4.4 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
MensenrechtenMensenrechten in Rusland: 'Aanzienlijke verslechtering'

Mensenrechten in Rusland: 'Aanzienlijke verslechtering'

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

De speciale VN-rapporteur voor Rusland, Mariana Katzarova, luidde de noodklok over wat volgens haar een patroon is van onderdrukking van burgerrechten en politieke rechten daar. 

Het aanpakken van de Raad voor de mensenrechten in Genève uitte mevrouw Katzarova haar ernstige bezorgdheid over massale willekeurige arrestaties en het ‘aanhoudende gebruik van marteling en mishandeling’.

Duidelijk bewijs

Onder verwijzing naar bijna 200 bronnen uit binnen- en buitenland benadrukte de door de VN aangestelde deskundige ook het gebrek aan rechterlijke onafhankelijkheid en het recht op een eerlijk proces.

“De grote hoeveelheid informatie die met mij is gedeeld, is indicatief voor de omvang van de uitdagingen op het gebied van de mensenrechten waarmee de Russische samenleving vandaag de dag wordt geconfronteerd”, zei ze.

Mevrouw Katzarova zei dat er massale willekeurige arrestaties, detenties en intimidatie zijn geregistreerd voor “iedereen die zich uitspreekt tegen de Russische oorlog tegen Oekraïne of het lef heeft de acties van de regering te bekritiseren.”

Maar het uiteenvallen van de fundamentele rechten begon niet in februari vorig jaar, maar “de wortels van deze repressie gaan veel verder terug.”

'Incrementeel en berekend'

“De stapsgewijze en berekende beperkingen van de mensenrechten in Rusland in de afgelopen twintig jaar hebben hun hoogtepunt bereikt in het huidige staatsbeleid om iedere daadwerkelijke of vermeende afwijkende mening te criminaliseren.”

Tussen februari 20,000 en juni 2022 werden ruim 2023 mensen gearresteerd wegens deelname aan ‘grotendeels vreedzame’ anti-oorlogsprotesten.

Bovendien ontving mevrouw Katzarova meldingen van marteling en mishandeling tijdens detentie, waaronder seksueel geweld en verkrachting, door wetshandhavingsfunctionarissen die zich richtten op anti-oorlogsdemonstranten.

De Russische autoriteiten hebben ook propaganda en retoriek gebruikt om aan te zetten tot haat en geweld tegen Oekraïners, zo stelt het rapport. Er zijn 600 strafrechtelijke rechtszaken aangespannen tegen zogenaamde ‘anti-oorlogsactiviteiten’.

Mevrouw Katzarova voegde eraan toe dat kinderen op scholen te maken krijgen met bedreigingen en ernstige gevolgen als ze ‘zelfs een anti-oorlogsbeeld schetsen’.

Burgermaatschappij 

De situatie in Rusland heeft geleid tot een “effectieve afsluiting van de maatschappelijke ruimte, het tot zwijgen brengen van publieke dissidenten en onafhankelijke media”, benadrukte mevrouw Katzarova, een gedachte die tijdens de zitting van de Raad door veel lidstaten werd herhaald. 

Veranderingen in de wet op zogenaamde buitenlandse agenten of 'ongewenste organisaties' betekenen bijvoorbeeld dat onafhankelijke stemmen, zoals mensenrechtenverdedigers en onafhankelijke media, nu sterk aan banden worden gelegd.

“De vaak gewelddadige handhaving van deze wetten heeft geresulteerd in een systematische onderdrukking van organisaties uit het maatschappelijk middenveld”, zei mevrouw Katzarova, verwijzend naar het toezicht, de detentie en soms de vervolging van de nu “gestigmatiseerde”, onafhankelijke groepen – waarvan velen tot ballingschap worden gedwongen of gevangenis. 

Russische duw terug

Samen met veel lidstaten drong de VN-expert er bij Rusland op aan om “alomvattende hervormingen van de mensenrechten” door te voeren om de “schade van de afgelopen twintig jaar” aan te pakken.

De Russische regering heeft het mandaat van het rapport niet aanvaard en heeft de onafhankelijke deskundige de toegang tot het land ontzegd. De Russen waren tijdens de presentatie van het rapport vertegenwoordigd in de Mensenrechtenraad in Genève, maar reageerden niet. 

In haar toespraak op het forum in Genève riep mevrouw Katzarova Rusland op om “zijn benadering” ten aanzien van haar mandaat te heroverwegen – een gevoel dat door veel aanwezige lidstaten werd herhaald.

Dit is de eerste keer in zijn geschiedenis dat de Raad een rechtendeskundige heeft gemachtigd om mensenrechtenschendingen te onderzoeken binnen de grenzen van een van de permanente leden van de VN Veiligheidsraad.

Speciale Rapporteurs maken deel uit van wat bekend staat als de Speciale Procedures van de Mensenrechtenraad. Zij zijn geen VN-personeel en werken op vrijwillige basis, zonder vergoeding.

bron link

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -