13.2 C
Brussel
Vrijdag, september 22, 2023
LeefomgevingWereldbijendag 20 mei - We zijn allemaal afhankelijk van het voortbestaan...

Wereldbijendag 20 mei – We zijn allemaal afhankelijk van het voortbestaan ​​van bijen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

officiële instellingen
officiële instellingen
Nieuws meestal afkomstig van officiële instellingen (officiële instellingen)

Meer van de auteur

De WHO lanceert een wereldwijde gezondheidspas

De WHO lanceert een wereldwijde gezondheidspas geïnspireerd op het Europese digitale Covid-certificaat

0
De Wereldgezondheidsorganisatie zal het systeem van de Europese Unie voor digitale COVID-certificering overnemen om een ​​wereldwijde gezondheidspas op te zetten om de wereldwijde mobiliteit te vergemakkelijken.
Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel

Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel

0
Nationale leiderschapsstructuren zijn cruciale onderdelen van een effectieve strategie tegen mensenhandel, zeggen deelnemers aan de jaarlijkse bijeenkomst tegen mensenhandel
die nodig zijn om de mediavrijheid te waarborgen en de democratie te beschermen

Dringende collectieve reactie nodig om mediavrijheid te waarborgen en democratie te beschermen

0
De negende Zuidoost-Europese mediaconferentie, "At a Crossroads: Safeguarding Media Freedom to Protect Democracy",
De verkiezingen in Turkije werden gekenmerkt door een ongelijk speelveld

De verkiezingen in Turkije werden gekenmerkt door een ongelijk speelveld maar toch competitief, zeggen internationale waarnemers

0
Gekenmerkt door een hoge opkomst, werden de verkiezingen in Turkije goed georganiseerd en boden ze de kiezers de keuze tussen echte politieke alternatieven, maar met een ongerechtvaardigd voordeel voor de voor politici aan de macht

Wereldbijendag is 20 mei en valt samen met de verjaardag van Anton Janša, die in de 18e eeuw pionierde met moderne bijenteelttechnieken in zijn geboorteland Slovenië en de bijen prees voor hun vermogen om zo hard te werken, terwijl ze zo weinig aandacht nodig hadden

Bijen en andere bestuivers, zoals vlinders, vleermuizen en kolibries, worden steeds meer bedreigd door menselijke activiteiten.

Bestuiving is echter een fundamenteel proces voor het voortbestaan ​​van onze ecosystemen. Bijna 90% van 's werelds in het wild bloeiende plantensoorten is geheel of gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving door dieren, samen met meer dan 75% van' s werelds voedselgewassen en 35% van de wereldwijde landbouwgrond. Bestuivers dragen niet alleen rechtstreeks bij aan de voedselzekerheid, ze zijn ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit.

Om het bewustzijn van het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee ze worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling te vergroten, heeft de VN 20 mei aangewezen als Wereldbijendag.

Het doel is om maatregelen te versterken die gericht zijn op de bescherming van bijen en andere bestuivers, die aanzienlijk zouden bijdragen aan het oplossen van problemen met betrekking tot de wereldwijde voedselvoorziening en het uitbannen van honger in ontwikkelingslanden.

We zijn allemaal afhankelijk van bestuivers en het is daarom van cruciaal belang om hun achteruitgang te volgen en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen.

Ken jij alle verschillende bestuivers?

We moeten nu handelen

Bijen worden bedreigd. De huidige uitstervingspercentages van soorten zijn 100 tot 1,000 keer hoger dan normaal als gevolg van menselijke invloeden. Bijna 35 procent van de ongewervelde bestuivers, met name bijen en vlinders, en ongeveer 17 procent van de gewervelde bestuivers, zoals vleermuizen, wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd.

Als deze trend doorzet, zullen voedzame gewassen, zoals fruit, noten en veel groentegewassen, steeds meer worden vervangen door basisgewassen zoals rijst, maïs en aardappelen, wat uiteindelijk zal resulteren in een onevenwichtig dieet.

Intensieve landbouwpraktijken, verandering in landgebruik, monocultuur, pesticiden en hogere temperaturen in verband met klimaatverandering vormen allemaal problemen voor de bijenpopulaties en, bij uitbreiding, de kwaliteit van het voedsel dat we verbouwen.

De dimensies van de bestuivingscrisis erkennend en het verband met biodiversiteit en menselijk levensonderhoud, de Verdrag inzake biologische diversiteit heeft van het behoud en duurzaam gebruik van bestuivers een prioriteit gemaakt. In 2000 werd het International Pollinator Initiative (IPI) opgericht (COP-besluit V/5, sectie II) op de Vijfde Conferentie van Partijen (COP V) als een transversaal initiatief om het duurzame gebruik van bestuivers in de landbouw en aanverwante ecosystemen te bevorderen. De belangrijkste doelstellingen zijn het monitoren van de achteruitgang van bestuivers, het aanpakken van het gebrek aan taxonomische informatie over bestuivers, het beoordelen van de economische waarde van bestuiving en de economische impact van de achteruitgang van bestuivingsdiensten en het beschermen van de diversiteit van bestuivers.

Naast de coördinatie van het International Pollinator Initiative (IPI), biedt de FAO ook technische assistentie aan landen bij kwesties variërend van het kweken van koninginnen tot kunstmatige inseminatie tot duurzame oplossingen voor honingproductie en exportmarketing.

Ontdek andere initiatieven, nationaal en internationaal, gewijd aan de bescherming van bestuivers.

Hoe kunnen we meer doen?

Individueel door: 

 • het planten van een diverse set inheemse planten, die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien;
 • rauwe honing kopen van lokale boeren;
 • producten kopen van duurzame landbouwpraktijken;
 • het vermijden van pesticiden, fungiciden of herbiciden in onze tuinen;
 • bescherming van wilde bijenkolonies waar mogelijk;
 • een bijenkorf sponsoren;
 • een bijenfontein maken door een waterbak buiten te laten staan;
 • helpen bij het in stand houden van bosecosystemen;
 • bewustmaking om ons heen door deze informatie te delen binnen onze gemeenschappen en netwerken; De achteruitgang van bijen raakt ons allemaal!

Als imkers of boeren door:

 • het gebruik van pesticiden verminderen of veranderen;
 • het zoveel mogelijk diversifiëren van gewassen en/of het planten van aantrekkelijke gewassen rond het veld;
 • hagen maken.

Als overheden en besluitvormers door:

 • het versterken van de deelname van lokale gemeenschappen aan de besluitvorming, met name die van inheemse volkeren, die ecosystemen en biodiversiteit kennen en respecteren;
 • het afdwingen van strategische maatregelen, waaronder monetaire stimulansen om verandering te helpen;
 • toenemende samenwerking tussen nationale en internationale organisaties, organisaties en academische en onderzoeksnetwerken om bestuivingsdiensten te monitoren en te evalueren.

Meer tips om bijen en andere bestuivers te helpen

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -