15.9 C
Brussel
Maandag, mei 27, 2024
MilieuWetenschappers gaven muizen water met naar schatting een hoeveelheid microplastics...

Wetenschappers gaven muizen water met de hoeveelheid microplastics die naar schatting wekelijks door mensen wordt ingenomen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

De afgelopen jaren is de angst voor de verspreiding van microplastics toegenomen. Het zit in de oceanen, zelfs in dieren en planten, en in het flessenwater dat we dagelijks drinken.

Microplastics lijken overal te zijn. En wat nog onaangenamer is, is dat het niet alleen overal om ons heen voorkomt, maar ook onverwachts in het menselijk organisme.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van New Mexico vinden microplastics uit het water en voedsel dat we consumeren, maar ook uit de lucht die we inademen, hun weg van onze darmen naar andere delen van het lichaam, zoals de nieren, de lever en zelfs de hersenen. .

Om tot deze nieuwe conclusie te komen, gaven de wetenschappers muizen vier weken lang water met de hoeveelheid microplastics die mensen naar verwachting elke week binnenkrijgen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er wekelijks vijf gram microplastic in het menselijk lichaam terechtkomt, wat ongeveer het gewicht is van een creditcard.

Volgens Eliseo Castillo, universitair hoofddocent gastro-enterologie en hepatologie aan de University of New Mexico School of Medicine, is de ontdekking dat microplastics hun weg vinden vanuit de darmen naar andere weefsels in het menselijk lichaam zorgwekkend. Volgens hem verandert het de immuuncellen, macrofagen genaamd, en dit kan leiden tot ontstekingen in het lichaam.

Verder zal Dr. Castillo zich in een ander onderzoek concentreren op de manier waarop iemands dieet de manier beïnvloedt waarop microplastics door het lichaam worden opgenomen.

Hij en zijn team zullen de proefdieren onderwerpen aan verschillende diëten, waaronder een dieet met veel vet en een dieet met veel vezels. Stukjes microplastic zullen deel uitmaken van het ‘menu’ van sommige dieren, terwijl andere dat niet doen.

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Pollution is er echter geen ontkomen aan microplastics, ongeacht het soort voedsel dat we eten. Wetenschappers hebben ontdekt dat 90% van de eiwitten, inclusief veganistische alternatieven, microplastics bevatten, die in verband worden gebracht met negatieve stoffen volksgezondheid effecten.

Kunnen biologisch afbreekbare kunststoffen helpen?

Door het verzet tegen plastic voor eenmalig gebruik zijn veel bedrijven op zoek gegaan naar alternatieven die beweren beter biologisch afbreekbaar of composteerbaar te zijn. Maar in sommige gevallen kunnen deze alternatieven het microplasticprobleem zelfs verergeren. Uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Plymouth in Groot-Brittannië is gebleken dat het jaren kan duren voordat tassen met het label ‘biologisch afbreekbaar’ uiteenvallen, en zelfs dan vallen ze meestal uiteen in kleinere stukjes in plaats van in de chemische componenten ervan. (Lees meer over waarom biologisch afbreekbare materialen de plasticcrisis niet zullen oplossen in dit artikel van Kelly Oakes.)

Hoe zit het met de overstap naar glazen flessen?

Het vervangen van plastic verpakkingen kan mogelijk helpen de blootstelling te verminderen – Kraanwater bevat minder microplastics dan water uit plastic flessen. Maar het zou ook gevolgen hebben voor het milieu. Terwijl glazen flessen hebben een hoog recyclingpercentage, ze hebben ook een grotere ecologische voetafdruk dan plastic en andere verpakkingen die voor vloeistoffen worden gebruikt zoals drankkartons en aluminium blikjes. Dit komt omdat de winning van silica, waarvan glas is gemaakt, aanzienlijke schade aan het milieu kan veroorzaken. inclusief landverslechtering en verlies aan biodiversiteit. Zelfs met deze niet-plastic verpakkingen is het moeilijk om volledig aan microplastics te ontsnappen. Uit onderzoek onder leiding van Sherri Mason van de Pennsylvania State University is gebleken dat ze niet alleen voorkomen in kraanwater, waar de meeste plasticvervuiling afkomstig is van kledingvezels, maar ook zeezout en zelfs bierLees meer over of glas of plastic beter is voor het milieu.

Kan er iets worden gedaan om microplastics terug te dringen?

Gelukkig is er enige hoop. Onderzoekers ontwikkelen een aantal benaderingen om de plasticvervuiling in ons milieu kwijt te raken. Eén benadering is geweest om gebruik te maken van schimmels en bacteriën die zich voeden met plastic en het daarbij afbreken. Een soort keverlarven die polystyreen kunnen verslinden, heeft ook een andere mogelijke oplossing geboden. Anderen overwegen het gebruik van waterfiltratietechnieken of chemische behandelingen die microplastics kunnen verwijderen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -