15.2 C
Brussel
Vrijdag, september 22, 2023
InternationaleG7-landen moeten mondiaal leiderschap en solidariteit tonen, zegt Guterres

G7-landen moeten mondiaal leiderschap en solidariteit tonen, zegt Guterres

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

De wereld rekent op het leiderschap en de solidariteit van de G7-landen Dat heeft de VN-chef zondag gezegd, sprekend met journalisten in Hiroshima, Japan, dat hij beschreef als een "wereldwijd symbool van de tragische gevolgen wanneer naties niet samenwerken" en het multilateralisme verlaten.

De G7, die bestaat uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, komt samen met de Europese Unie bijeen in de stad waar in 1945 de eerste atoombom werd gedropt, een plek die secretaris- Generaal António Guterres beschreef, als een “bewijs van de menselijke geest'.

“Telkens wanneer ik bezoek, word ik geïnspireerd door de moed en veerkracht van de Hibakusha”, zei hij, verwijzend naar de overlevenden van die vreselijke oorlogsdaad. “De Verenigde Naties staan ​​achter hen. We zullen nooit stoppen met streven naar een wereld zonder kernwapens. '

Haves en have-nots

De heer Guterres zei dat zijn boodschap aan de leiders van de G7 duidelijk en eenvoudig was: “terwijl het economische plaatje overal onzeker is, rijke landen kunnen het feit niet negeren dat meer dan de helft van de wereld – de overgrote meerderheid van de landen – is lijden onder een diepe financiële crisis. '

Hij herhaalde zijn standpunt dat voor het eerst in een officieel bezoek aan Jamaica vorige week, dat de problemen waarmee ontwikkelingslanden worden geconfronteerd drie dimensies hebben; moreel, machtsgerelateerd en praktisch.

Uitweiden over de “systemische en onrechtvaardige vooringenomenheid” in het wereldwijde economische en financiële systeem; de verouderdheid van de wereldwijde financiële architectuur; en het feit dat zelfs binnen de huidige regels opkomende economieën in de steek waren gelaten en short verkocht waren; de VN-chef zei dat de G7 nu de plicht had om op te treden.

Herverdeling van de macht

Hij zei dat het financiële systeem dat was gecreëerd door de herschikking van Breton Woods na de Tweede Wereldoorlog, simpelweg "zijn kernfunctie als wereldwijd vangnet niet had vervuld", ondanks de economische schokken van COVID en de Russische invasie van Oekraïne.

Hij zei dat het tijd was om het Breton Woods-systeem op te lossen en de VN te hervormen Veiligheidsraad.

“Dit is in wezen een kwestie van herverdeling van macht in overeenstemming met de realiteit van de wereld van vandaag. '

Hij zei dat de G7 niet langer een toeschouwer kan zijn: “In onze multipolaire wereld, terwijl de geopolitieke verdeeldheid groeit, kan geen enkel land of groep landen toekijken. miljarden mensen worstelen met de basis van voedsel, water, onderwijs, gezondheidszorg en banen.”

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, ontmoet Fumio Kishida, de premier van Japan, op de G7 Hiroshima-top in 2023.
VN-foto / Ichiro Mae - Secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres ontmoet Fumio Kishida, de premier van Japan, op de G7 Hiroshima-top 2023.

'Duidelijk van de baan'

Benadrukken van de gevaren van het over het hoofd zien van het tempo van klimaatverandering, schetste hij de specifieke gebieden waar de rijksten ter wereld centraal stonden in het succes van klimaatactie.

De huidige projecties laten zien dat de mensheid afstevent op een temperatuurstijging van 2.8°C tegen het einde van deze eeuw, zei hij tegen journalisten, en dat de komende vijf jaar waarschijnlijk de warmste ooit zullen zijn. volgens de laatste cijfers van het weerbureau van de VN, WMO.

Hij zei dat de G7, met zijn enorme economische en financiële invloed, "centraal in klimaatactie”, die werkt, “maar niet genoeg en we zijn duidelijk van de baan”.

“Onze Versnellingsagenda beoogt make-up voor verloren tijd. Het roept alle G7-landen op om het netto nulpunt zo dicht mogelijk bij 2040 te bereiken, en voor opkomende economieën om dit zo dicht mogelijk bij 2050 te doen.”

Een klimaatsolidariteitspact roept de G7 op om middelen te mobiliseren om minder welvarende economieën te ondersteunen bij het versnellen van de decarbonisatie, om binnen de 1.5 ° -limiet voor verwarming te blijven, vergeleken met pre-industriële niveaus.

Secretaris-generaal António Guterres sluit zich aan bij wereldleiders die hun respect betuigen bij het Hiroshima Peace Memorial.
VN-foto / Ichiro Mae - Secretaris-generaal António Guterres sluit zich aan bij wereldleiders die hun respect betuigen bij het Hiroshima Peace Memorial.

Steenkool uitfaseren

"Dit vereist snellere tijdlijnen om fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen en hernieuwbare energiebronnen op te voeren. Het betekent een prijs op koolstof zetten en subsidies voor fossiele brandstoffen stopzetten. Ik roep de G7 op om steenkool tegen 2030 volledig uit te bannen”, aldus de VN-chef.

Maar hij deed ook een oproep voor klimaat rechtvaardigheid, namens de landen die het minst hebben gedaan om de crisis te veroorzaken, maar het meest lijden.

"We moeten aanpassings- en vroegtijdige waarschuwingssystemen opvoeren om gemeenschappen in de frontlinie te helpen... Het is de hoogste tijd voor ontwikkelde landen om de beloofde 100 miljard dollar per jaar te verstrekken", voegde hij eraan toe.

En hij herhaalde ook dat de Schadefonds overeengekomen in Sharm el-Sheikh, tijdens COP27 vorig jaar, “moet geoperationaliseerd worden”.

G7-landen moeten mondiaal leiderschap en solidariteit tonen, zegt Guterres
- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -