10.2 C
Brussel
Dinsdag, mei 30, 2023
Bewerkers keuzeDe grootste vakbond van Italië roept minister van Universiteiten op om een ​​schikking te treffen met...

De grootste vakbond van Italië roept de minister van Universiteiten op om een ​​schikking te treffen met niet-nationaal onderwijzend personeel

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Hendrik Rogers
Hendrik Rogers
Henry Rodgers doceert Engelse taal aan de "La Sapienza" Universiteit in Rome en heeft uitgebreid gepubliceerd over de kwestie van discriminatie.

Meer van de auteur

Italië, een testcase van de doeltreffendheid van inbreukprocedures tegen een zeer onverzettelijke...

0
Lettori protesteert buiten het kantoor van de minister van Universiteiten in Rome over het feit dat Italië niet heeft voldaan aan de deadline van de Commissie voor de betaling van schikkingen die verschuldigd zijn op grond van de uitspraak van het Hof van Justitie over discriminatie uit 2006.

Nu de deadline van de Commissie voor de uitvoering van de discriminatiejurisprudentie van het Hof van Justitie van de EU nadert, roept de grootste vakbond van Italië de minister van Universiteiten op om een ​​schikking te treffen met niet-nationaal onderwijzend personeel

In haar meest recente initiatief ter verdediging van de rechten van docenten vreemde talen (Lettori) aan Italiaanse universiteiten, heeft FLC CGIL, de grootste vakbond van Italië, een open brief geschreven aan minister van Universiteiten en Onderzoek, Anna Maria Bernini, waarin ze haar oproept om te betalen de volledige compenserende schikkingen die verschuldigd zijn voor decennia van discriminerende behandeling binnen de door de Europese Commissie gestelde termijn van 60 dagen.

 In de persbericht van 26 januari kondigde de Commissie aan dat zij inbreukprocedure N.2021/4055 verplaatste naar de fase van het met redenen omkleed advies en waarschuwde zij Italië binnen de gestelde termijn van twee maanden aan het advies te voldoen, anders wordt de zaak verwezen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU). De Commissie heeft de procedure in september 2021 ingeleid omdat Italië de uitspraak van het HvJ-EU ten gunste van de Lettori in Zaak C-119/04. 

De brief aan minister Bernini schetst de juridische geschiedenis van de Lettori in hun strijd voor gelijke beloning, verwijzend naar de 4 overwinningen behaald voor het HvJ-EU. Deze lopen vanaf de eerste en baanbrekende Allué geval van 1989 tot de overwinning van de Commissie in 2006 in haar handhavingszaak tegen Italië wegens niet-uitvoering van de eerdere uitspraak Commissie tegen Italië uit 2001. Er kan nu een vijfde loonpariteitszaak voor het HvJ-EU volgen als Italië niet voldoet aan de voorwaarden van de met redenen omkleed advies van januari 2023.

 “De tijdspanne die binnen deze korte juridische geschiedenis valt, komt overeen met 34 jaar”, schrijft FLC CGIL in haar brief aan minister Bernini. De duur van de discriminatie van Italië tegen de Lettori positioneert de zaak als de langstlopende schending van de bepaling inzake gelijke behandeling van het Verdrag ooit.

Gezien de plannen van Italië om de aan Lettori verschuldigde schikkingen te beperken tot de jaren vóór 1995, zal de inbreuk echter waarschijnlijk nog langer duren. In zaak C-119/04 keurde de Grote Kamer van het HvJ-EU op het laatste moment een Italiaanse wet van maart 2004 goed die Lettori een loopbaanherstel toekende vanaf de datum van eerste tewerkstelling. Als reactie hierop, en in de meest brutale pogingen om de jurisprudentie van het HvJEU te omzeilen, heeft Italië vervolgens de Gelmini-wet van 2010 uitgevaardigd, een wet die met terugwerkende kracht de wet van maart 2004 interpreteerde en las om de aansprakelijkheid van Italië voor wederopbouw te beperken tot de Lettori. van de loopbaan alleen voor de jaren vóór 1995.

FLC CGIL merkt op over de kwestie van het recht in kwestie:

“Toetsing van de wet n. 63 van maart 2004 blijkt dat het geen bepaling bevat om de wederopbouw van de loopbaan als gevolg van de Lettori onder zaak C-212/99 te beperken tot de jaren vóór 1995. Hieruit volgt dat het Hof van Justitie in de vervolgzaak C- 119/04 kan of kan niet worden gelezen om een ​​dergelijke limiet goed te keuren. Erger nog, hieruit volgt dat de retrospectieve interpretatie van Wet n. 63 van maart 2004 probeert de jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie, de belangrijkste instelling van de Europese Unie, ongedaan te maken.”

Op 13 december jongstleden organiseerden Lettori van universiteiten in heel Italië een  demonstratie aan de Viale Trastevere in de buurt van de kantoren van minister Bernini op de linkeroever van de Tiber in Rome. De demonstratie was bedoeld om te protesteren tegen het feit dat Italië Lettori het recht op gelijke behandeling blijft ontzeggen. Op korte loopafstand van Viale Trastevere, op de rechteroever van de Tiber, ligt de Campidoglio. Daar, zoals de brief zeer nadrukkelijk herinnert aan minister Bernini, "werd in de Sala dei Conservatori het recht op gelijke behandeling in de wet ondertekend als een bepaling van het historische Verdrag van Rome op 25 maart 1957".

De FLC CGIL-brief is bijzonder kritisch over het feit dat de werkgevers die verantwoordelijk zijn voor de discriminatie van de niet-nationale Lettori universiteiten zouden moeten zijn. “Dat de oorsprong van de discriminatie universiteiten moet zijn, allemaal met faculteiten voor jurisprudentie die lesgeven EU wet en daarom de uitspraken van het HvJ-EU waarin discriminatie van Lettori aan de Italiaanse universiteiten wordt veroordeeld, zou moeten kunnen begrijpen, is zeer betreurenswaardig”, aldus de brief.

In zaak C-119/04 heeft de Commissie aanbevolen dat a  dagelijkse boete van € 309,750 worden opgelegd aan Italië wegens zijn aanhoudende discriminatie van Lettori. De last-minute wet die in maart 2004 werd ingevoerd, gaf toe dat Lettori recht had op een ononderbroken wederopbouw van hun verzorgers vanaf de datum van eerste tewerkstelling, met als resultaat dat de Grote Kamer van het HvJ-EU Italië de aanbevolen boetes bespaarde. Na het uitspreken van het vonnis werden de bepalingen van de wet echter nooit uitgevoerd.

 In commentaar op de mogelijkheid dat nog een zaak naar het HvJEU wordt verwezen wegens niet-uitvoering van de uitspraak in zaak C-119/04, wordt in de FLC CGIL-brief opgemerkt:

“In een dergelijk scenario zouden advocaten van de Permanente Vertegenwoordiging aan het HvJ-EU moeten uitleggen waarom de wet van maart 2004, die Italië de dagelijkse boetes van EUR 309, 750 aanbevolen door de Europese Commissie, is vervolgens nooit geïmplementeerd zoals geïnterpreteerd door het HvJEU. “

De inbreukprocedure werd voorafgegaan door een proefprocedure, een mechanisme dat werd ingevoerd om geschillen met lidstaten in der minne op te lossen. Over een periode van 10 jaar heeft het zijn doel duidelijk niet bereikt. De overstap naar eigenlijke inbreukprocedures wordt toegeschreven aan een landelijke telling van discriminerende omstandigheden aan Italiaanse universiteiten, uitgevoerd door Asso. CEL.L, een vakbond in La Sapienza en een officiële klager in de inbreukprocedure, en FLC CGIL, de grootste vakbond van Italië. De resultaten van de volkstelling die de niet-betaling van de schikkingen op grond van de uitspraak in zaak C-119/04 afdoende documenteren, werden bij de Commissie neergelegd.

Ongetwijfeld de meest invloedrijke parlementaire vraag over de Lettori-kwestie die tijdens het mandaat van het huidige Europees Parlement aan de Commissie is gesteld, is de vraag van Clare Daly en medeondertekend door 7 andere Ierse EP-leden. De FLC CGIL-brief aan minister Bernini citeert de formulering in de parlementaire vraag die zich richt op de wederzijdse verantwoordelijkheden die gepaard gaan met de voordelen van het EU-lidmaatschap.

"Italiaanse universiteiten ontvangen genereuze financiering van de EU. Italië heeft het grootste deel van het Herstelfonds ontvangen. Zeker, de ethiek van wederkerigheid vereist dat Italië de rechtsstaat gehoorzaamt en de meest recente uitspraak van het HvJ-EU ten gunste van de lettori uitvoert: zaak C‑119/04. '

John Gilbert is Nationale Lettori-coördinator voor FLC CGIL. Een lettore aan de Universiteit van Florence, zijn goed ontvangen toespraak tot zijn collega's tijdens het protest buiten de kantoren van minister Bernini in december behandelde veel van de punten die waren opgenomen in de FLC CGIL-brief aan de minister.

De heer Gilbert zei:

“Hoewel het Ministerie van Universiteiten dicht bij de locatie is gevestigd waar het historische Verdrag van Rome werd ondertekend, staat het discriminerende beleid tegen Lettori dat sinds de jaren tachtig door het ministerie en de Italiaanse regering wordt nagestreefd, ver af van de bepaling van het Verdrag van Rome, dat verankert het beginsel van gelijke behandeling in de hele Unie. Door middel van updates van de volkstelling die we met Asso hebben uitgevoerd. CEL.L zullen we controleren of de schikkingen die op grond van de uitspraak in zaak C-1980/119 verschuldigd zijn, inderdaad worden getroffen en zullen we onze bevindingen aan Brussel meedelen”.

De brief aan minister Bernini is gekopieerd naar de commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten, Nicolas Schmit, en naar Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die een persoonlijke interesse heeft getoond in de zaak Lettori. Het zal nu worden vertaald in alle moedertalen van de Lettori die aan de Italiaanse universiteiten werken en worden ingeleverd bij hun respectievelijke ambassades in Rome.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels