6.7 C
Brussel
Maandag, April 22, 2024
Bewerkers keuzeDe Europese Commissie onderneemt formele actie tegen TikTok op grond van de Digital Services Act

De Europese Commissie onderneemt formele actie tegen TikTok op grond van de Digital Services Act

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Brussel, België – In een belangrijke stap om de digitale rechten en de veiligheid van gebruikers te waarborgen, heeft de Europese Commissie een formele procedure gestart tegen de socialemediagigant TikTok, om onderzoek te doen mogelijke inbreuken van de Wet op digitale diensten (DSA). Deze actie onderstreept het engagement van de EU om haar baanbrekende wetgeving af te dwingen die gericht is op het reguleren van de digitale ruimte, met name op gebieden die betrekking hebben op de bescherming van minderjarigen, transparantie van advertenties, toegang tot gegevens voor onderzoekers en het beheer van inhoud die als schadelijk of verslavend kan worden beschouwd.

Na een voorlopig onderzoek, dat onder meer een gedetailleerde analyse omvatte van het risicobeoordelingsrapport van TikTok dat in september 2023 werd ingediend en de antwoorden van het bedrijf op de formele verzoeken om informatie van de Commissie, heeft de Commissie verschillende punten van zorg geïdentificeerd. Deze omvatten TikTok's naleving van DSA-verplichtingen met betrekking tot systeemrisico's, zoals het potentieel van algoritmische systemen om gedragsverslavingen te bevorderen of gebruikers naar schadelijke 'konijnenhol-effecten' te leiden. Het onderzoek zal ook de maatregelen van TikTok om minderjarigen te beschermen onder de loep nemen, inclusief de effectiviteit van de leeftijdsverificatietools en standaardprivacyinstellingen, evenals de transparantie van het platform op het gebied van advertenties en de toegankelijkheid van gegevens voor onderzoeksdoeleinden.

Als blijkt dat TikTok op deze gebieden heeft gefaald, zou dit een inbreuk vormen op meerdere artikelen binnen de DSA, wat duidt op een schending van de verplichtingen die zijn vastgelegd voor Very Large Online Platforms (VLOP). TikTok, dat in april 135.9 verklaarde 2023 miljoen maandelijkse actieve gebruikers te hebben in de EU, valt onder deze categorie en is daarom onderworpen aan strenge nalevingsvereisten onder de DSA.

De formele procedure markeert een cruciale fase in de handhaving van de DSA door de Commissie, waardoor zij de bevoegdheid krijgt om verdere maatregelen te nemen, waaronder voorlopige maatregelen en besluiten tot niet-naleving. De Commissie kan ook eventuele toezeggingen van TikTok aanvaarden om de onderzochte kwesties aan te pakken. Het is belangrijk op te merken dat de opening van deze procedure geen vooraf bepaalde uitkomst impliceert, noch de mogelijkheden van de Commissie beperkt om andere potentiële inbreuken op grond van de DSA of andere regelgevingskaders te onderzoeken.

Naarmate het onderzoek vordert, wordt de Commissie zal doorgaan met het verzamelen van bewijsmateriaal, mogelijk interviews en inspecties uitvoeren en aanvullende verzoeken om informatie naar TikTok sturen. De duur van dit diepgaande onderzoek zal afhangen van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van de zaak en de mate van medewerking van TikTok.

Deze actie van de Europese Commissie is een duidelijke demonstratie van de vastberadenheid van de EU om ervoor te zorgen dat digitale platforms opereren op een manier die de rechten en veiligheid van gebruikers beschermt, vooral die van minderjarigen. Het benadrukt ook het veelomvattende karakter van de DSA, die van toepassing is op alle onlinetussenpersonen die binnen de EU actief zijn en een mondiale maatstaf voor digitale regulering vormt. Terwijl de procedure zich ontvouwt, zullen de digitale gemeenschap en TikTok-gebruikers scherp uitkijken naar de uitkomst en de implicaties ervan voor de toekomst van de regulering van digitale diensten in Europa en daarbuiten.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -