1.6 C
Brussel
Donderdag, november 30, 2023
GezondheidLeven en Drugs (deel 2), De Cannabis

Leven en Drugs (deel 2), De Cannabis

Christian Mirre
Christian Mirre
doctoraat. in Wetenschappen, heeft een Doctorat d'Etat ès Sciences van de Universiteit van Marseille-Luminy en was een lange termijn bioloog bij de Franse sectie voor levenswetenschappen van het CNRS. Momenteel vertegenwoordiger van de Stichting voor een Drugsvrij Europa.

Cannabis is de meest geconsumeerde stof in Europa door 15.1% van de bevolking van 15-34 jaar, waarvan 2.1% dagelijkse cannabisgebruikers zijn (EWDD European Drug Report juni 2023). En 97 gebruikers meldden zich in 000 voor drugsbehandelingen in verband met cannabisgebruik en waren betrokken bij 2021% van de acute toxiciteitspresentaties, meestal gemengd met andere stoffen. Cannabis is samen met alcohol de toegangspoort tot drugs voor jongeren die leiden naar het universum van drugs.

Als er een regering zou zijn die er belang bij zou hebben haar bestuur te corrumperen, zou ze alleen maar het gebruik van hasjiesj hoeven aan te moedigen.

Kunstmatige paradijzen - Charles Baudelaire (1860)

Cannabis is een tweehuizige plant (vrouwelijke plant en mannelijke plant). Cannabis heeft 3 ondersoorten: Cannabis-sativa-sativa L., is 1.80 m tot 3 m hoog, met lange vezels voor industrieel gebruik (genaamd "hennep"), met een bloeitijd van 60-90 dagen; de kleinere C.s. indica (1m), bloeit sneller 50-60 dagen en de C.s. ruderalis, een wilder type. Frankrijk is de grootste hennepproducent in Europa en de derde in de wereld.

Vanuit het oogpunt van drugsgebruik zijn alleen de bloemen van sativa en indica interessant omdat ze rijker zijn aan cannabinoïden in talloze kleine blaasjes, de trichomen, die zich meer rond de bloem bevinden voor bescherming tegen de roofdieren in de context van voedselketen vs. soorten overleving!

aanvankelijk de C. sativa werd overwogen vanwege zijn euforische effecten, die de "high" veroorzaakten, terwijl de C. indica veroorzaakt een ontspanning van de cerebrale activiteit, waardoor een effect "steen" ontstaat, dat blijft hangen. Volgens de UNODC is Marokko, in de Rif, 's werelds grootste producent van psychoactieve cannabisplanten voor de productie van hasj (harsvorm) maar sinds 2021 is de teelt gereguleerd.

De cannabinoïde-stoffen werden in de jaren zestig in Israël ontdekt door het team van Raphael Mechoulam. Er zijn meer dan 1960 stoffen in de plant geïsoleerd, maar de meeste effecten en hun functies worden nog bestudeerd. Ze zijn allemaal oplosbaar in lipiden, alcoholen en organische oplosmiddelen, maar bijna onoplosbaar in water.

Er zijn 3 soorten cannabinoïden: – fytocannabinoïden van de verse plant; ze worden getransformeerd onder invloed van warmte, licht en tijdens het drogen; – synthetische cannabinoïden ontwikkeld in het laboratorium; – endocannabinoïden: er zijn er momenteel 8 vermeld. Ze worden geproduceerd door bepaalde organismen, afgeleid van vetzuren in celmembranen, ze vormen het endocannabinoïdesysteem.

A) Onder de fytocannabinoïden (moleculen met 21 koolstofatomen): -CBG (Cannabigerol) is afgeleid van cannabigerolzuur (CBGA), een combinatie in de plant van olivetolzuur en geranyldifosfaat. CBGA, dat zuur is, wordt gemakkelijk afgebroken tot CBG met verlies van CO2. De CBG (minder dan 1% van de plant) wordt beschouwd als de "cannabinoïde soort" met een laag kookpunt (52°C) en is daarom gemakkelijk te transformeren! Zou niet-psychotroop moeten zijn. -THC (TetraHydroCannabinol). Delta 9-THC is de psychotrope drug die verantwoordelijk is voor de euforische high en zijn zwakkere psychotrope isomeer, de Delta 8-THC. THC is afgeleid van het niet-psychoactieve zuur: THCA. -HHC (HexaHydroCannabinol-een gehydrogeneerde THC) is ook geïsoleerd in kleine hoeveelheden in zaden en pollen, gesynthetiseerd in 1947 door Adams Roger. De psychotrope werking is vergelijkbaar met THC, het verandert de perceptie van tijd. In 2023 is HHC al illegaal in verschillende EU-landen (zie ook beneden).

Laten we niet vergeten dat, in tegenstelling tot alkaloïde psychotrope moleculen zoals cocaïne en morfine, de Delta 8-THC en Delta 9-THC tricyclische terpenoïde drugs zijn. De cannabinoïden zijn een klasse van lipofiele moleculen, die worden opgeslagen in vette lichamen, waaronder de hersenen (60% van de lipiden) en gemakkelijk fosfolipide celmembranen passeren. THC is dus tot 14 dagen detecteerbaar in het bloed, 30 dagen in de urine en 3 maanden in het haar. -De beroemde CBD (Cannabidiol) die in 1940 werd ontdekt, is aanwezig in de plant. Het is ook afgeleid van het cannabigerolzuur (CBGA), maar met een andere syntheseroute dan die van THC. De CBD-olie kan uit de bloemen worden gehaald door koude persing of door koude koolstofdioxide (CO2) te gebruiken of door chemische oplosmiddelen (ethanol, butaan,…) of door natuurlijke oplosmiddelen (olijfolie, kokosolie,…). CBD-olie is het onderwerp van belangrijke reclame- en marketingcampagnes waarin de voordelen voor de gezondheid worden geprezen.

CBD werd niet als verslavend beschouwd als het puur is, maar in 2016 stelde Merrick J. et al. had aangetoond dat CBD in een zure omgeving langzaam verandert in Delta-9 en Delta-8 THC. En wat is de maagomgeving anders dan een zure omgeving! Bovendien is het aangetoond door Czégény et al, 2021, dat 25% tot 52% van de CBD die in e-sigaretten wordt gebruikt (temperatuur rond de 300°C) wordt omgezet in THC. Zo ook de werken van Love CA c.s., 2023, wijzen op de potentiële gezondheidsrisico's van de luchtwegen voor de gebruikers van CBD-vapende producten. Er is ook het idee om CBD en THC te combineren in therapeutische gevallen, waarbij CBD de schadelijke psychotrope effecten van THC verzacht. Todd c.s. (2017) laten zien dat als een medetoediening op zeer korte termijn gunstig zou kunnen zijn, het integendeel een versterkend effect van de THC op de lange termijn zou hebben.

CBD is het doel van een krachtig marketingnetwerk voor het publiek. In juni 2022 concludeert de EFSA (European Food Safety Authority Panel) echter, gezien de aanzienlijke onzekerheden en gegevenslacunes, dat de veiligheid van CBD als nieuw voedingsmiddel momenteel niet kan worden vastgesteld: er zijn onvoldoende gegevens over de effecten van CBD op de lever, maagdarmkanaal, het endocriene systeem, het zenuwstelsel en op het psychisch welzijn van mensen. LET OP: De semi-synthetische cannabinoïden HHC (Hexahydrocannabinol) wordt al in 20 Europese landen gevonden als 'vervanger voor cannabis' en ook 3 nieuwe: de HHC-acetaat, de HHcannabiphorol en de Tetrahydrocannabidiol, allemaal geproduceerd met behulp van de CBD gewonnen uit THC-arm cannabis (EWDD-rapport 2023). Hun beschikbaarheid baart zorgen over de jeugd en de volksgezondheid en HHC is al illegaal in verschillende EU-landen.

B) De synthetische cannabinoïden worden het meest geconsumeerd, zoals Specerijen aan de oorsprong van zelfmoorden, de Boeddha Blues, niet duur, gelijk aan 95% psychoactieve stof, erg populair bij tieners, circuleert op hogescholen en middelbare scholen. Andere namen : Black Mamba, AK-47, Shooting Star, Yucatan, Moon Rocks,... Verdampt of ingenomen, veroorzaken de synthetische cannabinoïden convulsies, cardiovasculaire en neurologische aandoeningen en psychose. De piek van actie ligt tussen 2 en 5 uur tot 20 uur.

Vervaardigd vanaf de jaren 1960 in eerste instantie om te zoeken naar receptoren in de hersenen, het zijn lipofiele moleculen van 22 tot 26 koolstofatomen, met een hogere bindingsaffiniteit tot 100%, selectief of niet, voor dezelfde receptoren als THC en die van de endogene liganden . Zo hebben we in 18 2019 families vermeld, waaronder de CP (cyclohexylfenolen), HU (de HU-210, een structurele analoog van THC, is 100 keer krachtiger), JWH, AM, AB-FUBINACA, XLR, enz.

Studies van de Scientific Reports (2017, 7:10516) suggereren dat deze synthetische cannabinoïden zowel ernstige bijwerkingen als proconvulsieve eigenschappen hebben (Schneir AB et al, 2012) waar andere auteurs anticonvulsieve effecten laten zien in gevallen van ernstige epilepsie (Devinsky O. et al, 2016).

OPMERKING: Het THC-gehalte van feestelijke (en illegale) cannabis is typisch 15% tot 30% vergeleken met 0.2-0.3% van de oorspronkelijke plant vóór genetische manipulatie. Synthetische THC is 100 keer krachtiger en produceert zombies.

C) Het EndoCannabinoid Systeem (ECS) is een van de belangrijkste en meest complexe communicatiesystemen van het lichaam dat bijdraagt ​​aan homeostase. Het is fylogenetisch zeer oud, aanwezig van ongewervelde dieren tot gewervelde dieren behalve in protozoa en insecten (Silver RJ, 2019). Het ECS bestaat uit:

1) Membraanreceptoren bestaande uit 7 transmembraanhelices met 3 extra en 3 intracellulaire lussen. Het NH2-uiteinde is extracellulair en het COOH-uiteinde intracytoplasmatisch. Receptoren koppelen met G-eiwitten (een guanosinetrifosfaatbinding) die zich aan de binnenzijde bevinden en die het signaal doorgeven. Dit zijn: a) De CB1-receptor, ontdekt in 1988 (William et al.) en vervolgens geïdentificeerd door Matsuda L. et al. (1990). Het bevindt zich voornamelijk in de neuronen van het centrale zenuwstelsel en zwak in de hersenstam. In de periferie is het aanwezig in de longen, het maagdarmstelsel, de testikels en de eierstokken. De lokalisatie is voornamelijk pre-synaptisch. Het is betrokken bij psychotrope effecten. De exogene agonist is THC. Sagan S. et al. (2008) laten zien dat gliacellen (astrocyten) ook G-eiwit-gekoppelde receptoren hebben, geactiveerd door cannabinoïden, maar verschillend van de CB1-receptor. b)-De CB2-receptor (1993 door Munro S. et al.) is meer perifeer. Meestal gerelateerd aan de cellen van het immuunsysteem, waaronder de milt en de amygdala. Meer betrokken bij immunomodulerende effecten.

2) Endogene liganden. Net zoals het endogene opioïdensysteem endorfines gebruikt, heeft het endocannabinoïdesysteem zijn eigen signaalmoleculen: de endocannabinoïden (er zijn er 8). Dit zijn neuromediatoren en neuromodulatoren die "on demand" in zenuwcellen en astrocyten worden gesynthetiseerd, onmiddellijk met het binnenkomen van calcium in het neuron en ze worden niet opgeslagen in blaasjes. Ze worden gesynthetiseerd in het neuronale membraan van fosfolipiden. Ze hebben een remmend effect op de afgifte van onder meer dopamine, serotonine en glutamaat. Ze hebben een retrograde synaptische signalering (van het postsynaptische neuron naar het presynaptische neuron). De meest bestudeerde zijn: a)- de AEA voor N-ArachidonoylEthanolAmide genaamd Anandamide (van het Sanskriet ananda=geluk) geïsoleerd in 1992 door het team van Mechoulam; AEA komt sterk tot uiting in de hippocampus, cerebrale cortex en cerebellum en ook in de hypothalamus en hersenstam. AEA heeft een hoge affiniteit voor de CB1-receptor en een lage affiniteit voor CB2. AEA werkt ook op andere systemen zoals vanilloïde-, peroxisoom- en glutamaatreceptoren en activeert transcriptiefactoren via de MAP-kinaseroute. AEA werd ook gevonden in de cacao (di Tomaso E. c.s., 1996). b)- de 2-AG voor 2-arachidonoylglycerol, een monoglyceride-ester of -ether, geïsoleerd in 1995. Heeft een hoge affiniteit voor CB2-receptoren, ook voor CB1. De binding van een ligand (AEA of 2-AG) aan zijn receptor (CB1 of CB2) en de activering van het G-eiwit (GTP/GDP) zijn de eerste twee stappen die nodig zijn voor de overdracht van een signaal in de cel via een cascade van reacties. Ook betrokken zijn adenylaatcyclase, modulatie van ionkanalen waaronder calcium (Ca 2+) en kalium (K+), en de tussenkomst van fosfolipase C.

3) Synthese-enzymen zoals N-acyltransferase, fosfolipases A2 en C.

4) Afbraak enzymen. Volgens Cravatt BF c.s.. 2001; Ueda N. c.s.. 2000, de 2 belangrijkste zijn: a) - Vetzuuramidehydrolase (FAAH) met een enkel transmembraandomein, het degradeert de klasse van bioactieve vetzuuramiden, waaronder AEA (anandamide) en de 2-AG. FAAH is gelokaliseerd in de postsynaptische neuronen. b)-Monoacylglycerol lipase (MAGL) inactiveert 2-AG (2-Arachidonoylglycerol) voor 85% en ook AEA.

Zo is in studies aangetoond dat het EndoCannabinoid Systeem betrokken is bij: geheugen, stemming, eetlust, slaap, pijnreactie, misselijkheid, emoties, thermoregulatie, immuniteit, mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid, voortplantingsactiviteiten, het beloningssysteem en het gebruik van psychoactieve stoffen .

Psychoactieve stoffen werken op dit ECS-circuit door de chemische balans van het zenuwstelsel te wijzigen, dat, omdat het niet natuurlijk en correct wordt gereguleerd, de beheersing van bewegingen en emoties zal beïnvloeden, waardoor deze euforie en illusie van welzijn wordt gecreëerd en min of meer afhankelijkheid wordt veroorzaakt langzaam, volgens Thorndike's Law of Effect (1911): "Een reactie wordt eerder gereproduceerd als het tot tevredenheid voor het organisme leidt en wordt opgegeven als het tot ontevredenheid leidt".

De psychoactieve stoffen interfereren met specifieke delen van de hersenen, die zijn samengesteld uit 3 basisonderdelen die volgens de theorie onze persoonlijkheid en karaktereigenschappen zullen bepalen op basis van hun respectieve invloed:

- een reptielen- of archaïsch brein dat ongeveer 400 miljoen jaar oud is. Het is redelijk betrouwbaar, snel, beheert basispercepties en -functies, waaronder: voedsel, seksualiteit, homeostase, overlevingsreacties (aanval of vlucht), maar is dwangmatig. - dan komt het limbische brein van zoogdieren, 100 miljoen jaar geleden met 2 delen: paleolimbisch van lagere zoogdieren en het neolimbisch dat het goede van het slechte onderscheidt. Het ontwikkelt het leren, geheugen en emoties, het is het hart van het belonings- en strafsysteem bij mensen. -en tot slot de hersenschors of neo-cortex van primaten en dan mensen. Het is de plaats van analyse, besluitvorming, intelligentie, creativiteit, heeft een idee van de toekomst en heeft de taal mogelijk gemaakt. De hersenen zijn samengesteld uit zo'n 90 miljard cellen, samengesteld uit sterk geplastificeerde neuronen en gliacellen. De ontwikkeling ervan eindigt rond de leeftijd van 25 jaar met een belangrijke overgang tijdens de adolescentie, de overgang van de afhankelijkheid van de kindertijd naar de autonomie van de volwassene.

Op hersenniveau is het ventrale tegmentale gebied (VTA) van de mesolimbische middenhersenen een van de primitieve hersengebieden. De neuronen synthetiseren de neurotransmitter dopamine die hun axonen naar de nucleus accumbens leiden. De VTA wordt ook beïnvloed door endorfines en is het doelwit van opiaatmedicijnen (morfine en heroïne). -De nucleus accumbens speelt een centrale rol in het beloningscircuit (Klawonn AM en Malenka RC, 2018). De activiteit wordt gemoduleerd door dopamine, wat hunkering en beloning bevordert, terwijl serotonine een remmende rol speelt. Deze kern is ook verbonden met andere centra die betrokken zijn bij het beloningssysteem, waaronder de hypothalamus. -De prefrontale cortex, een recentere regio, is een belangrijk relais van het beloningscircuit. De activiteit wordt ook gemoduleerd door dopamine. -Twee andere centra van het limbisch systeem nemen deel aan het beloningscircuit: de hippocampus, de pijler van het geheugen en de amygdala, die waarnemingen vastlegt.

-De neurotransmitter dopamine (pleziermolecuul) speelt een centrale rol bij positieve bekrachtiging en draagt ​​bij aan verslaving. -De GABA (gamma-aminoboterzuur), een remmer die zeer aanwezig is in de neuronen van de cortex, neemt deel aan motorische controle en reguleert angst. -Het aminozuur glutamaat is de meest voorkomende prikkelende neurotransmitter in de hersenen. Het wordt geassocieerd met leren en geheugen. Het reguleert de afgifte van dopamine in de nucleus accumbens. (Glutamaat is ook een voedingsadditief: E621). De membraanreceptor is de NMDA (N-methyl-D-asparaginezuur).

De oorsprong van de "high" of euforie is te wijten aan de eigenschappen van THC, dat zich stabieler dan AEA bindt aan CB1-receptoren (60% vs. 20%), wat resulteert in een overmatige toename van de afgifte van dopamine en een langdurige excitatie van meso-limbische dopaminerge neuronen, meso-accumbische (de nucleus accumbens) en meso-corticale neuronen van de hersenen, in het beloningssysteem en zorgen voor plezier, wat zal leiden tot het zoeken naar drugs en vervolgens tot afhankelijkheid.

De adolescentie:

Adolescentiegedrag wordt vaak gekenmerkt door impulsiviteit, sensatiezoekend en risicovol gedrag. Dit houdt verband met de sequentiële rijping van de hersenen met de versnelde rijping van limbische structuren (gevoeligheid voor emotionele en sociale signalen) en vervolgens van de prefrontale cortex (rationeel en plannen vooruit), waarvan de evolutie naar volwassenheid langzamer en daarom vertraagd is (Giedd, JN et al. 1999; Casey, B.J et al. 2008). Daarom kunnen tieners diepe en complexe emoties hebben, maar ze kunnen deze niet volledig beheersen. Vandaar het nemen van risico's en impulsiviteit zonder de consequenties nog te aanvaarden. Dit maakt de adolescentie tot een gevaarlijke tijd van het leven, maar ook vol mogelijkheden en met een groot aanpassingsvermogen dankzij hersenplasticiteit en synaptische snoei.

De pathologieën:

Cannabis is epidemiologisch in verband gebracht met significante misvormingen van de foetus en het ontstaan ​​van kanker bij kinderen en volwassenen.

1) Zaadbalkanker komt volgens de Cancer Research Foundation het meest voor bij jongeren tussen de 15 en 35 jaar die cannabis gebruiken. Er is een verhoogd risico op testiculaire kiemceltumor (Gurney J. c.s.. 2015) door deregulering van de hypothalamus-hypofyse-as. CB1- en CB2-receptoren zijn inderdaad aanwezig in:

-de hypothalamus waar THC het hormoon blokkeert dat de seksuele rijping in de puberteit en de vruchtbaarheid regelt, het ovulatiehormoon luteïne en het testosteron;

-op testisweefsel vermindert THC de testosteronproductie in Leydig-cellen en heeft het een pro-apoptotisch effect op Sertoli-cellen;

-op spermatozoa verandert THC de concentratie, het aantal en de beweeglijkheid met problemen van onvruchtbaarheid en verminderde spermatogenese (Gundersen TD c.s.. 2015). THC zou het DNA kunnen beschadigen tot de chromotripsis (barsten) van het chromosoom met de mogelijkheid van genetische overdracht (Reece AS en Hulse GK 2016).

2) Dong et al. 2019 benadrukte al de neurale en immuunimpact van cannabinoïden op de ontwikkeling van de foetus en het nageslacht.

3)Hjorthoj C. c.s. 2023, toonden duidelijk een verband aan tussen een stoornis in het gebruik van cannabis en schizofrenie die van invloed is op de manier waarop een persoon denkt, voelt en zich gedraagt.

4) Terugkijkend op 20 jaar heeft de therapeutische legalisatie van cannabis in Colorado in 2000 aangetoond (Reece en Hulse, 2019) bij vrouwen onder de 24 jaar die THC consumeren tijdens hun zwangerschap, een 5-voudige toename in teratogene incidentie bij pasgeborenen zoals spina bifida, microcefalie, trisomie 21, afwezigheid van scheidingswanden tussen de hartboezems of ventrikels, enz. Deze afwijkingen kunnen in verband worden gebracht met de werking van cannabinoïden waarvan bekend is dat ze histonen modificeren (waaronder H3), evenals de methylering van cytosine-fosfaat- Guanine-plaatsen van DNA, waardoor de regulerende systemen van genexpressie veranderen.

Costentin J. (CNPERT, 2020) herinnert eraan dat THC-consumptie leidt tot epigenetische modificaties die het immuunsysteem, cognitieve activiteiten, hersenrijping beïnvloeden, met de ontwikkeling van psychiatrische stoornissen. In abortusproducten van cannabisgebruikende moeders vertoont de nucleus accumbens (in het limbisch systeem) van deze foetussen een afname van mRNA (RNA-messenger) dat codeert voor de dopaminerge D2-receptoren en een verdunning van deze receptoren. Deze onderexpressie die het beloningscircuit verandert, zou later de interesse voor drugs bij de jeugd vergemakkelijken.

Wat de relatie tussen cannabis en jongeren betreft, moeten we deze alom populaire stof zeer serieus aanpakken en bewijzen verzamelen tegen de schadelijke invloed van vooringenomen en commerciële argumenten. We moeten deze gegevens algemeen bekend maken om de jongeren te beschermen. publiek en in het belang van toekomstige generaties.

Er zijn een groot aantal mogelijke invloeden op adolescenten, zoals beschermende en/of risicofactoren. Dit zijn: gezin, school en leraren, leeftijdsgenoten, buurt, vrije tijd, media, cultuur en wetgeving. Maar de belangrijkste blijft ouders en opvoedingspraktijken. Ze kunnen inderdaad helpen (of niet) om kinderen te beschermen door naar hen te luisteren en hen het goede voorbeeld te geven.

Op basis van de contacten die onze vrijwilligers in heel Europa hebben gelegd met jongeren, ouders, verenigingen, leraren, maatschappelijk werkers, gezondheidswerkers, lokale en nationale leiders, veiligheids- en politieagenten, De waarheid over drugs campagne werd actief ontwikkeld. Dit is een preventiecampagne met voorlichting over gezondheidsrisico's, bedoeld om jongeren en het publiek bewust te maken van de mogelijke schade van marihuana en andere illegale drugs, zodat de risico's duidelijk worden begrepen.

« Het is onwetendheid die ons verblindt en misleidt. Open je ogen Ô ellendige stervelingen » zei Leonardo Da Vinci (1452-1519). Zo zullen jonge mensen, die de echte feiten over drugs kennen, in staat zijn de verschillende aspecten van de levensproblemen die verband houden met drugsgebruik helder onder ogen te zien, de juiste beslissing te nemen en in staat te zijn hun eigen potentieel ten volle te realiseren.

Deze aanpak paste perfect bij het thema van 2023 van de Internationale Dag van de VN: “Mensen eerst: stop stigma en discriminatie, versterk preventie” .

"Als dingen een beetje beter bekend en begrepen waren, zouden we allemaal een gelukkiger leven leiden” L.Ron Hubbard (1965)

Referenties:

Raadpleeg ook de regelgeving in de EU: -Recreatief gebruik van cannabis – Wetten en beleid in geselecteerde EU-lidstaten https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2023/749792/EPRS_BRI(2023)749792_EN. pdf

- Internationale dag tegen drugsmisbruik en illegale handel – EU-actie tegen illegale drugs https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2022/733548/EPRS_ATA(2022)733548_EN.pdf

Over het drugsbezoek: www.fdfe.eu ; www.drugfreeworld.org

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -