19.2 C
Brussel
Woensdag, mei 29, 2024
NieuwsReligieuze bewegingen in de 21e eeuw: Jim Jones en de People's Temple....

Religieuze bewegingen in de 21e eeuw: Jim Jones en de People's Temple. Een niet-sektarische benadering. (1e deel)

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gabriël Carrion López
Gabriël Carrion Lópezhttps://www.amazon.es/s?k=Gabriel+Carrion+Lopez
Gabriel Carrión López: Jumilla, Murcia (SPANJE), 1962. Schrijver, scenarist en filmmaker. Sinds 1985 werkt hij als onderzoeksjournalist voor pers, radio en televisie. Als expert op het gebied van sekten en nieuwe religieuze bewegingen heeft hij twee boeken over de terreurgroep ETA gepubliceerd. Hij werkt samen met de vrije pers en geeft lezingen over verschillende onderwerpen.

download Religieuze bewegingen in de 21e eeuw: Jim Jones en de People's Temple. Een niet-sektarische benadering. (1e deel)

Toen we op 19 november 1978 vanuit vogelperspectief op televisie de gruwelijke beelden konden zien van de moord-zelfmoord op de leden van de People's Temple Church, geleid en geregisseerd door dominee Jim Jones, veranderde er iets in de visie en respect dat Europa had voor de overtuigingen van anderen.

Dat verhaal begon toen het Amerikaanse congreslid Leo Ryan hoorde over de omstandigheden waarin de volgelingen van de Amerikaanse dominee Jim Jones in Guyana leefden. Blijkbaar liet hij hen onderwerpen aan een regime van semi-slavernij, waarbij vrouwen seksueel werden misbruikt, ontevredenen werden geslagen en waar blijkbaar ook kinderen werden gemarteld. Omdat de Coöperatieve Republiek Guyana zo dicht bij de Verenigde Staten ligt, gelegen aan de noordkust van Zuid-Amerika, organiseerde congreslid Ryan een bezoek aan die plaats op 17 november 1978, toen zijn helikopter landde op de daarvoor voorbereide baan binnen de grenzen van de Kerk ontving dominee Jones, die met alle mogelijke middelen had geprobeerd het bezoek te voorkomen, hem, zonder succes, met een groot feest, waar op het eerste gezicht iedereen gelukkig leek te zijn.

Toen congreslid Ryan echter de volgende dag, 18 november, op weg was naar zijn helikopter om te vertrekken, veranderde de sfeer van vreugde toen verschillende leden van de kerk op hem en de helikopter afkwamen met de bedoeling om te vertrekken, wat de toorn van dominee Jones uitlokte. die zijn vertrouwde assistenten beval het vuur te openen op de verraders en de entourage van het congreslid. Een vertrouwd lid van de kerk stak Congreslid Ryan ter plekke neer. Op dat moment werden vijf mensen zonder enige vorm van tegenprestatie doodgeschoten. De overige mensen die daar aanwezig waren, werden gedwongen terug te keren naar hun hutten in Jonestown, de naam die werd gegeven aan de stad waar ze woonden in wat bekend stond als de Mutual Beneficial Agricultural Community.

Diezelfde dag begreep Jim Jones dat de fascistische krachten, na de moord op congreslid Ryan, een einde zouden maken aan zijn project en, vervuld van woede, zonder een spoor van spijt, besloot hij dat iedereen zichzelf met cyanide in brand zou steken. Veel leden, vooral degenen die gezinnen en kinderen hadden, weigerden en werden vervolgens doodgeschoten. Negenhonderdtwaalf mensen stierven die dag, onder wie ongeveer tweehonderdvijftig minderjarigen, waaronder baby's en kinderen, die ongetwijfeld zijn vermoord.

Wat daar gebeurde ging de hele wereld rond, maar het was in werkelijkheid een sekte of mensen die onderworpen waren aan het charisma van een narcistische sociopaat met de pretenties van een Messiascomplex.

OIP Religieuze bewegingen in de 21e eeuw: Jim Jones en de People's Temple. Een niet-sektarische benadering. (1e deel)

Het is zeer waarschijnlijk dat toen dominee Jim Jones in 1977 in San Francisco de Martin Luther King Jr. Award ontving, niemand dacht dat zijn project in Guyana slechts een jaar later zo zou eindigen.

De mensen die hem volgden waren ongetwijfeld op zoek naar een beter, rustiger leven, binnen een raamwerk van overtuigingen die aanvaardbaar waren voor hun manier van leven. Het waren volwassenen die bewust besloten hun sociale regime te wijzigen en samen een leven te beginnen, in een commune, waarbij ze de hippiebewegingen nabootsten die vandaag de dag nog steeds bestaan ​​op sommige plaatsen in de Verenigde Staten en de geloofsovertuigingen van de eerste christenen, zonder te weten wie in die groep vielen. klauwen van een geesteszieke persoon met de bovengenoemde kenmerken.

Was dat een sekte? Laten we de feiten analyseren.

Vandaag, na bijna veertig jaar onderzoek naar deze religieuze verschijnselen, ben ik tot twee conclusies gekomen. De eerste is dat degenen die sekten of destructieve sekten worden genoemd, als zodanig niet bestaan, en de tweede is dat mensen bang zijn voor toekomstige gebeurtenissen en dit hen ervan weerhoudt een bepaalde vorm van kritische analyse op hun overtuigingen toe te passen.

De Volkstempel van de discipelen van Christus (The People's Temple of the Disciples of Christ) werd gesticht door de Amerikaanse religieuze predikant Jim Jones in Indianapolis, Indiana. Bijna 27 jaar lang bleef hij onopgemerkt op de verschillende plaatsen in de Verenigde Staten waar hij zich vestigde. Op zijn beste momenten telde het bijna 5,000 leden, die de verschillende plaatsen waar het centrum was gevestigd, binnenkwamen en verlieten.

Peoples Temple Religieuze bewegingen in de 21e eeuw: Jim Jones en de People's Temple. Een niet-sektarische benadering. (1e deel)

In 1960 verplaatste Jim Jones zijn kerk naar Californië en trok onmiddellijk de aandacht van leden van de hippiebeweging, de Amerikaanse subcultuur die in die jaren aan de westkust van de Verenigde Staten zo wijdverspreid was. Opgegroeid in een gezin dat niet erg tolerant en racistisch was, was zijn eigen vader lid van de Ku Klux Klan, maar zijn religieuze filosofie was zeer tolerant. Zwarten en homoseksuelen werden toegelaten, iets wat in die tijd ongebruikelijk was in de radicale kerken die als paddenstoelen uit de grond schoten onder de bescherming van de wetgeving, die ik benijdde, toegeeflijk was en vrijheid van aanbidding toestond, wat die ook was, inclusief enkele overtuigingen die nog steeds moeilijk te verteren waren in vandaag de dag, zoals de registratie van de Kerk van Satan in het register van religieuze entiteiten van de staat Californië halverwege de jaren zestig.

Die religieuze beweging, die nooit als een sekte of destructieve sekte werd beschouwd, had als filosofische amalgaamkwesties ontleend aan het communisme, het christendom en het boeddhisme, die zeer goed werden ontvangen door al haar leden die er lid van werden of die ze verlieten. Burgerrechtenactivisten, Afro-Amerikaanse groepen en talloze figuren uit die tijd beschouwden hem altijd als een persoon die gemakkelijk in de omgang was en tolerant tegenover iedereen die naar zijn kerk kwam. Als de gebeurtenissen van 18 september 1978 niet hadden plaatsgevonden, zou de Tempel in Guyana vandaag de dag ongetwijfeld een onderwerp van studie zijn voor iedereen die geïnteresseerd is om meer te leren over de volksvergadering en innovatieve bewegingen die in die jaren in verschillende delen opkwamen. van de wereld.

Echter, en ondanks het feit dat hij in 1977, zoals ik al eerder zei, in San Francisco de Martin Luther King Jr.-prijs ontving, verdiend voor zijn werk ten gunste van de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten. Alles was veranderd toen hij arriveerde. met zijn volgelingen naar Jonestown (Jones Stad). Een pompeuze naam omdat hij zijn kerkproject personaliseerde. Daar verdween de Volkstempel van de Discipelen van Christus en werd zijn persoonlijke bezit, zijn persoonlijke project. En in hem veranderde er iets. Maar niet bij zijn volk.

Zijn volgelingen, van wie velen met hem waren meegekomen uit de VS, bleven de persoon vertrouwen wiens ideeën hun leven hadden veranderd. Het waren mensen die gewend waren aan een sober leven, aan alles gemeenschappelijk, aan werken en met hun persoonlijke inspanningen bijdragen aan wat ze ook bereikten. Ze waren zelfs duidelijk dat Jones niet verrijkt werd door zijn inspanningen, aangezien hij in de loop der jaren een groot persoonlijk fortuin had verworven als rondtrekkende dominee, zonder ooit ergens van beschuldigd te zijn. Maar de bekwame leider faalde.

Wat was de aanleiding die ertoe leidde dat Jones bij aankomst in Guyana zijn stad in een gevangenis veranderde?

Ik moet bekennen dat ik het niet weet en dat het lang zou duren om te proberen deze vraag in de korte, hoewel uitgebreide ruimte van dit artikel te beantwoorden door een andere reeks leiders ter sprake te brengen, die tegelijkertijd en onder ongunstige omstandigheden bezig waren met het creëren van een persoonlijke beweging die vandaag de dag een grote religieuze beweging is geworden. De oprichter van Scientology komt voor de geest: LR Hubbard, wiens project momenteel meer dan 15 miljoen volgers over de hele wereld heeft en nog steeds groeit. Maar dat is een ander verhaal dat ik later zeker zal publiceren.

Ook al moet ik bekennen dat ik ergens niet zeker van kan zijn, sta mij toe om op basis van de feiten te vermoeden, iets dat tot nu toe nog niet is gebeurd. Tegenwoordig en al vele jaren doen zelfs mondiale inlichtingendiensten, waaronder de FBI, Interpol, enz., niet de moeite om dergelijke verschijnselen in beeld te brengen. Ze stellen vast dat ze sekten zijn zonder rekening te houden met andere kwesties, zoals in het geval van dat verhaal, en dat leidt ons tot het creëren van vreselijke fouten die een einde kunnen maken aan de geloofwaardigheid van veel religieuze groeperingen, zoals in Europa sinds eind jaren zeventig en zelfs vandaag de dag is gebeurd. .

In de eerste plaats waren veel religieuze groeperingen die in de jaren vijftig en zestig ontstonden apocalyptisch. En veel van de mensen die zich bij hen aansloten, dachten ook zo: de christelijke bewegingen zelf blijven dat zelfs vandaag de dag nog steeds, zonder te beseffen dat wij het uiteindelijk zullen zijn met onze acties die de planeet zullen beëindigen, op welke manier dan ook. Wanneer Jim Jones zijn groep in Guyana beëindigt, creëert hij een commune die al snel zijn ranch wordt, zoals ik al eerder zei. En zijn overtuigingen radicaliseren. Dat is zijn levenswerk en het verandert zijn persoonlijke relatie met zijn volgelingen, waardoor ze slaven worden. Hij creëert een groep radicale volgelingen, waaronder enkele van zijn kinderen, bewapent ze en laat ze op de rest letten. Hij brengt zijn persoonlijkheid op een radicalere manier naar voren, volgens sommige door de schrijver geraadpleegde persoonlijkheidsanalisten, geërfd van zijn vader en sluit zijn ogen voor de wreedheden die in die omgeving konden worden begaan die voor hem alles was. Sommige leden van zijn meest persoonlijke groep beginnen dat Jones-stadsproject om te zetten in een slavenlandgoed. Vrouwen worden verkracht, mannen worden geslagen en iedereen wordt bedreigd.

In zeer korte tijd verandert het paradijs waarin ze geloofden in een hel waaruit ze niet kunnen ontsnappen. En in 1978, die noodlottige 18 september, wanneer de eerwaarde ziet dat sommige van zijn leden het cruciale project dat hem verankerd houdt aan de realiteit willen opgeven, besluit hij een Amerikaans congreslid te vermoorden dat hij en zijn binnenste kring intiem hadden weten te misleiden. , en hij neemt de beslissing die een narcistische sociopaat zou nemen om iedereen te vermoorden.

Jim Jones wordt een seriemoordenaar en dat geldt ook voor sommige van zijn volgers in die meer persoonlijke en machtige kring.

De feiten waren simpel en de mensen pleegden geen zelfmoord, omdat ze geen imbecielen waren, het waren gelovigen die het recht hadden om te geloven, maar als ze je met aanvalsgeweren in de gaten houden en dreigen kinderen en adolescenten te vermoorden, neem je de beslissing om te drinken wat Laat het zo zijn met als uiteindelijk doel dat er niets met hen gebeurt. Maar ze hielden er geen rekening mee dat sommige psychopaten, die hoogstwaarschijnlijk na het bloedbad zijn ontsnapt, niet te veel getuigen wilden achterlaten.

Dat er mensen waren die besloten iets te gaan drinken, zodat ze in de hemel konden zijn en zich daar konden herenigen met andere dierbaren? Zeker. Maar christenen offerden zichzelf niet op in Romeinse circussen en veel van hun heiligen zijn dat door de geschiedenis heen blijven doen. En dat is de reden waarom het christendom geen sekte wordt genoemd, of de islam niet omdat het onder zijn gelederen mensen voortbrengt die zichzelf in brand steken en angstaanjagende aanvallen veroorzaken.

Fanatici zullen altijd bestaan ​​in alle soorten religieuze bewegingen. Daarom kunnen we, als we de feiten beter gaan observeren en de oorzaken vanuit een ander gezichtspunt analyseren, misschien beginnen te beseffen dat de leeuw niet zo woest is als ze hem schilderen, dat mensen kunnen geloven in wat ze maar willen, als dat niet het geval is. anderen schade toebrengen, dat er mensen zijn die kunnen manipuleren vanuit een religieus, politiek, enz. standpunt, en dat we dit misschien abnormaal gedrag moeten noemen, en ernaar moeten zoeken op alle terreinen van het leven.

Als we de term sekte uiteindelijk willen gebruiken, moeten we denken dat deze alleen een groep mensen identificeert die hetzelfde idee of hetzelfde geheel van overtuigingen delen en die niemand schade berokkenen. Al het andere maakt al deel uit van het menselijk gedrag, dat zeker abnormaal is in zijn eigenheid.

Oorspronkelijk gepubliceerd op LaDamadeElche.com

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -