15.2 C
Brussel
Vrijdag, september 22, 2023
GodsdienstChristendomEen woord over de glorieuze hemelvaart van onze Heer Jezus Christus

Een woord over de glorieuze hemelvaart van onze Heer Jezus Christus

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Meer van de auteur

Sahel - conflicten

Sahel – conflicten, staatsgrepen en migratiebommen (I)

0
De nieuwe cyclus van geweld in de Sahellanden kan verband houden met de deelname van de gewapende Toeareg-milities, die strijden voor een onafhankelijke staat
Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

0
Denemarken is een vredig land waar wetten worden gerespecteerd en de samenleving een eeuwenoud spreekwoord in praktijk brengt; Je kunt het er altijd mee eens zijn dat je het er niet mee eens bent. Deze mentaliteit heeft de Denen geholpen grote meningsverschillen te vermijden, maatschappelijke conflicten te minimaliseren en een tamelijk vredig leven te leiden. De hoeksteen van het aanvaarden van de verschillende meningen is het idee van onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Het betekent dat mensen alles kunnen zeggen, als ze maar willen. Het heeft gewerkt omdat Denemarken al bijna duizend jaar een monoculturele, mono-etnische en christelijke natie is. Die houding heeft echter ook een onderliggende intolerantie en vijandigheid jegens andere culturen, geloofsovertuigingen en levensstijlen gecreëerd, vooral jegens moslimgemeenschappen en de islam.
OESO-enquête - De EU heeft een diepere interne markt nodig

OESO-enquête – De EU heeft een diepere interne markt nodig en moet de emissiereductie versnellen...

0
In het jongste OESO-onderzoek wordt gekeken hoe de Europese economieën reageren op de negatieve externe schokken en op de uitdagingen waarmee Europa in de toekomst wordt geconfronteerd.

door Gregory, bisschop van Rusland (Metropolitan van Kiev en West-Rusland Grigory Tsamblak, 1364 - ca. 1420*)

De feestdag van vandaag is de vervulling van de voorzienigheid die de eniggeboren Zoon van God voor het menselijk ras heeft uitgevoerd, niet slaafs, maar goddelijk gezonden om de wil van de Vader te vervullen; Hij verscheen niet aan de wereld in uiterlijk, maar feitelijk: in onze zwakheid, toen hij menselijke vorm aannam en menselijke vorm aannam, werd hij als het vlees van onze nietigheid, zoals de wijze leraar Paulus zegt. En niet alleen door het kruis, de spijkers en het steken met een speer in de ribben, werd de waarheid over Hemzelf bewezen, maar ook door de dood, het graf, de Opstanding, de aanraking van de discipel, en – ten slotte – vandaag door Zijn goddelijke Hemelvaart Hij overtuigde iedereen. De hemelvaart, waardoor Hij de oude Adam oprichtte en Hij de Nieuwe Adam werd, omdat het passend was dat het oude door het nieuwe werd vernieuwd, de zieken door de dokter werden genezen, de gevallenen door de sterken werden opgewekt, de doden moeten worden opgewekt door het leven, de veroordeelden door de zonde - van het zondeloze om gerechtvaardigd te worden, het vergankelijke van het onvergankelijke om onvergankelijk te worden, het aardse van het hemelse om verhoogd te worden. En nadat Hij ons, slaven, verwant werd aan ons vlees en bloed (afgezien van slavernij!), voegden wij ons ook bij Zijn glorie en eer (afgezien van heerschappij!). En omdat Jezus de belangrijkste was van de vele broeders, was hij ook de eerste uit de dood (opgestane). Door de naam adoptie eerde hij degenen die in zijn naam geloofden, en door onsterfelijkheid begunstigde hij hen, waarmee hij de weg vrijmaakte voor de opstanding, zodat degenen die stierven vanwege de oude Adam, zouden worden opgewekt vanwege de nieuwe. En tegelijkertijd zal er geen afdaling naar de hel zijn, zoals er was vanwege de ene, maar een opgang naar de hemel, zoals vandaag, vanwege het Nieuwe. En aangezien de mens, die door misdaden in alle dingen oud was geworden en vervolgens nutteloos werd, omkwam, de rede door de fout van vergoddelijking had beschadigd, het redelijke van de ziel in onredelijk veranderde (hieruit werd hij volkomen onredelijk, alleen qua uiterlijk anders dan sprakeloze dieren), het Woord wordt hij vlees, hij wordt vet, zodat hij het onredelijke door zichzelf kan genezen; hij accepteert de intelligente en bezielde man, zodat hij de beschadigde geest kan genezen en de verleide ziel kan herstellen, en de man in alles volledig compleet en perfect kan vernieuwen door hemzelf. Want niet voor engelen, niet voor aartsengelen, niet voor cherubijnen en serafijnen, niet voor enig ander schepsel was dit werk geschikt, maar alleen voor Hem die in het begin de mens schiep. Omdat ik hem volledig heb vernieuwd en de nieuwheid heb aangedaan (volgens Col. 3:10), zoals we zeiden, lijden, bevrijdde hij hem van lijden; terwijl hij stierf, vereeuwigde hij hem; wederopstanding, hij herrees; en dan opstijgend, stijgt hij ook op met Zichzelf en plaatst hem aan de rechterhand van God en de Vader, van wie Hij nooit is afgeweken. Hij zal Zijn Heilige Geest sturen in de vorm van tongen van vuur om de wereld te verlichten, de rouwende discipelen te troosten, geschenken aan hen te schenken, hen te dopen, hen wijs te maken, hen te bewapenen met goddelijke kracht en hen te sturen om te prediken, hun tongen als vervalsingen. en geslepen als tongen van vuur. Aangezien de Zoon in de wereld verscheen en bij de mensen leefde, was het passend dat de Geest ook neerdaalde en Zijn daden liet zien. Je blijft – zei hij – in de stad Jeruzalem totdat je bekleed bent met macht van boven (Lukas 24:49). En toen hij dit had gezegd, terwijl ze toekeken, werd hij opgetild en een wolk nam hem voor hun ogen mee. En terwijl ze naar de hemel keken, stonden er twee mannen in witte kleren voor hen en zeiden: Mannen van Galilea, waarom sta je naar de hemel te kijken?

Vertel me, hoeveel moeten de discipelen toen hebben geleden, die zoveel tijd met de Meester doorbrachten, Zijn lijden ervoeren, en toen ze, na zoveel verdriet, net de vreugde van de Verrijzenis hadden gezien, om het onmiddellijk weg te nemen van hen? Dus stonden ze stil en keken omhoog naar de lucht, overweldigd door verdriet. En alsof ze vol ontzag dachten dat ze Hem niet zagen, maar engelen die verschenen om aan te kondigen dat Hij terug zou komen. En ze hebben witte kleren aan, zodat ze vanuit deze kleren verdriet in vreugde kunnen veranderen. Galilese mannen zeiden, omdat de Joden de Heer een Galileeër noemden en Hem beledigden. Dat is de reden waarom de mannelijke engelen van Galilea ze noemen, en met dezelfde naam, door zich bij hen aan te sluiten, inspireerden ze moed en troost. Deze Jezus, die van jou opstijgt naar de hemel, zal op dezelfde manier komen als je Hem naar de hemel zag gaan (Handelingen 1:11). Deze Jezus, niet een andere – zei hij – maar deze. Niet op wie de joden wachten als redder (zelf verliezer!), maar Degene van wie jullie getuigen zijn: gekruisigd, begraven, bedrieger genoemd, herrezen, en nu uit jullie midden opstijgend naar de hemel – zei hij – zodat ze denk niet dat hij in de lucht werd gedragen zoals Elia, want er staat over hem geschreven: en Elia werd in een wervelwind gedragen alsof hij in de hemel was (volgens 4 Koningen 2:11), en hier niet alsof hij in de hemel was, maar in de hemel. Deze Jezus, die van jou naar de hemel opstijgt, zal op dezelfde manier terugkomen. Hoe komt het! In de vorm waarin je Hem zag opstijgen naar de hemel, zo zal Hij in het vlees komen om alle vlees te oordelen! Dus, op de wolken van de hemel, aankomend met heerlijkheid, zal ieder mens Hem zien! Laat de onreine monden van de ketters gesloten zijn, want God stijgt op in het vlees, maar blijft onveranderd in beide: in één zijn twee naturen onvermengd voortbrengend.

Niet alleen Thomas, die Hem aanraakte, beleed God en mens, maar ook de engelen leerden de apostelen aldus, zeggende: zo zal het komen, want God is niet naakt, noch is het een gewone man, maar God en mens, mens verenigd met God . Waarom sta je naar de hemel te kijken, alsof je wilt zeggen: waarom treur je terwijl Hij naar de Vader gaat, alsof je verlaten bent? Herinner je je niet dat hij voor de kruisiging, toen hij een testament opmaakte, tegen je sprak: Ik zal je niet verlaten (Johannes 14:18), en op de berg in Galilea beloofde hij bij je te zijn, zeggende: Ik ben bij je alle dagen tot het einde van de wereld (Matteüs 28:20). En omdat hij u uit de wereld heeft uitgekozen en u zijn vrienden heeft genoemd (volgens Joh 15:19; 15:15), gaat hij een plaats voor u bereiden bij de Vader, zodat u bij hem kunt zijn (volgens Joh. 14:2-3) en zie Zijn heerlijkheid, eeuwig bestaand bij de Vader en de Heilige Geest, die zij hebben van vóór de schepping van de wereld, en de Trooster die u van de Vader zal worden gezonden – de Geest der waarheid (Joh. 15:26), niet in het vlees, zoals Hij geïncarneerd was, maar Zelf zal Hij neerdalen omdat Hij God is en verschijnt zoals Hij wil (volgens Johannes 14:16-17).

O glorieuze daden! Oh, onkenbare mysteries! Omdat er eens, vanaf het allereerste begin, grote en reddende geschenken werden gestuurd vanuit de hemel naar de aarde beneden, en vervolgens van boven naar de lagere plaats, zoals in Exodus: een wolkkolom gedurende de dag en een vuurkolom 's nachts (Ex. 14:24), en in de woestijn manna en kwartels (Ex. 16:13), en een verbond dat op de berg is gegeven, en een wolk die de tent van samenkomst overschaduwt (Ex. 33:7-11 ) toen Aäron en zijn zonen dienden, en vuur neerdaalde op het geofferde offer (Lev. 9:24), en de verschillende verschijningen van engelen, evenals met Jezus (Jes. Nav. 5:14), Manoah (Richt. 13 :3), Daniël (Dan. 9:21), Zacharia (Lucas 1:11-13) en Ezechiël, toen de engel in één nacht honderdvijfenzeventigduizend van het Assyrische leger doodde (2 Koningen 19:35; Jes. 37:36), en het staan ​​van de lampen en de omgekeerde beweging, zoals het was in Jericho onder Jezus (Jes. Nav. 10:13) en in Jeruzalem onder Jesaja (Jes. 38:8) en vele anderen. Tegenwoordig profiteren de hemelen van de aarde, worden goddelijke en grote geschenken van beneden naar boven gezonden (bovennatuurlijk!) en hun begin is de Hemelvaart van de Heer vanaf de Olijfberg. Vandaag is de profetie uit de psalm vervuld, die zegt: God steeg op met gejuich, de Heer steeg op met bazuingeschal (Ps. 46:6). En het was passender, omdat het passend is dat de Koning opstijgt met een uitroep, omdat de uitroep een aankondiging en verheerlijking is door het volk, gegeven aan koningen en veroveraars, en onze Koning als overwinnaar opgestegen naar de Vader, leidend de universum voor Zijn dienst.

Ze riepen de engelenscharen te voorschijn en verkondigden het met grote angst en haast. Hun trompetstem was vergelijkbaar. Wat zeiden de hemelse machten, uitroepend: ze verheerlijkten, ze zongen, ze prezen, ze boden het drie-heilige lied aan als een geschenk, ze verwonderden zich over zo'n afdaling, ze zagen Hem met de Vader, zittend op de cherubijnen en gezongen door de serafijnen, in het vlees als de Heer die opstijgt van de aarde. En overmand door schroom, bevalen ze de overmacht om de deur op te heffen. Toen ze verbijsterd vroegen: "Wie is dit?", Ze leerden dat hij sterk en machtig was in harnas, de Koning der glorie en de Heer der heerscharen. Hij is inderdaad degene die de dood door de dood heeft vertrapt, en degene die de verdeelden heeft verenigd. 'En waarom zijn zijn kleren rood,' zei hij. "Opdat bekend mag worden dat hij onze koning is, maar we hebben hem nooit in het paars gezien." En ze zeiden weer: “Hij komt uit Vosor” (volgens Jes. 63:1). “Vlees draagt ​​– zei hij – wat hij ter wille van de mensheid aanvaardde” (volgens Jes. 63:9), want in het Syrisch heet vlees vosor. Het lijkt erop dat zelfs de hemelse machten Hem met afgrijzen en verbazing ondervragen. "En waarom zijn Uw kleren rood als iemand die een vore heeft getreden?" (volgens Jes. 63:2). Kijkend naar Hem met gewonde armen, benen en ribben, komen ze tot deze vraag. "En als Hij zich vanwege Zijn grote goedheid - zei Hij - uit genade met vlees heeft bekleed, waarom draagt ​​U dan bebloede en doorboorde ledematen, als U geen pijn voelt vanwege Uw goddelijkheid?". “Hij stond – hij sprak – ik vertrapte alleen, ik vergoot mijn bloed alleen voor allen, en er was geen man bij mij onder de volken (volgens Jes. 63:3). En niet onder de naties, zei hij, betrad ik deze tribune van mijn bloed, maar tussen de geliefde wijngaard, midden in Judea, buiten de stad Jeruzalem, waarvan ik verwachtte druiven te dragen, maar hij droeg doornen. Daarom zijn mijn kleren rood” (volgens Jes. 63:3). En hoe zit het met hen: "Glorie voor U, Heer, glorie voor Uw lijden, Verrijzenis en Hemelvaart!".

Zijn heilige feest werd van verre uitgeroepen door de Peetvader en zei: "Stijg op naar de hemel, o God, en laat Uw glorie over de hele aarde zijn!". Sinds Hij is opgevaren, wordt overal op aarde het kruis aanbeden, omdat overal het kruis glorie wordt genoemd. En Habakuk: De Heer steeg op naar de hemel en donderde; zal de einden der aarde oordelen, rechtvaardig zijnde (1 Koningen 2:10). Daar zegt David: De Heer steeg op bij het geluid van een bazuin (Ps. 46:6), en hier donderde Habakuk en zei: De Heer steeg op naar de hemel en donderde. En wat meer is: toen Hij opsteeg, klonken overal de evangeliebazuinen. Bovendien verkondigt de goddelijke Johannes, door de Heer Zelf de zoon van de donder genoemd, alsof hij uit een hemel van theologie komt, van boven tot aan de uiteinden van de aarde met een stem die helderder is dan de donder: In den beginne was het Woord, en het Woord was bij God en God was het Woord. Alle dingen zijn door Hem gemaakt en zonder Hem is niet één ding gemaakt dat gemaakt is (Johannes 1:1; 1:3).

Laten we nog eens teruggaan naar de evangelist Lukas en zien hoe Hij, na de opstanding van de Heiland, de discipelen vergezelde in (hun) uitputting, herhaaldelijk hun gevallen geest ophief en hun gedachten naar de hoogten richtte. En zo was het vele dagen: veertig dagen lang verscheen hij aan hen en sprak over het koninkrijk van God (Handelingen 1:3). Hij zei niet "Veertig dagen lang verschijnt hij aan hen", maar over veertig dagen. Niet zoals vóór de opstanding, toen hij altijd bij hen was, dus toen verscheen hij soms, soms ging hij weg. Als hij verscheen, schoof hij vaak bij hen aan tafel, herinnerde hen aan hun vroegere gewoonten en vertelde hen dat ze niet in de steek zouden worden gelaten. Het belangrijkste punt van dit alles is de opstanding te bewijzen. Dus toen hij aan tafel ging zitten, beval hij hen niet ver van Jeruzalem weg te gaan (volgens Handelingen 1:4), omdat hij hen bevreesd en bevend naar Galilea had geleid, vanwege de vrije ruimte en de stilte van de berg met veel stilte en vrijheid om te horen wat hij zegt. Toen ze ze hoorden en ontvingen en veertig dagen doorbrachten, beval hij ze vanuit Jeruzalem niet ver te gaan. Waarom? Want als weinigen oorlog voeren tegen velen, laat niemand ze uitgaan totdat ze gewapend zijn, dus degenen die vóór de nederdaling van de Heilige Geest zijn, mogen niet in de strijd verschijnen, zodat ze niet gemakkelijk kunnen worden gepakt en gevangen genomen door de velen . Niet alleen dat, maar omdat velen zouden geloven van wat daar gebeurde. En ten derde, zodat sommigen niet zullen zeggen dat ze de Jeruzalemieten die ze kennen in de steek hebben gelaten en hierheen zijn gekomen om trots te zijn. Wacht op de belofte van de Vader, waarover je van Mij hebt gehoord (Handelingen 1:4). Wanneer hebben ze ernaar geluisterd? Toen hij zei: En wanneer de Trooster komt, die ik u van de Vader zal sturen, zal hij over mij getuigen (Johannes 15:26). En meer: ​​als ik niet wegga, zal de Trooster niet naar je toe komen (Johannes 16:7).

Terwijl Hij hier was, kwam de Trooster niet, maar toen Hij wegging, kwam Hij onmiddellijk, maar na tien dagen. En waarom, zult u zeggen, daalde de Heilige Geest niet onmiddellijk neer nadat Hij was opgestegen? Dat ze Hem zeer mogen begeren, dat ze zullen treuren over de verwachting en Hem met grote ijver zullen ontvangen. Want als de ene was neergedaald en de andere was opgestegen, zou (de Trooster) zijn gebleven en zou de troost niet zo groot zijn geweest. Daarom stelt hij uit en komt niet meteen naar beneden, zodat ze een beetje treuren en dorsten naar het beloofde, pure genot om de belofte te ervaren. En aangezien ze allemaal de doop van Johannes prezen, opdat ze zelf niet iets menselijks zouden denken vanwege eenvoudigheid, wat laat zien hoe groot het verschil is tussen Hem en Johannes en benadrukt dat Johannes doopt met water, en je zult gedoopt worden met de Heilige Geest (Handelingen 1:5). En niet alleen dat, maar ze bleken zelf groter te zijn dan Johannes, omdat ze door de Heilige Geest anderen (mensen) zouden dopen. En hij zei niet totdat ik je doop, maar totdat je gedoopt bent, laat in alles voorbeelden van nederige wijsheid voor ons achter. En kijk, na zoveel woorden, na zoveel instructies, na zoveel bezoeken, hoe onredelijk en nieuwsgierig ze waren. En hij voegde er terecht aan toe: en een wolk bedekte Hem (Hd 1:9), want eens bedekte een wolk de tempel (volgens Ex. 33:9-11).

En in (het boek van de profeet) toont Daniël het visioen van de Heer op een wolk: Ik keek, zei hij, en zie, op de wolken van de hemel kwam als het ware de Mensenzoon, hij kwam tot de Oude van Dagen (Dan. 7:13). En aangezien hij met heerlijkheid op de wolken zal komen (volgens Handelingen 1:11), was het passend dat hij ook op deze manier zou opstijgen. Het schouwspel was geweldig: een man gedragen op een wolk, vliegend door de lucht en de hemelse cirkels bereikend, en de hemelen onder Zichzelf verlatend, en zittend boven de serafijnen met de Vader op de troon. Henoch werd vervoerd, maar op een andere, onbekende manier (Hebreeën 11:5); Elia steeg op, maar op een vurige strijdwagen en vurige paarden, die tekenen zijn van aardse dingen, en niet (hij steeg op) op een wolk (volgens 4 Koningen 2:11): daarom was Elia, als een slaaf, door zichzelf een voorafbeelding van de Hemelvaart van zijn Meester. Net als Mozes, die het volk vertaalde, was hij een beeld van Hem die ons uit de duisternis en de schaduw van de dood heeft geleid (Ps. 106:14). Want de goddelijke profeten voorspelden niet alleen alles over Christus met woorden, maar ook met materiële dingen. Anderen waren door zichzelf een voorafbeelding van Hem. Zo was ook de mantel van Elia, die op Elisa viel, een voorafschaduwing van de neerdaling van de Geest op de apostelen, want nadat hij de mantel had ontvangen, die op hem viel, had hij een dubbele genade en met hem scheidde de Jordaan. Nadat ze zich hadden bekleed met de kracht van de Geest, doorsneden ze de dwaling en bedekten ze het universum met het evangelienet. Laten ook wij deel uitmaken van zijn erfdeel, zodat wij eeuwig voordeel mogen ontvangen in de naam van Christus Jezus, onze Heer. Aan Hem en aan de Vader, samen met de Heilige Geest, zij glorie, kracht, pracht en aanbidding, nu en voor altijd en tot in de eeuwigheid. Amen.

* Opmerking over de auteur: de emblematische figuur van Grigoriy Tsamblak zal altijd een van de granieten fundamenten van de Bulgaarse middeleeuwse cultuur blijven. En op zijn manier deel uit te maken van de geschiedenis van vele andere landen en volkeren, maar ook van de tijd waarin hij leefde en werkte. Door zijn wijze internationale acties gecombineerd met tijdloze literaire creativiteit, liet Tsamblak zien dat hij de voorkeur gaf aan gezond verstand boven vooroordelen, empirisme boven scholastiek. en dat hij in de politiek meer een realist dan een theoreticus was. Daarom zullen we bij elk contact met zijn werk voortdurend het levenspad ontdekken dat onafscheidelijk van hem is, dat hij volgt als een belangrijke schrijver en een briljante strateeg. Hij was zijn tijd gewoon vooruit en begreep de nieuwe geopolitieke realiteit in Europa. Geboren in de hoofdstad van het middeleeuwse Bulgarije - de stad Tarnovo, een leerling van St. Patriarch Evtimii Tarnovski. Hij kreeg een uitstekende opleiding in Constantinopel, in 1390 aanvaardde hij het kloosterleven en klom op naar St. Mount Athos. In 1401 werd hij door de patriarch van Constantinopel naar Moldavië gestuurd, in wiens hoofdstad hij bleef om te dienen en een stormachtige kerkelijk-diplomatieke activiteit te ontwikkelen. Om de rol van de orthodoxe kerk in de Litouwse staat te versterken, werd hij in 1415 door een concilie van West-Russische bisschoppen gewijd tot metropoliet van de Moldavische kerk, die zich afscheidde van Moskou; het jaar daarop werd hij aangesteld als de eerste metropoliet van Kiev en Litouwen (1413-1420; later metropoliet van Moldo-Walachije). Hierdoor werd hij geëxcommuniceerd uit zowel Constantinopel als Moskou, maar bleef hij altijd trouw aan de orthodoxie. Hij was korte tijd abt van het Dečani-klooster in Servië en vanaf 1430 verhuisde hij naar Moldavië, waar hij een uiterst belangrijke rol speelde bij de verspreiding van het Roemeense alfabet en de versterking van het gezag van Slavische liturgische boeken.

Op verzoek van de prins van Litouwen nam hij deel aan de Raad van Konstanz (gehouden van 1414 tot 1418), met als doel het zogenaamde pauselijke schisma te overwinnen, maar weigerde namens Litouwen de unie met de katholieken te ondertekenen, die vernederend was voor de orthodoxie. Hiermee haalde hij de haat van de prins op zich en verliet zijn land. Kort daarna stierf Metropolitan Gregory.

Auteur van vele preken, levens en lovende woorden, die eeuwenlang in de orthodoxe wereld werden gekopieerd - van Moskou tot Ohrid en Constantinopel, en daarom zijn er veel voorbeelden en kopieën van bewaard gebleven. Al vanaf de 15e eeuw werden zijn preken opgenomen in verzamelingen van kerkelijke leringen naast de preken van de heilige Johannes Chrysostomus en andere heilige vaders, onder meer in "Cheti-Minei" van metropoliet Macarius.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -