12 C
Brussel
Donderdag, mei 23, 2024
Nieuws“MINGI”: kinderen, kinderen van bijgeloof in de Omo-vallei en mensenrechten.

“MINGI”: kinderen, kinderen van bijgeloof in de Omo-vallei en mensenrechten.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gabriël Carrion López
Gabriël Carrion Lópezhttps://www.amazon.es/s?k=Gabriel+Carrion+Lopez
Gabriel Carrión López: Jumilla, Murcia (SPANJE), 1962. Schrijver, scenarist en filmmaker. Sinds 1985 werkt hij als onderzoeksjournalist voor pers, radio en televisie. Als expert op het gebied van sekten en nieuwe religieuze bewegingen heeft hij twee boeken over de terreurgroep ETA gepubliceerd. Hij werkt samen met de vrije pers en geeft lezingen over verschillende onderwerpen.

mingibn “MINGI”: kinderen, kinderen van bijgeloof in de Omo-vallei en mensenrechten.

Ik heb altijd gezegd dat elk geloof, wat het ook mag zijn, respectabel is. Natuurlijk, zolang het de levens van anderen of hun fundamentele rechten niet in gevaar brengt, vooral als deze rechten de kleintjes beschermen.

Kinderen “mingi” Het zijn kinderen, kinderen van bijgeloof, ter dood veroordeeld omdat ze uit een alleenstaande moeder zijn geboren, aan misvormingen lijden of omdat hun boventanden het eerst doorkomen. en vele andere vragen waar ouderen altijd over beslissen. De voorgaande woorden over “mingi”, Ik las ze in een artikel in de krant La Verdad, in augustus 2013. En ze maakten indruk op mij.

De Karo zijn een etnische groep (stam) gevestigd in een gebied van de Omo-rivier, in Ethiopië, op een plaats die bekend staat als de Zuidelijke Naties. Deze stam leeft in een bevoorrechte natuurlijke omgeving, ze zijn sedentair, hoewel ze het weinige vee dat ze hebben laten grazen. Ze vissen op grote meervallen zoals sirulos, verbouwen gierst en verzamelen honing. De kinderen worden versierd met bloemen, terwijl de vrouwen hun dagelijkse klusjes voorbereiden en de ouderen vreemde rituele symbolen schilderen. Voor een toerist, die bij aankomst met open armen wordt ontvangen, is die plek een paradijs, weliswaar zonder elektriciteit of stromend water, maar niets is minder waar.

Tot 2012, blijkbaar, toen de nacht viel en ze stopten met het tellen van de manen, het observeren van de termietenheuvels en het genieten van de acacia’s die de savanne bevolkten, volgens Mamush Eshetu, een jonge 43-jarige gids, die het vreemde niet kon vinden. De overtuigingen van die helemaal niet positieve stam, bekende hij aan iedereen die maar wilde luisteren Tot voor kort gooiden ze hun kinderen in de rivier en offerden ze op.

Ethiopië “MINGI”: kinderen, kinderen van bijgeloof in de Omo-vallei en mensenrechten.

Tot dan toe had niemand buiten de weinige dorpen van de etnische Karo-groep gedemonstreerd tegen de macht van de oudsten om te beslissen over het leven en de dood van het volk. “mingi”. Dit waren kinderen die als vervloekt werden beschouwd en op wie de beslissing om gedood te worden viel, wat de ouders ook mochten zeggen. Waarom werden bepaalde kinderen als vervloekt beschouwd? Waarom werden ze veroordeeld?

De tradities in dat deel van de planeet, in het hart van Afrika, blijven een mysterie en alleen door het vertellen en opnieuw vertellen van deze verhalen kunnen we de oppervlakte van hun overtuigingen betreden, die zich over de hele wereld verspreidden als resultaat van de slavenhandel in tijden verleden, geef ons verhalen terug over het offeren van kinderen, bijna overal waar dit soort ideeën terechtkwamen.

Maar toen ze terugkeerden naar de vervloekte kinderen van de Omo-vallei, werden ze om de meest uiteenlopende redenen vermoord: omdat ze buiten het huwelijk waren geboren, omdat de ouders het hoofd van de stam niet hadden laten weten dat ze een kind wilden hebben, omdat het kind bij de geboorte aan een of andere ziekte leed. misvormingen, hoe klein die ook waren, omdat de boventanden van de baby überhaupt naar buiten kwamen, omdat er een tweeling was... Enzovoort, een lange reeks van onvoorziene gebeurtenissen die aan het oordeel van de heksen werden overgelaten, die, met het excuus dat de bazen van de stam niet van vervloekte kinderen hielden, vanwege het bijgeloof dat als ze volwassen werden, ze de stam schade konden toebrengen en ongeluk konden brengen. En dat argument, op een plek waar hongersnoden en droogte voortdurend en constant zijn, is onbetwistbaar.

Alleen de aanklachten van sommige leden van de etnische Karo-groep, zoals Lale Lakubo, zijn erin geslaagd de gewoonten te wijzigen, of op zijn minst wereldwijd een gruwelijke traditie zichtbaar te maken die verankerd is in krachtige overtuigingen zo oud als de stam zelf.

Internationale samenwerking of de protesten van een corrupte regering die geld ontvangt om deze praktijken te stoppen en mensenrechten te onderwijzen, hebben geen zin als het zo gemakkelijk is, als gevolg van bijgeloof, om een ​​kind van het leven te beroven. De krokodillen van de Omo-rivier, of de hyena's van de woestijn, zorgen ervoor dat er geen spoor van zo'n wrede praktijk overblijft.

mingi1 cropbn “MINGI”: kinderen, kinderen van bijgeloof in de Omo-vallei en mensenrechten.

Jongens of meisjes worden letterlijk uit de klauwen van hun ouders gerukt, zonder dat hun ouders iets voor hen kunnen doen. En als het begon met het verzamelen van de woorden van een bescheiden kroniek van de bovengenoemde krant, laat het dan tien jaar later, in maart 10, doorgaan met de krant El País, waar het bovengenoemde lid van de etnische Karo-groep het volgende verklaarde: “Op een dag was ik in mijn dorp en zag ik een ruzie bij de rivier. Er waren ongeveer vijf of zes mensen aan het vechten met een vrouw die een heel klein kind droeg. De jongen en haar moeder huilden terwijl de anderen met haar worstelden. Ze slaagden erin haar zoon van haar af te pakken en renden naar de rivier. “Ze gooiden het kind in het water voordat ze iets kon doen.” Toen deze gebeurtenissen plaatsvonden, was Lale Lakubo een tiener en voelde zich geschokt, totdat zijn moeder hem vertelde dat twee van zijn zussen als kinderen ook werden vermoord omdat de oudsten van de stam hen als “mingis”, vloek

Lale zelf geeft als schatting het aantal kinderen dat jaarlijks binnen deze gemeenschap wordt vermoord “mingis”, rond 300. Kinderen met wie absoluut niets gebeurt, behalve leven op een plek waar leven en dood worden beslist door een vreselijk evenwicht verborgen in de verwrongen harten van de oudsten van de stam, geworteld in oude en perverse ideeën. Het is alsof de etnische groep Karo zich nog steeds in een oud tijdperk bevindt waarin de goden bloedrituelen blijven eisen.

Sommige antropologen plaatsen het begin van deze praktijken aan het einde van de vorige eeuw, maar deze vraag is volgens andere onderzoekers eerlijk gezegd onwaarschijnlijk, omdat deze praktijk verband houdt met hongersnoden en droogtes, die dat gebied van de wereld hebben verwoest. aarde voor enige tijd. vele decennia. Bovendien zijn het niet alleen in dit gebied van Ethiopië waar sommige kinderen vervloekt worden verklaard. In mijn volgende artikel gerelateerd aan onmogelijke overtuigingen, Ik zal het hebben over de heksenkinderen van Nakayi. En later albino kinderen Kortom, gruwelijke overtuigingen die sommige mensen zo goed mogelijk proberen te verlichten.

Na de ervaringen die hij had te beleven en op zoek te gaan naar wat kleine steun, startte Lale Lakubo, nu ruim 40 jaar oud, een paar jaar geleden een weeshuisschool in de nabijgelegen stad Jinka, genaamd Omo Child, die momenteel ongeveer 50 kinderen en adolescenten tussen 2 jaar en ouder verwelkomt. en 19 jaar oud. Ze verklaarden het allemaal “mingi”. Lale slaagde er, na moeizame gesprekken met de oudsten van de stam, in om hen zover te krijgen dat ze hem enkele van de kinderen gaven die geofferd zouden worden. Hij heeft het gevoel dat hij niet iedereen kan helpen, maar het is als een eiland van vrede te midden van zoveel bijgelovige verlatenheid. Hun project wordt in stand gehouden dankzij de particuliere donaties van mensen die deze tragedie proberen te verlichten, sommige ouders van deze kinderen werken ook mee en de schamele vergoedingen van andere kinderen en adolescenten die gaan studeren aan de school die in de faciliteiten plaatsvindt. Feit is dat het project beetje bij beetje langzaam groeit, maar op een steeds zichtbaardere manier.

In 2015, geproduceerd en geregisseerd door John Rowe, met Tyler Rowe als directeur fotografie en Matt Skow als redacteur, een documentaire met de titel Omo Child: De rivier en de Busch. Gebaseerd op de spannende reis van Lale Lakubo en de mingi, waar je het traject van deze man kunt volgen, evenals wat er gebeurt met de etnische Karo-groep en andere mensen van de etnische groepen Hamer en Bannar, met wie ze ongelukkige overtuigingen delen.

Miherit Belay, hoofd van het ministerie van Volksgezondheid, Vrouwen, Kinderen en Jeugd in de Omo-vallei, zegt momenteel: “Elke maand ontvangen we nieuwe gevallen, maar de meeste zijn nooit bekend. Het is iets dat de dorpen geheim houden. Er moet rekening mee worden gehouden dat gezinnen hier in een zeer grote ruimte wonen, soms 50 of 60 kilometer van elkaar gescheiden, in moeilijk bereikbare en zonder dekking gebieden waar het erg moeilijk is om iets te weten te komen over zaken als een zwangerschap en zelfs minder over zoiets als een offer.”

Al deze verhalen bereiken de media niet, behalve sporadisch. Ze zijn niet geïnteresseerd. Wie is geïnteresseerd in Ethiopië? Het zijn plaatsen waar elke dag mensen sterven van de honger, waar geen enkele mogelijkheid bestaat om vooruit te komen op de manier zoals wij die kennen. Stel je dan eens voor, zoals Miherit Belay zegt, hoe moeilijk het voor hen is om te weten of er offers plaatsvinden.

Bibliografie:

https://elpais.com/planeta-futuro/2023-03-01/un-refugio-para-los-ninos-malditos-de-etiopia.html#

https://omochildmovie.com/

Krant La Verdad, 08/11/2013. Pagina 40

https://vimeo.com/116630642 (In deze link kun je de trailer zien van de eerder genoemde documentaire over Lalo en de “mingi”)

Oorspronkelijk gepubliceerd op LaDamadeElche.com

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -