4.1 C
Brussel
Woensdag, Desember 6, 2023
AfrikaDie oortreders as aanklaers: 'n spookagtige paradoks in die Amhara-volksmoord en ...

Die oortreders as aanklaers: 'n spookagtige paradoks in die Amhara-volksmoord en die imperatief van oorgangsgeregtigheid

Geskryf deur Yodith Gideon, Direkteur van NRO Stop Amhara Volksmoord

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Geskryf deur Yodith Gideon, Direkteur van NRO Stop Amhara Volksmoord

In die hartjie van Afrika, waar lewendige kulture en diverse gemeenskappe al eeue lank gedy, ontvou ’n stille nagmerrie. Die Amhara-volksmoord, 'n wrede en afgryslike episode in Ethiopië se geskiedenis, bly grootliks verborge uit die internasionale oog. Tog, onder hierdie sluier van stilte lê 'n koue vertelling van onpeilbare lyding, massamoorde en etniese geweld.

Historiese konteks en "Abyssinia: The Powder Barrel"

Om die Amhara-volksmoord werklik te verstaan, moet ons delf in die annale van die geskiedenis, terug na 'n tyd toe Ethiopië eksterne bedreigings en pogings tot kolonisasie in die gesig gestaar het. Een van die mees deurslaggewende oomblikke in hierdie geskiedenis was die Slag van Adwa in 1896 wanneer Keiser Menelik II se magte het Italiaanse kolonisasiepogings suksesvol weerstaan. Hierdie gebeure het egter die grondslag gelê vir 'n kommerwekkende nalatenskap van etniese spanning en verdeeldheid.

Gedurende hierdie era is strategieë wat daarop gemik was om etniese onenigheid te skep, voorgestel, veral uiteengesit in die boek "Abyssinia: The Powder Barrel." Hierdie verraderlike speelboek het probeer om die Amhara-mense uit te beeld as onderdrukkers van ander etniese groepe, met die doel om die saad van verdeeldheid binne Ethiopië te saai.

Minilikawuyan Misbruik

Snel vorentoe na vandag, en ons sien 'n ontstellende herlewing van historiese taktiek in Ethiopië. Elemente binne die federale weermag en regeringsowerhede, saam met ander oortreders, het die term "Minilikawuyan" laat herleef om die Amhara-bevolking valslik as onderdrukkers te bestempel. Hierdie valse narratief, wat aanvanklik deur die Italianers in die boek "Abyssinia: The Powder Barrel" voorgestel is en daarna deur verdelende sendingpogings gepropageer is, is tragies misbruik om geweld teen onskuldige Amharas te regverdig.

Dit is noodsaaklik om te verduidelik dat Amharas geen historiese verantwoordelikheid vir dade van onderdrukking dra nie. Hierdie narratief is 'n verdraaiing van historiese feite, wat dien as 'n voorwendsel vir die huidige geweld teen Amhara-individue wat dikwels verarmde boere is wat in haglike omstandighede leef.

Die Gruwels Ontketen

Stel jou 'n land voor waar gemeenskappe eens harmonieus saambestaan ​​het, nou verskeur deur 'n vlaag van geweld wat geen genade toon nie. Kinders, vroue en mans het die slagoffers geword van dade van ondenkbare brutaliteit, hul lewens is uitgewis vir geen ander rede as hul etnisiteit nie.

Die plegers van hierdie volksmoord, aangemoedig deur 'n verdraaide historiese verhaal, gebruik neerhalende terme soos "Neftegna", "Minilikawiyans", "jawisa" en "donkies" om die Amhara-mense te ontmenslik en te belaster. Sulke vernederende taal het 'n wapen geword wat gebruik word om die onuitspreeklike gruweldade wat gepleeg word, te regverdig.

'n Wêreld wat 'n blinde oog draai

Die skokkende waarheid is dat, ten spyte van die omvang van hierdie gruweldade en die blatante misbruik van historiese narratiewe om die geweld aan te wakker, die internasionale gemeenskap grotendeels gekies het om stil te bly, sonder om dit te noem wat dit is: volksmoord. Hierdie huiwering dreig om die oortreders aan te moedig en erodeer die hoop op geregtigheid vir die slagoffers.

Die wêreld het 'n pynlike geskiedenis van onwilligheid wanneer dit kom by ingryping in volksmoorde. Rwanda en Bosnië herinner sterk aan wat gebeur wanneer die internasionale gemeenskap versuim om beslissend op te tree. Die gevolge is verwoestend, wat lei tot die verlies van ontelbare lewens.

Terwyl ons die gruwels van die Amhara-volksmoord ontmasker, sit ons met 'n ontstellende vraag: Hoe kan 'n volksmoordregering dien as die aanklaer, die regter en die regsinstrument van sy eie vervolging? Die wêreld moet nie toelaat dat hierdie spookagtige paradoks voortduur nie. Onmiddellike optrede is nie net 'n morele imperatief nie, maar ook 'n plig teenoor die mensdom.

Breek die kettings van stilte

Dit is tyd dat die wêreld die stilte wat die Amhara-volksmoord omhul, verbreek. Ons moet die harde en onweerlegbare waarheid konfronteer: wat in Ethiopië gebeur, is inderdaad volksmoord. Hierdie term dra 'n morele imperatief, 'n oproep tot aksie wat nie geïgnoreer kan word nie. Dit herinner ons aan die belofte van "nooit weer nie," 'n gelofte om te verhoed dat sulke gruwels herhaal.

'n Pad vorentoe: 'n Omvattende oorgangsregering

Om die Amhara-volksmoord volledig aan te spreek, stel ons die vestiging van 'n oorgangsregering in Ethiopië voor. Hierdie liggaam moet individue bestaan ​​wat onwrikbaar in hul verbintenis tot geregtigheid, versoening en die beskerming van menseregte is. Dit is belangrik dat politieke partye wat van betrokkenheid by die volksmoord verdink word, of skuldig bevind word, van alle politieke aktiwiteite verban en voor die hof gebring moet word. Dit verseker dat die skuldiges aanspreeklikheid in die gesig staar, terwyl die onskuldige uiteindelik politieke aktiwiteite kan hervat sodra dit opgeklaar is.

'n Pleidooi vir Aksie

Die Amhara-volksmoord dien as 'n somber herinnering aan ons kollektiewe verantwoordelikheid om onskuldige lewens te beskerm en die herhaling van sulke gruwels te voorkom. Veroordeling alleen sal nie voldoende wees nie; onmiddellike en beslissende optrede is noodsaaklik.

Die Volksmoordkonvensie: 'n Morele Imperatief

Die Volksmoordkonvensie, wat in 1948 deur die Verenigde Nasies aangeneem is, skets die internasionale gemeenskap se verpligting om dade van volksmoord te voorkom en te straf. Dit definieer volksmoord as "dade wat gepleeg is met die doel om 'n nasionale, etniese, rasse- of godsdienstige groep in die geheel of gedeeltelik te vernietig." Die Amhara-volksmoord val onomwonde binne hierdie definisie.

Die internasionale gemeenskap se stilswye of onwilligheid om dit as sodanig te bestempel, is 'n ontmoedigende afwyking van die beginsels wat in die Volksmoordkonvensie vervat is. Die morele imperatief van die konvensie is duidelik: die wêreld moet beslissend optree om die voortslepende gruweldade teen die Amhara-volk te voorkom.

Oorgangsgeregtigheid: 'n pad na genesing

Oorgangsgeregtigheid, soos uiteengesit deur die Verenigde Nasies, poog om die nalatenskap van massiewe menseregtevergrype aan te spreek. In die geval van die Amhara-volksmoord word dit nie net 'n noodsaaklikheid nie, maar 'n reddingsboei om 'n diep gewonde nasie te genees.

In die oorweging van die pad vorentoe vir Ethiopië, word dit baie duidelik dat die huidige regering, betrokke by die pleging van die Amhara-volksmoord, nie toevertrou kan word met die verantwoordelikheid om hierdie humanitêre krisis te beëindig, aanspreeklikheid aan die skuldige partye te bring en versoening en vrede te bevorder nie. Die einste akteurs wat verantwoordelikheid dra vir hierdie gruwelike dade kan nie 'n proses van oorgangsgeregtigheid geloofwaardig lei nie. Hulle voortgesette teenwoordigheid aan bewind hou 'n dreigende bedreiging in vir die slagoffers, wat in ernstige gevaar bly. Die risiko van verdere geweld, die stilswye van getuies en geteikende moorde is groot solank diegene wat vir die volksmoord verantwoordelik is, beheer behou. Die konsep van "kwasi-nakoming" kom ter sprake, waar daar 'n skyn van samewerking met internasionale pogings, maar die onderliggende strukture van mag en straffeloosheid bly ongeskonde, wat enige oorgangsregsproses oneffektief maak en moontlik selfs meer skadelik vir die slagoffers maak. 'n Werklik onpartydige en omvattende oorgangsregering, sowel as internasionale toesig, is noodsaaklik om te verseker dat geregtigheid seëvier en 'n blywende vrede in Ethiopië en die wyer streek bereik kan word.

’n Omvattende oorgangsregering, saamgestel uit onpartydige figure wat tot geregtigheid en versoening verbind is, kan die weg baan vir hierdie broodnodige genesing. Dit moet prioritiseer:

  1. waarheid: Voordat aanspreeklikheid bereik kan word, moet die volle omvang van die gruweldade en die historiese konteks wat daartoe gelei het, onthul word. 'n Omvattende waarheidsoekende proses is noodsaaklik om die lyding van die slagoffers te erken en die faktore te verstaan ​​wat die Amhara-volksmoord aangevuur het.
  2. aanspreeklikheid: Oortreders, ongeag hul affiliasie, moet voor die gereg gebring word. ’n Duidelike boodskap moet gestuur word dat straffeloosheid nie geduld sal word nie.
  3. Restitusie: Slagoffers van die Amhara-volksmoord verdien restitusie vir hul lyding. Dit sluit nie net materiële vergoeding in nie, maar ook ondersteuning vir sielkundige en emosionele herstel.
  4. Versoening: Die herbou van vertroue tussen gemeenskappe, waarvan baie deur hierdie geweld verskeur is, is uiters belangrik. Inisiatiewe wat begrip en samewerking bevorder, moet sentraal staan ​​op die oorgangsregering se agenda.

Ten slotte doen ons 'n ernstige beroep op die internasionale gemeenskap om:

  1. Erken die Amhara-volksmoord in die openbaar as volksmoord, wat die behoefte aan onmiddellike ingryping onderstreep.
  2. Brei steun uit vir die vorming van 'n omvattende oorgangsregering in Ethiopië, gelei deur onpartydige figure wat toegewy is aan geregtigheid en versoening.
  3. Stel 'n verbod op alle politieke partye wat met die volksmoord verband hou totdat hulle van oortreding gevrywaar is.
  4. Verskaf dringende humanitêre hulp aan die slagoffers van die Amhara-volksmoord, om aan hul onmiddellike behoeftes te voldoen.
  5. Bewerk samewerking met internasionale vennote en organisasies om te verseker dat geregtigheid, restitusie en versoening effektief en blywend bewerkstellig word.

Ethiopië moet, soos die feniks, uit die as van hierdie donker hoofstuk in sy geskiedenis opstaan. Deur kollektief te verbind tot geregtigheid, versoening en die beveiliging van menseregte, kan ons hoop op 'n toekoms waar eenheid en vrede hoogty vier. Dit is tyd dat die wêreld ag slaan op die lesse van die geskiedenis en verhoed dat nog 'n tragiese hoofstuk geskryf word.

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -