15 C
Brussel
Woensdag, mei 29, 2024
MensenrechtenKort wereldnieuws: sekshandel en kinderrekrutering in Soedan, nieuwe...

Kort wereldnieuws: sekshandel en kinderrekrutering in Soedan, nieuw massagraf in Libië, kinderen die gevaar lopen in DR Congo

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Dit wordt nog verergerd door een toename van het aantal gedwongen kindhuwelijken en de rekrutering van jongens door strijders in de aanhoudende oorlog tussen rivaliserende generaals die bijna een jaar geleden uitbrak.

Dit alles gebeurt tegen de achtergrond van de verslechtering humanitaire crisis in het land dat een ongekende massale ontheemding van meer dan negen miljoen mensen heeft veroorzaakt.

De toegang tot steun voor slachtoffers en overlevenden is naar verluidt verslechterd sinds december, acht maanden na het uitbreken van het conflict tussen de Rapid Support Forces (RSF) en de Soedanese strijdkrachten (SAF). Raad voor de mensenrechten-aangestelde deskundigen gezegd.

Meisjes verkocht op ‘slavenmarkten’

Jonge vrouwen en meisjes, inclusief binnenlandse ontheemden, worden naar verluidt verhandeld, zeiden ze.

“We zijn geschokt door berichten over vrouwen en meisjes die worden verkocht op slavenmarkten in gebieden die worden gecontroleerd door RSF-troepen en andere gewapende groepen, waaronder in Noord-Darfur”, aldus de experts.

Sommige gevallen van gedwongen kindhuwelijken doen zich voor als gevolg van scheiding van gezinnen en gendergerelateerd geweld, waaronder verkrachting en ongewenste zwangerschappen. 

“Ondanks eerdere waarschuwingen Zowel aan de Soedanese autoriteiten als aan vertegenwoordigers van de RSF blijven we berichten ontvangen over de rekrutering van kinderen om actief deel te nemen aan de vijandelijkheden, ook uit een buurland”, aldus de experts. 

“De rekrutering van kinderen door gewapende groepen voor elke vorm van uitbuiting – ook in gevechtsrollen – is een grove schending van de mensenrechten, een ernstig misdrijf en een schending van het internationaal humanitair recht”, zeiden ze. 

Speciale Rapporteurs en andere onafhankelijke deskundigen zijn geen VN-personeel en zijn onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook. Zij verrichten hun werkzaamheden op individuele basis en ontvangen geen salaris voor hun werk.

Massagraf gevonden in Libië benadrukt de verschrikkingen van migranten

Een massagraf is gevonden in het zuidwesten van Libië met minstens 65 migranten waarvan wordt aangenomen dat ze zijn omgekomen terwijl ze door de woestijn werden gesmokkeld.

Volgens het VN-migratiebureau (IOM), dat vrijdag de noodklok luidde, sterven steeds meer mensen op gevaarlijke routes naar Noord-Afrika en daarbuiten.

Zonder legale routes voor migranten zullen “dergelijke tragedies langs deze route een rol blijven spelen”, waarschuwde het agentschap.

Vragen blijven

De omstandigheden rond de dood van degenen die in het massagraf zijn gevonden, zijn niet duidelijk en ook hun nationaliteiten zijn onbekend. 

De Libische autoriteiten waren een onderzoek gestart, zei IOM, waarin werd aangedrongen op “waardig herstel, identificatie en overdracht van de stoffelijke resten van de overleden migranten” en op het op de hoogte stellen van hun families.

Volgens het Missing Migrants Project van de VN-organisatie stierven of verdwenen in 3,129 minstens 2023 mensen langs de zogenaamde “Middellandse Zeeroute”. 

Zelfs vóór de ontdekking van het massagraf was het al de dodelijkste migratieroute ter wereld.

De enorme toename van het aantal ontheemden in DR Congo vormt een ernstige bedreiging voor kinderen

Een grote toename van het geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo, die sinds het begin van het jaar minstens 400,000 mensen in Noord-Kivu heeft ontheemd, stelt kinderen bloot aan onaanvaardbare niveaus van geweld, aldus het VN-Kinderfonds.UNICEF) op vrijdag.

© WFP/Benjamin Anguandia

Mensen die door conflicten ontheemd zijn, leven in een tijdelijk kamp nabij Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Kinderen die risico lopen moeten verdere bescherming krijgen om meer sterfgevallen te voorkomen, voegde het agentschap eraan toe.

Bij het laatste incident op woensdag, dat de overslag van het conflict naar de provincie Zuid-Kivu benadrukte, raakten bij een explosie in de stad Minova vier kinderen ernstig gewond, die behandeling in het ziekenhuis nodig hadden.

Schoolkinderen gebombardeerd

“Het is tragisch dat op een druk moment van de dag, toen veel kinderen van school naar huis terugkeerden, deze explosie van een bom vier onschuldige kinderen verminkte”, zegt Katya Marino, plaatsvervangend vertegenwoordiger van UNICEF in de Democratische Republiek Congo. “De stad staat al onder ongelooflijke druk door enorme aantallen nieuwkomers van intern ontheemden.”

Ruim 95,000 nieuwe ontheemden, van wie de helft kinderen zijn, arriveerden in februari in Minova toen het conflict in Noord-Kivu zich uitbreidde.

De afgelopen week hebben UNICEF en lokale partners essentiële huishoudelijke artikelen in Minova uitgedeeld aan ruim 8,300 nieuwe ontheemde gezinnen. Het gebied is nu steeds moeilijker bereikbaar met hulp, zowel over de weg als per boot.

UNICEF helpt sinds 2023 kinderen die getroffen zijn door het conflict daar met een pakket van fundamentele maar essentiële diensten, terwijl het gemeenschapsnetwerken ondersteunt om kinderen die verwikkeld zijn in de gevechten tussen talrijke rebellengroepen en regeringstroepen door te verwijzen en te beschermen.

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -