1.4 C
Brussel
Donderdag, november 30, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieArcheologen beweren het bijbelse Sodom te hebben ontdekt

Archeologen beweren het bijbelse Sodom te hebben ontdekt

Onderzoekers zijn er zeker van dat Tell el-Hamam in Jordanië, waar tekenen van extreme hitte en een verwoestende laag overeenkomen met het bijbelse verhaal over de verwoesting van Sodom, de plaats is van deze oude stad. In een recent interview dat eind juni werd gepubliceerd, maakt een archeoloog een overtuigend argument met betrekking tot de identificatie van de oude bijbelse plaats Sodom. Stephen Collins, decaan van de afdeling archeologie aan de Trinity Southwest University, zegt dat hij en zijn team reden hebben om aan te nemen dat Tell el-Hammam in Jordanië meerdere kenmerken heeft die naar Sodom wijzen, meldt The Daily Caller. In het bijzonder bevat de site verspreide artefacten uit de Bronstijd die tekenen van intense verhitting vertonen. Dit komt overeen met de beschrijving in de bijbelse verhalen van de vurige verwoesting van de stad.

Collins gaat dieper in op de intrigerende vondsten en zegt: "Nadat we een paar centimeter in de bronstijdlaag zijn gekomen, komen we een stuk aardewerk tegen - een deel van een voorraadpot dat geglazuurd lijkt te zijn." Een van de collega's van Collins trekt een parallel door de zichtbare littekens te vergelijken met die op de Trinity-kernproeflocatie in New Mexico, waar 's werelds eerste atoombom tot ontploffing kwam. Eerdere rapporten van de site suggereren dat het ongeveer 4,000 jaar geleden catastrofaal werd vernietigd, mogelijk als gevolg van een meteorietinslag. Hoewel de juistheid van deze gebeurtenis nog moet worden vastgesteld, is er bewijs gevonden, zoals beschreven in het onderzoek. De onderzoeker merkte de aanwezigheid op van een houtskoolrijke laag, een indicatie van intense verbranding, evenals een verzameling gesmolten artefacten. Op basis van deze vondsten wordt aangenomen dat de site werd onderworpen aan een snelle en verwoestende vernietiging.

Daarnaast beweert Collins dat er minstens 25 geografische verwijzingen in de Schrift zijn die kunnen worden gekoppeld om naar de locatie van Sodom te leiden. Als voorbeeld wijst hij op Genesis 13:11, waar staat dat Lot naar het oosten gaat. Opgemerkt moet worden dat Tell el-Hamam ten oosten van Bethel en Ai ligt, wat consistent is met dit bijbelse verslag.

De suggestie van Collins en zijn team biedt de aantrekkelijke mogelijkheid dat Tell el-Hammam inderdaad de locatie was van de oude stad Sodom. Gezien de overblijfselen uit de bronstijd die tekenen van intense hitte vertonen die doen denken aan het vurige lot van Sodom, en geografische correlaties die consistent zijn met bijbelse beschrijvingen, zullen verder onderzoek en wetenschappelijke analyse ongetwijfeld meer licht werpen op deze opmerkelijke hypothese.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië (Santa Barbara) zeiden dat ze erin geslaagd waren om een ​​van de oudste mysteries van de menselijke geschiedenis op te lossen - het geheim van de vernietiging van de steden Sodom en Gomorra, genoemd in de Bijbel, schreef Express.co.uk. in maart vorig jaar.

  De Schriften zeggen dat ze door de toorn van God van de aardbodem werden weggevaagd, omdat hun inwoners waren weggezonken in ongekende verdorvenheid en alle angst hadden verloren. Maar de realiteit was veel prozaïscher, zegt hoofdonderzoeksauteur prof. James Kennett. Volgens hem zijn Sodom en Gomorra verwoest door een meteorenregen, die alle gebouwen in brand heeft gestoken en de dood van alle 8,000 inwoners heeft veroorzaakt. Misschien zorgde dezelfde gebeurtenis ervoor dat de muren van Jericho vielen. Deze hypothese lijkt zeer plausibel, gezien het feit dat Jericho ongeveer 25 kilometer verwijderd was van het epicentrum van het "vuurelement". Geleerden leggen uit dat wat er met Sodom en Gomorra is gebeurd, visueel inderdaad kan hebben geleken op de toorn van God, aangezien een gigantische vuurbal hoogstwaarschijnlijk uit de lucht op de steden viel. Er volgde een explosie, die het noordelijke deel van de Jordaanvallei verwoestte en gebouwen op een oppervlakte van ongeveer 100 hectare met de grond gelijk maakte. Ook het in oude bronnen beschreven paleis werd verwoest, de herenhuizen en tientallen kleine dorpjes werden in de as gelegd.

Californische onderzoekers zijn ervan overtuigd dat er geen overlevenden waren van deze ramp. De krachtige explosie vond ongeveer 2.5 km boven de grond plaats en veroorzaakte een schokgolf die zich verspreidde met een snelheid van ongeveer 800 km/u. Menselijke resten die door archeologen op de crashlocatie zijn ontdekt, suggereren dat ze zijn opgeblazen of verbrand. Veel botten zijn bedekt met scheuren, sommige zijn gespleten. "We zagen tekenen van temperaturen van meer dan 2,000 graden Celsius", zegt prof. Kennett. Vergelijkbare conclusies werden getrokken door een internationaal team van experts die fragmenten van keramiek en bouwmaterialen bestudeerden. "Alles is gesmolten en in glas veranderd", vat Kenneth samen.

Door de mens gemaakte technologie die dergelijke schade kon aanrichten, bestond in die tijd zeker niet. Professor Kennett vergeleek deze buitengewone gebeurtenis met de val van de Tunguska-meteoriet in 1908, toen een "ruimteprojectiel" van 12 megaton 80 miljoen bomen vernietigde in een gebied van ongeveer 900 vierkante kilometer in Oost-Siberië. Het kan ook de inslag zijn geweest die de dinosaurussen heeft weggevaagd, maar dan op kleinere schaal. Gesmolten metalen, waaronder ijzer en silica, zijn gevonden in het gebied waar Sodom en Gomorra zouden hebben gelegen, in bodemmonsters en kalksteenafzettingen. Dit moet ook worden beschouwd als bewijs dat daar iets buitengewoons is gebeurd - een onmiddellijke impact van extreem hoge temperaturen.

Sodom en Gomorra bezetten samen een gebied dat 10 en 5 keer groter was dan respectievelijk Jeruzalem en Jericho. In dit gebied vinden onderzoekers volgens prof. Kennett monsters van gebarsten kwarts. “Ik denk dat een van de belangrijkste ontdekkingen het gebarsten kwarts is. Dit zijn zandkorrels met scheuren die alleen ontstaan ​​onder zeer hoge druk – legt de wetenschapper uit. – Kwarts is een van de hardste mineralen. Het is heel moeilijk te kraken”, legt de wetenschapper uit.

Nu zijn onderzoekers van over de hele wereld bezig met het opgraven van de oude stad Tal el-Haman. Velen van hen betogen of deze nederzetting precies de plaats is die de Bijbel Sodom noemt. Onderzoekers geloven dat de grote catastrofe die in dit gebied plaatsvond, aanleiding gaf tot mondelinge overleveringen die het geschreven verslag in het boek Genesis inspireerden. Misschien gaf dezelfde catastrofe aanleiding tot de bijbelse legende van de val van de muren van Jericho.

Afbeelding: Orthodox icoon St. David en Salomo – Vatoped-klooster, berg Athos.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -