5.4 C
Brussel
Woensdag, Desember 6, 2023
AfrikaDie Fulani en Jihadisme in Wes-Afrika (II)

Die Fulani en Jihadisme in Wes-Afrika (II)

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Deur Teodor Detchev

Die vorige deel van hierdie ontleding, getiteld “Sahel – Konflikte, Staatsgrepe en Migrasiebomme”, het die kwessie van die opkoms van terreuraktiwiteite in Wes-Afrika en die onvermoë om die guerrilla-oorlog wat deur Islamitiese radikale teen regeringstroepe in Mali, Burkina gevoer is, te beëindig. Faso, Niger, Tsjad en Nigerië. Die kwessie van die voortslepende burgeroorlog in die Sentraal-Afrikaanse Republiek is ook bespreek.

Een van die belangrike gevolgtrekkings is dat die verskerping van die konflik belaai is met die hoë risiko van 'n "migrasiebom" wat tot ongekende migrasiedruk langs die hele suidelike grens van die Europese Unie sou lei. ’n Belangrike omstandigheid is ook die moontlikhede van Russiese buitelandse beleid om die intensiteit van konflikte in lande soos Mali, Burkina Faso, Tsjad en die Sentraal-Afrikaanse Republiek te manipuleer. [39] Met sy hand op die "toonbank" van 'n potensiële migrasie-ontploffing, kan Moskou maklik in die versoeking kom om geïnduseerde migrasiedruk te gebruik teen EU-state wat oor die algemeen reeds as vyandig aangewys word.

In hierdie riskante situasie word 'n spesiale rol gespeel deur die Fulani-mense – 'n etniese groep semi-nomades, trekveetelers wat die strook van die Golf van Guinee tot by die Rooi See bewoon en volgens verskeie data 30 tot 35 miljoen mense tel. . Synde 'n volk wat histories 'n baie belangrike rol gespeel het in die penetrasie van Islam in Afrika, veral Wes-Afrika, is die Fulani 'n groot versoeking vir Islamitiese radikale, ten spyte van die feit dat hulle die Soefi-skool van Islam bely, wat ongetwyfeld die meeste is. verdraagsaam, as en die mees mistieke.

Ongelukkig, soos uit die ontleding hieronder sal blyk, gaan die kwessie nie net oor godsdienstige opposisie nie. Die konflik is nie net etno-godsdienstig nie. Dit is sosio-etno-godsdienstig, en in onlangse jare het die uitwerking van die rykdom wat deur korrupsie opgehoop is, omgeskakel in vee-eienaarskap – die sogenaamde neo-pastoralisme – 'n bykomende sterk invloed begin uitoefen. Hierdie verskynsel is veral kenmerkend van Nigerië en sal die onderwerp van die derde deel van hierdie ontleding wees.

Die Fulani en Jihadisme in Sentraal-Mali: Tussen verandering, sosiale rebellie en radikalisering

Terwyl Operasie Serval in 2013 daarin geslaag het om die jihadiste wat noordelike Mali oorgeneem het terug te stoot, en Operasie Barhan hulle verhinder het om na die voorste linie terug te keer en hulle gedwing het om weg te kruip, het die aanvalle nie net nie opgehou nie, maar versprei na die sentrale deel van Mali (in die gebied van die draai van die Nigerrivier, ook bekend as Massina). Oor die algemeen het terreuraanvalle ná 2015 toegeneem.

Jihadiste is beslis nie in beheer van die streek soos hulle in 2012 in die noorde van Mali was nie en word gedwing om weg te kruip. Hulle het nie ’n “monopolie op geweld” nie aangesien milisies geskep is om hulle te beveg, soms met die ondersteuning van die owerhede. Geteikende aanvalle en moorde neem egter toe, en onsekerheid het so 'n vlak bereik dat die streek nie meer onder werklike regeringsbeheer is nie. Baie staatsamptenare het hul poste verlaat, 'n aansienlike aantal skole is gesluit, en die onlangse presidensiële verkiesings kon nie in 'n aantal munisipaliteite gehou word nie.

In 'n mate is hierdie situasie die gevolg van "besmetting" uit die Noorde. Gestoot uit die noordelike stede, wat hulle vir etlike maande onder beheer gehou het nadat hulle nie daarin geslaag het om 'n onafhanklike staat te skep nie, gedwing om "meer diskreet op te tree", kon die jihadistiese gewapende groepe, wat op soek was na nuwe strategieë en nuwe maniere om te werk, neem voordeel van die faktore van onstabiliteit in die Sentraal-streek om nuwe invloed te verkry.

Sommige van hierdie faktore is algemeen vir beide die sentrale en noordelike streke. Dit sal egter verkeerd wees om te glo dat die ernstige voorvalle wat gereeld vir jare ná 2015 in die sentrale deel van Mali voorgekom het, net ’n voortsetting van die noordelike konflik is.

Trouens, ander swakhede is meer spesifiek vir die sentrale streke. Die teikens van plaaslike gemeenskappe wat deur jihadiste uitgebuit word, verskil baie. Terwyl die Toeareg in die noorde aanspraak gemaak het op die onafhanklikheid van Azaouad ('n streek wat eintlik mities is – dit het nooit ooreenstem met enige politieke entiteit van die verlede nie, maar wat al die streke in die noorde van Mali vir die Toeareg skei), het die gemeenskappe verteenwoordig in die sentrale streke, maak nie vergelykbare politieke aansprake nie, in soverre hulle hoegenaamd enige aansprake maak.

Die betekenis van die verskil tussen die rol van die Fulani in noordelike gebeure en in die sentrale streke, wat deur alle waarnemers beklemtoon word, is veelseggend. Inderdaad, die stigter van die Masina Liberation Front, die belangrikste van die betrokke gewapende groepe, Hamadoun Kufa, wat op 28 November 2018 vermoor is, was etnies Fulani, asook die oorgrote meerderheid van sy vegters. [38]

Min in die noorde, die Fulani is talryk in die sentrale streke en bekommerd soos die meeste ander gemeenskappe oor die verhoogde mededinging tussen trekveewagters en gevestigde boere wat in die streek voorkom, ly hulle meer daaronder as gevolg van historiese en kulturele omstandighede.

Die bepalende tendense in die streek en die Sahel as geheel, wat dit moeilik maak vir nomades en gevestigde mense om saam te woon, is in wese twee:

• klimaatsverandering, wat reeds in die Sahel-streek aan die gang is (reënval het in die afgelope 20 jaar met 40% afgeneem), nomade nomades om nuwe weidingsgebiede te soek;

• bevolkingsgroei, wat boere dwing om nuwe grond te soek, het 'n besondere impak in hierdie reeds digbevolkte streek. [38]

As die Fulani, as trekwagters, veral ontsteld is oor die interkommunale mededinging wat hierdie ontwikkelings meebring, is dit aan die een kant omdat hierdie kompetisie hulle teen byna alle ander gemeenskappe stel (die streek is die tuiste van die Fulani, Tamashek, Songhai , Bozo, Bambara en die Dogon), en aan die ander kant, omdat die Fulani veral geraak word deur ander ontwikkelings wat meer met staatsbeleid verband hou:

• selfs al het die Malinese owerhede, anders as wat in ander lande gebeur het, nog nooit teoretiseer oor die kwessie van die belang of noodsaaklikheid van nedersetting nie, is die feit dat ontwikkelingsprojekte meer gemik is op gevestigde mense. Dikwels is dit te wyte aan skenkersdruk, gewoonlik ten gunste daarvan om nomadisme te laat vaar, wat as minder versoenbaar met moderne staatsbou beskou word en toegang tot onderwys beperk;

• die instelling in 1999 van desentralisasie en munisipale verkiesings, wat, alhoewel dit die Fulani-mense die geleentheid gebied het om die gemeenskap se eise na die politieke verhoog te bring, hoofsaaklik bygedra het tot die ontstaan ​​van nuwe elites en daardeur tot die bevraagtekening van tradisionele strukture, gebaseer op gebruike, geskiedenis en godsdiens. Die mense van die Fulani-mense het hierdie transformasies besonder sterk gevoel, aangesien die sosiale verhoudings in hul gemeenskap oud is. Hierdie veranderinge is ook geïnisieer deur die staat, wat hulle nog altyd as "ingevoer" van buite beskou het, 'n produk van 'n Westerse kultuur wat ver van hulle eie is. [38]

Hierdie effek is natuurlik beperk binne die wisselvalligheid van desentralisasiebeleid. Dit is egter 'n feit in 'n aantal munisipaliteite. En ongetwyfeld is die "gevoel" van sulke transformasies sterker as die werklike impak daarvan, veral onder die Fulani wat geneig is om hulself as "slagoffers" van hierdie beleid te beskou.

Ten slotte moet historiese herinneringe nie afgeskeep word nie, hoewel hulle ook nie oorskat moet word nie. In die verbeelding van die Fulani verteenwoordig die Masina-ryk (waarvan Mopti die hoofstad is) die goue era van die sentrale streke van Mali. Die nalatenskap van hierdie ryk sluit, benewens sosiale strukture eie aan die gemeenskap en 'n sekere houding teenoor godsdiens in: die Fulani leef en beskou hulself as ondersteuners van suiwer Islam, in die lug van die Soefi-broederskap van die Quadriyya, sensitief vir die streng toepassing van die bevele van die Koran.

Die jihad wat deur leidende figure in die Masina-ryk verkondig is, was anders as dié wat verkondig is deur die terroriste wat tans in Mali werksaam is (wat hul boodskap aan ander Moslems gerig het wie se praktyke nie geag word om aan die stigtingsteks te voldoen nie). Kufa se houding teenoor die leidende figure in die Masina-ryk was dubbelsinnig. Hy het dikwels na hulle verwys, maar weer het hy die mausoleum van Sekou Amadou ontheilig. Die Islam wat deur die Fulani beoefen word, blyk egter moontlik versoenbaar te wees met sommige aspekte van Salafisme wat jihadistiese groepe gereeld as hul eie beweer. [2]

’n Nuwe neiging blyk in 2019 in die sentrale streke van Mali te ontstaan: geleidelik blyk die aanvanklike motiverings om by suiwer plaaslike jihadistiese groepe aan te sluit meer ideologies te wees, ’n tendens wat weerspieël word in die bevraagtekening van die Malinese staat en moderniteit in die algemeen. Jihadi-propaganda, wat die verwerping van staatsbeheer (opgelê deur die Weste, wat daaraan medepligtig is) en bevryding van die sosiale hiërargieë wat deur kolonisasie en die moderne staat verkondig verkondig, vind 'n meer "natuurlike" eggo onder die Fulani as onder ander etniese groepe. [38]

Die regionalisering van die Fulani-kwessie in die Sahel-streek

Uitbreiding van die konflik na Burkina Faso

Die Fulani is die meerderheid in die Sahel-deel van Burkina Faso, wat grens aan Mali (veral die provinsies Soum (Jibo), Seeno (Dori) en Ouadlan (Gorom-Goom), wat aan die streke Mopti, Timboektoe en Gao grens) van Mali). en ook met Niger – met die Tera- en Tillaberi-streke. 'n Sterk Fulani-gemeenskap woon ook in Ouagadougou, waar dit baie van die Dapoya- en Hamdalaye-woonbuurte beslaan.

Aan die einde van 2016 het 'n nuwe gewapende groep in Burkina Faso verskyn wat beweer het dat hulle aan die Islamitiese Staat behoort - Ansarul Al Islamia of Ansarul Islam, wie se hoofleier Malam Ibrahim Dicko was, 'n Fulani-prediker wat, soos Hamadoun Koufa in Sentraal-Mali, het hom bekend gemaak deur talle aanvalle teen Burkina Faso se verdedigings- en veiligheidsmagte en teen skole in die provinsies Sum, Seeno en Deleted. [38] Tydens die herstel van regeringsmagte se beheer oor noordelike Mali in 2013 het die Malinese gewapende magte Ibrahim Mallam Diko gevange geneem. Maar hy is vrygelaat ná die aandrang van die leiers van die Fulani-volk in Bamako, insluitend die voormalige Speaker van die Nasionale Vergadering – Aly Nouhoum Diallo.

Die leiers van Ansarul Al Islamia is voormalige vegters van MOJWA (Beweging vir Eenheid en Djihad in Wes-Afrika – Beweging vir eenheid en jihad in Wes-Afrika, met “eenheid” moet verstaan ​​word as “monoteïsme” – Islamitiese radikale is uiterste monoteïste) van sentrale Mali. Malam Ibrahim Dicko is nou vermoedelik dood en sy broer Jafar Dicko het hom opgevolg as die hoof van Ansarul Islam. [38]

Die optrede van hierdie groep bly egter vir eers geografies beperk.

Maar, soos in sentraal Mali, word die hele Fulani-gemeenskap gesien as medepligtig aan die jihadiste, wat gevestigde gemeenskappe teiken. In reaksie op terreuraanvalle het gevestigde gemeenskappe hul eie milisies gevorm om hulself te verdedig.

Dus, vroeg in Januarie 2019, in reaksie op 'n gewapende aanval deur ongeïdentifiseerde persone, het inwoners van Yirgou Fulani-bevolkte gebiede vir twee dae (1 en 2 Januarie) aangeval en 48 mense doodgemaak. ’n Polisiemag is uitgestuur om kalmte te herstel. Terselfdertyd, 'n paar kilometer verder, in Bankass Cercle ('n administratiewe onderafdeling van die Mopti-streek van Mali), is 41 Fulani deur Dogons vermoor. [14], [42]

Die situasie in Niger

Anders as Burkina Faso, het Niger geen terreurgroepe wat vanaf sy grondgebied opereer nie, ten spyte van Boko Haram se pogings om homself in die grensstreke te vestig, veral aan die Diffa-kant, wat jong Nigeriërs wen wat voel dat die ekonomiese situasie in die land hulle van 'n toekoms ontneem. . Tot dusver kon Niger hierdie pogings teëwerk.

Hierdie relatiewe suksesse word veral verklaar deur die belangrikheid wat die Nigeriese owerhede aan veiligheidskwessies heg. Hulle ken 'n baie groot deel van die nasionale begroting aan hulle toe. Die Nigeriese owerhede het aansienlike fondse bewillig om die weermag en polisie te versterk. Hierdie assessering word gemaak met inagneming van die beskikbare geleenthede in Niger. Niger is een van die armste lande ter wêreld (in die laaste plek volgens die menslike ontwikkelingsindeks op die ranglys van die Verenigde Nasies se Ontwikkelingsprogram – UNDP) en dit is baie moeilik om pogings ten gunste van veiligheid te kombineer met die beleid om 'n ontwikkelingsproses.

Die Nigeriese owerhede is baie aktief in streeksamewerking (veral met Nigerië en Kameroen teen Boko Haram) en aanvaar baie gewillig op hul grondgebied buitelandse magte wat deur Westerse lande (Frankryk, VSA, Duitsland, Italië) verskaf word.

Boonop het die owerhede in Niger, net soos hulle in staat was om maatreëls te tref wat die Toeareg-probleem grootliks onderdruk het, meer suksesvol as hul Malinese eweknieë, ook groter aandag aan die Fulani-kwessie getoon as wat hulle in Mali doen.

Niger kon egter nie die besmetting van terreur wat uit buurlande kom heeltemal vermy nie. Die land is gereeld die teiken van terreuraanvalle, wat beide in die suidooste, in die grensstreke met Nigerië, en in die weste, in die streke naby Mali uitgevoer word. Dit is aanvalle van buite – operasies gelei deur Boko Haram in die suidooste en operasies wat uit die Ménaka-streek in die weste kom, wat ’n “bevoorregte teelaarde” is vir die Toeareg-opstand in Mali.

Aanvallers uit Mali is dikwels Fulani. Hulle het nie dieselfde mag as Boko Haram nie, maar dit is selfs moeiliker om hul aanvalle te voorkom omdat die porositeit van die grens hoog is. Baie van die Fulani wat by die aanvalle betrokke was, is Nigeriese of van Nigeriese afkoms – baie Fulani trekwagters was gedwing om Niger te verlaat en hulle in die naburige Mali te vestig toe besproeiingsgrondontwikkeling in die Tillaberi-streek hul weiveld in die 1990's verminder het. [38]

Sedertdien was hulle betrokke by die konflikte tussen die Malinese Fulani en die Toeareg (Imahad en Dausaki). Sedert die laaste Toeareg-opstand in Mali het die magsbalans tussen die twee groepe verskuif. Teen daardie tyd het die Toeareg, wat reeds verskeie kere sedert 1963 gerebelleer het, reeds baie wapens tot hul beskikking gehad.

Die Fulani van Niger is "gemilitariseer" toe die Ganda Izo-milisie in 2009 gestig is. (Die skepping van hierdie gewapende burgermag was die gevolg van die voortdurende skeuring in 'n histories ouer burgermag - "Ganda Koi", waarmee "Ganda Izo" is basies in 'n taktiese alliansie. Aangesien “Ganda Izo” daarop gemik was om die Toeareg te beveg, het die Fulani-volk daarby aangesluit (beide Malian Fulani en Niger Fulani), waarna baie van hulle geïntegreer is in MOJWA (Movement for Oneness and Jihad in West Africa – Movement for Unity (monoteïsme) en jihad in Wes-Afrika) en daarna in ISGS (Islamitiese Staat in die Groot Sahara). [38]

Die magsbalans tussen die Toeareg en Dausaki, aan die een kant, en die Fulani, aan die ander kant, verander dienooreenkomstig, en teen 2019 is dit reeds baie meer gebalanseerd. Gevolglik vind nuwe botsings plaas, wat dikwels lei tot die dood van dosyne mense aan beide kante. In hierdie skermutselings het internasionale teenterreurmagte (veral tydens Operasie Barhan) in sommige gevalle ad hoc-alliansies met die Toeareg en Dausak (veral met die MSA) geskep, wat na die sluiting van die vredesooreenkoms met die Malinese regering betrokke was by die stryd teen terrorisme.

Die Fulani van Guinee

Guinee met sy hoofstad Conakry is die enigste land waar die Fulani die grootste etniese groep is, maar nie die meerderheid nie – hulle is sowat 38% van die bevolking. Alhoewel hulle afkomstig is van Sentraal-Guinee, die sentrale deel van die land wat stede soos Mamu, Pita, Labe en Gaual insluit, is hulle teenwoordig in elke ander streek waarheen hulle gemigreer het op soek na beter lewensomstandighede.

Die streek word nie deur jihadisme geraak nie en die Fulani is nie en was nie besonder betrokke by gewelddadige botsings nie, behalwe vir tradisionele konflikte tussen trekwagters en gevestigde mense.

In Guinee beheer die Fulani die meeste van die land se ekonomiese mag en grootliks die intellektuele en godsdienstige magte. Hulle is die mees opgevoede. Hulle word baie vroeg geletterd, eers in Arabies en dan in Frans deur die Franse skole. Imams, onderwysers van die Heilige Koran, senior amptenare uit die binneland van die land en uit die diaspora is in hul meerderheid Fulani. [38]

Ons kan egter wonder oor die toekoms aangesien die Fulani nog altyd die slagoffers was van [politieke] diskriminasie sedert onafhanklikheid om weggehou te word van politieke mag. Die ander etniese groepe voel aangetas deur hierdie tradisionele nomades wat hul beste lande kom skeur om die welvarendste besighede en die blinkste woonbuurte te bou. Volgens die ander etniese groepe in Guinee, as die Fulani aan bewind kom, sal hulle al die mag hê en gegewe die mentaliteit wat aan hulle toegeskryf word, sal hulle dit kan behou en vir ewig behou. Hierdie persepsie is versterk deur die hewige vyandige toespraak van Guinee se eerste president, Sekou Toure, teen die Fulani-gemeenskap.

Van die vroegste dae van die onafhanklikheidstryd in 1958, het Sekou Toure, wat van die Malinke-mense en sy ondersteuners is, die Fulani van Bari Diawandu in die gesig gestaar. Nadat hy aan bewind gekom het, het Sekou Toure alle belangrike poste aan mense van die Malinke-mense toegeken. Die blootlegging van beweerde Fulani-sameswerings in 1960 en veral in 1976 het aan hom 'n voorwendsel verskaf vir die uitskakeling van belangrike Fulani-figure (veral in 1976, Telly Diallo, wat die eerste sekretaris-generaal van die Organisasie van Afrika-eenheid was, 'n hoogs gerespekteerde en prominente figuur, word gevange geneem en van voedsel ontneem totdat hy in sy kerker sterf). Hierdie beweerde komplot was 'n geleentheid vir Sekou Toure om drie toesprake te lewer waarin hy die Fulani met uiterste kwaadwilligheid aan die kaak stel, en hulle "verraaiers" genoem het wat "net aan geld dink ...". [38]

In die eerste demokratiese verkiesing in 2010 het die Fulani-kandidaat Cellou Dalein Diallo in die eerste ronde die beste uitgekom, maar alle etniese groepe het in die tweede ronde kragte saamgesnoer om te verhoed dat hy president word en die mag oorhandig aan Alpha Conde , wie se oorsprong van die Malinke mense.

Hierdie situasie is toenemend ongunstig vir die Fulani-mense en genereer frustrasie en teleurstelling wat die onlangse demokratisering (2010-verkiesing) toegelaat het om in die openbaar uiting te gee.

Die volgende presidensiële verkiesing in 2020, waarin Alpha Condé nie vir herverkiesing sal kan deelneem nie (die grondwet verbied 'n president om meer as twee termyne te dien), sal 'n belangrike sperdatum wees vir die ontwikkeling van betrekkinge tussen die Fulani en ander etniese gemeenskappe in Guinee.

Enkele tussentydse gevolgtrekkings:

Dit sal uiters geneig wees om te praat van enige uitgesproke geneigdheid onder die Fulani vir "jihadisme", nog minder van so 'n geneigdheid wat veroorsaak is deur die geskiedenis van die voormalige teokratiese ryke van hierdie etniese groep.

Wanneer die risiko ontleed word dat die Fulani hom by radikale Islamiste skaar, word die kompleksiteit van die Fulani-samelewing dikwels oor die hoof gesien. Tot dusver het ons nie in die diepte van die sosiale struktuur van die Fulani ingegaan nie, maar in Mali is dit byvoorbeeld baie kompleks en hiërargies. Dit is logies om te verwag dat die belange van die samestellende dele van die Fulani-samelewing kan verskil en die oorsaak kan word van botsende gedrag of selfs verdeeldheid binne die gemeenskap.

Wat sentraal Mali betref, is die neiging om die gevestigde orde uit te daag, wat na bewering baie Fulani dryf om by die jihadistiese geledere aan te sluit, soms die gevolg van jongmense in die gemeenskap wat teen die wil van hoe meer volwassenes optree. Net so het jong Fulani-mense soms probeer om voordeel te trek uit munisipale verkiesings, wat, soos verduidelik, dikwels gesien is as 'n geleentheid om leiers te produseer wat nie tradisionele bekendes is nie) – hierdie jongmense beskou soms meer die volwassenes as deelnemers aan hierdie tradisionele "opmerklikhede". Dit skep geleenthede vir interne konflikte – insluitend gewapende konflikte – tussen mense van die Fulani-volk. [38]

Daar is geen twyfel dat die Fulani geneig is om hulself met teenstanders van die gevestigde orde te verbind nie - iets wat fundamenteel inherent aan nomades is. Verder, as gevolg van hul geografiese verstrooiing, is hulle gedoem om altyd in die minderheid te bly en daarna nie in staat te wees om die lot van die lande waarin hulle woon beslissend te beïnvloed nie, selfs wanneer hulle uitsonderlik so 'n geleentheid blyk te hê en glo dat dit is wettig, soos in Guinee die geval is.

Die subjektiewe persepsies wat uit hierdie toedrag van sake spruit, voed die opportunisme aan wat die Fulani geleer het om te kweek wanneer hulle in die moeilikheid is – wanneer hulle gekonfronteer word met teenstanders wat hulle beskou as dreigende vreemde liggame terwyl hulle self leef as slagoffers, teen gediskrimineer en gedoem tot marginalisering.

Deel drie volg

Bronne wat gebruik word:

Die volledige lys van die literatuur wat in die eerste en die huidige tweede deel van die analise gebruik word, word aan die einde van die eerste deel van die analise gegee wat onder die titel “Sahel – konflikte, staatsgrepe en migrasiebomme” gepubliseer is. Slegs die bronne wat in die tweede deel van die ontleding aangehaal is – “The Fulani and “Jihadism” in West Africa” word hier gegee.

[2] Dechev, Teodor Danailov, “Dubbelbodem” of “skisofreniese bifurkasie”? Die interaksie tussen etno-nasionalistiese en godsdienstig-ekstremistiese motiewe in die aktiwiteite van sommige terreurgroepe, Sp. Politiek en Veiligheid; Jaar I; geen. 2; 2017; pp. 34 – 51, ISSN 2535-0358 (in Bulgaars).

[14] Cline, Lawrence E., Jihadist Movements in the Sahel: Rise of the Fulani?, Maart 2021, Terrorism and Political Violence, 35 (1), pp. 1-17

[38] Sangare, Boukary, Fulani-mense en Jihadisme in Sahel- en Wes-Afrikaanse lande, 8 Februarie 2019, Observatoire of Arab-Muslim World en Sahel, The Fondation pour la recherche stratégique (FRS)

[39] Die Soufan-sentrum se spesiale verslag, Wagner-groep: Die evolusie van 'n private weermag, Jason Blazakis, Colin P. Clarke, Naureen Chowdhury Fink, Sean Steinberg, Die Soufan-sentrum, Junie 2023

[42] Waicanjo, Charles, Transnasionale veewagter-boerkonflikte en sosiale onstabiliteit in die Sahel, 21 Mei 2020, African Liberty.

Foto deur Kureng Workx: https://www.pexels.com/photo/a-man-in-red-traditional-clothing-taking-photo-of-a-man-13033077/

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -