15.7 C
Brussel
Vrijdag, september 29, 2023
GodsdienstChristendomHet Patriarchaat van Moskou 'annexeerde' het Oekraïense bisdom Berdyansk

Het Patriarchaat van Moskou 'annexeerde' het Oekraïense bisdom Berdyansk

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

Het bisdom Berdyansk van de UOC, gelegen in de door Rusland bezette regio Zaporozhye, werd door een officieel besluit van de synode van het patriarchaat van Moskou uit de Oekraïens-orthodoxe kerk gehaald. Het besluit stelt "om het bisdom Berdyan te accepteren in directe canonieke en administratieve ondergeschiktheid aan de patriarch van Moskou en heel Rusland." Dit gebeurde op 16 mei, toen een nieuwe heersende bisschop werd aangesteld, bisschop Luka van Bronitsa, vicaris van patriarch Kirill van Moskou.

Om de inbeslagname van het bisdom en de verwijdering van de Oekraïense metropoliet te rechtvaardigen, werd een oproepbrief van de plaatselijke priesters van 1 mei gebruikt, die hun politieke loyaliteit aan de bezettende Russische autoriteiten beloofden. Ze zeggen dat ze er sterk naar verlangen om onder directe ondergeschiktheid te komen aan de patriarch van Moskou, aangezien hun metropoliet niet in staat is geweest om voor het bisdom te zorgen en dit heeft geleid tot onrust in het kerkelijk leven. Van de 86 priesters tekenden er slechts vijf niet en waren er vijf ziek.

De wens van priesters is echter nooit een factor geweest bij het veranderen van de bisschoppelijke jurisdictie van welk bisdom dan ook. Daarom werd in het besluit van de Russische synode "de daadwerkelijke stopzetting van het bisdom door metropoliet Ephrem van Berdyan" gebruikt als reden voor de annexatie.

De laatste dienst van metropoliet Ephrem in de kathedraal in Berdyansk was echter op 25 april voor Radonitsa (Paasdienst voor de doden), waaruit blijkt dat de rechtvaardige bisschop zijn bisdom "niet in de steek liet", maar dat er een canoniek voorwendsel werd gezocht. Er werd gebruik gemaakt van het ziekteverlof van de metropoliet direct na de vakantie, dat meteen werd gepresenteerd als “verlating van het bisdom”.

Het besluit is een duidelijk voorbeeld van kerkelijk farizeïsme, waarbij de kanunniken alleen worden gebruikt om een ​​kerkelijk aanvaardbare schijn te geven aan een onrechtvaardigheid waarvan iedereen zich bewust is.

Op 19 mei reageerden metropoliet Ephrem van Berdyansk en Primorsky van de UOC scherp en plaatsten vier priesters uit het bisdom onder interdict.

Dit zijn de secretaris van het bisdom Berdyan, Prot. Sergiy Iljoesjtsjenko en de regionale afgevaardigde van de regio Kamian, Archimandrite Dimitrii (Mikheshkin), wegens "grove schending van de priestereed op basis van Regel 39 van de Heilige Apostelen en Regel 57 van het Concilie van Laodicea." Pater Yevgeny Klimenko en pater Dmytro Lebedchenko, hoofd van de diocesane jeugdafdeling, werden ook onder interdict geplaatst wegens "grove schending van de priesterlijke eed op basis van Regel 39 van de Heilige Apostelen".

Op 21 mei verklaarde het ROC de beslissingen van de Oekraïense metropoliet echter "ongeldig": "Met de zegen van de heerser van het bisdom Berdyan, Zijne Eminentie Bisschop Luka, kondigen we aan dat krachtens het besluit van de heilige synode van 16 mei met betrekking tot het beheer van het bisdom Berdyan, worden de decreten die op 19 mei van dit jaar zijn uitgevaardigd door Zijne Eminentie Ephrem en eventuele daaropvolgende decreten, als ongeldig beschouwd.

Het bisdom Berdyansk werd in 2007 gevormd door de Oekraïens-orthodoxe kerk door de opdeling van het bisdom Zaporizhian in twee delen: Zaporizhia en Berdyansk. Sinds 2012 wordt het beheerd door Metropolitan Efrem.

Dit is een ander Oekraïens bisdom dat zich losmaakte van de UOC en zich aansloot bij het Patriarchaat van Moskou – in dit opzicht volgt het kerkelijk beleid strikt de politieke lijn van de Russische staat, die de bezette gebieden annexeerde.

Deze strategie weerhoudt Russische kerkdiplomaten er echter niet van zichzelf internationaal te presenteren als "verdedigers van de canonieke Oekraïense kerk". Ze hebben gelijkgestemde aanhangers onder de Bulgaarse hoge geestelijkheid, die deze en soortgelijke acties als volkomen rechtvaardig, vroom en in de geest van het orthodoxe geloof beschouwen.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -