1.5 C
Brussel
Donderdag december 7, 2023
GodsdienstVERBODENRussische criminele bombardementen op de kathedraal van Odessa: beoordeling van de schade

Russische criminele bombardementen op de kathedraal van Odessa: beoordeling van de schade

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Een interview met architect Volodymyr Meshcheriakov, die leiding gaf aan de wederopbouw van de historische kerk in 2000–2010, die in de jaren dertig door Stalin werd verwoest

Door Dr. Ievgeniia Gidulianova

Bitter Winter (14.09.2023) – In augustus 2023, minder dan een maand nadat de Russische raket de Transfiguratiekathedraal van Odesa zwaar had beschadigd, was architect Volodymyr Meshcheriakov (*) in de Oekraïense zeehaven om de schade van de Russische aanval te beoordelen.

Meshcheriakov is een persoonlijkheid wiens naam rechtstreeks verband houdt met de geschiedenis van de wederopbouw van de Odesa-kathedraal van de Transfiguratie van de Verlosser, die volledig werd verwoest in de tijd van Stalin.

In 1999 was een groep architecten onder zijn leiding de laureaat van de nationale oproep voor projecten voor de wederopbouw van de Odesa-kathedraal van de Transfiguratie van de Verlosser. Op basis van zijn project werd de kathedraal in 2000-2010 herbouwd en vervolgens ontving hij de Staatsprijs van Oekraïne op het gebied van architectuur voor de reconstructie van de kathedraal van Odesa. Hij is ook auteur van een monografie over dit onderwerp.

Het interview

Vraag: Hoe beoordeelt u vanuit uw professioneel standpunt de omvang van de verwoesting die aan de Transfiguratiekathedraal is toegebracht als gevolg van de Russische raketbeschietingen op Odessa in de nacht van 23 juli 2023?

Volodymyr Meshcheriakov: De raket ging verticaal door het dak boven het rechteraltaar en vernietigde de vloer van de kathedraal en twee ondergrondse gewapende betonvloeren van het onderste deel van de kathedraal. De muren van dit deel van het gebouw raakten aanzienlijk beschadigd. Meer dan 70% van de dakconstructies en de koperen bekleding van de kathedraal werden volledig verwoest of beschadigd door granaatscherven en de explosiegolf. Bijna alle koperen coating van het dak van de kathedraal moet worden gedemonteerd en gerestaureerd. De artistieke inrichting van het bovenste deel van het gebouw werd bijna volledig verwoest. Alle iconostasen werden ook grondig vernietigd: de marmeren en de twee zijkanten. De marmeren vloer werd aanzienlijk beschadigd door raketfragmenten.

Vraag: Hoeveel denkt u dat het zal kosten om de Odesa-kathedraal van de Transfiguratie van de Verlosser volledig te restaureren?

Volodymyr Meshcheriakov: Het exacte bedrag dat nodig is voor de volledige restauratie van de kathedraal kan alleen worden bepaald op basis van de ontwikkeling van een wetenschappelijk onderzoek, ontwerp en begrotingsdocumentatie voor de benodigde werkzaamheden. Het voorbereiden van documentatie voor een gedetailleerd onderzoek, het ontmantelen en herstellen van de beschadigde structuren, de architecturale en artistieke decoratie binnen en buiten de kathedraal is een grote klus die meerdere jaren kan duren. Tot nu toe is de ontwikkeling van dergelijke documentatie volgens mijn informatie niet aan de gang, de voorstellen voor dergelijk werk en financieringsbronnen zijn niet geïdentificeerd.

Ik ben forensisch expert bij het ministerie van Justitie van Oekraïne en ik ben van mening dat een van de documentatie-elementen voor de restauratie van de kathedraal en andere vernietigde objecten een forensisch rapport zou moeten zijn met conclusies en de omvang van de schade. Naar mijn mening kan dit bedrag gelijk zijn aan 5 miljoen dollar. Het bedrag dat nodig is voor de restauratie van de kathedraal in zijn oorspronkelijke vorm kan voor de rechter worden gebracht ter compensatie van het aanvallende land.

V.: Hoe lang kan het duren voordat de restauratie is gerealiseerd?

Volodymyr Meshcheriakov: Ik denk dat het na het identificeren van de financieringsbronnen, de donoren en de wederopbouwbedrijven, vijf tot tien jaar intensief en gekwalificeerd werk zal kosten om de kathedraal volledig te restaureren. Nu is het allereerst noodzakelijk om de kathedraal te inspecteren en ontwerpramingen voor restauratie op te maken.

De kathedraal werd in meer dan honderd jaar in fasen gebouwd en gereconstrueerd. Het Kathedraalplein werd in 1794 aangewezen op het eerste plan van Odesa, opgesteld door de Nederlandse militair ingenieur Franz De Volan. Na de laatste reconstructie in 1900-1903 bood het plaats aan maximaal 12,000 mensen en was het het grootste kerkgebouw in het zuiden van Oekraïne, het centrum van het spirituele leven voor de inwoners van Odessa.

In 1936 werd de Odesa-kathedraal van de Transfiguratie van de Verlosser beroofd en verwoest door de Sovjetautoriteiten, net als veel andere kerken in de USSR.

In 1991 begon ik met het verzamelen van originele gegevens en andere informatie over de kathedraal, en in 1993 werd onder mijn leiding het eerste project voltooid om dit bijzondere verloren gegane culturele erfgoed van Oekraïne te reconstrueren.

In 1999 won ons project om de kathedraal te herbouwen een nationale wedstrijd en we bleven het project verder ontwikkelen. De kathedraal werd vanaf 2000 in drie fasen gebouwd. In 2007 werd ze in gebruik genomen, kreeg ze de status van historisch monument van lokale betekenis in Oekraïne en werd ze in 2010 plechtig ingewijd. 10 jaar zonder inzet van publieke middelen, uitsluitend op donaties van burgers, bedrijven en diverse andere organisaties. Het Zwarte Zee Orthodoxe Fonds werd in Odesa opgericht om fondsen en donaties in te zamelen voor het ontwerp, de bouw en de artistieke decoratie van de kathedraal.

Vraag: Zijn er al werkzaamheden aan de gang die verband houden met urgente maatregelen gericht op het behoud en de bescherming van de kathedraal als cultureel erfgoedobject van Oekraïne tegen verdere vernietiging?

Volodymyr Meshcheriakov: Op dit moment is, dankzij de inspanningen van burgers, het puin van fragmenten van vernielde bouwwerken en het interieur van de kathedraal opgeruimd. Het belangrijkste is nu de installatie van tijdelijke bedekking vóór de herfst-winterperiode, die het interieur beschermt tegen regen en sneeuw. Er wordt proactief in deze richting gewerkt, maar naar mijn mening zijn deze onvoldoende.

Alle krachten en middelen van Oekraïne zijn er nu op gericht om het Oekraïense leger te verzekeren van de overwinning op de verschrikkelijke agressor – het Rusland van Poetin. In de eerste plaats hebben Oekraïense burgers wier huizen zijn verwoest financiële steun nodig. Het kathedraalgebouw is eigendom van het bisdom Odesa van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC), dat ook vluchtelingen helpt en niet over zulke aanzienlijke fondsen beschikt voor de restauratie van de Transfiguratiekathedraal.

V. Wie in Oekraïne heeft beloofd bij te dragen aan de wederopbouw? Wat is het bedrag van hun beloofde bijdrage?

Volodymyr Meshcheriakov: De kathedraal van Odesa werd in 1999 opgenomen in het staatsprogramma voor de wederopbouw van de opmerkelijke verloren culturele erfgoedlocaties van Oekraïne, dat voorziet in de toewijzing van financiering voor alle werkzaamheden, maar er is nooit financiering voor dit project toegewezen. Het Zwarte Zee Orthodoxe Fonds is geopend om geld in te zamelen voor de restauratie van de kathedraal. Tot op heden heb ik geen informatie over de Oekraïners die zich vrijwillig hebben aangemeld om de restauratie van de kathedraal te financieren die door de Russische raketaanval is verwoest.

V. Hebben de stadsautoriteiten van Odesa u benaderd met een aanbod om deel te nemen aan de restauratie van de Transfiguratiekathedraal van Odesa?

Volodymyr Meshcheriakov: Nee, ze hebben geen contact met mij opgenomen. Als hoofd van het team van ontwerpers van de herbouwde kathedraal acht ik het noodzakelijk om voor de huidige en toekomstige generaties zichtbaar te maken dat het Odesa-heiligdom door een Russische raket is verwoest. Daartoe moet het restauratieproject een bepaling bevatten waarin de oorsprong van de vernietiging wordt vermeld op de belangrijkste beschadigde muren buiten en binnen de kathedraal. Om dit te doen, moeten bij een toekomstig restauratieproject scheuren in de beschadigde muren buiten en binnen de kathedraal worden geregistreerd en in rood worden weergegeven. Een dergelijk besluit zal de aanval van een Russische raket op de kathedraal van Odesa visueel vereeuwigen. De geregistreerde en belichte vernietiging van dit deel van de kathedraal kan een van de gedenkplaatsen van Oekraïne worden ter nagedachtenis aan de militaire agressie van Poetins Rusland.

Wie is Volodymyr Meshcheriakov:

Volodymyr Meshcheriakov is een Ph.D Arch, Ass. Prof., Laureaat van de Staatsprijs van Oekraïne op het gebied van architectuur in 2010 voor de reconstructie van de Odesa Transfiguratiekathedraal, lid van het Oekraïense Comité van ICOMOS, voorzitter van de regionale afdeling Odesa van de Architectuurkamer van de Nationale Unie van Architecten van Oekraïne. Forensisch deskundige van het Ministerie van Justitie van Oekraïne. Research Fellow bij het Researchers at Risk Program van de British Academy en Visiting Scholar Trinity College, Universiteit van Cambridge.

Auteur van twee monografieën en ruim 70 wetenschappelijke publicaties, artikelen, scripties op het gebied van architectuur en bescherming van cultureel erfgoed.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -