20.8 C
Brussel
Donderdag, september 28, 2023
VerdedigingEen Oekraïense rechtbank heeft voormalig metropoliet Yoasaf uit Kirovgrad veroordeeld voor het rechtvaardigen van de Russische...

Een Oekraïense rechtbank veroordeelde voormalig metropoliet Yoasaf uit Kirovgrad wegens het rechtvaardigen van de Russische bezetting

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]

De voormalige Kirovgrad Metropolitan Joasaf (Guben) van de UOC, evenals de secretaris van het bisdom, pater Roman Kondratyuk, werden door de districtsrechtbank van Kropyvnytskyi veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar. Ze worden beschuldigd van het aanzetten tot religieuze haat en het rechtvaardigen van de Russische bezetting van Zuid- en Oost-Oekraïense gebieden. Ze deden dit met behulp van schriftelijk materiaal, Russische boeken en mondelinge instructies aan hun priesterafdelingen. Volgens de aanklacht bevond metropoliet Yoasaf zich in de nauwe kring van de Moskouse patriarch Kirill en voerde hij zijn bevelen uit om onder de christenen in zijn bisdom gevoelens in te prenten ter ondersteuning van de Russische bezetting en vijandigheid jegens de Oekraïense staat en zijn acties ter verdediging van zijn soevereiniteit. Hij deed dit door zijn pro-Russische activiteiten te presenteren als een verdediging van de canonieke kerk in Oekraïne, en de invoer van Russische literatuur over dit onderwerp in zijn bisdom nam vooral toe in 2021, het jaar vóór de Russische invasie.

"Begrijpt u de oorzaak-en-gevolg-relatie met betrekking tot uw acties met betrekking tot de distributie van deze boeken?" Vroeg rechter Serhiy Ozhog aan de beschuldigde geestelijken. De voormalige metropoliet van Kirovgrad antwoordde kort en bondig: "Ik geef mijn schuld toe en zal niets meer zeggen."

Metropoliet Yosaf en de secretaris van het bisdom Kirovograd werden veroordeeld op grond van deel 2 van art. 28 en deel 1 van art. 161 van het Wetboek van Strafrecht van Oekraïne (schending van de gelijkheid van burgers afhankelijk van hun ras, nationale, regionale overtuiging, religieuze overtuiging, handicap en op andere gronden, gepleegd door een groep personen op basis van een voorbereidende samenzwering).

De twee zullen de straf niet effectief uitzitten, maar zullen periodiek moeten verschijnen voor registratie bij de reclasseringsinstanties.

Hun verdediging kan binnen dertig dagen in beroep gaan tegen het vonnis.

Metropoliet Joasaf werd in november 2022 ontslagen uit zijn grootstedelijke functie en vervolgens werd St. De UOC-synode ingegeven door zijn verslechterende gezondheid. Tegelijkertijd veranderde het leiderschap van nog twee bisdommen – in de Sumy-regio en in de Kharkiv-regio, toen hun metropolitanen naar Rusland vluchtten.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -