10.7 C
Brussel
Tirsdag, mai xnumx, xnumx
Human RightsForvandle landemerke urfolksrettighetserklæringen til virkelighet: FNs generalforsamlingspresident

Forvandle landemerke urfolksrettighetserklæringen til virkelighet: FNs generalforsamlingspresident

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

FNs nyheter
FNs nyheterhttps://www.un.org
United Nations News - Historier laget av nyhetstjenestene til FN.

«I disse prøvende tider – der fred er under alvorlig trussel, og dialog og diplomati er i sårt behov – la oss være et eksempel på konstruktiv dialog for å respektere våre forpliktelser overfor urfolk,» sa Dennis Francis til verdensledere og ambassadører som møtes i generalen. Aula.

Medlemsstatene kom sammen for å minnes de 10th årsdagen for Verdenskonferanse om urfolk, der land bekreftet sin forpliktelse til å fremme og beskytte rettighetene til urfolk.

Resultatdokumentet ga uttrykk for støtte for implementering av landemerket FNs erklæring om urfolks rettigheter, vedtatt i 2007, som foreskrev minimumsstandarder for anerkjennelse, beskyttelse og fremme av disse rettighetene. 

Fattigdom, ulikhet og overgrep 

Mr. Francis reflekterte over FNs prestasjoner i denne perioden, som f.eks 2030 Agenda for bærekraftig utvikling, som lover å etterlate ingen, og den Internasjonalt tiår for urfolksspråk (2022–2032),som har som mål å både bevare disse språkene og beskytte urbefolkningens kulturer, tradisjoner, visdom og kunnskap.

"Til tross for disse fremskritt, Det er fortsatt større sannsynlighet for at urfolk lever i ekstrem fattigdom – enda mer sannsynlig at de lider under de negative konsekvensene av klimaendringene, og at de fortsatt vil bli utsatt for rettelse og utkastelse fra forfedres land, i tillegg til å ha ulik tilgang til helse og utdanning, sammenlignet med andre grupper,» sa han. 

I tillegg Urfolkskvinner har fortsatt tre ganger større sannsynlighet for å oppleve seksuell vold i deres levetid sammenlignet med deres ikke-urfolks kolleger.  

«Vi må intensivere våre handlinger for å oversette den landemerke FN-erklæringen fra 2007 til meningsfull endring på bakken," han sa. 

Sikre iboende rettigheter 

Li Jinhua, leder av FNs avdeling for økonomiske og sosiale anliggender, bemerket at mangel på effektiv deltakelse av urfolk i utviklingsprosesser fortsetter å være en stor hindring for å fremme innsatsen på nasjonalt nivå.  

Imidlertid har noen regjeringer med FNs bistand vedtatt nasjonale handlingsplaner og andre tiltak for å støtte effektiv implementering av landemerkeerklæringen om urfolksrettigheter.  

Han oppfordret land til å etablere konkrete tiltak for å anerkjenne og sikre de iboende, kollektive rettighetene til urfolk, inkludert retten til selvbestemmelse og autonomi, så vel som deres historiske eiendom og kulturelle rettigheter. 

«Medlemsstatene må tette de vedvarende hullene i gjennomføringen gjennom målrettede intervensjoner som er i samsvar med urfolks egne lover, skikker og tradisjoner. Mer direkte, langsiktig og forutsigbar finansiering må også være en del av løsningen, la han til. 

'Mor Jord-folk' 

Bolivias visepresident, David Choquehuanca, fremhevet utfordringer som verdens urfolk står overfor, og startet med denne betegnelsen. 

"Til å begynne med må vi erkjenne at vi passivt har tillatt oss å bli døpt med navnet til urfolk," sa han. velger i stedet for begrepene "forfedres urfolk" og "Mor Jord-folk"

Han sa at urfolk deltar i FN-arrangementer «som oppløste kropper, tappet for energien vår og mangler struktur» fordi «eurosentriske, antroposentriske og egosentriske tilnærminger» favoriseres fremfor de «kosmobiosentriske tilnærmingene» de setter høyt. 

Mot full deltakelse

Med Agenda 2030-fristen nærmer seg, vil styrelederen for FNs permanente forum for urfolksspørsmål, Hindou Oumarou Ibrahim, understreket viktigheten av å inkludere urfolk i frivillige nasjonale anmeldelser på fremskritt mot bærekraftig utvikling. 

"Spesiell oppmerksomhet er nødvendig for urfolkskvinner og -jenter, vokterne av våre tradisjoner og innsikt i bærekraftig liv," la hun til. 

Ibrahim ba også om anerkjennelse av urfolksledede initiativer, inkludert fra Alta-konferansen i 2013 i Norge, som formet FNs verdenskonferanse som ble holdt året etter. 

"Vi gjentar Alta-oppfordringen om å etablere mekanismer i FN for vår fulle deltakelse og tar til orde for en hasteutnevnelse av en undergeneralsekretær for urfolk," sa hun. 

Hun la til at i urbefolkningssamfunn blir enhver stemme hørt – fra kloke eldste til de som bare begynner å snakke.  

Kilde lenke

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -