4.2 C
Brussel
Maandag, november 27, 2023
Afrika en IndiaDe Fulani en het jihadisme in West-Afrika (II)

De Fulani en het jihadisme in West-Afrika (II)

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Door Teodor Detchev

Het vorige deel van deze analyse, getiteld ‘Sahel – Conflicten, staatsgrepen en migratiebommen’, ging in op de kwestie van de opkomst van terroristische activiteiten in West-Afrika en het onvermogen om een ​​einde te maken aan de guerrillaoorlog die islamitische radicalen voeren tegen regeringstroepen in Mali en Burkina. Faso, Niger, Tsjaad en Nigeria. Ook de kwestie van de aanhoudende burgeroorlog in de Centraal-Afrikaanse Republiek werd besproken.

Een van de belangrijke conclusies is dat de intensivering van het conflict gepaard gaat met het grote risico van een ‘migratiebom’ die zou leiden tot ongekende migratiedruk langs de gehele zuidgrens van de Europese Unie. Een belangrijke omstandigheid zijn ook de mogelijkheden van het Russische buitenlandse beleid om de intensiteit van conflicten in landen als Mali, Burkina Faso, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek te manipuleren. [39] Met zijn hand op de ‘teller’ van een potentiële migratie-explosie zou Moskou gemakkelijk in de verleiding kunnen komen om geïnduceerde migratiedruk uit te oefenen op EU-staten die over het algemeen al als vijandig zijn bestempeld.

In deze risicovolle situatie wordt een bijzondere rol gespeeld door het Fulani-volk – een etnische groep van semi-nomaden, migrerende veehouders die de strook van de Golf van Guinee tot aan de Rode Zee bewonen en volgens verschillende gegevens 30 tot 35 miljoen mensen tellen. . Als volk dat historisch gezien een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de penetratie van de islam in Afrika, vooral West-Afrika, vormen de Fulani een enorme verleiding voor islamitische radicalen, ondanks het feit dat zij de soefi-school van de islam belijden, die ongetwijfeld de meest populaire is. tolerant, als en het meest mystiek.

Helaas gaat het, zoals uit onderstaande analyse zal blijken, niet alleen om religieuze oppositie. Het conflict is niet alleen etnisch-religieus. Het is sociaal-etnisch-religieus, en de laatste jaren zijn de effecten van de rijkdom die is opgebouwd door corruptie en omgezet in veebezit – het zogenaamde neopastoralisme – een extra sterke invloed gaan uitoefenen. Dit fenomeen is bijzonder kenmerkend voor Nigeria en zal het onderwerp zijn van het derde deel van deze analyse.

De Fulani en het jihadisme in Centraal Mali: tussen verandering, sociale rebellie en radicalisering

Terwijl Operatie Serval er in 2013 in slaagde de jihadisten die het noorden van Mali hadden overgenomen terug te dringen, en Operatie Barhan hen ervan weerhield terug te keren naar de frontlinie, waardoor ze gedwongen werden onder te duiken, hielden de aanvallen niet alleen niet op, maar verspreidden ze zich ook naar het centrale deel van Mali. Mali (in het gebied van de bocht van de rivier de Niger, ook bekend als Massina). Over het algemeen zijn de terroristische aanslagen na 2015 toegenomen.

Jihadisten hebben zeker niet de controle over de regio zoals in 2012 in het noorden van Mali en worden gedwongen onder te duiken. Ze hebben geen ‘geweldsmonopolie’, omdat er milities zijn opgericht om ze te bestrijden, soms met de steun van de autoriteiten. Het aantal gerichte aanvallen en moorden neemt echter toe en de onveiligheid heeft een zodanig niveau bereikt dat de regio niet langer onder echte controle van de overheid staat. Veel ambtenaren hebben hun post verlaten, een aanzienlijk aantal scholen is gesloten en de recente presidentsverkiezingen konden in een aantal gemeenten niet plaatsvinden.

Tot op zekere hoogte is deze situatie het gevolg van “besmetting” vanuit het Noorden. De jihadistische gewapende groepen, die op zoek waren naar nieuwe strategieën en nieuwe manieren van opereren, werden uit de noordelijke steden verdreven, die ze enkele maanden onder controle hielden nadat ze er niet in waren geslaagd een onafhankelijke staat te creëren, en werden gedwongen zich “discreter te gedragen”, op zoek naar nieuwe strategieën en nieuwe manieren van opereren. voordeel van de factoren van instabiliteit in de centrale regio om nieuwe invloed te verwerven.

Sommige van deze factoren zijn gemeenschappelijk voor zowel de centrale als de noordelijke regio's. Het zou echter verkeerd zijn om te geloven dat de ernstige incidenten die zich na 2015 regelmatig in het centrale deel van Mali hebben voorgedaan slechts een voortzetting zijn van het noordelijke conflict.

In feite zijn andere zwakke punten specifieker voor de centrale regio's. De doelwitten van lokale gemeenschappen die door jihadisten worden uitgebuit, zijn heel verschillend. Terwijl de Toearegs in het noorden de onafhankelijkheid van Azaouad claimden (een regio die eigenlijk mythisch is – ze kwam nooit overeen met enige politieke entiteit uit het verleden, maar die voor de Toearegs alle regio’s in het noorden van Mali scheidt), zijn de gemeenschappen die in het noorden vertegenwoordigd zijn de centrale regio's maken geen vergelijkbare politieke claims, voor zover ze überhaupt claims maken.

De betekenis van het verschil tussen de rol van de Fulani bij gebeurtenissen in het noorden en in de centrale regio’s, dat door alle waarnemers wordt benadrukt, is veelzeggend. De oprichter van het Masina Bevrijdingsfront, de belangrijkste van de betrokken gewapende groepen, Hamadoun Kufa, die op 28 november 2018 werd vermoord, was etnisch Fulani, net als de overgrote meerderheid van zijn strijders. [38]

Er zijn maar weinig Fulani in het noorden, de Fulani zijn talrijk in de centrale regio's en net als de meeste andere gemeenschappen zijn ze bezorgd over de toegenomen concurrentie tussen migrerende herders en gevestigde boeren die in de regio plaatsvindt. Ze lijden er meer onder als gevolg van historische en culturele omstandigheden.

De bepalende trends in de regio en de Sahel als geheel, die het voor nomaden en gevestigde mensen moeilijk maken om samen te leven, zijn in wezen twee:

• de klimaatverandering, die al gaande is in de Sahelregio (de regenval is de afgelopen veertig jaar met 20% afgenomen), dwingt nomaden om nieuwe weidegebieden te zoeken;

• de bevolkingsgroei, die boeren dwingt om nieuw land te zoeken, heeft een bijzondere impact in deze toch al dichtbevolkte regio. [38]

Als de Fulani, als trekkende herders, vooral last hebben van de intercommunale concurrentie die deze ontwikkelingen met zich meebrengen, is dat enerzijds omdat deze concurrentie hen tegenover bijna alle andere gemeenschappen plaatst (de regio is de thuisbasis van de Fulani, Tamashek, Songhai , Bozo, Bambara en de Dogon), en aan de andere kant omdat de Fulani vooral getroffen worden door andere ontwikkelingen die meer verband houden met het staatsbeleid:

• Ook al hebben de Malinese autoriteiten, in tegenstelling tot wat er in andere landen is gebeurd, nooit getheoretiseerd over de kwestie van het belang of de noodzaak van nederzettingen, het is een feit dat ontwikkelingsprojecten meer gericht zijn op gevestigde mensen. Meestal is dit te wijten aan druk van donoren, meestal ten gunste van het opgeven van het nomadisme, dat als minder verenigbaar wordt beschouwd met moderne staatsopbouw en het beperken van de toegang tot onderwijs;

• de introductie in 1999 van decentralisatie en gemeenteraadsverkiezingen, die, hoewel ze het Fulani-volk de kans gaven om de eisen van de gemeenschap op het politieke toneel te brengen, vooral hebben bijgedragen aan de opkomst van nieuwe elites en daardoor aan het ter discussie stellen van traditionele structuren, gebaseerd op gebruiken, geschiedenis en religie. De mensen van het Fulani-volk voelden deze transformaties bijzonder sterk, aangezien de sociale relaties in hun gemeenschap oud zijn. Deze veranderingen werden ook geïnitieerd door de staat, die zij altijd hadden beschouwd als ‘geïmporteerd’ van buitenaf, als een product van een westerse cultuur die ver verwijderd was van de hunne. [38]

Dit effect is uiteraard beperkt binnen de wisselvalligheden van het decentralisatiebeleid. In een aantal gemeenten is het echter een feit. En ongetwijfeld is het ‘gevoel’ van dergelijke transformaties sterker dan hun werkelijke impact, vooral onder de Fulani die zichzelf als ‘slachtoffers’ van dit beleid beschouwen.

Ten slotte mogen historische herinneringen niet worden verwaarloosd, maar ook niet worden overschat. In de verbeelding van de Fulani vertegenwoordigt het Masina-rijk (waarvan Mopti de hoofdstad is) de gouden eeuw van de centrale regio's van Mali. De erfenis van dit rijk omvat, naast sociale structuren die specifiek zijn voor de gemeenschap en een bepaalde houding ten opzichte van religie: de Fulani leven en zien zichzelf als aanhangers van de zuivere islam, in de sfeer van de soefibroederschap van de Quadriyya, gevoelig voor de strikte toepassing van de geboden van de Koran.

De jihad die werd gepredikt door leidende figuren in het Masina-rijk was anders dan die welke werd gepredikt door de terroristen die momenteel in Mali actief zijn (die hun boodschap hadden gericht op andere moslims wier praktijken niet in overeenstemming werden geacht met de grondtekst). Kufa's houding ten opzichte van de leidende figuren in het Masina-rijk was dubbelzinnig. Hij verwees er vaak naar, maar opnieuw ontheiligde hij het mausoleum van Sekou Amadou. De door de Fulani beoefende islam lijkt echter mogelijk verenigbaar te zijn met sommige aspecten van het salafisme die jihadistische groeperingen regelmatig als hun eigen aspecten claimen. [2]

In de centrale regio’s van Mali lijkt zich in 2019 een nieuwe trend af te tekenen: langzamerhand lijken de aanvankelijke motivaties om zich aan te sluiten bij puur lokale jihadistische groeperingen meer ideologisch te zijn, een trend die wordt weerspiegeld in de vraagstelling van de Malinese staat en de moderniteit in het algemeen. Jihadistische propaganda, die de afwijzing van staatscontrole (opgelegd door het Westen, dat daaraan medeplichtig is) en de emancipatie van de sociale hiërarchieën die door de kolonisatie en de moderne staat zijn voortgebracht, verkondigt, vindt onder de Fulani een meer ‘natuurlijke’ weerklank dan onder andere etnische groepen. groepen. [38]

De regionalisering van de Fulani-kwestie in de Sahelregio

Uitbreiding van het conflict richting Burkina Faso

De Fulani vormen de meerderheid in het Sahel-deel van Burkina Faso, dat grenst aan Mali (met name de provincies Soum (Jibo), Seeno (Dori) en Ouadlan (Gorom-Goom), die grenzen aan de regio's Mopti, Timboektoe en Gao) van Mali). en ook met Niger – met de regio’s Tera en Tillaberi. Er woont ook een sterke Fulani-gemeenschap in Ouagadougou, waar het een groot deel van de wijken Dapoya en Hamdalaye beslaat.

Eind 2016 verscheen er in Burkina Faso een nieuwe gewapende groep die beweerde tot de Islamitische Staat te behoren – Ansarul Al Islamia of Ansarul Islam, waarvan de belangrijkste leider Malam Ibrahim Dicko was, een Fulani-prediker die, net als Hamadoun Koufa in Centraal-Mali, maakte zichzelf bekend door middel van talrijke aanvallen op de defensie- en veiligheidstroepen van Burkina Faso en op scholen in de provincies Sum, Seeno en Deleted. [38] Tijdens het herstel van de controle van de regeringstroepen over Noord-Mali in 2013 namen de Malinese strijdkrachten Ibrahim Mallam Diko gevangen. Maar hij werd vrijgelaten na aandringen van de leiders van het Fulani-volk in Bamako, waaronder de voormalige voorzitter van de Nationale Vergadering – Aly Nouhoum Diallo.

De leiders van Ansarul Al Islamia zijn voormalige strijders van MOJWA (Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika – Beweging voor eenheid en jihad in West-Afrika, onder “eenheid” moet worden verstaan ​​als “monotheïsme” – Islamitische radicalen zijn extreme monotheïsten) uit het centrum van Mali. Malam Ibrahim Dicko wordt nu verondersteld dood te zijn en zijn broer Jafar Dicko volgde hem op als hoofd van Ansarul Islam. [38]

De actie van deze groep blijft voorlopig echter geografisch beperkt.

Maar net als in centraal Mali wordt de hele Fulani-gemeenschap gezien als medeplichtig aan de jihadisten, die zich richten op gevestigde gemeenschappen. Als reactie op terroristische aanslagen vormden gevestigde gemeenschappen hun eigen milities om zichzelf te verdedigen.

Zo vielen inwoners van Yirgou begin januari 2019, als reactie op een gewapende aanval door niet-geïdentificeerde personen, gedurende twee dagen (1 en 2 januari) door Fulani bevolkte gebieden aan, waarbij 48 mensen omkwamen. Er werd een politiemacht uitgezonden om de rust te herstellen. Tegelijkertijd werden een paar kilometer verderop, in Bankass Cercle (een administratief onderdeel van de Mopti-regio van Mali), 41 Fulani gedood door Dogons. [14], [42]

De situatie in Niger

In tegenstelling tot Burkina Faso heeft Niger geen terroristische groeperingen die vanuit zijn grondgebied opereren, ondanks de pogingen van Boko Haram om zich te vestigen in de grensgebieden, vooral aan de Diffa-kant, en jonge Nigerezen voor zich te winnen die vinden dat de economische situatie in het land hen van een toekomst berooft . Tot nu toe heeft Niger deze pogingen kunnen tegengaan.

Deze relatieve successen worden met name verklaard door het belang dat de Nigerese autoriteiten hechten aan veiligheidskwesties. Zij wijzen hen een zeer groot deel van de nationale begroting toe. De Nigeriaanse autoriteiten hebben aanzienlijke bedragen vrijgemaakt om het leger en de politie te versterken. Bij deze beoordeling wordt rekening gehouden met de beschikbare mogelijkheden in Niger. Niger is een van de armste landen ter wereld (op de laatste plaats volgens de menselijke ontwikkelingsindex in de ranglijst van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties – UNDP) en het is erg moeilijk om inspanningen ten gunste van de veiligheid te combineren met het beleid om een ontwikkelingsproces.

De Nigeriaanse autoriteiten zijn zeer actief in de regionale samenwerking (in het bijzonder met Nigeria en Kameroen tegen Boko Haram) en accepteren zeer bereidwillig buitenlandse strijdkrachten op hun grondgebied, geleverd door westerse landen (Frankrijk, VS, Duitsland, Italië).

Bovendien hebben de autoriteiten in Niger, net zoals zij met meer succes maatregelen konden nemen die het Toeareg-probleem grotendeels konden onderdrukken dan hun Malinese tegenhangers, ook meer aandacht besteed aan de Fulani-kwestie dan in Mali.

Niger kon de besmetting van terreur vanuit de buurlanden echter niet volledig vermijden. Het land is regelmatig het doelwit van terroristische aanslagen, zowel in het zuidoosten, in de grensregio's met Nigeria, als in het westen, in de regio's bij Mali. Dit zijn aanvallen van buitenaf – operaties onder leiding van Boko Haram in het zuidoosten en operaties vanuit de Ménaka-regio in het westen, die een “bevoorrechte broedplaats” is voor de Toeareg-opstand in Mali.

Aanvallers uit Mali zijn vaak Fulani. Ze hebben niet dezelfde macht als Boko Haram, maar het is nog moeilijker om hun aanvallen te voorkomen omdat de porositeit van de grens hoog is. Veel van de Fulani die bij de aanvallen betrokken zijn, zijn Nigerese of van Nigerese afkomst. Veel migrerende Fulani-herders werden gedwongen Niger te verlaten en zich in het naburige Mali te vestigen toen de geïrrigeerde landontwikkeling in de Tillaberi-regio in de jaren negentig hun weiland inkromp. [1990]

Sindsdien zijn zij betrokken bij de conflicten tussen de Malinese Fulani en de Toeareg (Imahad en Dausaki). Sinds de laatste Toeareg-opstand in Mali is het machtsevenwicht tussen de twee groepen verschoven. De Toeareg, die sinds 1963 al meerdere malen in opstand was gekomen, beschikte toen al over veel wapens.

De Fulani van Niger werden ‘gemilitariseerd’ toen de Ganda Izo-militie in 2009 werd gevormd. (De oprichting van deze gewapende militie was het resultaat van de voortdurende splitsing in een historisch oudere militie – ‘Ganda Koi’, waarmee ‘Ganda Izo’ wordt geassocieerd. Omdat “Ganda Izo” tot doel had de Toeareg te bestrijden, sloot het Fulani-volk zich daarbij aan (zowel de Malinese Fulani als de Niger Fulani), waarna velen van hen werden geïntegreerd in MOJWA (Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika – Beweging voor Eenheid (monotheïsme) en jihad in West-Afrika) en vervolgens in ISGS (Islamitische Staat in de Grote Sahara).[38]

Het machtsevenwicht tussen de Toeareg en Dausaki enerzijds en de Fulani anderzijds verandert dienovereenkomstig, en is in 2019 al veel evenwichtiger. Als gevolg hiervan vinden er nieuwe botsingen plaats, die vaak leiden tot de dood van tientallen mensen aan beide kanten. Bij deze schermutselingen smeedden de internationale strijdkrachten voor terrorismebestrijding (vooral tijdens Operatie Barhan) in sommige gevallen ad hoc allianties met de Toeareg en Dausak (vooral met de MSA), die zich na het sluiten van het vredesakkoord met de Malinese regering bezighielden met de strijd tegen het terrorisme.

De Fulani van Guinee

Guinee met zijn hoofdstad Conakry is het enige land waar de Fulani de grootste etnische groep vormen, maar niet de meerderheid – ze maken ongeveer 38% van de bevolking uit. Hoewel ze afkomstig zijn uit Centraal-Guinea, het centrale deel van het land dat steden als Mamu, Pita, Labe en Gaual omvat, zijn ze aanwezig in elke andere regio waar ze naartoe zijn gemigreerd op zoek naar betere levensomstandigheden.

De regio wordt niet getroffen door het jihadisme en de Fulani zijn niet bijzonder betrokken bij gewelddadige botsingen, behalve de traditionele conflicten tussen migrerende herders en gevestigde mensen.

In Guinee beheersen de Fulani het grootste deel van de economische macht van het land en grotendeels de intellectuele en religieuze krachten. Zij zijn het hoogst opgeleid. Ze worden al heel vroeg geletterd, eerst in het Arabisch en vervolgens in het Frans via de Franse scholen. Imams, leraren van de Heilige Koran, hoge functionarissen uit het binnenland en uit de diaspora zijn in de meerderheid Fulani. [38]

We kunnen ons echter afvragen wat de toekomst zal zijn, aangezien de Fulani sinds de onafhankelijkheid altijd het slachtoffer zijn geweest van [politieke] discriminatie, die weggehouden moet worden van de politieke macht. De andere etnische groepen voelen zich aangevallen door deze traditionele nomaden die hun beste land komen verscheuren om de meest welvarende bedrijven en de meest chique woonwijken te bouwen. Volgens de andere etnische groepen in Guinee zullen de Fulani, als ze aan de macht komen, alle macht hebben en gezien de mentaliteit die hen wordt toegeschreven, zullen ze die voor altijd kunnen behouden. Deze perceptie werd versterkt door de fel vijandige toespraak van de eerste president van Guinee, Sekou Toure, tegen de Fulani-gemeenschap.

Vanaf de eerste dagen van de onafhankelijkheidsstrijd in 1958 hebben Sekou Toure, die tot het Malinke-volk behoort, en zijn aanhangers te maken gehad met de Fulani van Bari Diawandu. Nadat Sekou Toure aan de macht was gekomen, heeft hij alle belangrijke posities toegewezen aan mensen van het Malinke-volk. De ontmaskering van vermeende Fulani-samenzweringen in 1960 en vooral in 1976 verschafte hem een ​​voorwendsel voor de eliminatie van belangrijke Fulani-figuren (met name in 1976, Telly Diallo, de eerste secretaris-generaal van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid, een zeer gerespecteerde en prominente figuur, wordt gevangengezet en verstoken van voedsel totdat hij sterft in zijn kerker). Dit vermeende complot was een kans voor Sekou Toure om drie toespraken te houden waarin hij de Fulani met extreme boosaardigheid aan de kaak stelde en hen ‘verraders’ noemde die ‘alleen maar aan geld denken…’. [38]

Bij de eerste democratische verkiezingen in 2010 kwam Fulani-kandidaat Cellou Dalein Diallo in de eerste ronde als beste uit de bus, maar in de tweede ronde bundelden alle etnische groepen hun krachten om te voorkomen dat hij president zou worden. Ze droegen de macht over aan Alpha Conde, wiens oorsprong ligt in de Malinke mensen.

Deze situatie wordt steeds ongunstiger voor het Fulani-volk en veroorzaakt frustratie en teleurstelling die de recente democratisering (verkiezingen van 2010) publiekelijk tot uitdrukking heeft gebracht.

De volgende presidentsverkiezingen in 2020, waarbij Alpha Condé zich niet herkiesbaar zal stellen (de grondwet verbiedt een president om meer dan twee ambtstermijnen uit te oefenen), zal een belangrijke deadline zijn voor de ontwikkeling van de betrekkingen tussen de Fulani en andere etnische gemeenschappen in Guinee.

Enkele tussentijdse conclusies:

Het zou uiterst tendentieus zijn om te spreken van enige uitgesproken neiging onder de Fulani tot ‘jihadisme’, laat staan ​​van een dergelijke neiging die werd veroorzaakt door de geschiedenis van de voormalige theocratische rijken van deze etnische groep.

Bij het analyseren van het risico dat de Fulani zich aansluiten bij radicale islamisten, wordt de complexiteit van de Fulani-samenleving vaak over het hoofd gezien. Tot nu toe zijn we niet dieper ingegaan op de sociale structuur van de Fulani, maar in Mali is deze bijvoorbeeld erg complex en hiërarchisch. Het is logisch om te verwachten dat de belangen van de samenstellende delen van de Fulani-samenleving uiteenlopen en de oorzaak kunnen worden van tegenstrijdig gedrag of zelfs verdeeldheid binnen de gemeenschap.

Wat centraal Mali betreft, is de neiging om de gevestigde orde ter discussie te stellen, die naar verluidt veel Fulani ertoe aanzet zich bij de jihadistische gelederen aan te sluiten, soms het gevolg van het feit dat jonge mensen in de gemeenschap tegen de wil van de volwassenen handelen. Op dezelfde manier hebben jonge Fulani-mensen soms geprobeerd te profiteren van gemeenteraadsverkiezingen, die, zoals uitgelegd, vaak werden gezien als een kans om leiders te produceren die geen traditionele notabelen zijn) – deze jonge mensen beschouwen volwassenen soms meer als deelnemers aan deze traditionele “bekendheden”. Dit schept kansen voor interne conflicten – inclusief gewapende conflicten – tussen mensen van het Fulani-volk. [38]

Er bestaat geen twijfel over dat de Fulani geneigd zijn zich te verbinden met tegenstanders van de gevestigde orde – iets wat fundamenteel inherent is aan nomaden. Bovendien zijn zij, als gevolg van hun geografische spreiding, gedoemd altijd in de minderheid te blijven en vervolgens niet in staat te zijn het lot van de landen waarin zij leven op beslissende wijze te beïnvloeden, ook al lijken zij bij wijze van uitzondering zo’n kans te hebben en te geloven dat deze kans groot is. legitiem is, zoals het geval is in Guinee.

De subjectieve percepties die voortkomen uit deze stand van zaken voeden het opportunisme dat de Fulani hebben leren cultiveren als ze in de problemen zitten – als ze worden geconfronteerd met tegenstanders die hen zien als bedreigende vreemde lichamen terwijl ze zelf leven als slachtoffers, gediscrimineerd en gedoemd tot marginalisering.

Deel drie volgt

Gebruikte bronnen:

De volledige lijst van de literatuur die in het eerste en het huidige tweede deel van de analyse is gebruikt, wordt gegeven aan het einde van het eerste deel van de analyse, gepubliceerd onder de titel “Sahel – conflicten, staatsgrepen en migratiebommen”. Alleen de bronnen die in het tweede deel van de analyse worden aangehaald – “De Fulani en het “Jihadisme” in West-Afrika” worden hier vermeld.

[2] Dechev, Teodor Danailov, “Dubbele bodem” of “schizofrene bifurcatie”? De interactie tussen etnisch-nationalistische en religieus-extremistische motieven in de activiteiten van sommige terroristische groeperingen, Sp. Politiek en Veiligheid; Jaar I; Nee. 2; 2017; blz. 34 – 51, ISSN 2535-0358 (in het Bulgaars).

[14] Cline, Lawrence E., Jihadist Movements in the Sahel: Rise of the Fulani?, maart 2021, Terrorism and Political Violence, 35 (1), pp. 1-17

[38] Sangare, Boukary, Fulani people and Jihadism in Sahel and West African Countries, 8 februari 2019, Observatoire of Arab-Muslim World and Sahel, The Fondation pour la recherche stratégique (FRS)

[39] Speciaal rapport van het Soufan Center, Wagner Group: De evolutie van een privéleger, Jason Blazakis, Colin P. Clarke, Naureen Chowdhury Fink, Sean Steinberg, The Soufan Center, juni 2023

[42] Waicanjo, Charles, Transnational Herder-Farmer Conflicts and Social Instability in the Sahel, 21 mei 2020, African Liberty.

Foto door Kureng Workx: https://www.pexels.com/photo/a-man-in-red-traditional-clothing-taking-photo-of-a-man-13033077/

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -