13 C
Brussel
Zondag oktober 1, 2023
Wetenschap en technologieArcheologieDNA-expertise heeft vastgesteld dat er een vrouw aan boord was van een...

DNA-expertise heeft vastgesteld dat er een vrouw aan boord was van een beroemd gezonken Zweeds oorlogsschip

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Het wrak van het koninklijke schip Vasa werd in 1961 geborgen en is opmerkelijk goed bewaard gebleven na meer dan 300 jaar onder water in de haven van Stockholm

Een Amerikaans militair laboratorium heeft de Zweden geholpen te bevestigen wat al jaren werd vermoed: een vrouw was een van de doden op een 17e-eeuws oorlogsschip dat zonk tijdens zijn eerste reis. Dat maakte het museum waar het schip tentoongesteld staat vorige week bekend, meldt AP.

Het wrak van het Royal Warship Vasa werd in 1961 geborgen en is opmerkelijk goed bewaard gebleven na meer dan 300 jaar onder water te hebben gelegen in de haven van Stockholm. Sindsdien is het schip gehuisvest in het Vasamuseum, een van de grootste toeristische attracties in de Zweedse hoofdstad, waar bezoekers het prachtige houtsnijwerk kunnen bewonderen.

Ongeveer 30 mensen stierven toen de Vasa kapseisde en zonk slechts enkele minuten na het verlaten van de haven in 1628. Aangenomen wordt dat het bemanningsleden waren, en de identiteit van de meesten van hen is onbekend.

Al jaren waren er aanwijzingen dat een van de slachtoffers, bekend als "Ge", een vrouw was vanwege de vorm van het heupbot, zei Fred Hawker, hoofd onderzoek van het Vasamuseum, in een verklaring.

Anna Maria Forsberg, een historicus van het Vasamuseum, specificeerde dat vrouwen in de 17e eeuw geen deel uitmaakten van de bemanning van de Zweedse vloot, maar als gasten aan boord konden zijn. Zeelieden mochten hun vrouw meenemen aan boord, tenzij het schip ten strijde trok of een lange reis maakte.

"We weten uit schriftelijke bronnen dat er die dag ongeveer 30 mensen zijn omgekomen", zegt Forsberg, eraan toevoegend: "Dus het is waarschijnlijk dat ze de vrouw van een zeeman was die met hem mee wilde gaan op de eerste reis van dit nieuwe, indrukwekkende schip". Ze zei ook dat het exacte aantal mensen aan boord die dag niet bekend is, "maar we schatten dat er ongeveer 150 mensen waren, in de veronderstelling dat er verderop in de archipel nog eens 300 soldaten aan boord zouden worden genomen." .

Sinds 2004 werkt het Vasamuseum samen met de afdeling Immunologie, Genetica en Pathologie van de Universiteit van Uppsala, die alle skeletten heeft onderzocht om zoveel mogelijk te weten te komen over de verschillende mensen op het gedoemde schip. "Het extraheren van DNA uit botten die al 333 jaar op de zeebodem liggen, is erg moeilijk, maar niet onmogelijk", zegt Marie Allen, hoogleraar forensische genetica aan de Universiteit van Uppsala. "Simpel gezegd, we vonden geen Y-chromosomen in het 'Ge'-genoom, maar we wisten het niet helemaal zeker en wilden dat de resultaten werden bevestigd," legde ze uit.

Dus wendden de Zweden zich tot het in Delaware gevestigde DNA-identificatielaboratorium voor de Amerikaanse strijdkrachten. “Dankzij de forensisch medische expertise in een nieuwe test konden we bevestigen dat de persoon 'Ge' een vrouw was”, legt Alain uit.

De Vasa, die op weg was naar een marinebasis in de buurt van Stockholm om te wachten tot de troepen aan boord zouden komen, zou zijn gezonken omdat het geen ballast had om zijn zware kanonnen tegen te houden.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -