13.9 C
Brussel
Dinsdag, september 26, 2023
EuropaNieuwe wetgeving over het in beslag nemen van criminele vermogensbestanddelen om bevriezing en...

Nieuwe wetgeving over de inbeslagname van crimineel vermogen om de bevriezing en confiscatie ervan te versnellen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Meer van de auteur

Ethiopië - Massamoorden gaan door, risico op verdere 'grootschalige' wreedheden

Ethiopië – Massamoorden gaan door, risico op verdere 'grootschalige' wreedheden

0
Het laatste rapport over Ethiopië documenteert de wreedheden begaan “door alle partijen bij het conflict” sinds 3 november 2020 – datum van het gewapende conflict in Tigray

De nieuwe wetgeving inzake de inbeslagname van crimineel vermogen zou zorgen voor snelle en efficiënte bevriezingsoperaties overal in de EU, en snellere schadeloosstelling voor slachtoffers.

Om de bevriezing en confiscatie van tegoeden te versnellen en mazen in de wet te dichten, hebben EP-leden van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken dinsdag een ontwerpstandpunt over nieuwe regels aangenomen met 50 stemmen voor, 1 tegen en 4 onthoudingen. De trialoogonderhandelingen werden goedgekeurd met 53 stemmen voor, 0 tegen en 2 onthoudingen.

In vergelijking met de bestaande wetgeving zou de nieuwe richtlijn ook betrekking hebben op de handel in vuurwapens, bepaalde misdrijven gepleegd als onderdeel van een criminele organisatie en de schending van EU sancties. De EP-leden stellen voor om in hun standpunt ook de illegale handel in nucleair materiaal, misdaden die onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof vallen, de illegale inbeslagname van vliegtuigen en schepen en sabotage op te nemen.

De overeengekomen tekst zou mazen dichten door ervoor te zorgen dat tegoeden snel kunnen worden bevroren, waar nodig met tijdelijke urgentiemaatregelen. Het voorstel zou ook hard optreden tegen degenen die confiscatie ontduiken met de hulp van een derde persoon, en confiscatie toestaan ​​in bepaalde gevallen waarin veroordeling niet mogelijk is, bijvoorbeeld in geval van ziekte of overlijden van een verdachte.

Om grensoverschrijdende onderzoeken efficiënter te maken, zou de wet de bevoegdheden van door de lidstaten opgerichte bureaus voor ontneming van vermogensbestanddelen harmoniseren en ervoor zorgen dat zij toegang krijgen tot de nodige informatie, zoals registers van uiteindelijk begunstigden, informatie over effecten en valuta, douanegegevens en jaarlijkse financiële verklaringen van bedrijven. Ten slotte zouden de lidstaten, om te voorkomen dat activa achteruitgaan, speciale kantoren moeten opzetten om geconfisqueerde activa te beheren.

Europarlementariërs willen er ook voor zorgen dat slachtoffers worden gecompenseerd vóór confiscatie, vooral in grensoverschrijdende zaken, en dat geconfisqueerde activa worden gebruikt voor doeleinden van sociaal of algemeen belang.


Offerte

Na de stemming, rapporteur Loránt Vincze (EVP, Roemenië) zei: “Het is van het grootste belang dat criminelen worden beroofd van hun winsten, hun capaciteit beperken om ze te herinvesteren in de legale economie en ervoor te zorgen dat het plegen van criminele activiteiten niet loont. Het rapport breidt het toepassingsgebied van de richtlijn uit tot andere relevante misdrijven, versterkt de bevoegde autoriteiten bij het identificeren, bevriezen en beheren van activa, verbreedt de toegang van bureaus voor ontneming van vermogensbestanddelen tot relevante databanken, geeft prioriteit aan het vergoeden van slachtoffers en verbetert de samenwerking tussen relevante nationale autoriteiten en EU-agentschappen.”


Achtergrond

In 2010-2014, slechts 2.2% van de opbrengsten van misdrijven werd in de EU bevroren, en slechts 1.1% van deze opbrengsten werd geconfisqueerd. december 2021, waar het Europees Parlement om vroeg de EU-regeling inzake ontneming en confiscatie van vermogensbestanddelen moet worden geharmoniseerd, en in de EU-strategie ter bestrijding van georganiseerde misdaad (2021-2025)stelde de Commissie voor deze regels aan te scherpen.

Onlangs hebben de alomvattende sancties van de EU tegen Rusland na de invasie van Oekraïne aangetoond dat de sancties strenger moeten worden toegepast en de opsporing van activa moet worden verbeterd. Naast het huidige voorstel werken de leden van het Europees Parlement ook aan een wet die de definities en straffen van overtredingen van sancties harmoniseert.

bron link

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -