-1.5 C
Brussel
Vrijdag december 1, 2023
exclusiefHoe de Franse MIVILUDES zichzelf compromitterde met Russische extremisten

Hoe de Franse MIVILUDES zichzelf compromitterde met Russische extremisten

MIVILUDES is het acroniem voor "Interministeriële missie voor het bewaken en bestrijden van cultische afwijkingen", een controversiële Franse regering die deel uitmaakt van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein is onderzoeksverslaggever voor The European Times. Hij onderzoekt en schrijft over extremisme sinds het begin van onze publicatie. Zijn werk heeft licht geworpen op een verscheidenheid aan extremistische groepen en activiteiten. Hij is een vastberaden journalist die zich bezighoudt met gevaarlijke of controversiële onderwerpen. Zijn werk heeft een real-world impact gehad door situaties bloot te leggen met een out-of-the-box denken.

MIVILUDES is het acroniem voor "Interministeriële missie voor het bewaken en bestrijden van cultische afwijkingen", een controversiële Franse regering die deel uitmaakt van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

MIVILUDES (acroniem voor Franse interministeriële missie voor het bewaken en bestrijden van cultische afwijkingen) is een overheidsinstantie van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, belast met het rapporteren over en bestrijden van wat zij 'cultische afwijkingen' noemen, een term die geen wettelijke definitie, maar betekent in feite dat ze vechten tegen bewegingen die ze als “sekten” beschouwen. Ze hebben volledige arbitraire autonomie om te bepalen welke religie, stroming of spiritualiteit in dat concept moet worden opgenomen.

Door de jaren heen heeft het Franse MIVILUDES schouder aan schouder samengewerkt met FECRIS (European Federation of Research and Information Centres on Sects and Cults), een overkoepelende organisatie die wordt gefinancierd door de Franse regering, die 'anti-sekte'-organisaties in heel Europa verzamelt en coördineert en verder. Helaas voor Franse functionarissen hebben ze door de jaren heen panels gesteund en gedeeld met Russische leden van FECRIS, de meesten van hen Russisch-orthodoxe extremisten met een zeer antiwesterse en anti-Oekraïense agenda.

de symposia

Elk jaar organiseert FECRIS een symposium met deelname van de vertegenwoordigers van MIVILUDES.

In 2021 nam in Bordeaux, Frankrijk, de nieuw benoemde chef van Miviludes Hanène Romdhane deel aan het FECRIS-symposium, samen met Alexander Dvorkin, vice-voorzitter van FECRIS. Dvorkin is door de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid, een tweeledige overheidsinstantie, beschreven als een bedreiging voor de godsdienstvrijheid die publiekelijk moet worden bekritiseerd vanwege zijn voortdurende desinformatiecampagnes tegen religieuze minderheden. Hij is een van de belangrijkste propagandisten al jaren tegen Oekraïne, en verspreidde dat de honger van de Oekraïners naar liberale democratie het product was van verschillende 'sekten' die voor het Westen werkten. Dvorkin leidt ook organisaties die informatie verzamelen over Russische dissidenten en tegenstanders van de oorlog om deze te delen met politie en FSB. Hij staat ook bekend om zijn anti-homo[1], anti-moslim[2] en anti-hindoes tirades[3], evenals voor het feit dat de enige aanvaardbare religie die is die wordt beleden door de Russisch-orthodoxe kerk - het Patriarchaat van Moskou, en dat bijna elke andere christelijke beweging deel uitmaakt van een sekte.

In 2019 deelde in Parijs de vertegenwoordiger van de MIVILUDES, Anne-Marie Courage, ook het podium met Alexander Dvorkin.

In 2018, in Riga, Letland, deelde de vertegenwoordiger van de MIVILUDES, Laurence Peyron, ook het podium met Alexander Dvorkin.

In 2017 deelde de secretaris-generaal van de MIVILUDES, Anne Josso, het podium in Brussel met Dvorkin en Alexander Korelov, de persoonlijke advocaat van Dvorkin. Korelov staat bekend om zijn theoretische ontwikkelingen over de "oorlog van informatie". Zo legde hij uit dat de val van Spanje in de 8th eeuw was vanwege de “Joden, die in het algemeen en openlijk steunden” de Arabische veroveraars. [4] Voor hem kan alleen een christelijke staat (alleen te begrijpen als orthodox) een beschaving creëren. Wat Oekraïne betreft, verklaarde hij dat, hoewel de Oekraïners zeker niet “gevechtsklaar” waren, ze “veel beter huilen dan homo-Europeanen”.[5] Hij pleit er ook voor om alle "cult-activiteiten" onmiddellijk aan te klagen bij de FSB,[6] die omvat (zoals voor sommige van zijn mede-FECRIS-leden) niet alleen Pinkstermensen, Baptisten, Jehova's Getuigen, Hindoes, enz., Maar ook Orthodoxe "dissidenten", niet in lijn met de Russisch-orthodoxe kerk van het Patriarchaat van Moskou. Voor hem zijn diezelfde 'sekten' verantwoordelijk voor het feit dat Oekraïne zich heeft geëmancipeerd van Rusland, een ernstige misdaad in zijn gedachten.

In 2016 deelde de voormalige voorzitter van de MIVILUDES, Serge Blisko, in Sofia het podium met Dvorkin en Roman Silantiev. De laatste werd benoemd tot plaatsvervanger van Alexander Dvorkin als hoofd van de Expert Council on Religion van het Russische ministerie van Justitie, en ging onlangs, in juni 2022, naar de zelfverklaarde Republiek Loehansk (Oekraïens grondgebied bezet door Russische troepen) om seminars te geven over "destructologie, sekten, satanisme en terrorisme". Tijdens zijn presentatie, nadat hij het Oekraïense leiderschap "neopagan en occult" had genoemd, kondigde hij aan dat Oekraïne binnenkort niet langer als een onafhankelijke staat zal bestaan ​​en voegde hij eraan toe: "niemand zal een Oekraïense kerk nodig hebben in het onbevrijde Oekraïne. Normale mensen daar zullen ondergronds gaan en wachten tot het Russische leger arriveert.”[7] Al op 18 maart 2022 verklaarde Silantiev dat het "beter [voor Rusland] was om eerst toe te slaan", nadat hij had uitgelegd dat wat de media beschreven als schietpartijen op scholen door gestoorde tieners in Rusland was georganiseerd door "de centra van informatie en psychologische operaties van de strijdkrachten van Oekraïne". Hij stelde zich toen "de aanstaande parade van overwinning op het Oekraïense nazisme" voor.[8]

In 2015 in Marseille, in 2014 in Brussel, in 2013 in Kopenhagen en in 2012 in Salses-le-Chateau, deelde Serge Blisko opnieuw het podium met Dvorkin. In 2012 was Georges Fenech, de toen aftredende president van de MIVILUDES, ook aanwezig en woonde hij samen met Dvorkin een symposium in 2011 bij in Warschau.

In 2011 deelde Fenech ook het podium met Alexander Novopashin, nummer 2 van de Russische organisatie FECRIS. Novopashin noemt Oekraïners 'nazi's', 'satanisten' en 'kannibalen', rijdt met een enorme "Z" op zijn auto gedrukt[9], dringt erop aan dat westerse sekten achter de Euromaidan en Oekraïense autoriteiten stonden, dat "de speciale operatie van denazificatie niet alleen wordt uitgevoerd om de hydra in zijn hol te vernietigen, maar om de hele Russische wereld te beschermen", en dat "na een einde zal worden voor het Oekraïense nazisme zal verschijnen, zal een ander agressorland verschijnen, waardoor de Verenigde Staten Rusland zullen gaan bedreigen. Een beschavingsoorlog kan niet worden vermeden.”[10]

Ondersteuning van de Russische bezetting van de Krim door een huidig ​​lid en voormalig president van MIVILUDES

Fenech werd in 2013 vervangen als president van MIVILUDES, maar kwam in 2021 terug om lid te worden van de Oriëntatieraad. Toch was zijn kennismaking met het regime van Poetin in de tussentijd niet gestopt. In 2019 maakte hij deel uit van een delegatie onder leiding van het Franse parlementslid Thierry Mariani die de bezette Krim bezocht, een reis die werd betaald en georganiseerd door Russen (het “Russische Fonds voor de Vrede”, volgens Mariani). Ze werden ontvangen door Leonid Slutsky, voorzitter van de Commissie internationale zaken in de Russische Doema, en Vladimir Konstantinov, een Krim-parlementslid dat wordt beschuldigd van hoogverraad in Oekraïne, gesanctioneerd door de Europese Unie sinds 2014, en een groot voorstander van Poetin en de Russische annexatie van de Krim. Het doel van de Franse delegatie was om te getuigen over hoe goed de Krim het deed onder de Russische bezetting. Toen journalisten aan Mariani vroegen wie er deel uitmaakte van de delegatie[11], vroeg Georges Fenech hem te liegen en te zeggen dat hij er niet was, wat Mariani met tegenzin accepteerde. Helaas hadden Franse journalisten van Liberation Fenech herkend in een Russische documentaire die het bezoek begeleidde, en Mariani moest toegeven dat Fenech deel uitmaakte van de delegatie die zelfs Vladimir Poetin zelf had ontmoet in Simferopol.

GEORGES FENECH OP DE KRIM IN 2019
Foto van de Franse delegatie in de bezette Krim, met op de achtergrond Georges Fenech, voormalig president van MIVILUDES.

Destijds had het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken deze reis scherp veroordeeld, omdat het de acties van deze Franse politici beschouwde als directe medeplichtigheid aan de agressor in “zijn onaanvaardbare beleid van expansionisme, intolerantie en discriminatie, de militarisering van de Krim en het creëren van veiligheid bedreigingen in de regio van de Zwarte Zee en de Azov-zee, evenals massale en systematische schendingen van de mensenrechten op het bezette Krim-schiereiland.”

Slotopmerkingen

Het is vrij zeker dat de huidige MIVILUDES geen uitgesproken voorstander is van de Russische agressie in Oekraïne, noch van zijn propagandisten, per se. Het is ook vrij zeker dat de huidige Macron-regering geen steun zal verlenen aan de propagandisten van Moskou, als ze beseffen dat ze sommigen in hun gelederen hebben. Desalniettemin blijft MIVILUDES FECRIS op haar website vermelden als internationale partners, ondanks dat ze al jaren op de hoogte zijn van de extremistische positie van hun Russische leden.

De huidige oorlog in Oekraïne is niet het product van een voorbereiding van een week. Het is voorbereid met meer dan tien jaar propaganda en begon in feite al in 2014 met de invasie en bezetting van de Krim en de steun en deelname van Rusland aan de oorlog in Donbass. Dit had een sterk waarschuwingslicht moeten zijn voor de Franse MIVILUDES met betrekking tot de samenwerking met Russische propagandisten die namens het Kremlin haat tegen het Westen verspreiden. Verrassend genoeg, gezien al het bovenstaande, is er geen openbare aankondiging door MIVILUDES geweest om afstand te nemen van FECRIS en zijn haatzaaiers.


[1] https://www.newsweek.com/russia-reinstates-yoga-prisoners-after-claims-it-can-make-inmates-gay-1388664

[2] https://web.archive.org/web/20210423153211/https://echo.msk.ru/blog/stiepanov75/1031470-echo/

[3] https://www.newsweek.com/hindu-russia-orthodox-cult-religion-789860

[4] https://ansobor.ru/news.php?news_id=5553

[5] Idem

[6] https://buhconsul.ru/sekty-kak-instrument-informacionnyh-voin-i-razrusheniya-socialnogo/

[7] https://bitterwinter.org/anti-cult-indoctrination-for-students-ukraine/

[8] https://bitterwinter.org/6-russian-fecris-support-for-invasions-of-ukraine/

[9] De letter "Z" is een symbool dat is geschilderd op voertuigen van het Russische leger sinds de invasie van Oekraïne, en werd een symbool voor aanhangers van de Russische invasie van Oekraïne.

[10] https://www.nsk.kp.ru/daily/27409/4608079/

[11] https://www.liberation.fr/checknews/2019/03/16/qui-sont-les-elus-francais-actuellement-en-visite-en-crimee-avec-thierry-mariani_1715354/

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -