11 C
Brussel
Maandag, december 11, 2023
AziëChina scherpt zijn Global South-diplomatie aan

China scherpt zijn Global South-diplomatie aan

Artikel door Joseph Rozen. Rozen diende tien jaar in de Israëlische Nationale Veiligheidsraad als directeur voor Azië-Pacific-aangelegenheden. Daar was hij een drijvende kracht achter het Israëlische screeningmechanisme voor buitenlandse investeringen en de ontwikkeling van Israëls bilaterale betrekkingen met Aziatische mogendheden.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Artikel door Joseph Rozen. Rozen diende tien jaar in de Israëlische Nationale Veiligheidsraad als directeur voor Azië-Pacific-aangelegenheden. Daar was hij een drijvende kracht achter het Israëlische screeningmechanisme voor buitenlandse investeringen en de ontwikkeling van Israëls bilaterale betrekkingen met Aziatische mogendheden.

De bemiddelende rol van China in de Iran-Saoedische deal duidt op een bredere verschuiving van wolvenstrijder naar meer constructieve diplomatie

De overeenkomst tussen Iran en Saoedi-Arabië om de diplomatieke betrekkingen na jaren van botsingen te hervatten, verraste velen - vooral vanwege de Chinese rol bij het bemiddelen tussen de partijen, waardoor de Verenigde Staten aan de zijlijn bleven staan.

De deal werd door sommigen beschreven als een baanbrekende prestatie die de hele geopolitieke architectuur in het Midden-Oosten zal veranderen, met gevolgen voor de positie van de Verenigde Staten in de regio.

In feite veranderde de overeenkomst Iran en Saoedi-Arabië niet van vijanden in vrienden, noch veranderde het de veelzijdige aanpak van de landen in het Midden-Oosten.

Bovendien zou de actieve diplomatie van China niet als een verrassing moeten komen; het betekende eerder een nieuwe stap weg van "wolfstrijder" naar meer constructieve diplomatie, niet alleen met betrekking tot het Midden-Oosten maar wereldwijd.

Om realistisch te zijn, China probeert de Verenigde Staten niet te vervangen als een wereldwijde vredesbemiddelaar, maar het is heel goed in staat om wereldwijde kansen te identificeren om zijn invloed uit te breiden en te genieten van de vruchten van het werk van anderen.

Bovendien is elke bevordering van stabiliteit cruciaal voor de Chinese economie – en even belangrijk is het verbeteren van het wereldwijde imago.

Zo presenteerde China onlangs een “vredesplan” om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Hoewel dat vooral een rookgordijn was om het bezoek van Xi Jinping aan Moskou te legitimeren, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de inspanningen van China om zichzelf te presenteren als een evenwichtige en verantwoordelijke macht.

Een ander voorbeeld is het Chinese voorstel om te bemiddelen tussen Israël en de Palestijnen, waarbij oude principes worden hergebruikt die andere landen al zonder succes hebben uitgeprobeerd.

Het hernieuwde diplomatieke activisme van Peking is gericht op het vormgeven van een nieuw diplomatiek verhaal over de rol van China in de wereld, voornamelijk gericht op het Zuiden.

Vroege tekenen van dit diplomatieke activisme waren te vinden op het 20e Nationale Congres van de Chinese Communistische Partij afgelopen oktober. De wijzigingen aan de partij en haar organen waren bedoeld om een ​​duidelijker scheiding te creëren tussen het defensieapparaat en de diplomatieke kring.

De benoemingen die in maart van dit jaar tot het diplomatieke kader van China zijn gemaakt, toonden Xi's focus op betrekkingen met de VS en economische ontwikkeling.

Qin Gang, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en voormalig ambassadeur in de VS, werd gepromoveerd tot staatsraadslid. Zowel Qin als zijn directe voorganger Wang Yi, ook een staatsraadslid, hebben uitgebreide ervaring in Amerikaanse aangelegenheden en hebben beiden meer macht binnen de partij dan Wangs voorgangers.

Daarentegen werd Zhao Lijian, die als woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken de meer confronterende wolvenstrijderdiplomatie verpersoonlijkte, in januari gedegradeerd tot een positie die toezicht houdt op oceaanzaken.

Sinds maart hebben de twee senior diplomaten harder gewerkt aan het realiseren van een bijgewerkte diplomatieke visie die door president Xi naar voren is gebracht in drie kerndocumenten: Global Civilization Initiative, Global Security Initiative en Global Development Initiative.

Alle drie benadrukken ze het belang van wereldwijde samenwerking en ontwikkeling met respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van alle landen.

Hoewel de drie initiatieven aansluiten bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, blijven veel westerse landen sceptisch over de werkelijke bedoelingen van China of het vermogen om deze te realiseren. In het Globale Zuiden zijn landen die niet bereid zijn om partij te kiezen in de grote machtsstrijd, maar wel financiële steun nodig hebben, veel ontvankelijker.

Hoewel de Global South-landen zich bewust zijn van de complexiteit van het betrekken van China, maken ze zich meer zorgen over het oplossen van hun onmiddellijke economische uitdagingen. China kan hen oplossingen bieden zonder voorwaarden vooraf – kapitaal voor infrastructuurprojecten en investeringen in productie- en dienstensectoren.

In het Midden-Oosten is de symbolische bemiddeling tussen Iran en Saoedi-Arabië een teken van de groeiende invloed van China in de regio in de afgelopen tien jaar. Vorige maand werd gemeld dat China de bouw van een militaire basis in de Verenigde Arabische Emiraten heeft hervat. Eerder dit jaar sloot China verschillende deals en overeenkomsten met Saoedi-Arabië, waaronder $ 50 miljard aan investeringen.

Deze trend is ook heel duidelijk in Zuid-Azië, waar China al diep heeft geïnvesteerd in Sri Lanka en Pakistan, terwijl het zijn bereik ook uitbreidt naar Nepal en Bangladesh.

In het geval van Bangladesh erkent China het geostrategische belang en de mooie vooruitzichten die de groeiende economie kan bieden, maar ondervindt het sterke concurrentie van India en Japan. De premier van Bangladesh balanceert wijselijk tussen deze bevoegdheden om win-win-samenwerking te bevorderen.

Wat we in deze twee regio's zien, speelt zich af in het hele Zuiden en toont aan dat China's nieuwe actieve diplomatie gericht is op samenwerking in plaats van verdeeldheid, heel aantrekkelijk blijkt te zijn.

In deze context worden publieke meningsverschillen tussen de VS en de landen van het Zuiden (Saoedi-Arabië, Pakistan en Bangladesh, om er maar een paar te noemen) effectief door China gebruikt om zijn invloed uit te breiden.

Als de Verenigde Staten deze trend willen tegengaan, moeten ze een meer constructieve benadering aannemen en meningsverschillen achter gesloten deuren oplossen. Anders zullen de VS ook niet op de hoogte zijn van toekomstige ontwikkelingen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -