12 C
Brussel
Maandag, September 25, 2023
NieuwsBetere preventie en bestrijding van grondoorzaken die nodig zijn om voedselcrises te bestrijden

Betere preventie en bestrijding van grondoorzaken die nodig zijn om voedselcrises te bestrijden

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

officiële instellingen
officiële instellingen
Nieuws meestal afkomstig van officiële instellingen (officiële instellingen)

Meer van de auteur

De WHO lanceert een wereldwijde gezondheidspas

De WHO lanceert een wereldwijde gezondheidspas geïnspireerd op het Europese digitale Covid-certificaat

0
De Wereldgezondheidsorganisatie zal het systeem van de Europese Unie voor digitale COVID-certificering overnemen om een ​​wereldwijde gezondheidspas op te zetten om de wereldwijde mobiliteit te vergemakkelijken.
Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel

Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel

0
Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel, zeggen deelnemers aan de jaarlijkse bijeenkomst tegen mensenhandel
Wereldbijendag 20 mei

Wereldbijendag 20 mei – We zijn allemaal afhankelijk van het voortbestaan ​​van bijen

0
Wereldbijendag is 20 mei en valt samen met de verjaardag van Anton Janša, die in de 18e eeuw pionierde met moderne bijenteelttechnieken
die nodig zijn om de mediavrijheid te waarborgen en de democratie te beschermen

Dringende collectieve reactie nodig om mediavrijheid te waarborgen en democratie te beschermen

0
De negende Zuidoost-Europese mediaconferentie, "At a Crossroads: Safeguarding Media Freedom to Protect Democracy",
Het aantal mensen dat te maken heeft met acute voedselonzekerheid, die dringend levensreddende voedselhulp en levensonderhoud nodig heeft, blijft in een alarmerend tempo groeien, volgens een gezamenlijk VN-rapport dat woensdag is vrijgegeven.
 
"Acute honger stijgt naar ongekende hoogten en de wereldwijde situatie wordt alleen maar erger", zei David Beasley, uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP). 

De jaarverslag van het Wereldwijd netwerk tegen voedselcrises (GNAFC) – een internationale alliantie van de VN, de Europese Unie (EU), gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties – werpt een licht op de urgentie van het aanpakken van de onderliggende oorzaken in plaats van alleen te reageren op noodsituaties achteraf.

Acute honger stijgt tot ongekende hoogte WFP-chef

Meest in nood

Het rapport richt zich op landen en gebieden waar de ernst van de voedselcrisis de lokale middelen en capaciteiten overtreft. 

Het onthult dat ongeveer 193 miljoen mensen in 53 landen of gebieden in 3 acute voedselonzekerheid hebben ervaren op een crisis- of slechter niveau (IPC/CH Phase 5-2021), een stijging van bijna 40 miljoen mensen in vergelijking met het reeds recordaantal van 2020.

Daarvan waren 570,000 mensen in Ethiopië, het zuiden van Madagaskar, Zuid-Soedan en Jemen ingedeeld in de meest ernstige fase van acute voedselonzekerheid, "catastrofe" fase 5, en hadden dringend actie nodig om wijdverbreide ineenstorting van het levensonderhoud, hongersnood en de dood te voorkomen. 

Als we kijken naar dezelfde 39 landen of gebieden die in alle edities van het rapport worden genoemd, is het aantal mensen dat geconfronteerd wordt met fase 3-niveaus of hoger, bijna verdubbeld tussen 2016 en 2021, en stijgt onverminderd elk jaar sinds 2018.

"De resultaten van het Global Report van dit jaar tonen verder de noodzaak aan om acute voedselonzekerheid op mondiaal niveau collectief aan te pakken in de humanitaire, ontwikkelings- en vredescontext", zei QU Dongyu, directeur-generaal van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). 

© FAO/Sonia Nguyen.

Conflicten blijven de belangrijkste oorzaak van acute voedselonzekerheid.

Hoofdoorzaken

Van conflicten tot milieu- en klimaatcrises, en van economische tot gezondheidscrises met armoede en ongelijkheid als onophoudelijke oorzaken, deze verontrustende trends zijn het resultaat van meerdere drijfveren die in elkaar grijpen.

Extreme weersomstandigheden hebben meer dan 23 miljoen mensen verlamd in acht landen/gebieden, een stijging ten opzichte van 15.7 miljoen in 15 landen/gebieden.

En economische schokken hebben meer dan 30 miljoen mensen in 21 landen/gebieden getroffen, tegen meer dan 40 miljoen mensen in 17 landen/gebieden in 2020 – voornamelijk als gevolg van de gevolgen van de Covid-19 pandemie. 

Conflict belangrijkste drijfveer

Conflicten blijven echter de belangrijkste oorzaak van voedselonzekerheid, aangezien 139 miljoen in 24 landen/gebieden in acute voedselonzekerheid zijn terechtgekomen – tegen ongeveer 99 miljoen in 23 landen/gebieden in 2020.

"Conflicten, de klimaatcrisis, COVID-19 en stijgende voedsel- en brandstofkosten hebben een perfecte storm veroorzaakt", zei de heer Beasley.

"Miljoenen mensen in tientallen landen worden naar de rand van de hongerdood gedreven", voegde hij eraan toe, "dringend noodfinanciering nodig om ze van de rand te halen en deze wereldwijde crisis om te buigen voordat het te laat is". 

Gevolgen Oekraïne

Hoewel de analyse dateert van vóór de Russische invasie van Oekraïne, stelt het rapport vast dat de oorlog de onderling verbonden aard en kwetsbaarheid van mondiale voedselsystemen al aan het licht heeft gebracht, met ernstige gevolgen voor de wereldwijde voedsel- en voedingszekerheid.

Landen die al kampen met een hoge mate van acute honger, zijn bijzonder kwetsbaar voor de risico's die de oorlog in Oost-Europa met zich meebrengt, met name vanwege hun grote afhankelijkheid van de invoer van voedsel en landbouwinputs en vanwege hun kwetsbaarheid voor wereldwijde schokken in de voedselprijzen, aldus het rapport. 

"Het tragische verband tussen conflict en voedselonzekerheid is opnieuw duidelijk en alarmerend", zei dhr. QU.

“Terwijl de internationale gemeenschap moedig gehoor heeft gegeven aan de roep om dringende hongersnoodpreventie en mitigatiemaatregelen, mobilisatie van middelen om de grondoorzaken van voedselcrises, onder meer als gevolg van onder meer de gevolgen van de COVID-19-pandemie, de klimaatcrisis, efficiënt aan te pakken, wereldwijde hotspots en de oorlog in Oekraïne, worstelt nog steeds om aan de groeiende behoeften te voldoen”.

Een paradigmaverschuiving 

De bevindingen van het rapport tonen aan dat er meer prioriteit moet worden gegeven aan kleinschalige landbouw als eerstelijns humanitaire respons.

Bovendien pleit het voor het bevorderen van structurele veranderingen in de huidige externe financiering, om de humanitaire hulp in de loop van de tijd te verminderen door middel van ontwikkelingsinvesteringen op langere termijn, die de grondoorzaken van honger kunnen helpen aanpakken.

Tegelijkertijd moet humanitaire hulp efficiënter en duurzamer worden verleend. 

"De situatie vraagt ​​om grootschalige actie om te evolueren naar geïntegreerde benaderingen van preventie, anticipatie en betere doelgerichtheid om de grondoorzaken van voedselcrises duurzaam aan te pakken, waaronder structurele armoede op het platteland, marginalisering, bevolkingsgroei en kwetsbare voedselsystemen", aldus de Global Network stichtende leden, in een gezamenlijke verklaring met het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) en de Wereldbank.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -