4.4 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
instellingenRaad van EuropaDe EC beëindigt de monitoring voor Bulgarije en Roemenië

De EC beëindigt de monitoring voor Bulgarije en Roemenië

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws

De Commissie introduceerde de rapporten uit 2007 en stelde eerst halfjaarlijks en later jaarlijks beoordelingen en aanbevelingen op

De Europese Commissie heeft op 15 september aangekondigd dat zij een einde maakt aan het samenwerkings- en verificatiemechanisme dat toezicht houdt op de justitiële hervormingen en de strijd tegen corruptie in Bulgarije en Roemenië, evenals tegen de georganiseerde misdaad in Bulgarije.

De Commissie introduceerde de rapporten uit 2007 en stelde eerst halfjaarlijks en later jaarlijks beoordelingen en aanbevelingen op.

In 2019 besloot de EC te stoppen met het uitbrengen van rapporten voor ons land vanwege voldoende implementatie van de aanbevelingen, en tegen die tijd had zij 17 beoordelingen uitgebracht.

In juli van dit jaar maakte de commissie bekend het mechanisme te willen beëindigen. Het Samenwerkings- en Toetsingsmechanisme werd ingevoerd bij de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU in 2007 als overgangsmaatregel, zo blijkt uit de aankondiging van vandaag door de Europese Commissie.

Vanaf 2020 heeft de EC een gemeenschappelijk jaarverslag geïntroduceerd over de stand van de rechtsstaat in elk van de EU-landen.

“Ik wil Bulgarije en Roemenië feliciteren met de aanzienlijke vooruitgang die ze tot nu toe hebben geboekt sinds hun toetreding tot de EU”, zei de voorzitter van de commissie, Ursula von der Leyen, zoals geciteerd in de aankondiging.

“De rechtsstaat is een van onze gedeelde kernwaarden als unie en beide landen hebben de afgelopen jaren belangrijke hervormingen doorgevoerd. Wij erkennen deze inspanningen door het mechanisme te beëindigen. Het werk kan nu worden voortgezet in het kader van de jaarlijkse beoordeling van de rechtsstaat, net als voor alle andere landen in de EU”, voegt ze eraan toe.

De ontwikkeling van de situatie op het gebied van de rechtsstaat in de EU heeft een nieuwe context geschapen voor de samenwerking van de EG met Bulgarije en Roemenië, zo voegt de aankondiging toe.

De jaarverslagen over de rechtsstaat begeleiden duurzame hervormingen voor Bulgarije en Roemenië, maar ook voor de rest van de EU-landen. Sinds vorig jaar bevatten deze nieuwe rapporten ook aanbevelingen, waarmee de implementatie van veel van de overeengekomen hervormingen in Bulgarije en Roemenië wordt gevolgd. Waar nodig wordt de voortgang op dit gebied ook gemonitord in het kader van het Europees semester, merkt de commissie op.

“De beëindiging van het samenwerkings- en toetsingsmechanisme is een erkenning en onvoorwaardelijke beoordeling dat de Bulgaarse zijde er met het werk van de regering en de Nationale Vergadering in is geslaagd fundamentele en duurzame hervormingen op het gebied van de rechtsstaat door te voeren, die duidelijk de vermogen van ons land om zijn verplichtingen jegens een voorspelbaar en betrouwbaar lid van de Europese Unie na te komen”, aldus vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Maria Gabriel.

Volgens haar is dit een erkenning voor de langetermijnactiviteit en inspanningen van de Bulgaarse burgers en het maatschappelijk middenveld.

“Het besluit van vandaag van de Europese Commissie is een aanzienlijk succes en een erkenning van de hervormingen die in Bulgarije worden doorgevoerd op het gebied van de rechtsstaat. Dit vergroot het vertrouwen in het Bulgaarse rechtssysteem aanzienlijk en zal een gunstige invloed hebben op het proces van Bulgarije's integratie in Schengen en de eurozone”, aldus de Bulgaarse minister van Justitie Atanas Slavov.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -