7 C
Brussel
Zaterdag februari 24, 2024
instellingenVerenigde NatiesNu er een wapenstilstand in Gaza in het verschiet ligt, staan ​​VN-hulpteams klaar om de strijd aan te gaan...

Nu er een wapenstilstand in Gaza in het verschiet ligt, staan ​​VN-hulpteams klaar om de hulp op te voeren

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Volgens berichten in de media gaven de lopende onderhandelingen over de overeenkomst tussen Israël en Hamas over een vierdaagse humanitaire pauze en de vrijlating van gijzelaars die door de Palestijnse gewapende groepering sinds de terreuraanslagen van 7 oktober werden vastgehouden, aan dat de inwerkingtreding van de deal eerder onwaarschijnlijk werd geacht. Vrijdag.

Te midden van de toenemende honger heeft het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP)-chef Cindy McCain zei dat de dienst “snel mobiliseerde om de hulp in Gaza op te schalen” zodra veilige toegang is verleend. Haar opmerkingen volgden op de uitspraken van VN-noodhulpchef Martin Griffiths. verklaring over de bereidheid van de Organisatie om de omvang van de hulp die naar de enclave wordt gebracht en over de Strook wordt verdeeld, te vergroten.

Mevrouw McCain zei dat WFP Vrachtwagens staan ​​“te wachten bij de grensovergang bij Rafah, beladen met voedsel voor gezinnen in schuilplaatsen en huizen in heel Gaza, en tarwemeel voor bakkerijen om hun activiteiten te hervatten”.

Uit de laatste humanitaire rapporten van de VN blijkt dat tarwemeel niet langer verkrijgbaar is op de markten in het noorden van Gaza en dat er geen bakkerijen meer functioneren vanwege een gebrek aan brandstof, water, meel en structurele schade.

Hoop op een reddingslijn

Sinds de beperkte hulpleveringen via de grensovergang bij Rafah met Egypte op 21 oktober zijn hervat, zijn iets meer dan 73 vrachtwagenladingen WFP-voedselhulp Gaza binnengekomen, wat ver achterblijft bij de behoeften.

Mevrouw McCain sprak de hoop uit dat er meer brandstof in de enclave zal worden binnengelaten “zodat onze vrachtwagens de broodnodige voorraden kunnen vervoeren en dat brood opnieuw elke dag beschikbaar zal zijn als levensader voor honderdduizenden mensen”.

Ongeveer 75,000 liter brandstof kwam woensdag vanuit Egypte Gaza binnen, na een Israëlisch besluit vorige week om de “dagelijkse binnenkomst van kleine hoeveelheden brandstof voor essentiële humanitaire operaties” toe te staan, aldus het VN-coördinatiebureau voor humanitaire zaken. OCHA.

De brandstof wordt gedistribueerd door het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, ter ondersteuning van de voedseldistributie en de werking van generatoren in ziekenhuizen, water- en sanitaire voorzieningen, schuilplaatsen en andere kritieke diensten in het zuiden van de Strook, aangezien de toegang tot het noorden is afgesneden door Israëlische militaire operaties. 

OCHA-hoofd en VN-noodhulpchef Martin Griffiths zei vorige week dat er zo’n 200,000 liter brandstof per dag nodig was.

Update over de evacuatie van het ziekenhuis

Een nieuwe evacuatie van 190 gewonde en zieke mensen, hun metgezellen en medische hulpverleners uit het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad werd woensdag voltooid.

De ontwikkeling was aangekondigd door de VN-gezondheidsorganisatie WIE als een gezamenlijke inspanning van VN-agentschappen en humanitaire partners onder leiding van de Palestine Red Crescent Society (PRCS).

De evacués werden in een ambulancekonvooi naar het zuiden vervoerd.

OCHA citeerde PRCS-rapporten waarin stond dat de evacuatie “bijna twintig uur duurde omdat het konvooi werd belemmerd en aan inspectie werd onderworpen terwijl het door het controlepunt ging dat Noord- en Zuid-Gaza scheidt” en betreurde het feit dat de levens van patiënten in gevaar waren gebracht.

Geëvacueerde dialysepatiënten werden overgebracht naar het Abu Youssef An Najjar-ziekenhuis in Rafah, Gaza, terwijl andere patiënten werden vervoerd naar het Europese ziekenhuis van de Strip in Khan Younis. Er wordt aangenomen dat er naar schatting 250 patiënten en personeel aanwezig zijn in Al-Shifa, dat niet langer operationeel is, aldus OCHA.

Ondertussen verliet woensdag het laagste aantal ontheemden tot nu toe het noorden van Gaza om naar het zuiden over te steken via de “corridor” die door het Israëlische leger was geopend langs de belangrijkste verkeersader van de Gazastrook, Salah Ad Deen Road.

Volgens OCHA-monitoring trokken slechts zo'n 250 mensen naar het zuiden. Het VN-bureau zei dat de daling “grotendeels wordt toegeschreven aan de verwachtingen die zijn gegenereerd door de humanitaire pauze”, die nog moet worden uitgevoerd.

Tot op heden zijn ruim 1.7 miljoen mensen in Gaza intern ontheemd.

Het leven in Gaza

Ondertussen sprak een medewerker van de UNRWA die deze week Gaza ontvluchtte VN-nieuws over leven en werken tijdens het conflict.

Maha Hijazi, opslag- en distributiefunctionaris van UNRWA, was verantwoordelijk voor het veiligstellen van voedsel voor honderdduizenden ontheemden (IDP's) die nu onderdak bieden in de faciliteiten.

“Ons plan was om 150,000 Palestijnse ontheemden in UNRWA-opvangcentra te hebben, wat nu ongeveer een miljoen bedraagt,” zei ze.

De VN en partners blijven oproepen tot meer hulp in de Gazastrook, die nog steeds kampt met ernstige tekorten aan voedsel, water, brandstof, medicijnen en andere broodnodige goederen.

Volle schuilplaatsen, lege markten

De meeste UNRWA-medewerkers zijn zelf Palestijnse vluchtelingen en sommigen hebben ook hun toevlucht gezocht in de opvangcentra terwijl ze hun levensreddende werk voortzetten. Tot nu toe zijn meer dan 100 van hun collega's vermoord.

Hoewel de familie van mevrouw Hijazi niet in een van de opvangcentra verbleef, zei ze dat haar ouders nauwelijks voedsel konden vinden op de markten.

'We zijn naar de markten geweest, maar die zijn leeg. We hebben niets gevonden om te kopen. We hebben geld, maar we hebben niets om te kopen”, zei ze. 

De beslissing van een moeder

Maandag vluchtten mevrouw Hijazi en haar familie uit Gaza naar Egypte. Ze was boos en aarzelde om haar thuisland, appartement en baan te verlaten.

“Noch mijn kinderen, noch een van onze Palestijnse kinderen voelen zich veilig, veilig en beschermd. De hele dag en nacht horen ze overal bombardementen”, zei ze.

Mevrouw Hijazi herinnerde zich dat haar kinderen, voordat ze naar bed gingen, haar vroegen of ze net als hun buren en familieleden zouden sterven.

“Ik moest ze omhelzen en beloven dat als we sterven, we ook helemaal zullen sterven, zodat we niets zullen voelen. En als je het bombardement hoort, ben je veilig. Van de raket die je zal doden, je zult het geluid niet horen”, zei ze.

Ondanks de pijn van het vertrek uit Gaza naar Egypte, vond mevrouw Hijazi dat dit de beste beslissing was voor haar kinderen, die een dubbele nationaliteit hebben.

‘Ik moet deze kans krijgen om ze te laten slapen en het gevoel te geven dat ze op andere kinderen lijken’, zei ze.

“Ik kan je vertellen dat ik de hele reis samen met mijn kinderen heb zitten huilen omdat we ons land niet willen verlaten, we willen Gaza niet verlaten. Maar we zijn daartoe gedwongen, op zoek naar veiligheid en bescherming.”

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -