8.8 C
Brussel
Zondag december 10, 2023
Afrika en IndiaSahel - conflicten, staatsgrepen en migratiebommen (I)

Sahel – conflicten, staatsgrepen en migratiebommen (I)

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Het geweld in de Sahellanden kan verband houden met de deelname van de gewapende Toeareg-milities, die strijden voor een onafhankelijke staat

van Teodor Detchev

Het begin van de nieuwe cyclus van geweld in de Sahellanden kan voorlopig in verband worden gebracht met de Arabische Lente. De link is niet echt symbolisch en heeft geen betrekking op iemands “inspirerende voorbeeld”. Het directe verband houdt verband met de deelname van de gewapende Toeareg-milities, die al tientallen jaren strijden voor de oprichting van een onafhankelijke staat – vooral in het noordelijke deel van Mali. [1]

Tijdens de burgeroorlog in Libië, tijdens het leven van Muammar Gaddafi, kozen de Toeareg-milities de kant van hem, maar na zijn dood keerden ze met al hun zware en lichte wapens terug naar Mali. De plotselinge opkomst van veel sterkere Toeareg-paramilitairen, die letterlijk tot de tanden bewapend zijn, is slecht nieuws voor de autoriteiten in Mali, maar ook voor andere landen in de regio. De reden is dat er een transformatie heeft plaatsgevonden onder de Toeareg en dat sommige van hun gewapende facties zichzelf hebben ‘omgedoopt’ van strijders voor nationale onafhankelijkheid tot islamitische militante formaties van Uzhkim. [2]

Dit fenomeen, waarbij etnocentrische formaties met een lange geschiedenis plotseling ‘jihadistische’ slogans en praktijken omarmen, noemt de auteur van deze regels ‘dubbele bodemorganisaties’. Dergelijke verschijnselen zijn geen specialiteit van het Westen Afrika en India alleen al dat is het “Gods Verzetsleger” in Oeganda, evenals verschillende islamistische gewapende formaties op de zuidelijkste eilanden van de Filippijnse archipel. [2], [3]

De zaken in West-Afrika kwamen zo samen dat de regio na 2012-2013 een slagveld werd waar ‘franchises’ van mondiale terroristische netwerken, die in meer of mindere mate ‘terroristische’ desorganisaties kunnen worden genoemd, vanwege hun specifieke structuur, regels en leiderschap, die de ontkenning zijn van klassieke organisaties. [1], [2]

In Mali probeerden de Toearegs, nieuw opgerichte islamisten, in confrontatie met Al-Qaeda maar in alliantie met salafistische formaties die noch tot de Islamitische Staat, noch tot Al-Qaeda behoorden, een onafhankelijke staat te creëren in het noorden van Mali. [2] Als reactie hierop lanceerden de Malinese autoriteiten een militaire operatie tegen de Toeareg en jihadisten, die door Frankrijk werd gesteund met een mandaat van de VN-Veiligheidsraad – onder de zogenaamde VN-stabilisatiemissie in Mali – Minusma.

Operaties Serval en Barhan beginnen de een na de ander. Operatie Serval is een Franse militaire operatie in Mali die wordt uitgevoerd op grond van Resolutie 2085 van de Veiligheidsraad van 20 december 2012. Over de resolutie werd gestemd op verzoek van de Malinese autoriteiten, zonder dat iemand, inclusief Rusland , bezwaar maken, laat staan ​​een veto van de Veiligheidsraad. Het doel van de operatie met het mandaat van de VN is het verslaan van de strijdkrachten van de jihadisten en de Toeareg-‘organisaties met een dubbele bodem’ in het noordelijke deel van Mali, die hun weg naar het centrale deel van het land beginnen te vinden. .

In de loop van de operatie werden drie van de vijf leiders van de islamisten gedood: Abdelhamid Abu Zeid, Abdel Krim en Omar Ould Hamaha. Mokhtar Belmokhtar vluchtte naar Libië en Iyad ag Ghali vluchtte naar Algerije. Operatie Serval (genoemd naar de beroemde lieve Afrikaanse wilde kat) eindigde op 15 juli 2014 en werd opgevolgd door Operatie Barhan, die op 1 augustus 2014 begon.

Operatie Barhan vindt plaats op het grondgebied van vijf Sahellanden: Burkina Faso, Tsjaad, Mali, Mauritanië en Niger. Er nemen 4,500 Franse soldaten deel, en de vijf landen van de Sahel (G5 – Sahel) trainen ongeveer 5,000 soldaten om zich bij de antiterroristische operaties aan te sluiten.

De poging om het noordelijke deel van Mali af te scheiden tot een soort Toeareg-islamistische staat mislukte. Operaties “Serval” en “Barkhan” bereiken hun onmiddellijke doelstellingen. De ambities van islamisten en ‘dubbele bodemorganisaties’ zijn voorbij. Het slechte is dat dit geen einde maakt aan het geweld en daarmee aan de vijandelijkheden in de Sahel. Hoewel verslagen en gedwongen om eerst en vooral na te denken over hoe ze zich kunnen verbergen voor de strijdkrachten van Frankrijk en de G5-Sahel-landen, wenden de islamitische radicalen zich tot guerrillaoorlogvoering, soms tot eenvoudig banditisme.

Hoewel de islamitische radicalen na de operaties van Serwal en Barkhan geen enkel strategisch succes meer kunnen boeken, althans op het eerste gezicht, neemt het aantal aanvallen op burgers niet af, maar neemt het op bepaalde plaatsen wel toe. Hierdoor ontstaat een uiterst nerveuze en ongezonde omgeving, waar ambitieuze militairen misbruik van maken, die de opvatting niet delen dat het leger in de kazerne thuishoort.

Aan de ene kant is het Afrikaanse leger een sociale lift. Het stelt iemand in staat een bepaald meritocratisch principe te verwezenlijken. Aan de andere kant is de praktijk van militaire staatsgrepen in Afrika zo wijdverbreid dat aspirant-legercommandanten het helemaal niet als een misdaad lijken te beschouwen.

Zoals STATISTA-gegevens laten zien, waren er tussen januari 1950 en juli 2023 ongeveer 220 succesvolle en mislukte staatsgreeppogingen in Afrika, goed voor bijna de helft (44 procent van alle staatsgreeppogingen in de wereld). Inclusief de mislukte pogingen staat Soedan bovenaan de lijst van Afrikaanse landen met de meeste staatsgrepen sinds 1950 met een totaal van 17. Na Soedan zijn Burundi (11), Ghana en Sierra Leone (10) de landen met de meeste staatsgreeppogingen sinds het midden van de 20e eeuw.

In de huidige situatie in de Sahel, na de aanvankelijke opmars van radicale islamisten en “dubbele bodemorganisaties” in het noorden van Mali en de overeenkomstige tegenaanval door de strijdkrachten van de G5 Sahel-landen en Frankrijk, gaat de voornaamste zorg uit naar de persoonlijke veiligheid van mensen. Sommige burgers van verschillende landen in de regio delen soortgelijke gevoelens, die kunnen worden samengevat in het aforisme van een burger van Burkina Faso: “Overdag beven we voor het leger van het reguliere leger en ‘s nachts beven we voor de islamisten. komen."

Het is precies deze situatie die bepaalde kringen binnen het leger moed geeft om naar de macht te grijpen. Dit wordt feitelijk gerechtvaardigd door de stelling dat de huidige regering niet opgewassen is tegen de terreur die wordt opgelegd door islamitische radicalen. Opgemerkt moet worden dat het moment heel precies is gekozen: aan de ene kant zijn de jihadisten verslagen en is hun vermogen om permanent gebieden te veroveren niet zo groot. Tegelijkertijd blijven aanvallen van islamitische radicalen voor veel burgers zeer gevaarlijk en dodelijk. Zo profiteren de militairen in sommige landen van het werk van de VN en de G5 Sahel-troepen tegen onruststokers en stellen ze tegelijkertijd (op nogal hypocriet) de kwestie aan de orde dat hun territoria niet gepacificeerd zijn en dat hun ‘competentie’ interventie vereist.

Je zou kunnen stellen dat Burkina Faso, waar de autoriteiten begin 60 naar verwachting nog maar 2022 procent van het grondgebied van het land veilig onder controle hadden, een uitzondering is gebleken. [40] Dit is waar, maar slechts gedeeltelijk. Het moet duidelijk zijn dat islamitische radicalen geen controle uitoefenen over de resterende 40 procent van het grondgebied in de zin dat het woord ‘controle’ zou kunnen worden gebruikt onder de Islamitische Staat in Syrië en Irak of bij de poging om het noordelijke, door de Toeareg bevolkte deel af te scheiden. vertragen. Er is hier geen lokaal bestuur dat door de islamisten is geïnstalleerd, en er is geen feitelijke controle over tenminste de basiscommunicatie. Het is alleen zo dat de rebellen relatief straffeloos misdaden kunnen begaan, en dat is de reden waarom critici van de toenmalige regering (en waarschijnlijk ook de huidige) van mening zijn dat dit deel van het grondgebied van het land niet onder controle van de autoriteiten staat. [9], [17], [40]

Hoe het ook zij, de onmiskenbaar uiterst pijnlijke kwestie van voortdurende aanvallen door islamitische radicalen heeft het leger in sommige Sahellanden morele rechtvaardiging gegeven (althans in hun eigen ogen) om de macht met geweld over te nemen, waarbij hun daden worden gerechtvaardigd met zorg voor de veiligheid van de wereld. mensen. De laatste staatsgreep die de regio trof was de staatsgreep in Niger, waar generaal Abdurahman Tiani op 26 juli 2023 de macht greep.

Het is belangrijk om hier te zeggen dat de staatsgreep in Gabon, die misschien wel de meest recent mogelijke staatsgreep in West-Afrika is, niet in dezelfde context kan worden gezien als die welke is ontstaan ​​door de processen die plaatsvinden in de Sahellanden. [10], [14] In tegenstelling tot Mali, Burkina Faso, Niger en Tsjaad zijn er in Gabon geen vijandelijkheden tussen regeringstroepen en islamitische radicalen, en is de staatsgreep, althans voorlopig, gericht tegen de presidentiële familie, de familie Bongo. , die Gabon al 56 jaar regeren.

Hoe dan ook moet worden benadrukt dat er na de periode van relatieve rust tussen 2013 en 2020 dertien pogingen tot staatsgreep hebben plaatsgevonden in Afrika, onder meer in Soedan, Tsjaad, Guinee, Burkina Faso en Mali. [13], [4]

Hier moeten we op wijzen dat het enigszins verband houdt met de huidige nieuwe maalstroom van politiek de instabiliteit in West-Afrika, vooral in de Sahel, en het aanhoudende geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), waar twee burgeroorlogen achter elkaar zijn uitgevochten. De eerste, bekend als de Bush-oorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek, begon in 2004 en eindigde formeel met een de jure vredesakkoord in 2007, en de facto in maart 2013. De tweede, bekend als de ‘burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek’ ( Burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek) begon in april 2013 en is tot op de dag van vandaag niet geëindigd, hoewel regeringstroepen nu het grootste deel van het grondgebied van het land dat ze ooit controleerden in handen hebben gekregen.

Het is onnodig om te zeggen dat een land dat extreem arm is, zijn menselijke ontwikkelingsindex op het laagst mogelijke niveau van de ranglijst bevindt (de laatste plaats was in ieder geval tot 2021 gereserveerd voor Niger) en dat het risico om enige economische activiteit te ontplooien extreem hoog is. is praktisch een ‘mislukte staat’ en wordt vroeg of laat ten prooi aan verschillende politieke en militaire aasgieren. Tot deze categorie kunnen we met een goed geweten Mali, Burkina Faso, Niger, de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en Zuid-Soedan verwijzen uit de groep landen die in deze analyse worden beschouwd.

Tegelijkertijd omvat de lijst van landen in Afrika waar het Russische particuliere militaire bedrijf Wagner een opvallende en door de regering goedgekeurde aanwezigheid heeft, Mali, Algerije, Libië, Soedan, Zuid-Soedan, CAR, Kameroen, DR Congo, Zimbabwe , Mozambique en Madagaskar. [4], [39]

Een vergelijking tussen de lijst van ‘mislukte staten’ geteisterd door burgeroorlogen, etnische en religieuze conflicten, militaire staatsgrepen en andere soortgelijke tegenslagen en de lijst van landen waar PMC Wagner-huurlingen ogenschijnlijk ‘werken’ ten gunste van legitieme regeringen, toont een opmerkelijk toeval aan.

Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan staan ​​prominent op beide lijsten. Er zijn nog steeds geen bevestigde gegevens over de officiële aanwezigheid van PMC ‘Wagner’ in Burkina Faso, maar er zijn voldoende aanwijzingen voor Russische interventie en steun ten gunste van de nieuwste coupplegers in het land, om nog maar te zwijgen van de ongebreidelde pro-Russische sentimenten. al aan het feit dat de huurlingen van wijlen Prigozhin er al in waren geslaagd zich ‘te onderscheiden’ in het buurland Mali. [9], [17]

In feite zouden de “optredens” van PMC Wagner in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali eerder horror onder de Afrikanen moeten veroorzaken. De voorliefde van Russische huurlingen voor massaslachtingen en brutaliteit is sinds de Syrische periode publiekelijk zichtbaar in hun optredens, maar hun heldendaden in Afrika, vooral in de eerder genoemde CAR en Mali, zijn ook goed gedocumenteerd. [34] Eind juli 2022 beschuldigde de commandant van de Franse strijdkrachten in de onder VN-vlag varende Operatie Barhan, generaal Laurent Michon, PMC Wagner rechtstreeks van het ‘plunderen van Mali’. [24]

Zoals hierboven al vermeld, zijn de gebeurtenissen in Mali en Burkina Faso in feite met elkaar verbonden en volgen ze hetzelfde patroon. De ‘besmetting’ van radicaal-islamistisch geweld begon in Mali. Het ging via een Toeareg-islamistische opstand in het noorden van het land en nam, na de nederlaag van de rebellen door de VN-troepen en de G5-Sahel, vervolgens de vorm aan van guerrillaoorlogvoering, geweld tegen de burgerbevolking en regelrechte banditisme in de regio. middengedeelte van Mali, waar hij de steun zocht van de Fulani- of Fulbe-bevolking (een zeer belangrijke kwestie die later in detail zal worden geanalyseerd) en verhuisde naar Burkina Faso. Analisten spraken zelfs dat Burkina Faso het “nieuwe epicentrum van geweld” zou worden. [17]

Een belangrijk detail is echter dat in augustus 2020 een militaire staatsgreep de gekozen president van Mali – Ibrahim Boubacar Keïta – omver wierp. Dit had een negatief effect op de strijd tegen de jihadisten, omdat de militairen die aan de macht kwamen met wantrouwen keken naar de VN-troepenmacht, die voornamelijk uit Franse soldaten bestond. Zij vermoedden terecht dat de Fransen de militaire staatsgreep niet goedkeurden. Dat is de reden waarom de nieuwe, zelfbenoemde autoriteiten in Mali zich haastten om de beëindiging van de VN-operaties (vooral de Franse) in Mali te eisen. Op dat moment waren de militaire heersers van het land banger voor de door de VN gemandateerde Franse strijdkrachten op hun grondgebied dan voor islamitische radicalen.

De VN-Veiligheidsraad beëindigde de vredesoperatie in Mali zeer snel en de Fransen begonnen zich terug te trekken, blijkbaar zonder veel spijt. Toen herinnerde de militaire junta in Bamako zich dat de guerrillaoorlog van de islamitische radicalen helemaal niet was geëindigd en zocht andere externe hulp, die verscheen in de vorm van PMC “Wagner” en de Russische Federatie, die altijd klaar staat om gelijkgestemden te dienen. staatslieden. De gebeurtenissen ontwikkelden zich zeer snel en PMC “Wagner” liet diepe voetafdrukken van zijn schoenen achter in het zand van Mali. [34], [39]

De staatsgreep in Mali veroorzaakte het “domino-effect” – twee staatsgrepen volgden in één jaar tijd in Burkina Faso (!), en vervolgens in Niger en Gabon. Het patroon en de motivaties (of beter gezegd de rechtvaardigingen) voor het uitvoeren van de staatsgrepen in Burkina Faso waren identiek aan die in Mali. Na 2015 zijn het geweld, de sabotage en de gewapende aanvallen door islamitische radicalen sterk toegenomen. De verschillende ‘franchises’ van Al-Qaeda, de Islamitische Staat (de Islamitische Staat van West-Afrika, de Islamitische Staat van de Grote Sahara, enz.) en onafhankelijke salafistische formaties hebben duizenden burgers gedood, en het aantal ‘intern ontheemden’ , begrijpt u – het aantal vluchtelingen heeft de twee miljoen overschreden. Zo verwierf Burkina Faso de twijfelachtige reputatie ‘het nieuwe epicentrum van het Sahel-conflict’ te zijn. [9]

Op 24 januari 2022 wierp het leger in Burkina Faso, onder leiding van Paul-Henri Damiba, president Roch Kabore, die het land zes jaar had geregeerd, omver na enkele dagen van rellen in de hoofdstad Ouagadougou. [9], [17], [32] Maar op 30 september 2022 werd voor de tweede keer in hetzelfde jaar opnieuw een staatsgreep gepleegd. De zelfbenoemde president Paul-Henri Damiba werd afgezet door de al even ambitieuze kapitein Ibrahim Traore. Na het afzetten van de huidige president ontbond Traore ook de door Damiba gecreëerde overgangsregering en schortte (eindelijk) de grondwet op. In niet mis te verstane bewoordingen zei de legerwoordvoerder dat een groep officieren had besloten Damiba te verwijderen vanwege zijn onvermogen om het hoofd te bieden aan de gewapende opstand van islamitische radicalen. Dat hij tot dezelfde instelling behoort die onder twee opeenvolgende presidenten al zeven jaar geen jihadisten heeft aangepakt, verbaast hem helemaal niet. Bovendien stelt hij openlijk dat “in de afgelopen negen maanden” (dat wil zeggen, direct na de militaire staatsgreep in januari 2022 met zijn deelname) “de situatie is verslechterd”. [9]

In het algemeen wordt een model van gewelddadige machtsgreep gecreëerd in landen waar sprake is van een intensivering van het subversieve werk van islamitische radicalen. Zodra de VN-troepen (begrijp de ‘slechte’ Fransen en de G5-Sahel-troepen) de offensieve drang van de jihadisten breken en de gevechten zich blijven afspelen in de sfeer van guerrillaoorlogvoering, sabotage en aanvallen op de burgerbevolking, zal het lokale leger op een gegeven moment het land is van mening dat zijn uur heeft geslagen; er wordt gezegd dat de strijd tegen radicale islamisten niet succesvol is en … de macht overneemt.

Ongetwijfeld een comfortabele situatie – de islamitische radicalen hebben niet langer de kracht om uw hoofdstad binnen te dringen en een of andere vorm van “Islamitische Staat” voor u te vestigen, en tegelijkertijd zijn de gevechten nog lang niet voorbij en is er iets dat de bevolking bang maakt. . Een apart probleem is dat een groot deel van de bevolking om een ​​aantal redenen bang is voor hun ‘inheemse’ leger. Ze variëren van de onverantwoordelijkheid van legeraanvoerders tot verschillen in de stamverbanden van dezelfde generaals.

Aan dit alles is de openhartige gruwel van de methoden van “Wagner”, die voorstanders zijn van “radicale acties” en “industriële houtkap”, al toegevoegd. [39]

Het is hier dat we de lange vlucht over de geschiedenis van de islamitische penetratie in West-Afrika even achterwege moeten laten en aandacht moeten besteden aan een toeval dat hoogstwaarschijnlijk niet toevallig is. Op zoek naar menselijke hulpbronnen voor hun zaak, vooral nadat ze grotendeels in de steek zijn gelaten door de Toeareg-milities na het mislukken van de opstand in het noorden van Mali, wenden islamitische radicalen zich tot de Fulani, een semi-nomadisch volk van erfelijke herders dat zich bezighoudt met migrerende veehouderij in het noorden van Mali. een gordel van de Golf van Guinee tot aan de Rode Zee, ten zuiden van de Sahara.

De Fulani (ook bekend als Fula, Fulbe, Hilani, Philata, Fulau en zelfs Pyol, afhankelijk van welke van de vele talen die in de regio worden gesproken) zijn een van de eerste Afrikaanse volkeren die zich tot de islam hebben bekeerd en op grond van hun levensstijl en levensonderhoud worden tot op zekere hoogte gemarginaliseerd en gediscrimineerd. In feite ziet de geografische verspreiding van de Fulani er als volgt uit:

Het aantal Fulani bedraagt ​​in Nigeria ongeveer 16,800,000 op een totale bevolking van 190 miljoen; 4,900,000 in Guinee (met hoofdstad Conakry) op 13 miljoen inwoners); 3,500,000 in Senegal op een land van 16 miljoen inwoners; 3,000,000 in Mali op 18.5 miljoen inwoners; 2,900,000 in Kameroen op 24 miljoen inwoners; 1,600,000 in Niger op 21 miljoen inwoners; 1,260,000 in Mauritanië op 4.2 miljoen inwoners; 1,200,000 in Burkina Faso (Opper-Volta) op een bevolking van 19 miljoen; 580,000 in Tsjaad op een bevolking van 15 miljoen; 320,000 in Gambia op een bevolking van 2 miljoen; 320,000 in Guinee-Bissau op een bevolking van 1.9 miljoen; 310,000 in Sierra Leone op een bevolking van 6.2 miljoen; 250,000 in de Centraal-Afrikaanse Republiek met 5.4 miljoen inwoners (waarbij onderzoekers benadrukken dat dit de helft is van de moslimbevolking van het land, die op zijn beurt ongeveer 10% van de bevolking uitmaakt); 4,600 in Ghana op een bevolking van 28 miljoen; en 1,800 in Ivoorkust op een bevolking van 23.5 miljoen. [38] In Soedan is ook een Fulani-gemeenschap gevestigd langs de pelgrimsroute naar Mekka. Helaas vormen de Soedanese Fulani de minst bestudeerde gemeenschap en werd hun aantal niet beoordeeld tijdens officiële tellingen.[38]

Als percentage van de bevolking vormen de Fulani 38% van de bevolking in Guinee (met als hoofdstad Conakry), 30% in Mauritanië, 22% in Senegal, iets minder dan 17% in Guinee-Bissau, 16% in Mali en Gambia, 12% in Kameroen, bijna 9% in Nigeria, 7.6% in Niger, 6.3% in Burkina Faso, 5% in Sierra Leone en de Centraal-Afrikaanse Republiek, iets minder dan 4% van de bevolking in Tsjaad en zeer kleine aandelen in Ghana en Côte d'Ivoorkust Ivoor. [38]

Verschillende keren in de geschiedenis hebben de Fulani imperiums gecreëerd. Er zijn drie voorbeelden te noemen:

• In de 18e eeuw stichtten zij de theocratische staat Futa-Jalon in Centraal-Guinea;

• In de 19e eeuw werd het Massina-rijk in Mali (1818 – 1862) gesticht door Sekou Amadou Barii en vervolgens Amadou Sekou Amadou, die erin slaagde de grote stad Timboektoe te veroveren.

• Eveneens in de 19e eeuw werd in Nigeria het Sokoto-rijk gesticht.

Deze rijken bleken echter onstabiele staatsentiteiten te zijn, en vandaag de dag is er geen enkele staat die wordt gecontroleerd door de Fulani. [38]

Zoals reeds opgemerkt zijn de Fulani traditioneel migrerende, semi-nomadische herders. Dat zijn ze voor het grootste deel gebleven, ook al wordt aangenomen dat een aantal van hen zich geleidelijk hebben gevestigd, zowel vanwege de beperkingen die hen zijn opgelegd door de voortdurende uitbreiding van de woestijn in bepaalde regio’s, als vanwege hun verspreiding, en omdat sommige regeringen programma’s hebben opgezet die erop gericht zijn de nomadische bevolking naar een sedentaire levensstijl te leiden. [7], [8], [11], [19], [21], [23], [25], [42]

De overgrote meerderheid van hen is moslim, bijna allemaal in een aantal landen. Historisch gezien speelden zij een belangrijke rol bij de penetratie van de islam in West-Afrika.

De Malinese schrijver en denker Amadou Hampate Bâ (1900-1991), die zelf tot het Fulani-volk behoort, herinnert zich de manier waarop zij door andere gemeenschappen worden waargenomen en maakt een vergelijking met de joden, net zoals de joden vóór de oprichting van het Fulani-volk. In Israël zijn ze over veel landen verspreid, waar ze herhaalde beledigingen genereren van andere gemeenschappen, die niet veel verschillen van land tot land: de Fulani worden door anderen vaak gezien als vatbaar voor communitarisme, nepotisme en verraad. [38]

De traditionele conflicten in de migratiegebieden van de Fulani, tussen hen enerzijds als semi-nomadische herders en gevestigde boeren van verschillende etnische groepen, anderzijds, en het feit dat zij meer aanwezig zijn dan andere etnische groepen in een een groot aantal landen (en dus in contact met verschillende bevolkingsgroepen) dragen ongetwijfeld bij aan de verklaring van deze reputatie, die maar al te vaak in stand wordt gehouden door de bevolking waarmee zij in oppositie en geschil zijn verwikkeld. [8], [19], [23], [25], [38]

Het idee dat zij preventief vectoren van het jihadisme ontwikkelen is veel recenter en kan worden verklaard door de rol van de Fulani in de nog niet zo lang geleden geconstateerde opkomst van terrorisme in het centrale deel van Mali – in de Masina-regio en in de bocht van de rivier de Niger. [26], [28], [36], [41]

Als we het hebben over de opkomende contactpunten tussen de Fulani en de ‘jihadisten’, moeten we altijd in gedachten houden dat er historisch gezien in heel Afrika conflicten zijn ontstaan ​​en blijven bestaan ​​tussen gevestigde boeren en veehouders, die meestal nomadisch of semi-nomadisch zijn. en hebben de gewoonte om met hun kuddes te migreren en zich te verplaatsen. Boeren beschuldigen veehoeders ervan hun gewassen met hun kuddes te verwoesten, en herders klagen over diefstal van vee, moeilijke toegang tot waterlichamen en belemmeringen voor hun bewegingsvrijheid. [38]

Maar sinds 2010 hebben de steeds talrijker en dodelijkere conflicten een geheel andere dimensie gekregen, vooral in de Sahelregio. Man-tegen-man-gevechten en clubgevechten zijn vervangen door schieten met Kalashnikov-aanvalsgeweren. [5], [7], [8], [41]

De voortdurende uitbreiding van landbouwgrond, opgelegd door de zeer snelle bevolkingsgroei, beperkt geleidelijk de gebieden voor begrazing en veeteelt. Ondertussen zorgden de ernstige droogtes in de jaren zeventig en tachtig ervoor dat herders naar het zuiden trokken, naar gebieden waar gevestigde mensen niet gewend waren te concurreren met nomaden. Bovendien heeft de prioriteit die wordt gegeven aan beleid voor de ontwikkeling van de intensieve veehouderij de neiging nomaden te marginaliseren. [1970], [1980]

Buiten het ontwikkelingsbeleid voelen migrantenveehouders zich vaak gediscrimineerd door de autoriteiten, hebben het gevoel dat ze in een vijandige omgeving leven en mobiliseren ze om hun belangen te beschermen. Bovendien proberen terroristische groeperingen en milities die in West- en Centraal-Afrika strijden hun frustratie te gebruiken om hen voor zich te winnen. [7], [10], [12], [14], [25], [26]

Tegelijkertijd bestaat de meerderheid van de pastorale nomaden in de regio uit Fulani, die ook de enige nomaden zijn die in alle landen van de regio voorkomen.

De aard van sommige van de hierboven genoemde Fulani-rijken, evenals de uitgesproken oorlogszuchtige traditie van de Fulani, heeft veel waarnemers ertoe gebracht te geloven dat de betrokkenheid van Fulani bij de opkomst van terroristisch jihadisme in centraal Mali sinds 2015 in zekere zin een gecombineerd product is van het historische erfgoed en de identiteit van het Fulani-volk, dat wordt voorgesteld als de bête noire (“zwart beest”). De deelname van de Fulani aan de groei van deze terroristische dreiging in Burkina Faso of zelfs in Niger lijkt deze visie te bevestigen. [30], [38]

Als het over de historische erfenis gaat, moet worden opgemerkt dat de Fulani een belangrijke rol speelden in het verzet tegen het Franse kolonialisme, vooral in Futa-Jalon en de omliggende regio’s – de gebieden die de Franse koloniën Guinee, Senegal en Frans Soedan zouden worden. .

Bovendien moet het belangrijke onderscheid worden gemaakt dat, hoewel de Fulani een belangrijke rol speelden bij de oprichting van een nieuw terroristencentrum in Burkina Faso, de situatie in Niger anders is: het is waar dat er periodieke aanvallen plaatsvinden door groepen die uit Fulani bestaan, maar dit zijn externe aanvallers. afkomstig uit Mali. [30], [38]

In de praktijk varieert de situatie van de Fulani echter sterk van land tot land, of het nu gaat om hun manier van leven (graad van vestiging, opleidingsniveau, etc.), de manier waarop zij zichzelf zien, of zelfs de manier waarop ze die ze door anderen waarnemen.

Voordat we verder gaan met een meer diepgaande analyse van de verschillende manieren van interactie tussen de Fulani en de jihadisten, moet een significante samenloop van omstandigheden worden opgemerkt, waarop we tegen het einde van deze analyse terugkomen. Er werd beweerd dat de Fulani verspreid in Afrika leven – van de Golf van Guinee aan de Atlantische Oceaan in het westen tot de oevers van de Rode Zee in het oosten. Ze leven praktisch langs een van de oudste handelsroutes in Afrika – de route die direct langs de zuidelijke rand van de Sahara loopt, wat tot op de dag van vandaag ook een van de belangrijkste routes is waarlangs treklandbouw plaatsvindt in de Sahel.

Als we daarentegen kijken naar de kaart van de landen waar PMC “Wagner” officiële activiteiten uitvoert, ter ondersteuning van de relevante regeringstroepen (ongeacht of de regering überhaupt legaal is of aan de macht is gekomen als resultaat van een recente staatsgreep – zie vooral Mali en Burkina Faso), zullen we zien dat er een ernstige overlap bestaat tussen de landen waar de Fulani wonen en waar de “Wagnerovieten” opereren.

Aan de ene kant kan dit aan toeval worden toegeschreven. PMC ‘Wagner’ parasiteert relatief succesvol landen waar sprake is van ernstige interne conflicten, en als het om burgeroorlogen gaat – nog beter. Met Prigozhin of zonder Prigozhin (sommige mensen beschouwen hem nog steeds als levend), zal PMC “Wagner” niet van zijn standpunt afwijken. Ten eerste omdat het contracten moet nakomen waarvoor geld is afgenomen, en ten tweede omdat dit het geopolitieke mandaat is van de centrale overheid in de Russische Federatie.

Er is geen grotere vervalsing dan de verklaring van ‘Wagner’ als een ‘particulier militair bedrijf’ – PMC. Je zou je terecht afvragen wat ‘privaat’ is aan een bedrijf dat is opgericht in opdracht van de centrale overheid, door haar is bewapend en taken van primair belang heeft gekregen (eerst in Syrië, daarna elders), op voorwaarde dat het ‘persoonlijk personeel’ is, door de voorwaardelijke vrijlating van gevangenen met zware straffen. Met een dergelijke ‘service’ door de staat is het meer dan misleidend, het is ronduit pervers, om ‘Wagner’ een ‘particulier bedrijf’ te noemen.

PMC “Wagner” is een instrument voor de realisatie van Poetins geopolitieke ambities en is verantwoordelijk voor de penetratie van “Russky Mir” op plaatsen waar het niet “hygiënisch” is voor het reguliere Russische leger om in al zijn officiële paradevorm te verschijnen. Het bedrijf verschijnt meestal waar er grote politieke instabiliteit is om zijn diensten aan te bieden als een modern Mephistopheles. De Fulani hebben de pech dat ze op plaatsen leven waar de politieke instabiliteit zeer hoog is, dus op het eerste gezicht zou hun botsing met PMC Wagner geen verrassing moeten zijn.

Aan de andere kant is echter ook het tegendeel waar. 'Wagner'-PMC's 'bewogen' zich uiterst methodisch langs de route van de reeds genoemde oude handelsroute – de huidige belangrijkste trekroute voor veeteelt, waarvan een deel zelfs samenvalt met de route van veel Afrikaanse landen voor de hadj in Mekka. De Fulani bestaan ​​uit ongeveer dertig miljoen mensen en als ze radicaliseren, kunnen ze een conflict veroorzaken dat op zijn minst het karakter van een volledig Afrikaanse oorlog zou hebben.

Tot op dit punt in onze tijd zijn er in Afrika talloze regionale oorlogen uitgevochten, met enorme verliezen en onberekenbare schade en vernietiging. Maar er zijn minstens twee oorlogen die de, zij het onofficiële, labels van ‘Afrikaanse wereldoorlogen’ claimen, met andere woorden: oorlogen waarbij een groot aantal landen op het continent en daarbuiten betrokken waren. Dit zijn de twee oorlogen in Congo (de huidige Democratische Republiek Congo). De eerste duurde van 24 oktober 1996 tot 16 mei 1997 (ruim zes maanden) en leidde tot de vervanging van de dictator van het toenmalige land Zaïre – Mobuto Sese Seko door Laurent-Désiré Kabila. 18 landen en paramilitaire organisaties zijn direct betrokken bij de vijandelijkheden, ondersteund door 3 + 6 landen, waarvan sommige niet volledig open zijn. De oorlog werd tot op zekere hoogte ook veroorzaakt door de genocide in buurland Rwanda, die leidde tot een golf van vluchtelingen in de DR Congo (toen nog Zaïre).

Zodra de Eerste Congo-oorlog eindigde, raakten de zegevierende geallieerden met elkaar in conflict en deze veranderde al snel in de Tweede Congo-oorlog, ook wel bekend als de “Grote Afrikaanse Oorlog”, die bijna vijf jaar duurde, van 2 augustus 1998 tot 18 juli 2003. Het aantal paramilitaire organisaties dat bij deze oorlog betrokken is, is vrijwel onmogelijk vast te stellen, maar het volstaat te zeggen dat aan de kant van Laurent-Désiré Kabila strijdt tegen contingenten uit Angola, Tsjaad, Namibië, Zimbabwe en Soedan, terwijl tegen Het regime in Kinshasa bestaat uit Oeganda, Rwanda en Burundi. Zoals onderzoekers altijd benadrukken, komen sommige ‘helpers’ volledig onuitgenodigd tussenbeide.

In de loop van de oorlog stierf de president van de DR Congo, Laurent-Désiré Kabila, en werd vervangen door Joseph Kabila. Naast alle mogelijke wreedheden en verwoestingen, wordt de oorlog ook herinnerd vanwege de totale uitroeiing van 60,000 pygmee-burgers (!), evenals ongeveer 10,000 pygmee-krijgers. De oorlog eindigde met een overeenkomst die de formele terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit DR Congo inhield, de benoeming van Joseph Kabila als interim-president en de beëdiging van vier vooraf overeengekomen vice-presidenten, afhankelijk van de belangen van alle strijdende partijen. In 2006 werden er algemene verkiezingen gehouden, zoals die zouden kunnen plaatsvinden in een Centraal-Afrikaans land dat in meer dan zes jaar tijd twee opeenvolgende intercontinentale oorlogen heeft meegemaakt.

Het voorbeeld van de twee oorlogen in Congo kan ons een globaal idee geven van wat er zou kunnen gebeuren als er in de Sahel een oorlog zou uitbreken waarbij de 30 miljoen Fulani betrokken zouden zijn. We kunnen er niet aan twijfelen dat een soortgelijk scenario al lang wordt overwogen in de landen van de regio, en vooral in Moskou, waar ze waarschijnlijk denken dat met de engagementen van PMC “Wagner” in Mali, Algerije, Libië, Soedan, Zuid-Soedan, CAR en In Kameroen (en ook in DR Congo, Zimbabwe, Mozambique en Madagaskar) “houden ze de hand aan de toonbank” van een grootschalig conflict dat uit noodzaak zou kunnen worden uitgelokt.

De ambities van Moskou om een ​​factor te zijn in Afrika zijn helemaal niet van gisteren. In de USSR bestond er een uitzonderlijk voorbereide school van inlichtingenofficieren, diplomaten en vooral militaire specialisten die bereid waren om indien nodig in een of andere regio van het continent in te grijpen. Een groot deel van de landen in Afrika werd in kaart gebracht door de Sovjet Algemene Administratie voor Geodesie en Cartografie (in 1879 – 1928) en de “Wagners” kunnen rekenen op een zeer goede informatieondersteuning.

Er zijn sterke aanwijzingen voor een sterke Russische invloed bij het uitvoeren van de staatsgrepen in Mali en Burkina Faso. In dit stadium zijn er geen beschuldigingen van Russische betrokkenheid bij de staatsgreep in Niger, terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken een dergelijke mogelijkheid persoonlijk van de hand wijst. Dit laatste betekent natuurlijk helemaal niet dat Prigozhin tijdens zijn leven de coupplegers niet verwelkomde en de diensten van zijn ‘particuliere’ militaire compagnie niet aanbood.

In de geest van de voormalige marxistische tradities opereert Rusland ook hier met een minimumprogramma en een maximumprogramma. Het minimum is om “voeten te zetten” in meer landen, “buitenposten” te veroveren, invloed te creëren onder de lokale elites, vooral onder het leger, en zoveel mogelijk waardevolle lokale mineralen te exploiteren. PMC “Wagner” heeft op dit vlak al resultaten geboekt.

Het maximale programma is om controle te krijgen over de hele Sahelregio en Moskou te laten beslissen wat daar zal gebeuren: vrede of oorlog. Iemand zou redelijkerwijs kunnen zeggen: “Ja, natuurlijk – het is logisch om het geld van de staatsgreepregeringen te innen en zoveel mogelijk waardevolle minerale hulpbronnen op te graven. Maar wat hebben de Russen in vredesnaam nodig om het voortbestaan ​​van de Sahellanden te controleren?”.

Het antwoord op deze redelijke vraag ligt in het feit dat in het geval van een militair conflict in de Sahel vluchtelingenstromen naar Europa zullen stromen. Dit zullen massa's mensen zijn die niet door de politie alleen in bedwang kunnen worden gehouden. We zullen getuige zijn van scènes en lelijke bezienswaardigheden met een enorme propaganda-aanklacht. Hoogstwaarschijnlijk zullen Europese landen proberen een deel van de vluchtelingen op te nemen, ten koste van het opsluiten van anderen in Afrika, die vanwege hun volledige weerloosheid door de EU zullen moeten worden gesteund.

Voor Moskou zou dit alles een paradijselijk scenario zijn dat Moskou op een gegeven moment niet zou aarzelen om het in gang te zetten, als het de kans zou krijgen. Het is duidelijk dat het vermogen van Frankrijk om de rol van een grote vredesmacht te spelen in het geding is, en ook de wens van Frankrijk om dergelijke functies te blijven vervullen, vooral na de zaak in Mali en de beëindiging van de VN-missie. daar. In Moskou maken ze zich geen zorgen over het uitvoeren van nucleaire chantage, maar over wat er overblijft voor het tot ontploffing brengen van een ‘migratiebom’, waarbij geen radioactieve straling aanwezig is, maar het effect nog steeds verwoestend kan zijn.

Juist om deze redenen moeten de processen in de Sahellanden diepgaand worden gevolgd en bestudeerd, ook door Bulgaarse wetenschappers en specialisten. Bulgarije loopt voorop in de migratiecrisis en de autoriteiten in ons land zijn verplicht de nodige invloed uit te oefenen op het beleid van de EU om voorbereid te zijn op dergelijke “onvoorziene gebeurtenissen”.

Deel twee volgt

Gebruikte bronnen:

[1] Detchev, Teodor Danailov, De opkomst van mondiale terroristische desorganisaties. Terroristische franchising en rebranding van terroristische groeperingen, jubileumcollectie ter ere van de 90ste verjaardag van prof. DIN Toncho Trandafilov, VUSI Publishing House, pp. 192 – 201 (in het Bulgaars).

[2] Detchev, Teodor Danailov, “Dubbele bodem” of “schizofrene bifurcatie”? De interactie tussen etnisch-nationalistische en religieus-extremistische motieven in de activiteiten van sommige terroristische groeperingen, Sp. Politiek en Veiligheid; Jaar I; Nee. 2; 2017; blz. 34 – 51, ISSN 2535-0358 (in het Bulgaars).

[3] Detchev, Teodor Danailov, Terroristische “franchises” van de Islamitische Staat veroveren bruggenhoofden op de Filippijnen. De omgeving van de eilandengroep Mindanao biedt uitstekende omstandigheden voor de versterking en groei van terroristische groeperingen met een “dubbele bodem”, Research Papers van de Graduate School of Security and Economics; Deel III; 2017; blz. 7 – 31, ISSN 2367-8526 (in het Bulgaars).

[4] Fleck, Anna, Een hernieuwde golf van staatsgrepen in Afrika?, 03/08/2023, Blacksea-Caspia (in het Bulgaars).

[5] Ajala, Olayinka, Nieuwe aanjagers van conflicten in Nigeria: een analyse van de botsingen tussen boeren en veehouders, Third World Quarterly, Volume 41, 2020, Issue 12, (online gepubliceerd op 09 september 2020), pp. 2048-2066

[6] Benjaminsen, Tor A. en Boubacar Ba, Fulani-Dogon-moorden in Mali: Boerenherdersconflicten als opstand en counterinsurgency, Afrikaanse veiligheid, Vol. 14, 2021, nummer 1, (online gepubliceerd: 13 mei 2021)

[7] Boukhars, Anouar en Carl Pilgrim, in wanorde gedijen ze: Hoe nood op het platteland strijdbaarheid en banditisme in de centrale Sahel voedt, 20 maart 2023, Midden-Oosten Instituut

[8] Brottem, Leif en Andrew McDonnell, Pastoralisme en conflicten in de Sudano-Sahel: Een literatuuroverzicht, 2020, Zoeken naar gemeenschappelijke gronden

[9] Burkina Faso’s staatsgreep en politieke situatie: Alles wat u moet weten, 5 oktober 2022, Al Jazeera

[10] Cherbib, Hamza, Jihadisme in de Sahel: Exploiting Local Disorders, IEMed Mediterranean Yearbook 2018, Europees Instituut voor het Middellandse Zeegebied (IEMed)

[11] Cissé, Modibo Ghaly, De Fulani-perspectieven op de Sahel-crisis begrijpen, 22 april 2020, Afrika Centrum voor Strategische Studies

[12] Clarkson, Alexander, Het tot zondebok maken van de Fulani voedt de cyclus van geweld in de Sahel, 19 juli 2023, World Political Review (WPR)

[13] Factsheet over klimaat, vrede en veiligheid: Sahel, 1 april 2021, JSTOR, Noors Instituut voor Internationale Zaken (NUPI)

[14] Cline, Lawrence E., Jihadistische bewegingen in de Sahel: Rise of the Fulani?, maart 2021, Terrorisme en politiek geweld, 35 (1), pp. 1-17

[15] Cold-Raynkilde, Signe Marie en Boubacar Ba, Het uitpakken van “nieuwe klimaatoorlogen”: Actoren en aanjagers van conflicten in de Sahel, DIIS – Deens Instituut voor Internationale Studies, DIIS RAPPORT 2022: 04

[16] Courtright, James, Etnische moorden door West-Afrikaanse legers ondermijnen de regionale veiligheid. Door de handen ineen te slaan met milities die zich op Fulani-burgers richten, riskeren de staatstroepen een breder conflict te ontketenen, 7 maart 2023, Buitenlands beleid

[17] Durmaz, Mucahid, Hoe Burkina Faso het epicentrum van het conflict in de Sahel werd. Het aantal slachtoffers in de West-Afrikaanse staat overschaduwt die in buurland Mali, de geboorteplaats van het conflict, 11 maart 2022, Al Jazeera

[18] Equizi, Massimo, De ware rol van etniciteit in conflicten tussen herders en boeren in de Sahel, 20 januari 2023, PASRES – Pastoralisme, onzekerheid, veerkracht

[19] Ezenwa, Olumba E. en Thomas Stubbs, Het herder-boerenconflict in de Sahel heeft een nieuwe beschrijving nodig: waarom “eco-geweld” past, 12 juli 2022, The Conversation

[20] Ezenwa, Olumba, Wat zit er in een naam? Het Sahel-conflict bepleiten als “eco-geweld, Juli 15, 2022

[21] Ezenwa, Olumba E., De dodelijke conflicten in Nigeria over water en weidegrond escaleren – en dit is de reden, Smart Water Magazine, 4 november 2022

[22] Factsheet: Militaire staatsgreep in Niger, 3 augustus 2023, ACLED

[23] Boer-herderconflict tussen Fulani en Djerma in Niger, Klimaatdiplomatie. 2014

[24] Franse commandant beschuldigt Wagner van ‘jagen’ op Mali, Auteur – Stafschrijver bij de AFP, The Defense Post, 22 juli 2022

[25] Gaye, Sergine-Bamba, Conflicten tussen boeren en herders tegen een achtergrond van asymmetrische dreigingen in Mali en Burkina Faso, 2018, Friedrich Ebert Stiftung Peace and Security Centre of Competence Sub-Sahara Afrika, ISBN: 978-2-490093-07-6

[26] Higazy, Adam en Shidiki Abubakar Ali, Pastoralisme en veiligheid in West-Afrika en de Sahel. Op weg naar vreedzaam samenleven, augustus 2018, UNOWAS-studie

[27] Hunter, Ben en Eric Humphery-Smith, De neerwaartse spiraal van de Sahel wordt gevoed door zwak bestuur en klimaatverandering, 3 november 2022, Verisk Maplecroft

[28] Jones, Melinda en de Sahel hebben te maken met drie problemen: Klimaat, conflict en overbevolking, 2021, Visie op de mensheid, IEP

[29] Kindzeka, Moki Edwin, Kameroen is gastheer van het grensoverschrijdende pastoralistenforum van de Sahel en stelt vredeshandhaving voor, 12 juli 2023, VOA – Afrika

[30] McGregor, Andrew, De Fulani-crisis: Gemeenschappelijk geweld en radicalisering in de Sahel, CTC Sentinel, februari 2017, vol. 10, nummer 2, Centrum voor terrorismebestrijding in West Point

[31] Bemiddeling bij lokale conflicten in de Sahel. Butkina Faso, Mali en Niger, Centrum voor Humanitaire Dialoog (HD), 2022

[32] Moderan, Ornella en Fahiraman Rodrigue Koné, Wie veroorzaakte de staatsgreep in Burkina Faso, 03 februari 2022, Instituut voor Veiligheidsstudies

[33] Moritz, Mark en Mamediarra Mbake, Het gevaar van één enkel verhaal over Fulani-veehouders, Pastoralisme, Vol. 12, Artikelnummer: 14, 2022 (Gepubliceerd: 23 maart 2022)

[34] Uit de schaduw treden: Verschuivingen in de activiteiten van de Wagner-groep over de hele wereld, 2 augustus 2023, ACLED

[35] Olumba, Ezenwa, We hebben een nieuwe manier nodig om geweld in de Sahel te begrijpen, 28 februari 2023, Blogs van de London School of Economics

[36] Risicopopulaties: Centrale Sahel (Burkina Faso, Mali en Niger), 31 mei 2023, Mondiaal Centrum voor de Responsibility to Protect

[37] Sahel 2021: Gemeenschappelijke oorlogen, verbroken wapenstilstanden en verschuivende grenzen, 17 juni 2021, ACLED

[38] Sangare, Boukary, Fulani-bevolking en jihadisme in de Sahel en West-Afrikaanse landen, 8 februari 2019, Observatorium van de Arabisch-Moslimwereld en de Sahel, The Fondation pour la recherche stratégique (FRS)

[39] Het speciale rapport van het Soufan Centrum, Wagner Group: De evolutie van een privéleger, Jason Blazakis, Colin P. Clarke, Naureen Chowdhury Fink, Sean Steinberg, The Soufan Center, juni 2023

[40] Inzicht in de laatste staatsgreep van Burkina Faso, Door het Africa Centre for Strategic Studies, 28 oktober 2022

[41] Gewelddadig extremisme in de Sahel, 10 augustus 2023, door het Center for Preventive Action, Global Conflict Tracker

[42] Waicanjo, Charles, Transnationale conflicten tussen herders en boeren en sociale instabiliteit in de Sahel, 21 mei 2020, Afrikaanse vrijheid

[43] Wilkins, Henry, bij het Tsjaadmeer, Fulani-vrouwen maken kaarten die boeren verminderen – Herdersconflicten; 07 juli 2023, VOA – Afrika

Over de auteur:

Teodor Detchev is sinds 2016 fulltime universitair hoofddocent aan de Higher School of Security and Economics (VUSI) – Plovdiv (Bulgarije).

Hij gaf les aan de Nieuwe Bulgaarse Universiteit – Sofia en aan de VTU “St. St. Cyrillus en Methodius”. Momenteel geeft hij les aan VUSI, evenals aan UNSS. Zijn belangrijkste onderwijscursussen zijn: arbeidsverhoudingen en veiligheid, Europese arbeidsverhoudingen, economische sociologie (in het Engels en Bulgaars), etnosociologie, etnisch-politieke en nationale conflicten, terrorisme en politieke moorden – politieke en sociologische problemen, effectieve ontwikkeling van organisaties.

Hij is de auteur van meer dan 35 wetenschappelijke werken over de brandwerendheid van bouwconstructies en de weerstand van cilindrische stalen omhulsels. Hij is de auteur van meer dan 40 werken over sociologie, politieke wetenschappen en arbeidsverhoudingen, waaronder de monografieën: Industriële verhoudingen en veiligheid – deel 1. Sociale concessies in collectieve onderhandelingen (2015); Institutionele interactie en arbeidsverhoudingen (2012); Sociale dialoog in de particuliere veiligheidssector (2006); “Flexibele arbeidsvormen” en (post)arbeidsverhoudingen in Midden- en Oost-Europa (2006).

Hij was co-auteur van de boeken: Innovaties in collectieve onderhandelingen. Europese en Bulgaarse aspecten; Bulgaarse werkgevers en vrouwen op het werk; Sociale dialoog en werkgelegenheid voor vrouwen op het gebied van het gebruik van biomassa in Bulgarije. Meer recentelijk heeft hij gewerkt aan kwesties als de relatie tussen arbeidsverhoudingen en veiligheid; de ontwikkeling van mondiale terroristische desorganisaties; etnosociologische problemen, etnische en etnisch-religieuze conflicten.

Lid van de International Labour and Employment Relations Association (ILERA), de American Sociological Association (ASA) en de Bulgaarse Vereniging voor Politieke Wetenschappen (BAPN).

Sociaal-democraat door politieke overtuigingen. In de periode 1998 – 2001 was hij vice-minister van Arbeid en Sociaal Beleid. Hoofdredacteur van de krant “Svoboden Narod” van 1993 tot 1997. Directeur van de krant “Svoboden Narod” in 2012 – 2013. Vice-voorzitter en voorzitter van SSI in de periode 2003 – 2011. Directeur “Industrial Policies” bij AIKB sinds 2014. tot op de dag van vandaag. Lid van NSTS van 2003 tot 2012.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -