-1.1 C
Brussel
Søndag, desember 3, 2023
ForsvarKan krigsfinansierere og profitører være ansvarlige for forbrytelser i Ukraina?

Kan krigsfinansierere og profitører være ansvarlige for forbrytelser i Ukraina?

Det potensielle moralske og juridiske ansvaret til alle disse menneskene for forbrytelsene i Ukraina er et avgjørende, men stort sett oversett, problem. Historisk sett er dette ikke helt ukjente farvann. Som utforsket i en utmerket bok redigert av Nina HB Jørgensen, finansiering av internasjonale forbrytelser, samt å gi materielle forsyninger som våpen til støtte for dem, kan være en form for medvirkning under internasjonal straffelov. Som noen av bokens kapitler diskutere, og demonstrere at finansieringsgiveren visste at deres handlinger ville hjelpe til med å utføre en forbrytelse, er sannsynligvis den avgjørende hindringen, om enn en som uten tvil kan tilfredsstilles under noen omstendigheter. Motsatt utløser ikke «bare» profitt på internasjonale forbrytelser i seg selv internasjonalt straffeansvar.

Veien frem

Det kan derfor være en ukobling mellom den moralske og politiske vurderingen av krigsprofitørers og, i noen tilfeller, finansiørers rolle i Russlands krig i Ukraina og deres juridiske ansvar. Noen av dem vil uten tvil bli fanget av eksisterende regler, for eksempel de som direkte driver private militære selskaper som begår krigsforbrytelser under deres kommando. Andre, som de som er involvert nedstrøms i tyveri og overføring av ukrainsk korn, kan bli utelatt.

For en fullstendig juridisk vurdering, må man studere potensielle internasjonale forbrytelser begått i Ukraina én etter én – fra drap til plyndring og utover – og vurdere hvordan økonomisk involvering i dem samhandler med eksisterende medvirkningsregler. Det ser ut til at behovet for en slik analyse er presserende, som er en oppgave som både regjeringer og akademikere med fordel kan påta seg.

Hvis det ble opprettet en skreddersydd krigsforbryterdomstol i Ukraina, ville det oppstå spesielt komplekse spørsmål. På den ene siden kan statutten i prinsippet gi dedikerte regler som dekker finansiering av, eller profitt på, internasjonale forbrytelser begått i Ukraina. Dette ville være i samsvar med tribunalets overordnede mål om å stille de som har størst makt over og ansvar for krigen til ansvar. På den annen side, når man gjør det, må man være forsiktig med å respektere det grunnleggende rettsprinsippet om at man ikke kan holdes ansvarlig for opptreden som ikke utgjorde en forbrytelse på det tidspunktet den ble begått. Samlet sett er dette en sak som fortjener langt større fremtreden i utviklingen av de nye planene for å stille de ansvarlige for Russlands forbrytelser til ansvar.

Synspunktene i denne kommentaren er forfatterens og representerer ikke synspunktene til RUSI eller noen annen institusjon.

Har du en idé til en kommentar du vil skrive for oss? Send et kort pitch til commentaries@rusi.org, så kommer vi tilbake til deg hvis det passer inn i forskningsinteressene våre. Fullstendige retningslinjer for bidragsytere finner du her..

RUSI.org-lenke

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -