17.5 C
Brussel
Woensdag, september 20, 2023
GodsdienstBoeddhisme"Bodhichitta is de hoofdoorzaak van een Boeddha", benadrukte Zijne Heiligheid de...

"Bodhichitta is de hoofdoorzaak van een Boeddha", benadrukte Zijne Heiligheid de Dalai Lama

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Ethiopië - Massamoorden gaan door, risico op verdere 'grootschalige' wreedheden

Ethiopië – Massamoorden gaan door, risico op verdere 'grootschalige' wreedheden

0
Het laatste rapport over Ethiopië documenteert de wreedheden begaan “door alle partijen bij het conflict” sinds 3 november 2020 – datum van het gewapende conflict in Tigray
Unesco veroordeelt met klem de Russische stakingen op de Werelderfgoedlijst in Odessa

Unesco veroordeelt met klem de Russische stakingen op de Werelderfgoedlijst in Odessa

0
NESCO heeft de Russische aanvallen die "donderdagochtend vroeg" zijn uitgevoerd tegen het stadscentrum van Odessa, dat sinds januari 2023 op de Werelderfgoedlijst staat, "sterk veroordeeld".

Zijne Heiligheid de Dalai Lama liep van de poort naar zijn verblijfplaats naar de Tsuglagkhang, de belangrijkste Tibetaanse tempel, om bij wijze van viering een lering te geven

Dharamsala, HP, India, 4 juni 2023

Vandaag is het volle maan, de belangrijkste dag, van Saga Dawa, de vierde maand van de Tibetaanse maankalender, waarop Tibetanen de geboorte en verlichting van Boeddha Shakyamuni herdenken. Zijne Heiligheid de Dalai Lama liep van de poort naar zijn verblijfplaats naar de Tsuglagkhang, de belangrijkste Tibetaanse tempel, om bij wijze van viering een lering te geven. Terwijl hij naar het midden van de binnenplaats van de tempel liep, liep hij heen en weer om de mensen die daar waren verzameld te begroeten en te zwaaien.

Toen hij de tempel bereikte, begroette hij een groep Theravada-monniken die rechts van de troon zaten en op de eerste rij monniken ervoor. Vanaf de trap naar de troon hief Zijne Heiligheid zijn gevouwen handen op om zijn respect te betuigen aan de Boeddha en pauzeerde even in stil gebed. De 'Hartsoetra' werd in het Tibetaans gereciteerd terwijl hij ging zitten, gevolgd door een mandala-offer. Thee en brood werden geserveerd.

“Vandaag, mijn Dharma broeders en zusters,” begon Zijne Heiligheid, “is de dag waarop wij volgelingen van de Boeddha herdenken dat de Boeddha de verlichting bereikte.

“Zoals er wordt gezegd, 'de Wijzen wassen ongezonde daden niet weg met water, noch verwijderen ze het lijden van wezens met hun handen. Evenmin transplanteren ze hun eigen realisatie in anderen. Door de waarheid van zodanigheid te onderwijzen, bevrijden ze wezens.'

“Gemotiveerd door mededogen, was het de bedoeling van de Boeddha om te leren hoe bewuste wezens uit hun lijden kunnen worden gehaald. Eeuwenlang dacht hij erover om levende wezens te helpen en uiteindelijk werd hij verlicht. Hij leerde dat lijden ontstaat als gevolg van oorzaken en omstandigheden. Die oorzaken en omstandigheden zijn niet gerelateerd aan een externe agent, zoals een scheppende god, maar komen tot stand vanwege de onhandelbare geest van levende wezens. Omdat we de neiging hebben om overweldigd te worden door gehechtheid, woede en haat, ondernemen we acties en creëren we karma, wat aanleiding geeft tot lijden.

“Hoewel dingen alleen maar worden aangeduid en geen objectief of onafhankelijk bestaan ​​hebben, lijken ze van hun eigen kant te bestaan ​​en we grijpen naar die schijn van onafhankelijk bestaan. Dat wil zeggen, we grijpen naar een vertekend beeld. Om wezens te helpen deze verwrongen kijk te verduidelijken, onderwees de Boeddha de vier edele waarheden, dat lijden bekend moet zijn en de oorzaken ervan moeten worden uitgeroeid, stopzetting moet worden verwezenlijkt door het pad te cultiveren.

“Hij leerde ook dat lijden zich op verschillende niveaus van subtiliteit voordoet: het lijden van lijden, het lijden van verandering en existentieel lijden. De directe oorzaken en voorwaarden van lijden liggen in onze acties en mentale aandoeningen. Onze verwrongen opvatting dat dingen een objectief, onafhankelijk bestaan ​​hebben, ligt aan de basis van onze mentale aandoeningen. De Boeddha leerde dat, in tegenstelling hiermee, alle verschijnselen verstoken zijn van een substantiële kern of essentie - ze zijn leeg van inherent bestaan. Dit begrijpen werkt als een tegenkracht, en hoe beter we het begrijpen, hoe meer onze mentale aandoeningen verminderen.”

2023 06 04 Dharamsala N06 SA11960 "Bodhichitta is de belangrijkste oorzaak van een Boeddha", benadrukte Zijne Heiligheid de Dalai Lama
Zijne Heiligheid de Dalai Lama spreekt de gemeente toe die bijeengekomen was om zijn Saga Dawa-les bij te wonen in de Tibetaanse Hoofdtempel in Dharamsala, HP, India op 4 juni 2023. Foto door Tenzin Choejor

Zijne Heiligheid nam de 'Acht verzen voor het trainen van de geest' ter hand. Hij wees erop dat de meesten van ons onderhevig zijn aan trots en arrogantie, maar deze tekst adviseert ons om onszelf niet als beter of superieur aan andere mensen te zien. Het tweede couplet luidt: 'Als ik in het gezelschap van anderen ben, mag ik mezelf beschouwen als minderwaardig aan iedereen.' Andere mensen, zo wees hij erop, zijn net als wij; ze hebben ook fouten, maar dat is geen reden om ze af te wijzen of minachting voor ze te voelen. Als je jezelf als lager dan alle anderen beschouwt, zaai je het zaad van grotere kwaliteiten. Nederigheid leidt tot hoge status.

Het volgende vers adviseert: "Laat u niet overweldigen door mentale aandoeningen." De Boeddha en de grote meesters die na hem kwamen, lieten zien hoe je negatieve emoties kunt overwinnen.

“Nadat het boeddhisme naar Tibet kwam,” merkte Zijne Heiligheid op, “ontstonden er verschillende tradities, zoals de Sakya, Nyingma, Kagyu en de Kadampa's die de grote Indiase meester Atisha volgden. De Kadampa-meesters stonden bekend om hun nederigheid. Een van hen, de auteur van deze 'Acht Verzen', Geshé Langri Thangpa stond bekend als Lang-thang met het lange gezicht. Hij huilde om de benarde toestand van bewuste wezens. Zijn cultivatie van bodhichitta, de ontwakende geest, was zodanig dat hij vastbesloten was anderen te helpen. Ik reciteer deze verzen van hem elke dag.

“Zoals het derde couplet zegt, wat je ook doet en waar je ook bent, als er negatieve emoties of mentale aandoeningen opduiken, ga daar dan tegenin. Als anderen je bekritiseren of beledigen, denk dan niet aan wraakacties, bied ze de overwinning aan.

“Waar het zesde vers zegt dat als iemand groot kwaad doet door jou kwaad te doen, hem als een uitstekende spirituele vriend moet zien, betekent dit dat je in plaats van boos op hem te zijn, mededogen moet opwekken. Er zijn communistische leiders in China die mij bekritiseren en de Tibetaanse cultuur veroordelen, maar ze handelen op deze manier uit onwetendheid, kortzichtigheid en bekrompenheid - daarom heb ik medelijden met hen.

“Vers zeven zegt: 'mag ik al hun kwaad en pijn in het geheim op mij nemen' en verwijst naar het discreet bezig zijn met de praktijk van geven en nemen in stilte in je hart. Ten slotte besluit vers acht: 'Mag ik alle dingen zien als illusies en, zonder gehechtheid, bevrijd worden van gebondenheid.'”

2023 06 04 Dharamsala N12 SR51856 "Bodhichitta is de belangrijkste oorzaak van een Boeddha", benadrukte Zijne Heiligheid de Dalai Lama
Zijne Heiligheid de Dalai Lama geeft commentaar op 'Acht verzen voor het trainen van de geest', het onderwerp van zijn Saga Dawa-les in de Tibetaanse hoofdtempel in Dharamsala, HP, India op 4 juni 2023. Foto door Tenzin Choejor

Zijne Heiligheid vroeg, “Wat is de belangrijkste oorzaak van een Boeddha? -bodhichitta, de altruïstische geest van verlichting. Op basis van zo'n geest vergaarde de Boeddha gedurende drie ontelbare eonen verdienste en wijsheid. Door bodhichitta werd hij verlicht. Ook wij zouden van bodhichitta onze voornaamste beoefening moeten maken.

“Zodra ik 's ochtends wakker word, genereer ik bodhichitta, wat vaak ook tranen in mijn ogen brengt. De belangrijkste boodschap van de Boeddha was om bodhicitta te cultiveren. Het gaat er niet alleen om onze mentale aandoeningen te overwinnen, maar om het einde van het pad te bereiken door verlichting te bereiken.

“Als je bodhichitta hebt, voel je je op je gemak. Woede, haat en jaloezie nemen af, waardoor je ontspannen kunt zijn en goed kunt slapen. Als mensen met vertrouwen in Avalokiteshvara, kun je aan hem denken op de kruin van je hoofd, ernaar streven kwaliteiten zoals de zijne te ontwikkelen en dan vredig in slaap vallen.

“De Boeddha onderwees de Vier Edele Waarheden, de Perfectie van Wijsheid en de aard van de geest, maar de essentie van al zijn leringen is de altruïstische geest van bodhichitta. Als hij vandaag onder ons zou verschijnen, zou zijn advies hetzelfde zijn: ontwikkel de ontwakende geest van bodhichitta. We willen allemaal gelukkig zijn en lijden vermijden of overwinnen. De manier om dat te bewerkstelligen is door bodhichitta te cultiveren. Denk aan alle voelende wezens in de uitgestrekte ruimte en streef ernaar om voor hen allemaal een Boeddha te worden.”

2023 06 04 Dharamsala N13 SR51861 "Bodhichitta is de belangrijkste oorzaak van een Boeddha", benadrukte Zijne Heiligheid de Dalai Lama
Zijne Heiligheid de Dalai Lama bidt mee aan het einde van zijn Saga Dawa-les in de Tibetaanse Hoofdtempel in Dharamsala, HP, India op 4 juni 2023. Foto door Tenzin Choejor

Zijne Heiligheid bracht de gemeente ertoe het volgende vers drie keer te reciteren om formeel bodhichitta te cultiveren:

Ik zoek toevlucht totdat ik verlicht ben
In de Boeddha, de Dharma en de Allerhoogste Vergadering,
Door het verzamelen van verdienste verkregen door te geven en andere (perfecties)
Moge ik Boeddhaschap bereiken om alle levende wezens ten goede te komen.

'De Boeddha is onze leraar', merkte hij op, 'en omdat hij de Boeddha-natuur bezat, was hij in staat om op het pad te trainen en een volledig ontwaakt wezen te worden. Ook wij hebben de Boeddha-natuur en kunnen door studie en oefening alle obstakels overwinnen om verlichting te bereiken zoals hij deed. Als we bodhichitta gestaag cultiveren, wordt ons leven de moeite waard, zinvol en kunnen we ons op ons gemak voelen – en dat is alles voor vandaag.”

De Chant-meester leidde een aantal gebeden, waaronder de dankzeggingsmandala, een gebed tot de Dharma-beschermers, een gebed voor de bloei van de Dharma en het gebed van de woorden van waarheid.

Nadat hij van de troon was afgetreden, kwam Zijne Heiligheid naar de rand van het podium en leidde een drievoudige recitatie van het vers van het einde van Jé Tsongkhapa's 'Grote verhandeling over de stadia naar het pad naar verlichting':

“Overal waar de leer van de Boeddha zich niet heeft verspreid
En overal waar het zich heeft verspreid maar is afgenomen
Mag ik, bewogen door groot medeleven, duidelijk toelichten
Deze schatkamer van uitstekende voordelen en geluk voor iedereen.

Dit vervolgde hij met de laatste twee verzen van het gebed van de woorden van waarheid:

Zo deed de beschermer Chenrezig uitgebreide gebeden
Voor de Boeddha's en Bodhisattva's
Om het Land van Sneeuw volledig te omarmen;
Mogen de goede resultaten van deze gebeden nu snel zichtbaar worden.
Door de diepe onderlinge afhankelijkheid van leegte en relatieve vormen,

Samen met de kracht van groot mededogen
in de drie juwelen en hun woorden van waarheid,
En door de kracht van de onfeilbare wet van acties en hun vruchten,
Moge dit waarheidsgetrouwe gebed ongehinderd en snel vervuld worden.

Glimlachend en zwaaiend naar leden van het publiek, ging Zijne Heiligheid door met het herhalen van het laatste couplet terwijl hij van de tempel naar zijn woonplaats liep.

Zijne Heiligheid de Dalai Lama begroet een groep Theravada-monniken als hij aankomt in de Tibetaanse Hoofdtempel voor zijn onderwijs ter herdenking van de geboorte en verlichting van de Boeddha in Dharamsala, HP, India op 4 juni 2023. Foto door Tenzin Choejor

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -