1.4 C
Brussel
Donderdag, november 30, 2023
InternationaleMensen zijn in staat stilte te horen

Mensen zijn in staat stilte te horen

Stilte is inderdaad moeilijk te omschrijven, maar psychologen van de Johns Hopkins University (VS) hebben ontdekt dat we het kunnen horen. De wetenschappers presenteerden hun bevindingen in het tijdschrift PNAS. Hiervoor voerden de onderzoekers verschillende experimenten uit waarbij ze gebruik maakten van zogenaamde auditieve illusies. Net als optische illusies kunnen ook akoestische illusies onze perceptie vervormen: dankzij het werk van de hersenen hoort een persoon geluiden die niet bestaan. Er zijn veel soorten auditieve illusies. Een voorbeeld hiervan is wanneer een lange pieptoon voor de luisteraar langer lijkt dan twee opeenvolgende korte tonen, zelfs als ze even lang zijn.

In experimenten met 1,000 mensen verving een team van psychologen de piepjes in deze auditieve illusie door korte stiltes. Tussen deze periodes door luisterden de deelnemers naar allerlei geluiden die de geluiden van drukke straten, markten, restaurants, treinstations imiteerden.

Verrassend genoeg waren de resultaten hetzelfde als bij de hierboven beschreven akoestische illusie. De vrijwilligers dachten dat de lange periode van stilte langer duurde dan twee andere, kortere periodes zonder geluid. “Er is tenminste één ding dat we horen, dat we horen, dat geen geluid is: stilte. Dat wil zeggen, dit soort illusies waarvan eerder werd gedacht dat ze uniek waren voor de auditieve verwerking van geluiden, zijn ook inherent aan het geval van stilte: we horen eigenlijk de afwezigheid van geluid”, zegt Ian Phillips, hoogleraar filosofie, psychologie en hersenwetenschappen. , co-auteur van het onderzoek.

Volgens de wetenschappers openen hun resultaten een nieuwe manier om de zogenaamde perceptie van afwezigheid te bestuderen. Het team is van plan om verder te onderzoeken in hoeverre mensen stilte waarnemen, ook of ze stilte horen die niet wordt voorafgegaan door geluid.

Foto door Sound On: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-woman-in-yellow-shirt-3761026/

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -