4.1 C
Brussel
Vrijdag december 8, 2023
AziëLalish, het hart van het jezidi-geloof

Lalish, het hart van het jezidi-geloof

Juan Sánchez Gil
Juan Sánchez Gil
Juan Sanchez Gil - op The European Times Nieuws - Meestal in de achterhoede. Rapporteren over zakelijke, sociale en gouvernementele ethische kwesties in Europa en internationaal, met de nadruk op fundamentele rechten. Ook een stem geven aan degenen die niet worden beluisterd door de algemene media.

Lalish, een klein bergdorpje in Koerdistan met een bevolking van gewoon 25, is de heiligste plek op aarde voor het Yazidi-volk. Het is voor de Yezidi's wat Mekka is voor moslims. De Yezidi-religie staat bekend als geheimzinnig en Lalish is een bedevaartsoord voor Yezidi's van over de hele wereld.

Wie zijn de Yezidi's?

De jezidi's zijn een oud Koerdisch minderheidsgeloof waarvan de leden sinds begin augustus op de vlucht zijn geslagen, verstrooid door de onstuimige opmars van opstandelingen van de Islamitische Staat (IS) in Sinjar, een stad met een meerderheid van jezidi's in het noordwesten van Irak. zijn omgeving. Yezidi's worden door veel christenen en moslims gebrandmerkt als duivelsaanbidders en zijn vaak vervolgd. De sekte volgt de leer van sjeik Adi, een heilige man die stierf in 1162, en wiens crypte in het heiligdom in de Lalish-vallei ligt, ongeveer 15 kilometer ten oosten van Mosul. De sierlijke, gecanneleerde torenspitsen van het heiligdom steken boven de bomen uit en domineren de vruchtbare vallei. Yezidi's mogen geen schade toebrengen aan planten of dieren in de vallei, en pelgrims wassen zich eerbiedig in de beekjes tijdens reinigingsrituelen voordat ze het heiligdom bezoeken.

Het Yazidi-geloof is een syncretische religie die elementen van het zoroastrisme, de islam, het christendom en het jodendom combineert. Yezidi's geloven in één God die de wereld heeft geschapen en haar heeft toevertrouwd aan zeven engelen, van wie Melek Taus, de pauwengel, de belangrijkste is. De Yezidi's geloven dat Melek Taus weigerde te buigen voor Adam, de eerste mens, en door God uit de hemel werd geworpen. Yezidi's geloven dat Melek Taus berouw had en vergeven was door God, en dat hij nu de tussenpersoon is tussen God en de mensheid.

Lalish, grijswaardenfoto van betonnen gebouw

Lalish: de heilige plaats

Lalish en zijn tempels zijn ongeveer 4,000 jaar oud. De belangrijkste tempel werd gebouwd door oude Sumerische en andere vroege Mesopotamische beschavingen. In 1162 werd de tempel de tombe voor sjeik Adi Ibn Musafir, door Yezidi's beschouwd als een "pauwengel" - een van de zeven heilige wezens aan wie God de wereld na de schepping toevertrouwde. Het tempelcomplex is de heiligste plek op aarde voor Yezidi's.

Bij een bezoek aan Lalish kan men het gevoel van vrolijkheid en geluk in de lucht voelen. Het gelach van kinderen zweeft door de bomen, gezinnen picknicken op heuveltoppen en mensen wandelen zonder urgentie. De Yezidi's geloven dat Lalish de plaats is waar de ark van Noach voor het eerst droog landde na de zondvloed en dat het in de regio ligt waarvan zij denken dat het de tuin van Eden was.

De huidige situatie

In 2011 was het bergheiligdom van Lalish een idyllische plek, met oude mannen die in de zon zaten te bidden en te praten, vrouwen en kinderen die hun blote voeten gebruikten om olijven te pletten voor olie in oude stenen troggen, en de oude tempel die bovenop de berg staat. heilige plaats omgeven door schaduwrijke binnenplaatsen. De situatie is sindsdien echter drastisch veranderd. De Yezidi's zijn in ballingschap vanuit hun spirituele thuisland Irak, wat hun oude cultuur verwatert. De situatie is erg slecht en mensen zijn erg bang voor Lalish. Veel van de families die daar momenteel onderdak bieden, zijn in direct gevaar en zouden kunnen proberen verder weg te vluchten ISIS rukt op.

De vervolging van jezidi's

De Yezidi's worden al eeuwenlang vervolgd en hun religie is door velen verkeerd begrepen en verkeerd voorgesteld. In augustus 2014 viel de Islamitische Staat (IS) de Yezidi-gemeenschap in Sinjar aan, waarbij duizenden mensen werden gedood en tot slaaf werden gemaakt. De Yezidi's waren het doelwit omdat ze door IS-militanten werden gezien als ongelovigen en duivelsaanbidders. De IS-militanten vernietigden ook Yezidi heiligdommen en tempels, waaronder het Lalish-tempelcomplex.

De vervolging van de Yezidi's is door de internationale gemeenschap veroordeeld en er zijn inspanningen geleverd om hulp en ondersteuning te bieden aan de Yezidi-vluchtelingen. De situatie blijft echter nijpend voor veel Yezidi's, die uit hun huizen zijn verdreven en gedwongen zijn in vluchtelingenkampen te leven.

De toekomst van Lalish

Ondanks de verwoesting van het Lalish-tempelcomplex door de IS-militanten, blijven de Yezidi's toegewijd aan hun geloof en aan hun heilige plaats. Er worden inspanningen geleverd om het tempelcomplex weer op te bouwen en de verwoeste heiligdommen en tempels te herstellen. De Yezidi's werken ook aan het behoud van hun oude cultuur en tradities, die worden bedreigd door de geweld en vervolging ze hebben geconfronteerd.

De toekomst van Lalish en het Yezidi-volk blijft onzeker, maar de veerkracht en vastberadenheid van de Yezidi's geven hoop dat ze de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd, kunnen overwinnen. Lalish zal altijd het hart van het Yazidi-geloof zijn, een bedevaartsoord en een symbool van hoop en veerkracht voor het Yazidi-volk.

Conclusie Ik zou willen afsluiten met de samenvatting dat Lalish een heilige plaats is voor het Jezidi-volk, en dat het een pelgrimsoord is voor Yazidi's van over de hele wereld. De situatie in Irak heeft het voor jezidi’s moeilijk gemaakt om Lalish te bezoeken, en velen zijn in ballingschap uit hun spirituele thuisland. Desondanks blijft Lalish een symbool van hoop en geloof voor het Jezidi-volk. De vervolging van de Jezidi’s is door de internationale gemeenschap veroordeeld en er zijn pogingen ondernomen om hulp en steun te verlenen aan de Jezidi-vluchtelingen. De toekomst van Lalish en het Jezidi-volk blijft onzeker, maar de veerkracht en vastberadenheid van de Jezidi’s geven hoop dat ze in staat zullen zijn de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd te overwinnen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -