8.9 C
Brussel
Søndag, september 24, 2023
Human RightsMenneskerettigheter for alle, fortsatt 'arbeid pågår' advarer Türk

Menneskerettigheter for alle, fortsatt 'arbeid pågår' advarer Türk

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

Mer fra forfatteren

FNs menneskerettighetskontor, OHCHR, og dens mandat har blitt et kraftig redskap for endring, fremgang, verdighet og rettferdighet, men "dette er langt fra nok til å møte dagens utfordringer”, FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Türk sa i sin hovedtale på +30 Symposium, Wien verdenskonferanse: 30 år etter: Våre rettigheter – vår fremtid.

Felles språk

Innkalt for å markere det tredje tiåret med vedtakelsen av landemerket Wien-erklæringen og handlingsprogram, symposiet tar sikte på å synliggjøre prestasjoner og skissere utfordringer fremover.

"Selv om det har vært enorme gevinster i menneskerettigheter siden Wien-erklæringen, ser vi i dag, over hele verden, dramatiske tilbakeføringer," sa han. "De felles språk for menneskerettigheter er vårt kompass for å veilede oss mot fremgang."

Den globale avtalen er fortsatt en "levende dokument som kan veilede oss i dag i våre ambisjoner», sa høykommissæren.

Ruller tilbake rettigheter

Fra Afghanistan til Ukraina, sa han, verden er vitne tilbakeslag på rettigheter, en økning i hatytringer, krympende samfunnsrom og et skiftende geopolitisk landskap som har avslørt en urovekkende trend med utdypet splittelse i og på tvers av land som truer nasjonal samhørighet, advarte han.

Det 21. århundre har også sett trippel planetarisk krise av klimaendringer, tap av biologisk mangfold og forurensning sammen med digitale endringer, inkludert utvikling av kunstig intelligens, som raskt forvandler verden, "beveger seg raskere enn regulatorene som burde sette opp forsiktig menneskerettigheter rekkverk for å beskytte oss mot deres farer», sa han.

Rettighetsstiftelser

“Dagens Emery menneskerettigheter utfordringer vil fortsette å teste oss," han sa. "Det ville være naivt å si at vi kan bestå alle disse testene, men det ville være farlig og kontraproduktivt å slutte å prøve."

Han minnet om ungdommen i Østerrike etter andre verdenskrig, og sa at «ekkoene av traumer og alvorlige menneskerettighetsbrudd var påtakelige».

De Menneskerettighetserklæringen, som fyller 75 år i år, var «en mektig samlende kraft for likhet, sosial fremgang, rettferdighet og respekt» i en tid med dyptgripende sosiale transformasjoner blant dynamiske bevegelser for sosial rettferdighet, feminisme, LHBTI-rettigheter, antiapartheid, avkolonisering og miljøvern, sa han.

Da FNs medlemsland vedtok Wien-erklæringen i 1993, hadde avtalen knust den langvarige feilslutningen om at sosiale, økonomiske og kulturelle rettigheter har mindre verdi enn sivile og politiske rettigheter, sa han.

Landemerkeavtalen bekreftet også overbevisningen om at menneskerettighetene er universelle, udelelige, avhengige av hverandre og henger sammen, og avviste frimodig synspunktet om at visse menneskerettigheter kunne betraktes som valgfrie mens de banet vei for en rekke andre gjennombrudd, fra etableringen av Internasjonale straffedomstolen, til historiske fremskritt når det gjelder rettighetene til kvinner, barn og urfolk.

Lære av feil

"Jubileer er vilkårlige med mindre vi griper dem som meningsfulle muligheter til å reflektere over våre prestasjoner, lære av våre feil, og ta fryktløse skritt mot fremgang og transformasjon," han sa.

«Oppgaven foran oss alle i dag, i år og i fremtiden er å anvende Verdenserklæringens visjonære ord på våre nåværende globale utfordringer", sa han og oppfordret alle deltakerne til å bli med på symposiet konstruktivt med løfter og positive innvirkningshistorier.

«Å gjenopprette tro og sikkerhet i menneskerettigheter i en tid med dyp global uro er fokuset på dette symposiet, og det må være fokus for fremtiden vår," han la til.

Kilde lenke

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -