15.2 C
Brussel
Vrijdag, september 22, 2023
Bewerkers keuzeSpaanse psychiater Criado veroordeeld tot een jaar cel

Spaanse psychiater Criado veroordeeld tot een jaar cel

Spaanse psychiater Criado veroordeeld tot een jaar cel voor 'ongepaste, vuile en vernederende' behandeling van patiënt

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Meer van de auteur

Vervolgde christenen - Conferentie in het Europees Parlement over de vervolging van christenen in Sub-Sahara Afrika (Credit: EP-lid Bert-Jan Ruissen)

Doorbreek de stilte over vervolgde christenen

0
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen hield een conferentie en tentoonstelling in het Europees Parlement om de stilte rond het lijden van vervolgde christenen wereldwijd aan de kaak te stellen. De EU moet krachtiger optreden tegen schendingen van de vrijheid van godsdienst, vooral in Afrika, waar door dit stilzwijgen levens verloren gaan.

Spaanse psychiater Criado veroordeeld tot een jaar cel voor 'ongepaste, vuile en vernederende' behandeling van patiënt

De Spaanse psychiater Criado is zojuist veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens 'ongepaste, vuile en vernederende' behandeling van zijn patiënt. Daarnaast zal de psychiater, met een praktijk in Sevilla, het slachtoffer met 5,000 euro morele schade moeten vergoeden.

Artikel is oorspronkelijk in het Spaans geschreven door Rosalina Moreno. voor de beroemde juridische redactie CONFILEGAL. [Hier is het vertaald om het in andere talen bekend te maken]

De 9e correctionele rechtbank van Sevilla (Spanje) heeft een psychiater veroordeeld, José Javier CF., tot een jaar gevangenisstraf wegens een misdrijf tegen de morele integriteit, met de verzwarende omstandigheid van onnodig uitstel, voor de “ongepast, vulgair en vernederend” behandeling van een van zijn patiënten.

1 JAAR GEVANGENIS EN 5.000 EURO VERGOEDING VOOR MORELE SCHADE

Naast de gevangenisstraf kreeg hij een verbod van twee jaar om met het slachtoffer te communiceren of hem te benaderen binnen een straal van 300 meter en werd hij veroordeeld tot het betalen van 5,000 euro aan het slachtoffer als vergoeding voor morele schade.

De uitspraak, uitgesproken op 31 juni (352 /2022), werd ondertekend door rechter Isabel Guzmán Muñoz en is zojuist openbaar geworden.

De patiënt heeft de klacht op 17 december 2015 ingediend samen met zeven andere vrouwen die soortgelijke gebeurtenissen hebben gemeld, maar waarvoor deze procedure niet wordt voortgezet omdat zij in hoger beroep bij beschikking van 11 januari 2017 door de provinciale rechtbank van Sevilla verjaard zijn verklaard ( zevende deel).

De zaak is behandeld door advocaat Inmaculada Torres Moreno.

DE BEWEZEN FEITEN

Het hoofd van de correctionele rechtbank 9 van Sevilla acht het bewezen dat de eiser het privé-consult bijwoonde van: José Javier CF., in Sevilla, op 20 en 26 januari en 4 en 9 februari 2015 – de eerste vergezeld van haar man -, het ontvangen van “te allen tijde ongepaste, vuile en vernederende behandeling” door de veroordeelde, die, “zonder zich op enig moment te interesseren voor haar psychiatrische geschiedenis, voortdurend denigrerende uitlatingen uitte en informeerde naar haar seksleven”.

Volgens haar vroeg hij haar “hoe vaak had ze die week geneukt” of merkte op dat het sturen van haar pillen voor niets was”omdat een goede neukbeurt haar zou genezen“, haar aansporend om “draag rode strings, rode hoge hakken ... want dat was wat haar man en elke man haar zo zouden geven” (gebaart met zijn arm om een ​​erectie te simuleren).

draag rode strings, rode hoge hakken ... want dat was wat haar man en elke man haar zo zouden geven

De rechter beschrijft in de uitspraak verschillende zinnen die de psychiater in deze consultaties tegen het slachtoffer uitsprak, waarbij hij haar vaak aansprak met uitdrukkingen als “gek” (soms zelfs in het bijzijn van andere patiënten), en haar ook zei “deze gekke vrouw is niet te genezen“, terwijl ze tegelijkertijd een schertsende houding tegenover haar aanhield omdat ze fan was van de voetbalclub Real Betis Balompié of de Paasweek leuk vond.

Volgens de rechter zei het slachtoffer, dat depressieve episodes van angst vertoonde, “gebruikt om de consultaties in een staat van moedeloosheid en angst te verlaten“, en na overleg met haar man, besloot ze te stoppen met gaan…

DE VERKLARING VAN DE AANVRAGER IS 'VOLLEDIG GELOOFWAARDIG'.

Het openbaar ministerie beschuldigde hem van een voortdurende misdaad tegen de morele integriteit, artikelen 74 en 173.1 van het Spaanse Wetboek van Strafrecht, en vroeg hem te worden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en hem te verbieden te communiceren met of het slachtoffer te benaderen binnen een straal van 300 meter gedurende drie jaar, en dat hij het slachtoffer 6,000 euro vergoedt.

De particuliere aanklager van zijn kant beschuldigde hem van een misdrijf tegen de morele integriteit op grond van artikel 173.1 en eiste twee en een half jaar gevangenisstraf, een verbod op communicatie en nadering binnen 500 meter van het slachtoffer voor een periode van vijf jaar langer dan de opgelegde gevangenisstraf en 40,000 euro schadevergoeding voor de veroorzaakte lichamelijke en psychische schade en morele schade.

Bij het opleggen van de gevangenisstraf hechtte de rechter vooral veel waarde aan de “ernst” van de feiten, “met zijn gedrag de integriteit van een zeer kwetsbare persoon schaadt, gelet op zijn specifieke medische situatie, en ook het feit dat de actie geen op zichzelf staande handeling was", waarin wordt gespecificeerd dat "criminele continuïteit niet als zodanig wordt bestraft, aangezien bij misdaden tegen de morele integriteit een vernederende behandeling wordt geïntegreerd door een herhaling van handelingen die kunnen worden ingevoegd in de typische actie-eenheid voorzien in artikel 173. 1 van de bestraffende tekst , wat op zichzelf het begrip doorlopend misdrijf uitsluit”.

Guzmán Muñoz geeft aan dat niet naar behoren is vastgesteld dat het slachtoffer objectieve psychische schade heeft geleden als gevolg van het handelen van de veroordeelde. Hij legt echter uit dat de geaccrediteerde realiteit van de feiten en hun inhoud een situatie van “onvermijdelijke morele schade die verder gaat dan objectieve verificatie“. Ze stelt dat in dit geval de morele schade “voortvloeit uit het beschermde wettelijke recht en de ernst van de actie die haar strafrechtelijk heeft geschaad“, en veroordeelt José Javier CF daarom tot schadevergoeding van 5,000 euro aan eiseres.

Een bedrag dat volgens de rechter “proportioneel en adequaat” gelet op de omstandigheden van het geval, de context waarin de gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en hun beschrijving; hun duur, evenals de impact die de gebeurtenissen hebben gehad op het slachtoffer, hun evolutie en de schade aan de waardigheid die is veroorzaakt, zonder het bedrag te bereiken dat door de particuliere vervolging wordt geëist, omdat de mogelijke gevolgen niet uitdrukkelijk zijn gedefinieerd.

De rechter benadrukte dat het bewijs van de aanklager zich concentreerde op de getuigenverklaring van het slachtoffer, die "volledig geloofwaardig" is, het zijn "duidelijk en grondig, ondanks de tijd die is verstreken sinds de gebeurtenissen, coherent, zonder tegenstrijdigheden en volhardend", is "omgeven door objectieve perifere bevestigingen die de aannemelijkheid van haar getuigenis versterken” en “wordt ondersteund” door verschillende medische en psychologische rapporten.

Zo verwijst de rechter naar de getuigenis van de ex-echtgenoot van klaagster, die haar bij het eerste consult vergezelde, of die van meerdere patiënten die voor verschillende psychische problemen naar de praktijk van de psychiater gingen en ermee instemden”over de vernederende behandeling die ze kregen, waarbij de beklaagde herhaaldelijk seksuele handelingen verrichtte, [en] voortdurend werd ondervraagd om hun seksuele voorkeuren te achterhalen, waardoor ze zich vernederd en niet met respect behandeld voelden'.

"Deze getuigen hebben hun verschillende ervaringen in de mondelinge behandeling verteld, die in deze beslissing niet zullen worden behandeld, om geen weerloosheid te veroorzaken aangezien ze verjaard zijn verklaard en niet kunnen worden vervolgd, maar zelfs als ze niet worden gehoord, hun getuigenis van referentie moet worden gewaardeerd," ze legt uit.

GEVOELENS VAN ANGST EN MINDERHEID

De magistraat benadrukt dat in de zaak in kwestie, “de verklaring van het slachtoffer, aanhoudend, coherent en objectief bevestigd, is rationeel voldoende om het plegen van het misdrijf te bewijzen, ondanks het feit dat de verdachte, gebruikmakend van zijn recht op verdediging, de feiten ontkent, zelfs nadat hij patiënten op een vertrouwde en hechte manier heeft behandeld, of er een grove uitdrukking op hebben gebruikt, aangezien de kracht van de afgelegde verklaringen zijn versie van de feiten tegenspreekt'.

Naar het oordeel van de rechter “het lijdt geen twijfel dat de onderwerping door een psychiater van een patiënt met psychische stoornissen aan een situatie van vernedering met opmerkingen” zoals beschreven in de rulin, vormen het gedrag dat strafbaar is op grond van artikel 173 van het Spaanse Wetboek van Strafrecht, aangezien “dergelijke uitdrukkingen zijn niet alleen ongepast voor de arts-patiëntrelatie, maar creëerden ook gevoelens van angst en minderwaardigheid bij het slachtoffer, die haar waarschijnlijk zouden vernederen, aangezien zij een bijzonder kwetsbaar persoon was vanwege haar psychiatrische geschiedenis'.

De zin is niet definitief. Daartegen kan beroep worden aangetekend bij het Provinciaal Hof van Sevilla.

dergelijke uitingen zijn niet alleen ongepast voor de arts-patiëntrelatie, maar creëerden ook gevoelens van angst en minderwaardigheid bij het slachtoffer

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -