18.8 C
Brussel
Donderdag, september 21, 2023
Bewerkers keuzeHeeft de anti-sektefederatie FECRIS in één keer 38 ledenverenigingen verloren, of heeft het...

Heeft de anti-sektefederatie FECRIS in één keer 38 ledenverenigingen verloren, of zijn het valse cijfers?

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

Meer van de auteur

EU en Nieuw-Zeeland ondertekenen ambitieuze vrijhandelsovereenkomst, stimuleren economische groei en duurzaamheid

EU en Nieuw-Zeeland ondertekenen ambitieuze vrijhandelsovereenkomst, stimuleren economische groei en duurzaamheid

0
De EU en Nieuw-Zeeland hebben een baanbrekende vrijhandelsovereenkomst ondertekend, die economische groei en duurzaamheid belooft. Deze vrijhandelsovereenkomst elimineert tarieven, opent nieuwe markten en geeft prioriteit aan duurzaamheidstoezeggingen. Het stimuleert ook de handel in landbouwproducten en levensmiddelen en stelt tegelijkertijd nieuwe normen voor duurzaamheid. De overeenkomst wacht op goedkeuring door het Europees Parlement en luidt een nieuw tijdperk van economische samenwerking en welvaart in.
Jehovah's Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

Jehovah's Getuigen massamoord in Hamburg, interview met Raffaella Di Marzio

0
Op 9 maart 2023 werden 7 Jehovah's Getuigen en een ongeboren kind gedood door een massale schutter tijdens een religieuze dienst in Hamburg.
De Franse staatssecretaris Sonia Backes wil Europa inzetten tegen nieuwe religies

De Franse staatssecretaris Sonia Backes wil Europa inzetten tegen nieuwe religies

0
Sonia Backes, plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken voor Burgerschap, kondigde aan dat ze van plan is Europa te betrekken bij de kwestie van "sekten" en sociale media

FECRIS is de Europese Federatie van Centra voor Onderzoek en Informatie over Sekten en Cults, een overkoepelende organisatie die wordt gefinancierd door de Franse regering, die 'anti-sekte'-organisaties in heel Europa en daarbuiten bijeenbrengt en coördineert. Het is het onderwerp geweest van een aantal van onze artikelen onlangs, voor hun steun aan de Russische propaganda tegen Oekraïne, die ver voor de huidige invasie van Oekraïne was begonnen, maar onlangs via hun Russische vertegenwoordigers een hoogtepunt bereikte.

In Frankrijk, FECRIS staat momenteel terecht, naar aanleiding van een rechtszaak aangespannen door een ngo met de naam VN-adviesstatus GLB Vrijheid van geweten. De VN-ngo vraagt ​​het Hof van Marseille om FECRIS te ontbinden vanwege haar illegale activiteiten, waaronder hun steun aan hun Russische leden, die hondsdolle aanvallers van Oekraïne zijn.

FECRIS onder de loep

FECRIS voelde zich sinds het begin van de oorlog in Oekraïne onder de loep genomen en had eerst de namen van hun Russische verenigingen op hun website verborgen. Maar dat weerhield 82 Oekraïense vooraanstaande geleerden er niet van schrijf naar president Macron vragen om het einde van de FECRIS-financiering door de Franse regering. Dus onlangs heeft FECRIS alleen maar de hele lijst van zijn leden van zijn website gehaald. Ondertussen maakte de Russisch-orthodoxe “anticultist” en anti-Oekraïense aanvaller Alexander Dvorkin nog steeds deel uit van het bestuur van FECRIS, na 12 jaar vice-president te zijn geweest, een soort doorn in het oog van FECRIS, worstelend met zijn rechtszaak en zijn internationale catastrofale reputatie.

Een paar dagen geleden is er een nieuwe lijst op hun website gezet, waarop uiteraard geen enkele Russische ledenvereniging meer vermeld stond. Maar interessant genoeg bestaat de lijst die voor de oorlog 57 verenigingen telde, nu uit slechts 19 leden… Het is een duidelijke ondergang. De vermelding wordt voorafgegaan door een waarschuwing: “elke vereniging (en haar leden) die niet op deze lijst staat, maakt niet of niet langer deel uit van FECRIS”. Betekent dit dat FECRIS definitief aan het krimpen is, of dat de 57 leden nep waren? Dat is wat we wilden begrijpen.

Leden "niet bevoegd" om te antwoorden

Dus schreven we alle huidige en "voormalige" leden van FECRIS een paar vragen over deze nieuwe veranderingen. De meeste van onze verzoeken bleven onbeantwoord, ook die van de voorzitter van FECRIS, de Belgische afgevaardigde André Frédéric, maar we kregen zeer weinig, maar verhelderende, antwoorden.

Een Italiaanse vereniging die niet op de lijst stond, SOS ANTIPLAGIO, antwoordde dat ze niet wisten dat ze niet op de lijst stonden en er niet van tevoren voor waren gewaarschuwd.

De penningmeester van FECRIS Didier Pachoud weigerde te antwoorden en zei dat hij liever had dat de antwoorden van de voorzitter van FECRIS kwamen. Hij zei dat hij hem de vragen had doorgestuurd (die ik al had gestuurd) maar ik heb nooit meer iets van de president gehoord.

De voormalige president van FECRIS, Friedrich Griess, begon met te antwoorden dat hij niet bevoegd was om te antwoorden. Geautoriseerd door wie? Ik drong beleefd aan en vroeg hem wat hij vond van de talrijke verklaringen van Alexander Dvorkin en andere Russische leden van FECRIS over de oorlog in Oekraïne en het feit dat Oekraïne geleid zou worden door « sekteleden » gemanipuleerd door het Westen. Hij vertelde me uiteindelijk dat hij “op de hoogte was van de situatie”, dat hij “op geen enkele manier de politiek van meneer Poetin steunde” en “erg ongelukkig was met de feitelijke situatie omdat” hij “een goede vriend is van meneer Poetin”. Dvorkin".

Eindelijk de directeur van AVPIM – Association des Victimes des Pratiques Illégales de la Médecine, België, gaf een interessant antwoord. Hij legde me uit dat hij 15 jaar lang geen contact had gehad met FECRIS, dus voordat Alexander Dvorkin de vice-president van FECRIS werd, en voegde eraan toe dat hij nooit een actief lid van FECRIS was geweest. Aangezien zijn vereniging in 2022 prominent op de FECRIS-website stond, wekte dat enige nieuwsgierigheid op.

Dus heb ik willekeurig enkele van de 38 verenigingen beoordeeld die niet op de lijst staan.

Nepleden of ontevreden leden

Een van hen, een Zweedse groep belde Föreningen Rädda Individen ("Save the Individual Association"), hun website verdween eind 2020, en hun laatste artikelen op deze datum waren van 2017. Het lijkt er dus op dat de vereniging de afgelopen 6 jaar niet actief was terwijl ze op de FECRIS-ledenlijst bleef staan tot voor kort.

Nog een, NSS, Nationale Geestelijke Veiligheid van Armenië, had een websiteadres dat u rechtstreeks naar de Nationale Veiligheidsdienst van Armenië, de belangrijkste inlichtingendienst van het land. Betekent dit dat FECRIS actief samenwerkt met die inlichtingendienst, zoals ze deden met de FSB en andere inlichtingendiensten in veel staten? God weet. Maar dit "lid", of het nu nooit heeft bestaan ​​of echt de Armeense inlichtingendienst was, smaakte zeker naar nep.

De vereniging vermeld onder de naam SADK – Schweizerische Arbeitsgemeinschaft gegen destruktive Kulte, in Zwitserland, was in feite een evangelisch informatiecentrum, wat voor het Franse FECRIS misschien wat onseculier overkomt.

Een van de verdwenen verenigingen, Sektenberatung Bremen (“Cult Advice of Bremen”), afkomstig uit Duitsland, leek een eenmanszaak, heeft geen website en sinds eind jaren 90 is er nergens meer nieuws over.

Vereniging van Religieuze Studiecentra, in Kazachstan, had alleen een Facebook-pagina die in ieder geval sinds 2021 niet meer bestaat. Die was nog nooit eerder gescand door Web.archive.org.

Een Franse FECRIS-vereniging genaamd Aandacht Kleintjes ("Pas op voor kinderen") was hun website verdwenen na mei 2021. Op die datum dateerde het laatste artikel op de website uit 2006.

Een Litouwse vereniging genaamd CPB-Bureau Sektenpreventie nooit een website gehad, en er is geen activiteit van zo'n vereniging op internet te vinden, zelfs niet in het Litouws. Heeft het ooit bestaan? Ook hier, God weet het.

Zoals we al uitgelegd in november Stadscentrum van Dneprpetrovsk voor hulp aan slachtoffers van destructieve sekten "Dialoog", in Oekraïne, "heeft sinds 2011 geen enkele regel meer op hun website gepubliceerd. Het lijkt erop dat deze lidvereniging haar activiteiten meer dan 10 jaar geleden heeft stopgezet, maar nog steeds op de FECRIS-website staat om het aantal leden te vergroten." FECRIS had geprobeerd zich te verdedigen tegen de beschuldigingen pro-Russisch te zijn door te stellen dat ze Oekraïense leden hadden, maar in feite was een van hen al 10 jaar niet actief en de andere was een pro-Russische Oekraïense operatie.

Een Noorse FECRIS-vereniging belde Foreningen Redd Individet ("Save the Individual Association") had geen website en kan nergens op internet worden gevonden, althans met snel onderzoek, behalve dat het wordt vermeld op FECRIS-gelieerde websites. Misschien bestond het toch, maar vóór het bestaan ​​van internet...

Infosec, in Moldavië: Geen activiteit, geen website. Op de website van de niet-beursgenoteerde FECRIS-groep Pancyprian Ouders Unie, in Cyprus dateren de laatste publicaties uit 2010. In Zweden, RAM – Riksorganisationen Aktiva mot Manipulering (“Nationale Organisatie Actief Tegen Manipulatie”) heeft geen website en is niet actief. Dan wordt de Oekraïense vereniging genoemd UNIA - Oekraïens netwerk "InterAction", verdween hun website in 2014, maar zelfs toen was er sinds juni 2010 geen artikel meer geplaatst.

De lijst vervalsen

U hoeft niet verder te gaan. Er zijn in feite twee groepen die niet op de FECRIS-website staan: de ene is de groep Russische leden, die FECRIS al meer dan tien jaar steunt en pas verdween toen het risico voor de FECRIS-reputatie te groot werd om ze aan boord te houden. Door hen, FECRIS is een actieve voorstander van Russische propaganda tegen Oekraïne. Russische leden hadden hun belangrijkste leider, Alexander Dvorkin, als vice-president van FECRIS tot 2021 en hij was lid van de raad van bestuur tot maart 2023. FECRIS heeft nooit een openbare verklaring afgelegd om de anti-Oekraïense activiteiten van haar leden aan de kaak te stellen, en omgekeerd , hebben ze hun propaganda jarenlang gedoogd en hen uitgenodigd om te spreken op hun jaarlijkse symposia, samen met officiële leden van de Franse en Belgische regering.

De andere groep, misschien wel de grootste, bestaat uit verenigingen die in feite hun activiteiten al lang geleden hebben stopgezet, als ze die ooit hebben gehad. FECRIS hield ze om één reden op de ledenlijst: groter lijken toen ze smeekten om subsidies van de Franse overheid.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -