20.3 C
Brussel
Donderdag, juni 20, 2024
EuropaDeal over nieuwe regels voor duurzamere verpakkingen in de EU

Deal over nieuwe regels voor duurzamere verpakkingen in de EU

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Maandag bereikten het Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over vernieuwde regels voor duurzamere verpakkingen, om verpakkingen te verminderen, te hergebruiken en te recyclen, de veiligheid te vergroten en de circulaire economie te stimuleren.

De nieuwe maatregelen zijn erop gericht om verpakkingen te gebruiken in de EU veiliger en duurzamer, door te eisen dat alle verpakkingen recyclebaar zijn, de aanwezigheid van schadelijke stoffen tot een minimum te beperken, onnodige verpakkingen te verminderen, de opname van gerecyclede inhoud te stimuleren en de inzameling en recycling te verbeteren.

Minder verpakking en beperking van bepaalde verpakkingsformaten

De overeenkomst stelt doelstellingen voor de vermindering van verpakkingen vast (5% tegen 2030, 10% tegen 2035 en 15% tegen 2040) en verplicht de EU-landen om met name de hoeveelheid plastic verpakkingsafval te verminderen.

Volgens de deal zijn bepaalde plastic verpakkingsformaten voor eenmalig gebruik, zoals verpakkingen voor onbewerkte verse groenten en fruit, verpakkingen voor voedingsmiddelen en dranken die worden gevuld en geconsumeerd in cafés en restaurants, individuele porties (voor bijvoorbeeld specerijen, sauzen, creamer, suiker), accommodatie miniatuurverpakkingen voor toiletartikelen en krimpfolie voor koffers op luchthavens zouden vanaf 1 januari 2030 verboden zijn.

De EP-leden hebben ook gezorgd voor een verbod op zeer lichte plastic draagtassen (minder dan 15 micron), tenzij deze om hygiënische redenen vereist zijn of als primaire verpakking voor los voedsel worden geleverd om voedselverspilling te helpen voorkomen.

Een verbod op het gebruik van “forever chemicaliën”

Om nadelige gevolgen voor de gezondheid te voorkomen heeft het Parlement de invoering van een verbod op het gebruik van zogenaamde ‘forever chemicaliën’ (per- en polygefluoreerde alkylstoffen of PFAS’s) in voedselcontactverpakkingen verzekerd.

Stimuleren van hergebruik en navulmogelijkheden voor consumenten

De onderhandelaars kwamen overeen om tegen 2030 een specifiek doel te stellen voor herbruikbare verpakkingen voor alcoholische en niet-alcoholische dranken (behalve bijvoorbeeld melk, wijn, gearomatiseerde wijn en sterke dranken) (minstens 10%). De lidstaten kunnen onder bepaalde voorwaarden een afwijking van vijf jaar van deze vereisten toestaan.

Einddistributeurs van dranken en afhaalmaaltijden in de foodservicesector zouden verplicht worden consumenten de mogelijkheid te bieden hun eigen verpakking mee te nemen. Ze zouden ook moeten proberen om tegen 10 2030% van de producten in een herbruikbare verpakking aan te bieden.

Bovendien zijn de lidstaten op verzoek van het Parlement verplicht om restaurants, kantines, bars, cafés en cateringdiensten te stimuleren om kraanwater (indien beschikbaar, gratis of tegen een lage servicevergoeding) te serveren in een herbruikbaar of navulbaar formaat.

Recyclebare verpakkingen, betere afvalinzameling en recycling

De onderhandelaars waren het erover eens dat alle verpakkingen recycleerbaar moeten zijn en moeten voldoen aan strikte criteria die via secundaire wetgeving moeten worden vastgelegd. Er zijn bepaalde vrijstellingen voorzien voor lichtgewicht hout, kurk, textiel, rubber, keramiek, porselein of was.

Andere overeengekomen maatregelen zijn onder meer:

– minimale doelstellingen inzake gerecyclede inhoud voor alle plastic onderdelen van verpakkingen;

– minimale recyclingdoelstellingen per gewicht van het gegenereerde verpakkingsafval en strengere eisen op het gebied van recycleerbaarheid;

– 90% van de plastic en metalen drankverpakkingen voor eenmalig gebruik (tot drie liter) moet in 2029 gescheiden worden ingezameld (statiegeldsystemen).

Offerte

Rapporteur Frédérique Ries (Renew, BE) zei: “Voor het eerst in een milieuwet stelt de EU doelen om het verpakkingsverbruik terug te dringen, ongeacht het gebruikte materiaal. Wij roepen alle industriële sectoren, EU-landen en consumenten op om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen overtollige verpakkingen. Het verbod op forever chemicaliën in voedselverpakkingen is een grote overwinning voor de gezondheid van de Europese consumenten. Het was ook essentieel dat de milieuambities aansluiten bij de industriële realiteit. De deal bevordert innovatie en omvat vrijstellingen voor micro-ondernemingen.”

Volgende stappen

Het Parlement en de Raad moeten de overeenkomst formeel goedkeuren voordat deze in werking kan treden.

Achtergrond

In 2018 genereerden verpakkingen in de sector een omzet van 355 miljard euro EU. Het is een steeds grotere bron van afvalHet EU-totaal is gestegen van 66 miljoen ton in 2009 naar 84 miljoen ton in 2021. Elke Europeaan genereerde in 188.7 2021 kg verpakkingsafval, een cijfer dat naar verwachting zal stijgen tot 209 kg in 2030 zonder aanvullende maatregelen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -