2.4 C
Brussel
Woensdag, november 29, 2023
EuropaEuropeanen, alcohol en het leven

Europeanen, alcohol en het leven

Christian Mirre
Christian Mirre
doctoraat. in Wetenschappen, heeft een Doctorat d'Etat ès Sciences van de Universiteit van Marseille-Luminy en was een lange termijn bioloog bij de Franse sectie voor levenswetenschappen van het CNRS. Momenteel vertegenwoordiger van de Stichting voor een Drugsvrij Europa.

FRANKRIJK – Alcohol (ethanol of ethylalcohol) is een stof die het resultaat is van de natuurlijke fermentatie van graan, suikersappen of planten en rijpe vruchten, die al heel lang in de menselijke geschiedenis bekend is en wordt toegepast. Zuivere alcohol is een kleurloze vloeistof die zeer licht ontvlambaar is en zeer goed mengbaar met water. De halfontwikkelde formule is CH3-CH2-OH of C2H5OH.

Kookpunt: 78.37 °C
Smeltpunt: -114.1°C
Dichtheid = 0.7893

Gezien het natuurlijke leven, experimenteren niet alleen mensen, maar ook dieren van de olifant tot de kleine aap in sub-Sahara Afrika met de psychotrope effecten van alcohol met gefermenteerde vruchten (zoals van de Marula-boom), wat ook resulteert in dronken gedrag.

Alcohol, zoals alle verslavende middelen, heeft krachtige effecten op het menselijk brein met progressieve veranderingen in de structuur en functie. Het aanvankelijke effect zorgt ervoor dat de gebruikers de meest vaak euforische en plezierige gevoelens ervaren die mensen motiveren om die middelen opnieuw te gebruiken, ondanks de talrijke risico's van aanzienlijke schade, die de gebruikers doorgaans niet kennen.

Studies bij adolescenten tonen aan dat langdurig alcoholgebruik gepaard gaat met een vermindering van 10% in de grootte van het hippocampusgebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor geheugen en leren.

Op het beloningssysteem (gelegen in het limbische gebied) dat motiveert om te overleven, acties te ondernemen en vervolgens plezier te brengen, resulteert het alcoholgebruik in het verhogen van de niveaus van de neurotransmitter dopamine en andere eiwitten. Dit verandert uiteindelijk het gecontroleerde en occasionele alcoholgebruik in een verminderde controle over het drinken. Bij herhaald drugsgebruik wordt het beloningssysteem van de hersenen ondergeschikt aan de behoefte aan het medicijn door actie in het uitvoerende gebied in de prefrontale cortex, van waaruit impulsen worden gecontroleerd, beslissingen worden gepland en vervolgens worden uitgevoerd. En uiteindelijk leidt dit tot verslaving.

Alcohol effecten

Symptomen die het gevolg zijn van alcohol, zijn onder meer ontremming in het sociale gedrag, problemen met concentratie en geheugen, verwardheid, coördinatieverlies met verminderde motoriek, agressiviteit, verwondingen op de werkplek, duizeligheid, dubbelzien, slaperigheid, verkeersongevallen, onduidelijke spraak , lethargie en ook angst.

Langdurig gebruik leidt tot ernstige achteruitgang van de gezondheid met cardiovasculaire problemen, verhoogde bloeddruk, beroerte, pancreas- en leverproblemen (cirrose en fibrose), gestoorde celweefselregeneratie van de nieren, zwak immuunsysteem, depressie, toevallen, coma, zelfmoordgedachten, en overlijden door een overdosis.

Het binge drinken van de jongeren:

Voor een bloedalcoholconcentratie hoger dan 0.8 gr/l in minder dan 2 uur, dwz een inname van ten minste 5 glazen voor jongens en 4 voor meisjes, tonen onderzoeken uit 2016 neuro-inflammatoire verschijnselen aan die verantwoordelijk zijn voor hersenbeschadiging die in de zeer lange termijn, met ernstigere gevolgen voor de meisjes.

Daarnaast:

Alcohol is een genotoxische stof die DNA-schade veroorzaakt en het risico op kanker van de mond, de slokdarm, het strottenhoofd, de keelholte, de lever, de dikke darm, het rectum en voor vrouwen borstkanker verhoogt. Bij een zwangere vrouw passeert de alcohol de placentabarrière en kan zo het zich ontwikkelende zenuwstelsel van het embryo en de foetus veranderen.

In het geval van een moeder die borstvoeding geeft, kreeg de baby met de melk dezelfde concentratie alcohol als voor het moederbloed! Dit veroorzaakt de Foetale Alcohol Spectrum Stoornissen, en is ook een oorzaak van het Sudden Infant Death Syndrome.

We kunnen (min of meer) terugkeren, maar...

Deze hersenveranderingen houden aan lang nadat een persoon stopt met het gebruik van alcohol, waardoor een verlangen naar de stof ontstaat die kan leiden tot terugval bij meer dan 60% van de mensen die binnen het eerste jaar na de behandeling worden behandeld, en een persoon kan jarenlang een verhoogd risico op terugval hebben .

In 1913 schreef de schrijver Jack London over de gebruikers:

“John Barleycorn [de alcohol] dooft hun vlam, dooft hun behendigheid, en wanneer hij ze niet meteen doodt of gek maakt, verandert hij ze in zware, grove wezens, die hun oorspronkelijke goedheid en de fijnheid van hun natuur verdraaien en vervormen. “.

Alcohol metabolisme

De alcohol is oplosbaar in water (dus in bloed) en heeft ook affiniteit met het vetweefsel van het lichaam waaronder de witte stof van de hersenen (de axonen van de neuronen). Dit verklaart het snelle bereik van de sterk gevasculariseerde hersenen en ook de longen, nieren en de lever, een belangrijk ontgiftingsorgaan.

Ongeacht de hoeveelheid die wordt geconsumeerd (een glas bevat ongeveer 10 gram alcohol) kan de lever slechts een beperkte hoeveelheid van 11-15 mg alcohol per uur metaboliseren, waardoor het teveel aan alcohol in het lichaam kan circuleren. Ongeveer 10% van de geconsumeerde alcohol wordt uitgescheiden door de nieren in de urine en door de longen bij het ademen. Dit wordt momenteel gebruikt voor alcoholtesten.

De oxidatie van alcohol bestaat uit drie hoofdstappen:

1) in de lever wordt alcohol geoxideerd door het enzym alcoholdehydrogenase (ADH) in aceetaldehyde (zeer giftig en veroorzaakt de kater), in aanwezigheid van nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD) afgeleid van vitamine B3,
2) altijd in de lever, wordt het aceetaldehyde in acetaat geoxideerd door het enzym aldehyde dehydrogenase (ALDH) in aanwezigheid van NAD,
3) het acetaat wordt nu omgezet in Acetyl CoA wat betreft de belangrijkste voedingsstoffen (koolhydraten, lipiden en eiwitten), wat resulteert in de verwijdering van CO2 door de adem, in vetzuren, in ketonlichamen (bij een overmaat aan vetzuren) en cholesterol.

In Europa

Volgens het 2019-rapport van het European School Survey Project on Alcohol and other Drugs (ESPAD) beschouwen jongeren alcoholische dranken (gedistilleerde dranken, bier, wijn, voorgemengde dranken en cider) als gemakkelijk te verkrijgen in vergelijking met andere illegale middelen. Tussen 1995 en 2019 is een algemene toename van zwaar episodisch alcoholgebruik te zien bij meisjes (van 30% naar 34%) en een afname bij jongens (van 41% naar 36%), waardoor het verschil tussen mannen en vrouwen in de loop van de tijd kleiner wordt.

Uit het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 2019 blijkt dat een op de vier sterfgevallen onder jongvolwassenen veroorzaakt werd door alcohol als gevolg van letsel.

Dr. Carina Ferreira-Borges, van het regionale kantoor van de WHO voor Europa, zei: "Als alcohol een van de grootste moordenaars van onze jongeren is, kunnen we het ons niet veroorloven zelfgenoegzaam te zijn. Dit is een product dat herhaaldelijk op de markt wordt gebracht en aan jongeren wordt aangeboden, ondanks het bewijs dat alcoholgebruik een nadelig effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen en de lichamelijke gezondheid. Dit is de volgende generatie leiders en we moeten ze beschermen.”

Op basis van de 2019-cijfers van Eurostat drinkt 8,4% van de Europeanen dagelijks alcohol, 28,8% wekelijks en 22,8% maandelijks. Dit komt neer op 8,7 liter per jaar per persoon in de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). En alcohol is verantwoordelijk voor meer dan 290 000 sterfgevallen, wat neerkomt op 5,5% van alle sterfgevallen.

Bij volwassenen bleek uit een onderzoek van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD) dat onder de gewonde of gedode bestuurders alleen alcohol de meest verantwoordelijke stof was, gevolgd door alcohol in combinatie met een andere stof.

Alleen al in 2019 waren er door verkeersongevallen 23 000 doden en 120 000 ernstig gewonden.

In 2020 bedroeg het aantal doden 42 per miljoen inwoners in de 27 landen van de Europese Unie. Volgens een studie van de Europese Commissie is alcohol naar schatting betrokken bij ongeveer 25% van alle verkeersdoden, wat ertoe leidt dat de aanbevelingen van de Europese Commissie (2021-2030) een nultolerantie voor rijden onder invloed van alcohol bevatten in de richting van "nul doden" tegen 2050 .

Concluderend

Als alcoholgebruik het menselijk lichaam en mentale schade kan veroorzaken tijdens alle belangrijke gevoelige perioden van het leven met prenatale alcoholblootstelling, drankmisbruik onder adolescenten, ziekten en overdoses tijdens de volwassenheid, moeten serieuze voorlichtings- en preventieprogramma's beter worden ontwikkeld op overheids- en onderwijsniveau, te beginnen met de jeugd, maar ook met de ouders, en in partnerschappen met niet-gouvernementele organisaties (NGO's) en verenigingen die laten zien de waarheid over drugs (en alcohol is een drug). Dit is al vastgelegd in de Internationale en Europese Conventies, maar wordt niet met kracht toegepast tegenover de lobby's. Evenzo succesvol bewezen alcohol- en drugsrehabilitatieprogramma's, vooral die waarbij geen andere drugs als vervanging worden gebruikt, moeten breed worden toegepast in de richting van een volledig herstel, niet voor een eenvoudige en nutteloze schadebeperking, en natuurlijk zonder dat iemand achterblijft!

Verpest je leven niet met alcohol, blijf veilig!

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -

2 COMMENTS

  1. Een zeer interessant en informatief artikel. Overmatig gebruik moet worden voorkomen door jongeren te informeren over de lichaamsreacties van een Addition.

  2. Hartelijk dank voor deze feitelijke informatie. Het helpt om explicieter te zijn naar mensen toe bij het uitleggen van het gevaar van alcohol.

Reacties zijn gesloten.

- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -