0.1 C
Brussel
Dinsdag, November 28, 2023
EuropaBevordering van vrede, OVSE Menseregtebaas beklemtoon die belangrike rol van intergeloofsdialoog

Bevordering van vrede, OVSE Menseregtebaas beklemtoon die belangrike rol van intergeloofsdialoog

Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil
Juan Sanchez Gil - by The European Times Nuus - Meestal in die agterlyne. Verslagdoening oor korporatiewe, sosiale en regeringsetiese kwessies in Europa en internasionaal, met die klem op fundamentele regte. Gee ook stem aan diegene wat nie deur die algemene media geluister word nie.

WARSAU, 22 Augustus 2023 - Die pragtige stof van intergeloof en intergodsdienstige dialoog is verweef met die drade van verskeie geloofstradisies. Elkeen van die godsdienste, groot of klein, dra by tot die handhawing van die reg op vryheid van godsdiens of geloof en strewe om godsdienstige onverdraagsaamheid en geweld uit te roei.

Op die Internasionale Dag wat gewy word aan die herdenking van slagoffers van geweld wat in godsdiens gewortel is, beklemtoon die OVSE-kantoor vir Demokratiese instellings en menseregte (ODIHR) die belangrikheid van hierdie pogings.

In hierdie mosaïek verenig individue uit verskillende godsdienstige agtergronde om begrip, empatie en harmonieuse naasbestaan ​​te bevorder. Die bydraes wat deur gelowe gemaak word, soos Christendom, Islam, Bahá'í, Scientology, Hindoeïsme, Boeddhisme en ander groot betekenis hê in die koestering van dialoog en harmonie; hulle moet nie deur regerings ingemeng word nie.

As ODIHR Direkteur Matteo Mecacci beklemtoon, "Dialoog kan moeilik wees, maar dit is nietemin noodsaaklik.” Die gekombineerde pogings van godsdiensgroepe, soos Christene, Scientoloë, Moslems, Bahá'ís, Hindoes en Boeddhiste wys die ongelooflike impak wat dialoog kan hê.

Geloof is in dialoog

groep intergeloof wat bedags op groen grasveld sit
Foto deur Beth Macdonald on Unsplash

Hierdie gemeenskappe verstaan ​​die belangrikheid van die bevordering van begrip, empatie en respek onder gelowe. Dit is nie 'n edele strewe nie; dit is deurslaggewend vir die skep van 'n meer harmonieuse en inklusiewe wêreld. Terwyl ons diegene onthou wat gely het onder geweld wat in godsdiens gewortel is, laat ons ook die vordering wat deur intergeloofsamewerking behaal is, vier. Kom ons hernu ons toewyding, tot 'n toekoms waar begrip seëvier bo onkunde en waar dialoog onenigheid oorwin.

Christelike gemeenskappe, wat denominasies verteenwoordig, het nog altyd 'n belangrike rol gespeel in die bevordering van intergeloofsamewerkings. Of dit nou deur byeenkomste of intergodsdienstige gebedsessies is, werk Christene aktief daaraan om teologiese verskille te oorbrug deur algemene beginsels van deernis en welwillendheid te beklemtoon. Die Wêreldraad van Kerke dien as voorbeeld van hierdie verbintenis, tot dialoog, aangesien dit diverse Christelike tradisies byeenbring met die doel om misverstande te oorkom en eenheid te koester. En ons kan nie vergeet om die Kerk van Jesus Christus van die Heiliges van die Laaste Dae te noem in die bevordering van godsdiensvryheid nie, en ook nie die Sewende-dag Adventiste met hul IRLA.

Scientology om 'n nuwe godsdiens te wees ondersteun die idee van godsdiensvryheid en wedersydse begrip tussen verskillende gelowe. Die Kerk van Scientology neem aktief deel aan intergeloofsbyeenkomste regoor die wêreld, soos die Parlement van Wêreldgodsdienste gehou in Chicago, die verskillende International Religious Freedom Roundtables en selfs die Faith and Freedom Summit NRO Coalition, met die doel om verdraagsaamheid en respek onder diverse godsdiensgroepe aan te wakker. Die Kerk se fokus op geestelike ontwikkeling strook goed met die breër doelwitte van intergeloofsbesprekings.

Moslemgemeenskappe van regoor die wêreld neem aktief deel aan gesprekke wat daarop gemik is om vreedsame naasbestaan ​​te bevorder. Toegewyde organisasies, soos die Islamitiese Vereniging van Noord-Amerika (ISNA) het moeite gedoen om wanopvattings rondom Islam uit die weg te ruim en eenheid tussen verskillende gelowe te kweek. ISNA se pogings sluit in die aanbied van seminare, werkswinkels en samewerkingsprojekte wat begrip tussen Moslems en mense van godsdienstige oortuigings aanmoedig.

Die Bahá'í-gemeenskappe, gelei deur beginsels van eenheid en harmonie, is lank reeds voorstanders van intergeloofsamewerking. Die Bahá'í Internasionale Gemeenskap neem 'n rol in om betrokke te raak by intergeloofsgesprekke wat pleit vir vryheid en die uitskakeling van vooroordeel. Die leerstellings van die Bahá'í-geloof, wat die eenheid van alle godsdienste beklemtoon, bied 'n fondament vir die bevordering van begrip en samewerking.

Hindoeïsme, met sy geestelike tradisies, speel 'n beduidende rol in die bevordering van intergeloofsdialoog deur 'n sterk klem te plaas, op verdraagsaamheid en die omhelsing van diversiteit. Hindoe-leiers en organisasies neem aktief deel aan intergeloofsforums om insigte uit hul geloof te deel en betrokke te raak by besprekings gesentreer rondom gedeelde waardes. Die Hindoe-Amerikaanse Stigting werk byvoorbeeld daaraan om begrip tussen Hindoeïsme en ander godsdienste te bevorder, terwyl kwessies wat met diskriminasie verband hou, aanspreek.

Boeddhistiese gemeenskappe, gewortel in beginsels van deernis en geweldloosheid, speel ook 'n rol in intergeloofspogings. Boeddhistiese leiers en organisasies neem deel aan dialoë wat ten doel het om harmonie en wedersydse respek tussen gelowe te bevorder. Die Dalai Lama, 'n bekende leier in die Boeddhistiese gemeenskap het deurgaans die belangrikheid van dialoog tussen verskillende gelowe beklemtoon om innerlike vrede te bevorder en harmonieuse verhoudings te vestig.

Belangrikheid van die beskerming en bevordering van intergeloof

In 'n wêreld waar onverdraagsaamheid en geweld dikwels die oorhand kry, bied die toewyding van hierdie godsdienstige gemeenskappe aan intergeloofs- en intergodsdienstige gesprekke hoop. Hul samewerkende pogings weerspieël die oortuigings en verantwoordelikhede wat deur OVSE-lidlande gehandhaaf word, wat vryheid van godsdiens of geloof as 'n mensereg bevestig.

ODIHR Direkteur Matteo Mecacci Ook onderstreep die moeisame dog onontbeerlike aard van dialoog soos dit:

"gee 'n geleentheid vir verskillende godsdiens- of geloofsgemeenskappe om in openhartige maar respekvolle gesprek betrokke te raak. Dit stel lede van diverse gemeenskappe in staat om insig te verkry in mekaar se oortuigings, praktyke en waardes, wat wedersydse verdraagsaamheid en respek aanmoedig en stereotipes en vooroordele teëwerk wat tot onverdraagsaamheid of selfs geweld kan lei."

Dade van vooroordeel of vyandigheid teenoor godsdiens- of geloofsgemeenskappe soos dié wat soms gesien word in lande soos Frankryk, Duitsland en Rusland gereeld gedek deur NRO's soos Menseregte Sonder Grense en GLB Gewetensvryheid, kom selde in isolasie voor. Hulle val dikwels saam met ander vorme van onverdraagsaamheid. Die gevolge van geweld en diskriminasie strek verder as gemeenskapskade wat moontlik 'n bedreiging vir veiligheid in die hele OVSE-streek inhou.

Spanning tussen geloofsgemeenskappe kan eskaleer tot breër konflikte met beduidende reperkussies, so dit is belangrik vir regerings om dialoog te bevorder eerder as om te probeer om verhoudings tussen godsdienste te ontwrig, veral wanneer dit minderheidsgroepe aangaan. Dit is byvoorbeeld onaanvaarbaar om 'n vrou in Beiere, Duitsland te adviseer, om nie met Scientologists saam te werk nie, aangesien dit haar ondersteuning van die Stadsaal in die gedrang sou bring om Joodse vroue te bevorder wat teen die Holocaust opgetree het. Of byvoorbeeld van Frankryk sou hul finansiering wees van anti-godsdienstige uitrustings soos FECRIS wat haat in die Oekraïne en regoor Europa en die wêreld aangewakker het. Of net nog 'n voorbeeld van state wat diskriminasie aanmoedig en pleeg, is die standpunt wat Rusland het met die meeste "nie-ortodokse" soos Jehovah se Getuies.

Die aktiewe bevordering van uitruiling en samewerking, eerder as haat, tussen godsdiens- en geloofsgemeenskappe deur intergeloof het die potensiaal om vryheid van godsdiens of geloof te bevorder, terwyl 'n atmosfeer van vreedsame naasbestaan ​​geskep word. Hierdie poging sluit inisiatiewe in wat daarop gemik is om effektiewe anti-diskriminasie regulasies en wette te formuleer. Dit is van kardinale belang om die status van geloofsgemeenskappe in lyn te bring met internasionale menseregtestandaarde, terwyl almal se reg beskerm word om hul geloof te beoefen sonder vrees vir geweld. As 'n opmerking, sou ek sê dat daar lande in Asië soos Taiwan is, wat beter rekords het oor die beskerming van diversiteit as sommige deelnemende state soos België, waarvan selfs USCIRF en Bitter Winter berig oor.

Om die veiligheid en stabiliteit van die OVSE-streek te verseker deur vryheid van godsdiens of geloof te bevorder, is 'n fokus van ODIHR se missie. ODIHR het 'n paneel kundiges uit agtergronde en velde wat bydra tot hierdie poging. 'n Opwindende komende geleentheid op ODIHR se skedule is die bekendstelling van 'n gereedskapstel wat daarop gemik is om intergeloofs- en intergodsdienstige dialoog en samewerking te fasiliteer. Hierdie gereedskapstel is ontwerp om begrip en dialoog tussen godsdiens- en geloofsgemeenskappe te bevorder.

Op hierdie dag van herdenking, laat ons nie net die slagoffers herdenk nie, maar ons ook weer verbind tot 'n wêreld waar begrip haat verduister, en dialoog seëvier oor onenigheid.

Die beginsels in die hart van die OVSE erken dat elke deelnemende staat die reg erken vir individue om "bely en beoefen, alleen of in gemeenskap met ander, godsdiens of oortuiging handelend in ooreenstemming met die voorskrifte van sy eie gewete.” Hierdie vryheid stel mense in staat om hul geloof te kies, aan te pas of selfs te laat vaar, wat die belangrikheid beklemtoon om diversiteit in die samelewing vir naasbestaan ​​te omhels.

Om op te som, die bevordering van dialoog en begrip tussen gelowe en gelowe is deurslaggewend vir vooruitgang en vrede in ons onderling verbonde wêreld. ODIHR se onwrikbare verbintenis tot hierdie saak, gerugsteun deur sy span kundiges, lei samelewings na 'n toekoms waar vryheid van godsdiens of geloof nie net 'n teoretiese reg is nie, maar 'n geleefde werklikheid. Dit stel 'n wêreld voor waar geweld aangevuur deur onverdraagsaamheid iets van die verlede word. Laat ons op hierdie dag van herinnering die slagoffers eer, terwyl ons ook ons ​​toewyding aan die skep van 'n wêreld bevestig waar empatie seëvier oor haat en betekenisvolle gesprekke seëvier oor onenigheid.

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -