4.4 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
CultureMozart heeft een pijnstillend effect op pasgeborenen, zo heeft een onderzoek bewezen

Mozart heeft een pijnstillend effect op pasgeborenen, zo heeft een onderzoek bewezen

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws

De muziek van Mozart heeft een kalmerend effect op baby's. Het kan de pijn verlichten tijdens kleine medische ingrepen, blijkt uit een uniek onderzoek van de Thomas Jefferson Universiteit in Philadelphia.

Voordat hun bloed werd afgenomen door een arts via een standaard hielprikprocedure, kreeg iets meer dan de helft van de baby's twintig minuten lang een rustgevend instrumentaal slaapliedje voorgespeeld door de beroemde muzikant. De andere helft wachtte zwijgend.

Wanneer pasgeborenen op het punt staan ​​een licht pijnlijke procedure te ondergaan, krijgen ze gewoonlijk een kleine dosis suiker als kalmerend middel. Twee minuten voor de hielprik kregen alle zuigelingen sucrose om de pijn enigszins te verlichten. Het slaapliedje speelde tijdens de hielprik en duurde daarna ongeveer vijf minuten. Ouders mochten hun baby’s tijdens het onderzoek niet fysiek knuffelen, meldde Science Alert.

Een onderzoeker beoordeelde de pijn van de baby's regelmatig aan de hand van gezichtsuitdrukkingen, huilen, ademen, bewegingen van ledematen en alertheid. De onderzoeker droeg een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, dus hij wist niet of de muziek speelde of niet.

Uiteindelijk vertoonden de pasgeborenen die werden blootgesteld aan Mozart een “statistisch en klinisch significante” vermindering van de scores op de Neonatale Pijnschaal (NIPS) vóór, tijdens en na de hielprik.

Tegenwoordig is er aanzienlijk bewijs dat suggereert dat muziek de perceptie van pijn bij volwassenen aanzienlijk kan verminderen, maar toch is het onduidelijk hoe zang deze verbazingwekkende prestatie tot stand brengt, en of het aangeboren of aangeleerd is.

Onderzoek onder pasgeborenen is een goede mogelijkheid voor verder onderzoek, vooral omdat pijnmedicatie voor deze groep vaak geen optie is.

In 2017 ontdekten onderzoekers dat wanneer orale sucrose werd gecombineerd met muziektherapie bij premature baby's, er een grotere pijnverlichting was tijdens de hielpriktest.

Prematuur geboren kinderen zijn echter niet de beste groep om te bestuderen. Ze worden vaak blootgesteld aan pijn tijdens hun verblijf op de intensive care, wat betekent dat ze een veranderde perceptie en fysieke reactie op de sensatie kunnen hebben.

De recente Bronx-studie is de eerste die voldragen baby's onderzoekt. De resultaten laten zien dat bepaalde soorten rustgevende muziek een krachtig kalmerend effect kunnen hebben op zelfs de kleinste menselijke hersenen. Dit kan zijn omdat muziek baby’s afleidt van hun pijn. Maar uit eerder onderzoek bij volwassenen blijkt dat levendige en prettige muziek de pijn beter verlicht dan donkere en droevige muziek. En dit betekent dat afleiding de resultaten niet volledig kan verklaren.

In het huidige onderzoek zijn geen verschillende soorten muziek en hun pijnstillende effecten met elkaar vergeleken; factoren die in toekomstig onderzoek zouden kunnen worden onderzocht.

Wetenschappers die aan de huidige proef hebben gewerkt, zeggen dat ze nu geïnteresseerd zijn in de vraag of de stemmen van ouders net zo rustgevend kunnen zijn voor pasgeborenen als Mozart.

Foto door Hamid Tajik: https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-long-sleeve-dress-wearing-black-and-white-plaid-hat-7152126/

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -