11 C
Brussel
Zondag december 10, 2023
Bewerkers keuzePaus Franciscus prijst Russisch hoofd van de oud-gelovigen voor zijn...

Paus Franciscus prijst het Russische hoofd van de oudgelovigen voor zijn "vredeshouding"

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

Op 7 mei, Russisch hoofd van de Wereldwijde Unie van Oudgelovigen (Oudgelovigen zijn Oosters-orthodoxe christenen die de liturgische en rituele praktijken van de Russisch-orthodoxe kerk handhaven zoals ze waren vóór de hervormingen van patriarch Nikon van Moskou tussen 1652 en 1666) Leonid Sevastianov ontving een persoonlijke handgeschreven brief van paus Franciscus.

De brief was ook gericht aan Svetlana Kasyan, een beroemde Russische operazangeres en de vrouw van Leonid. De paus bedankte hen voor hun "vredeshouding" en voegde eraan toe: "wij christenen moeten ambassadeurs van vrede zijn, vrede uitvoeren, vrede prediken, in vrede leven."

Paus Franciscus aan Leonid Sevastianov Paus Franciscus prijst het Russische hoofd van de oud-gelovigen voor zijn "vredesgezinde houding"
Brief van paus Franciscus aan Leonid Sebastianov

De twee religieuze leiders Leonid en Francis kennen elkaar goed, en het is vrij duidelijk dat de laatste een vriendelijker oor vindt bij de eerste dan bij Patriarch van Moskou Kirill, in deze tijden van oorlog. Kirill heeft zijn positie gebruikt om de propaganda van het Kremlin te helpen die de oorlog in Oekraïne rechtvaardigt, terwijl Leonid Sevastianov, die nog steeds in Moskou woont, dapper zijn mening heeft geuit dat Kirill een ernstige fout maakte en dat die oorlog op zijn minst twijfelachtig was: “We weten niet waarom deze oorlog: om welke redenen ? Voor welke doelen?” zei hij, de term niet vermijdend ondanks de Russische wet die het gebruik van het woord "oorlog" verbiedt wanneer het gaat over de invasie van Oekraïne door Russische troepen. En wat Kirill betreft: “Het is logisch dat Pasen een moment van menselijkheid is, en niet van politiek. Maar uit de verklaringen van Kirill blijkt iets anders. En ze duiden ketterij aan.”

Dat zijn sterke uitspraken die aansluiten bij die van Francis in Corriere della Sera nadat hij met Kirill had gesproken: "De patriarch kan zichzelf niet veranderen in de misdienaar van Poetin."

Francis is ook een grote fan van Svetlana Kasyan, en onlangs heeft ze uitgebracht haar eerste solo-album die ze “Fratelli Tutti” noemde, als eerbetoon aan de pausencycliek die een jaar eerder werd gepubliceerd. De titel en het concept van het album, op weg naar universele vrede tussen mensen van elk land en elk geloof, was een beetje profetisch: er is meer dan ooit behoefte aan meer begrip, meer liefde, meer broederschap. Dat is ook de boodschap van Sevastianov, een boodschap die hij graag zou overbrengen aan de politieke leiders van het land waar hij woont.

De afgelopen maanden is Kirill verloochend door honderden orthodoxe leiders en priesters over de hele wereld, maar ook in Rusland, ondanks het risico dat iemand neemt die de oorlog en zijn verdedigers bekritiseert. In de toekomst, als dit voorbij is, kan het gebeuren dat de Russisch-Orthodoxe Kerk zelfs in Rusland haar macht volledig verliest, en wie weet wie er dan geestelijk leiderschap kan verwerven. In feite kan het iedereen zijn behalve de huidige leiding van de Russisch-orthodoxe kerk, die zichzelf al te veel heeft gecompromitteerd in politiek en oorlogszucht.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -