5.4 C
Brussel
Maandag, november 27, 2023
AziëMensenrechtenwetenschappers maken zich zorgen over de onopgeloste Tai Ji Men-zaak

Mensenrechtenwetenschappers maken zich zorgen over de onopgeloste Tai Ji Men-zaak

Door Cynthia Chen / Staff Reporter van TaipeiTimes.com

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Door Cynthia Chen / Staff Reporter van TaipeiTimes.com

Europese en Amerikaanse mensenrechtenacademici maken zich zorgen over postautoritaire vervolging en de zaak Tai Ji Men

INTERNATIONALE DIPLOMATIE: Chen Chu erkent het belang van de kwestie en bespreekt de zaak Tai Ji Men

Halverwege vorige maand bezocht een internationale mensenrechtenonderzoeksgroep, bestaande uit mensenrechtenacademici en -experts, media-editors en verslaggevers uit Oostenrijk, België, Frankrijk, Italië, Litouwen, Spanje, Roemenië en de VS, Taiwan en ontmoette ze overheidsinstanties en mensenrechtenorganisaties.

(Oorspronkelijk gepubliceerd door onze neef krant TAIPEI TIJDEN)

Het laatste bezoek van de groep was aan de Nationale Mensenrechtencommissie van Control Yuan in Taipei, waar ze een ontmoeting hadden met Control Yuan-president Chen Chu (陳菊) en commissieleden Tien Chiu-chin (田秋堇) en Lai Chen-chang (賴振昌) om kwesties te bespreken verband met overgangsjustitie, postautoritaire mensenrechtenvervolgingen en de taken van de commissie.

De groep bezocht eerder het National Human Rights Museum in New Taipei City - de voormalige locatie van een gevangenis waarin meer dan 8,000 politieke gevangenen werden vastgehouden en berecht in militaire rechtbanken tijdens de periode van staat van beleg, waaronder Chen.

Human rights scholars concerned about unsolved redress of Tai Ji Men case

Europese en Amerikaanse academici en mensenrechtenexperts poseren voor een foto voor de Control Yuan in Taipei op een ongedateerde foto.

Foto: Taipei Times

Tseng Chien-yuan (曾建元), bestuurslid van Citizen Congress Watch, die de groep vergezelde, zei: “Deze academici hebben de gevangeniscel gezien waarin Chen Chu op dat moment werd vastgehouden. Ze was destijds een gevangene en ze is nu de president van de Control Yuan. Naast het bewonderen van haar moed in die tijd, geloven we ook dat haar ervaringen en capaciteiten kunnen voorkomen dat Taiwan haar ervaringen herhaalt, en vooruitgang kunnen brengen in alle aspecten van de mensenrechten in Taiwan.”

Onder leiding van de Italiaanse socioloog Massimo Introvigne, hoofdredacteur van het religieuze tijdschrift Bitter Winter en een wereldberoemde academicus, en Willy Fautre, voorzitter van de in België gevestigde niet-gouvernementele groep Mensenrechten zonder grenzen, zei de delegatie dat Taiwans meest waardevolle troeven zijn vrijheid, democratie en mensenrechten.

De delegatie richtte zich ook op gevallen van mensenrechtenschendingen die in het postautoritaire tijdperk van Taiwan nog niet volledig zijn rechtgezet, waaronder een zaak waarbij eerder vervolgde Taiji mannen Qigong-groep, die dringend de implementatie van overgangsrechtspraak en het verkrijgen van verhaal nodig heeft.

P03 230501 1 Mensenrechtenwetenschappers bezorgd over de onopgeloste Tai Ji Men-zaak

Europese en Amerikaanse academici en mensenrechtenexperts ontmoeten de president van Control Yuan, Chen Chu, vooraan, derde rechts, tijdens een bezoek aan de Control Yuan en de Nationale Mensenrechtencommissie in Taipei op een ongedateerde foto.

Foto: Taipei Times

De groep werd naar de Nationale Mensenrechtencommissie vergezeld door Ambassadeur-at-Large voor Religieuze Vrijheid Pusin Tali, die werd aangesteld nadat de regering van president Tsai Ing-wen (蔡英文) de functie had gecreëerd.

Pusin Tali is predikant in de presbyteriaanse kerk en heeft de politieke onderdrukking die de kerk heeft ondergaan, aan den lijve ondervonden.

Toen hij hoorde over de internationale aandacht voor de Tai Ji Men-zaak, ook van de delegatie, ging hij in beroep.

“De internationale gemeenschap steunt Tai Ji Men. In afwachting van wetshervormingen is het belangrijkste dat ze hun land en academies goed kunnen gebruiken”, zei hij. “Dit zal hen helpen hun geest en geest te cultiveren. Religie gaat over het naar boven halen van de goede kant van mensen. Ons land zou Tai Ji Men goed moeten gebruiken en gebruiken als een vorm van internationale diplomatie.”

Het bezoek van de delegatie was georganiseerd door de in Taiwan gevestigde Chinese Democracy Academy Association en Citizen Congress Watch.

De organisatoren zeiden dat ze speciale regelingen hadden getroffen om de internationale experts te helpen de democratische waarden van Taiwan dieper te ervaren.

"De Nationale Mensenrechtencommissie is al twee tot drie jaar aan het werk, maar heeft nog steeds niet de bevoegdheid tot rechterlijke toetsing", zei Tseng. “De kracht van rechterlijke toetsing is om het een wapen te geven, bijvoorbeeld tijdelijke dwangmaatregelen voor gevallen waarin mensenrechten worden geschonden. Het moet de uitvoering van onwettige of ongepaste administratieve sancties kunnen opschorten.”

Chen sprak haar bereidheid uit om de grootst mogelijke inspanning te leveren om dit te bereiken.

Introvigne zei dat ze door de ontmoetingen en uitwisselingen van de groepsleden in Taiwan de afgelopen dagen hoopten de diversiteit en welvaart van religies in Taiwan te observeren en te ervaren.

Terwijl ze de inspanningen en houding van Taiwan ten opzichte van religieuze vrijheid prezen, moesten ze niettemin ook de onopgeloste kwestie van Tai Ji Men ter sprake brengen als een kwestie van religieuze vrijheid, zei Introvigne.

"Veel internationale wetenschappers, ook die in de Verenigde Staten, maken zich zorgen over deze kwestie", zei hij.

Introvigne zei dat hij gelooft dat Taiwan, als zeer democratisch land, de enige manier is om dergelijke problemen op te lossen door middel van dialoog.

Hij benadrukte dat ze goede vrienden en verdedigers van Taiwan zijn en bereid zijn te helpen waar ze kunnen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -