16.1 C
Brussel
Vrijdag, september 22, 2023
EuropaOEKRAÏNE, 110 beschadigde religieuze plaatsen geïnspecteerd en gedocumenteerd door UNESCO

OEKRAÏNE, 110 beschadigde religieuze plaatsen geïnspecteerd en gedocumenteerd door UNESCO

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een in Brussel gevestigde ngo die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen met een speciale focus op etnische en religieuze minderheden, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en elke religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, ook in gevaarlijke regio's zoals in Irak, in Sandinistisch Nicaragua of in Maoïstische gebieden van Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Press Club in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Meer van de auteur

OEKRAÏNE, 110 beschadigde religieuze plaatsen geïnspecteerd en gedocumenteerd door UNESCO - Per 17 mei 2023, UNESCO heeft sinds 256 februari 24 de schade aan 2022 locaties geverifieerd: 110 religieuze locaties, 22 musea, 92 gebouwen van historisch en/of artistiek belang, 19 monumenten, 12 bibliotheken, 1 archief.

Rapport van het Oekraïense Instituut voor Religieuze Vrijheid (januari 2023)

UNESCO-schildembleem dat religieuze en culturele eigendommen beschermt

Als gevolg van de grootschalige Russische invasie van Oekraïne, minstens 494 religieuze gebouwen, theologische instellingen en heilige plaatsen werden volledig verwoest, beschadigd of geplunderd door het Russische leger, volgens het Oekraïense Instituut voor Religieuze Vrijheid (IRF). 

IRF presenteerde deze laatste bijgewerkte gegevens over de impact van de oorlog op Oekraïense religieuze gemeenschappen op 31 januari en 1 februari tijdens de Summit on International Religious Freedom (IRF Summit 2023) gehouden in Washington, DC

De meeste kerken, moskeeën en synagogen werden verwoest in de regio Donetsk (minstens 120) en de regio Luhansk (meer dan 70). De omvang van de vernietiging is ook enorm in de regio Kiev (70), waar wanhopige veldslagen werden uitgevochten ter verdediging van de hoofdstad, en in de regio Kharkiv – meer dan 50 verwoeste religieuze gebouwen. Russische luchtaanvallen, waaronder die met Iraanse drones, hebben bijna alle regio's van Oekraïne getroffen en gaan tot op de dag van vandaag door.

Kerken van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (aangesloten bij het Patriarchaat van Moskou) leden het meest onder Russische agressie - ten minste 143 werden vernietigd. 

De omvang van de verwoesting van de gebedshuizen van de evangelische kerk is immens – minstens 170 in totaal, waarvan de meest getroffen evangelisch-christelijke kerken waren - 75, evangelisch-baptisten-christelijke gebedshuizen - 49, en Zevende-dags Adventisten-kerken - 24.

De bijgewerkte IRF-gegevens bevatten ook informatie over de vernietiging van de Koninkrijkszalen van Jehovah's Getuigen – in totaal 94 religieuze gebouwen, waarvan er zeven volledig werden verwoest, 17 zwaar beschadigd en 70 onbeduidend beschadigd. 

Unesco-beleid

UNESCO voert een voorlopige schadebeoordeling uit voor culturele eigendommen* door de gerapporteerde incidenten te vergelijken met meerdere geloofwaardige bronnen. Deze gepubliceerde gegevens die regelmatig worden bijgewerkt, binden de organisatie niet. UNESCO ontwikkelt ook, samen met haar partnerorganisaties, een mechanisme voor onafhankelijke gecoördineerde beoordeling van gegevens in Oekraïne, inclusief analyse van satellietbeelden, in overeenstemming met de bepalingen van het Haags Verdrag van 1954 voor de bescherming van culturele eigendommen in geval van een gewapend conflict.

beschadigde religieuze plaatsen - Een gevallen koepel ligt in de buurt van de Kerk van de Heilige Moeder van God ('Vreugde van Allen die verdriet hebben'), verwoest door een Russische luchtbom op 18 januari 2023 in Bohorodychne, Oekraïne. Wereldwijde afbeeldingen Oekraïne
Een gevallen koepel ligt in de buurt van de Kerk van de Heilige Moeder van God ('Vreugde van Allen Die Verdriet'), verwoest door een Russische luchtbom op 18 januari 2023 in Bohorodychne, Oekraïne. Wereldwijde afbeeldingen Oekraïne

*De term "culturele goederen" verwijst naar onroerende culturele goederen zoals gedefinieerd in artikel 1 van het Verdrag van 's-Gravenhage van 1954, ongeacht hun oorsprong, eigendom of status van registratie in de nationale inventaris, en voorzieningen en monumenten gewijd aan cultuur, inclusief gedenktekens.

De organisatie staat in contact met de Oekraïense autoriteiten om culturele locaties en monumenten te markeren met het kenmerkende "Blauwe Schild"-embleem van het Haags Verdrag van 1954 voor de bescherming van culturele eigendommen in geval van een gewapend conflict om opzettelijke of onopzettelijke schade te voorkomen.

Eigenschappen ingeschreven op de Werelderfgoedlijst, zoals de site van "Kiev: Sint-Sophia-kathedraal en aanverwante kloostergebouwen, Kiev-Pechersk Lavra”, worden als een prioriteit beschouwd.

Commentaar van Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO

De eerste uitdaging is het markeren van cultureel erfgoed en monumenten en herinneren aan hun speciale status als beschermd gebied onder internationaal recht.

Tot op heden lijkt geen enkele UNESCO-werelderfgoedsite beschadigd te zijn.

UNESCO hielp de Oekraïense autoriteiten ook bij het markeren van culturele bezienswaardigheden met het kenmerkende blauwe schildembleem. Dit symbool geeft aan dat het eigendom wordt beschermd door het Haags Verdrag van 1954. Daarom wordt elke inbreuk beschouwd als een schending van het internationaal recht en kan worden vervolgd. Er moet ook worden opgemerkt dat tot nu toe geen van de zeven UNESCO-werelderfgoedlocaties is aangetast.

De basis leggen voor toekomstige wederopbouw – beschadigde religieuze plaatsen

Door de schade en vernietiging van culturele sites vast te leggen en te documenteren, waarschuwt UNESCO niet alleen voor de ernst van de situatie, maar bereidt het zich ook voor op toekomstige wederopbouw. Hoewel het nog te vroeg is om met de werkzaamheden te beginnen, heeft de VN-organisatie al een fonds opgericht dat bestemd is voor acties ter ondersteuning van Oekraïne en heeft het een oproep gedaan tot bijdragen aan haar lidstaten voor een snelle reactie.

Lijst met beschadigde religieuze en culturele sites per regio vanaf 17 mei 2023 (Zie de details van de lijst hieronder HIER)

Regio Donetsk: 71 beschadigde sites

Regio Kharkiv: 55 beschadigde locaties

Regio Kiev: 38 beschadigde sites

Luhansk-regio: 32 beschadigde sites

Regio Tsjernihiv: 17 beschadigde sites

Sumy-regio: 12 beschadigde locaties

Regio Zaporizhia: 11 beschadigde sites

Regio Mykolaiv: 7 beschadigde locaties

Regio Kherson: 4 beschadigde sites

Zhytomyr-regio: 3 beschadigde locaties

Vinnytsia Ragion: 2 beschadigde sites

Regio Dnjepropetrovk: 1 beschadigde plek

Regio Odessa: 1 beschadigde site

Eerdere beoordelingen en enkele UNESCO-verklaringen

Op 23 juni 2022, volgens de controles uitgevoerd door UNESCO-experts, waren 152 culturele sites gedeeltelijk of volledig verwoest als gevolg van de gevechten, waaronder 70 religieuze gebouwen, 30 historische gebouwen, 18 culturele centra, 15 monumenten, 12 musea en zeven bibliotheken.

Commentaar van Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO

“Deze herhaalde aanvallen op Oekraïense culturele sites moeten stoppen. Cultureel erfgoed, in al zijn vormen, mag in geen geval het doelwit zijn. Ik herhaal mijn oproep tot eerbiediging van het internationaal humanitair recht, in het bijzonder het Haags Verdrag inzake de bescherming van culturele eigendommen in geval van een gewapend conflict.”

Op 8 maart 2022, publiceerde UNESCO een verklaring waarin stond dat het permanent in contact stond met alle relevante instellingen, evenals met Oekraïense culturele professionals, om de situatie te beoordelen en de bescherming van culturele eigendommen te versterken.

UNESCO gaf technisch advies aan culturele professionals in het veld om gebouwen te beschermen. Inventarisatiewerken en schuilplaatsen werden geïdentificeerd om voorwerpen die konden worden verplaatst veilig te stellen, en de brandbestrijdingsmaatregelen werden versterkt.

Commentaar van Audrey Azoulay, directeur-generaal van UNESCO

We moeten het culturele erfgoed in Oekraïne beschermen, als een getuigenis van het verleden, maar ook als een katalysator voor vrede en cohesie voor de toekomst, die de internationale gemeenschap moet beschermen en behouden.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -