1.6 C
Brussel
Woensdag, november 29, 2023
EuropaConsumentenkredieten: waarom zijn bijgewerkte EU-regels nodig

Consumentenkredieten: waarom zijn bijgewerkte EU-regels nodig

De leden van het Europees Parlement hebben nieuwe regels aangenomen om consumenten te beschermen tegen creditcardschulden en rekening-courantkredieten.

Parlement goedgekeurd nieuwe regels voor consumentenkrediet in september 2023, na een overeenstemming bereikt met de Raad in december 2022.


Consumentenkredieten zijn leningen voor de aankoop van consumptiegoederen en -diensten. Ze worden vaak gebruikt om te betalen voor auto's, reizen en voor huishoudelijke artikelen en apparaten.

Bestaande EU-regels

De bestaande EU-regels – de richtlijn consumentenkrediet – zijn bedoeld om Europeanen te beschermen en tegelijkertijd de EU-markt voor consumentenleningen te bevorderen. De regels hebben betrekking op consumentenkredieten variërend van € 200 tot € 75,000 en vereisen dat kredietgevers informatie verstrekken zodat kredietnemers aanbiedingen kunnen vergelijken en weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Consumenten hebben 14 dagen de tijd om een ​​kredietovereenkomst op te zeggen en kunnen de lening vervroegd aflossen, waardoor de kosten dalen.

De regels zijn in 2008 aangenomen en moesten worden bijgewerkt om aan de huidige omstandigheden te voldoen.

Waarom veranderingen nodig zijn?

De moeilijke economische situatie betekent dat meer mensen op zoek zijn naar leningen, en digitaliseren heeft nieuwe spelers en producten op de markt gebracht, ook niet-banken, zoals apps voor crowdfunding-leningen.

Dit betekent bijvoorbeeld dat het makkelijker en wijder is om online kleine leningen af ​​te sluiten – maar deze kunnen duur of ongeschikt blijken te zijn. Het betekent ook dat er nieuwe manieren moeten worden gevonden om informatie digitaal vrij te geven en de kredietwaardigheid van consumenten te beoordelen met behulp van AI-systemen en niet-traditionele gegevens.

De huidige regels beschermen consumenten die kwetsbaar zijn voor een te hoge schuldenlast onvoldoende. Bovendien zijn de regels niet geharmoniseerd tussen de EU-landen.

Nieuwe regels voor consumentenkrediet

De nieuwe regels zeggen dat crediteuren op een transparantere manier standaardinformatie aan consumenten moeten garanderen en hen in staat moeten stellen alle essentiële informatie gemakkelijk te zien op elk apparaat, inclusief een mobiele telefoon.

De commissieleden benadrukten dat kredietreclame consumenten met een te hoge schuldenlast niet mag aanmoedigen om krediet te zoeken en dat het een prominente boodschap moet bevatten dat geld lenen geld kost.

Om te helpen bepalen of een krediet past bij de behoeften en middelen van een persoon voordat het wordt toegekend, willen EP-leden dat informatie zoals huidige verplichtingen of kosten van levensonderhoud vereist is, maar er mag geen rekening worden gehouden met sociale media en gezondheidsgegevens.

De nieuwe regels vereisen:

  • Een goede beoordeling van de kredietwaardigheid van consumenten
  • Beperking van de kosten
  • Onvoorwaardelijke opnamemogelijkheid van 14 dagen
  • Recht op vervroegde aflossing
  • Een duidelijke waarschuwing in advertenties dat lenen geld kost

De nieuwe regels hebben betrekking op kredietovereenkomsten tot € 100,000, waarbij elk land de bovengrens bepaalt op basis van lokale omstandigheden. De Europarlementariërs willen dat rood staan ​​en kredietoverschrijdingen, die steeds vaker voorkomen, worden gereguleerd, maar zeggen dat het aan de EU-landen moet zijn om te beslissen of zij de regels voor consumentenkrediet toepassen op sommige leningen, zoals kleine leningen tot € 200, rente -gratis leningen en leningen die binnen drie maanden en tegen geringe kosten moeten worden terugbetaald.

De Raad zal de nieuwe regels ook moeten goedkeuren voordat ze in werking kunnen treden.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -