16.7 C
Brussel
Dinsdag, oktober 3, 2023
LeefomgevingEen oud Balkanmeer wordt met uitsterven bedreigd

Een oud Balkanmeer wordt met uitsterven bedreigd

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Meer van de auteur

Na millennia, het Prespameer onder druk van klimaatverandering, ongecontroleerde pompen en vervuiling, krimpt het prehistorische reservoir in Zuidoost-Europa in een alarmerend tempo, meldt AFP.

Het Prespameer, dat zich uitstrekt over de grenzen van Albanië, Griekenland en Noord-Macedonië, wordt verondersteld de thuisbasis te zijn van duizenden soorten die afhankelijk zijn van het water en de omliggende habitats.

Opwarmende temperaturen hebben grote schade aangericht aan de jaarlijkse sneeuwval in de regio, waardoor vitale stromen die in de Prespa stromen, opdrogen, waardoor soorten die afhankelijk zijn van het meer en een ander nabijgelegen water in gevaar komen.

Volgens parkwachters die het meer nauwlettend in de gaten houden, heeft de daling van de regenval geleid tot een gestage terugtrekking van het water, dat op sommige plaatsen tot drie kilometer (bijna twee mijl) is teruggetrokken.

"Vroeger viel er veel meer sneeuw, die kon oplopen tot een meter of anderhalve meter, terwijl er de laatste jaren bijna geen sneeuw is gevallen", zegt Goran Stojanovski, een 38-jarige boswachter die het meer in de gaten houdt. Noord-Macedonië al meer dan een decennium, vertelde AFP.

Andere experts zijn het daarmee eens en wijzen op de vele manieren waarop de effecten van klimaatverandering ervoor hebben gezorgd dat de kusten gestaag zijn ingekrompen.

"De waargenomen veranderingen in het niveau van het meer houden verband met klimaatverandering", zegt Spase Shumka, een professor aan de Agrarische Universiteit in Tirana, de hoofdstad van Albanië.

Shumka wees op hogere temperaturen, die ook de verdamping hebben verhoogd en de jaarlijkse neerslag hebben verminderd.

“Op basis van de locatie is gezamenlijke actie de enige oplossing”, voegt de professor eraan toe.

Wat de problemen van Prespa nog groter maakt, is het feit dat de omliggende appelkwekerijen sterk afhankelijk zijn van het water van het meer. Een door NASA aangehaalde studie stelt dat het meer tussen 1984 en 2020 zeven procent van zijn oppervlakte en de helft van zijn volume heeft verloren.

Milieuvervuiling door landbouwafvoer van de schijnbaar eindeloze rijen nabijgelegen boomgaarden draagt ​​alleen maar bij aan de problemen, wat leidt tot algenbloei die zorgen baart over het creëren van dode zones.

"Het meer is al tientallen jaren intensief vervuild", zegt Zlatko Levkov, een bioloog aan de Cyrillus en Methodius Universiteit in Skopje.

"Simpel gezegd, de habitat van veel soorten kan volledig veranderen, en de populatie van die soorten kan afnemen en uiteindelijk verdwijnen."

Volgens deskundigen vulde de Prespa deze schilderachtige vallei in Zuidoost-Europa gedurende één tot vijf miljoen jaar, waardoor het een van de oudste zoetwaterecosystemen van het continent is.

Ongeveer 2,000 soorten vissen, vogels en zoogdieren, evenals een aantal plantensoorten, zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van het water.

Verdere achteruitgang kan catastrofaal zijn voor het lokale ecosysteem, maar ook voor het naburige meer van Ohrid, dat 10 km naar het westen ligt.

Omdat Prespa hoger gelegen is, vertrouwt het meer van Ohrid op ondergrondse waterstromen door de omliggende kalkstenen bergen om het niveau te behouden.

Elke extra druk op Prespa zal waarschijnlijk stroomafwaarts voelbaar zijn in Ohrid, dat nog maar twee jaar geleden zijn plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO dreigde te verliezen vanwege overmatige vervuiling en ongereguleerde ontwikkeling.

Illustratieve foto door Valter Zhara:

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -