies; regskonsultasies; fisioterapie. Dit bied ook “’n diens om slagoffers van kultiese invloed en gedrag te help – SAVECS -: sielkundige luister en konsultasie, voorkoming, gespreksgroepe”. Om die slagoffers van sektes te help blyk dus baie periferaal tot sy mandaat te wees.

SAS-Sekten is 'n organisasie wat in 1999 gestig is in die nasleep van die Belgiese parlementêre verslag oor kultusse, wat 'n bladsy op die Vlaamse streek se amptelike webwerf die streek se inwoners in te lig oor die bestaande maatskaplike bystanddienste. Alhoewel hulp vir kultusslagoffers as die eerste item van sy mandaat gelys word, is daar ook geen aktiwiteitsverslag oor hierdie onderwerp nie. Weereens, 'n totale gebrek aan deursigtigheid en 'n groot gaping tussen wat gestel word en wat moontlik bereik word.

SAS-Sekten se huidige sigbare figuur is 'n voormalige Jehovah-getuie wat die beweging hof toe geneem het op aanklagte van diskriminasie en aanhitsing tot haat. In 2022 het hy die appèl verloor, sy aanklagte is ongegrond verklaar.

Menseregte Sonder Grense is van mening dat openbare befondsing van sulke groepe, soos aanbeveel deur die Cult Observatory, nie geloofwaardig is nie en dat 'n ander oplossing gevind moet word.

Frankryk se slegte voorbeeld, nie te volg nie

Op 6 Junie 2023, Franse media berig  dat die verspreiding van openbare fondse aan twyfelagtige verenigings gelei het tot die bedanking van die president van Frankryk se Cult Observatory (MIVILUDES) teen die agtergrond van die Marianne Fonds skandaal, waarvan hy die bestuurder was onder die gesag van sy minister, Marlène Schiappa.

Op 16 Oktober 2020 is 'n sekondêre skoolonderwyser, Samuel Paty, deur 'n 18-jarige Moslem-ekstremis onthoof omdat hy sy studente spotprente van Mohammed gewys het wat deur "Charlie Hebdo" gepubliseer is. Na die Franse regering se inisiatief is die Marianne-fonds toe deur minister Marlène Schiappa geloods (aanvanklike begroting van 2.5 miljoen EUR). Die doel was om verenigings te finansier wat veg teen Moslem-fundamentalisme en separatisme. Vervolgens het minister Schiappa aangevoer dat kultusse nie minder separatisties en fundamentalisties is nie, en dat anti-kultusverenigings uit hierdie fonds gefinansier moet word. Sommige van hulle na aan MIVILUDES is toe “geprioritiseer” en het “voorregte gekry”, wat welkom was gegewe hul finansiële probleme. Op 31 Mei 2023 het die Algemene Inspeksie van die Administrasie (IGA) 'n eerste verslag uitgereik oor wat in Frankryk bekend staan ​​as die skandaal van die Marianne Fonds.

Klagtes is teen verskeie Franse anti-kultusverenigings ingedien.

Die Belgiese staat en belastingbetalers moet nie gebruik word om die finansies van nie-deursigtige verenigings uit te red nie.

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -