11 C
Brussel
Zaterdag september 23, 2023
Bewerkers keuzeTwee biljoen ton broeikasgassen, 25 miljard kernwapens warmte, zullen...

Twee biljoen ton broeikasgassen, 25 miljard kernbommen, zal de aarde uit de Goudlokje-zone komen?

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Meer van de auteur

Sahel - conflicten

Sahel – conflicten, staatsgrepen en migratiebommen (I)

0
De nieuwe cyclus van geweld in de Sahellanden kan verband houden met de deelname van de gewapende Toeareg-milities, die strijden voor een onafhankelijke staat
Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

Wetsvoorstel tegen de openbare verbranding van heilige geschriften in Denemarken

0
Denemarken is een vredig land waar wetten worden gerespecteerd en de samenleving een eeuwenoud spreekwoord in praktijk brengt; Je kunt het er altijd mee eens zijn dat je het er niet mee eens bent. Deze mentaliteit heeft de Denen geholpen grote meningsverschillen te vermijden, maatschappelijke conflicten te minimaliseren en een tamelijk vredig leven te leiden. De hoeksteen van het aanvaarden van de verschillende meningen is het idee van onbeperkte vrijheid van meningsuiting. Het betekent dat mensen alles kunnen zeggen, als ze maar willen. Het heeft gewerkt omdat Denemarken al bijna duizend jaar een monoculturele, mono-etnische en christelijke natie is. Die houding heeft echter ook een onderliggende intolerantie en vijandigheid jegens andere culturen, geloofsovertuigingen en levensstijlen gecreëerd, vooral jegens moslimgemeenschappen en de islam.
OESO-enquête - De EU heeft een diepere interne markt nodig

OESO-enquête – De EU heeft een diepere interne markt nodig en moet de emissiereductie versnellen...

0
In het jongste OESO-onderzoek wordt gekeken hoe de Europese economieën reageren op de negatieve externe schokken en op de uitdagingen waarmee Europa in de toekomst wordt geconfronteerd.

Het leven is afhankelijk van een fijne balans tussen energie in en energie uit. Maar door de wereld met 1.2 ℃ te verwarmen met de broeikasgassen, hebben we een buitengewone hoeveelheid extra energie in het aardsysteem gevangen.

In veel delen van onze planeet hebben we al het gevoel op een tropisch eiland te leven. Als het klimaat steeds warmer wordt, wordt dit een serieus probleem voor ons allemaal. Foto door Raimond Klavins via Unsplash

Sinds de 18e eeuw halen mensen fossiele brandstoffen uit hun veilige opslag diep onder de grond en verbranden ze om elektriciteit op te wekken of machines aan te drijven.

We hebben nu kolen, olie en gas omgezet in meer dan twee biljoen ton warmtevasthoudende koolstofdioxide en andere broeikasgassen en voegde ze toe aan de atmosfeer.

Het huidige resultaat? De gemiddelde temperatuur aan het aardoppervlak is ongeveer 1.2℃ heter dan in het pre-industriële tijdperk. Dat is omdat nieuwe koolstof toe te voegen aan de natuurlijke koolstofcyclus van de wereld heeft een onevenwichtigheid veroorzaakt in de hoeveelheid energie die het aardsysteem binnenkomt en verlaat.

Om de hele planeet op te warmen, is buitengewoon veel extra energie nodig. Recent onderzoek laat zien dat we de afgelopen 25 jaar de energie van 50 miljard atoombommen aan het aardsysteem hebben toegevoegd.

Miljarden atoombommen om 1.2 ℃ verwarming te produceren - dus wat? Het lijkt klein, als je bedenkt hoeveel de temperatuur dagelijks varieert. (De wereld's gemiddelde oppervlaktetemperatuur in de 20e eeuw was 13.9 ℃.)

Maar bijna al deze energie is tot nu toe opgenomen door de oceanen. Het is geen wonder dat we zien snelle opwarming in onze oceanen.

Leven op aarde is mogelijk omdat we ons op een goede plek bevinden - niet te warm, niet te koud. NASA, CC BY

De Goudlokje-zone

Mercurius is de planeet die het dichtst bij de zon staat. Het wordt heet, bij een gemiddelde temperatuur van 167℃. Maar het heeft geen sfeer. Daarom is de tweede planeet, VenusIs de heetste in het zonnestelsel, bij een gemiddelde van 464 ℃. Dat komt door een atmosfeer die veel dikker is dan die van de aarde, dicht in koolstofdioxide. Venus zou ooit vloeibare oceanen kunnen hebben gehad. Maar toen vond er een op hol geslagen broeikaseffect plaats, waarbij werkelijk enorme hoeveelheden warmte werden vastgehouden.

Een van de redenen waarom we leven, is dat onze planeet in een baan rond de aarde draait Goudlokje zone, precies de juiste afstand van de zon om niet te warm en niet te koud te zijn. Weinig van de interne warmte van de aarde dringt door tot de koude korst waarin we leven. Dat maakt ons afhankelijk van een andere warmtebron: de zon.

Wanneer het licht en de warmte van de zon de aarde raken, wordt een deel aan het oppervlak geabsorbeerd en een ander deel terug de ruimte in gereflecteerd. We zien een deel van de energie die door de zon wordt uitgestraald omdat de zon heet is en heter objecten straling uitzenden in het zichtbare deel van het elektromagnetische spectrum.

Omdat de aarde veel koeler is dan de zon, is de straling die ze uitzendt onzichtbaar, bij lange infrarode golflengten. Veel van deze energie gaat de ruimte in, maar niet alles. Sommige gassen in onze atmosfeer zijn zeer effectief in het absorberen van energie op de golflengten waarop de aarde uitzendt. Deze broeikasgassen komen van nature voor in de atmosfeer van de aarde en houden de planeet warm genoeg om bewoonbaar te zijn. Dat is weer een Goudlokje-zone.

afbeelding 8 Twee biljoen ton broeikasgassen, 25 miljard kernwapens, zal de aarde uit de Goldilocks-zone komen?
Inkomende straling van de zon wordt gereflecteerd of geabsorbeerd door de aarde. Er is een netto onbalans waarbij meer energie wordt geabsorbeerd dan uitgestoten door de planeet en dit veroorzaakt opwarming. NASA, CC BY

En dan is er nog een derde Goudlokje-zone: de recente geschiedenis. De hele menselijke beschaving is ontstaan ​​in de ongewoon milde 10,000 jaar na de laatste ijstijd, toen het klimaat in een groot deel van de wereld niet te warm en niet te koud was.

Maar nu lopen we een zeer reëel risico om onszelf buiten de comfortabele klimatologische omstandigheden te duwen die mensen in staat stelden uit te breiden, te boeren, steden te bouwen en te creëren.
De energiedichte brandstoffen die de industriële beschaving mogelijk hebben gemaakt, hebben een enorme angel in de staart. Nu branden, later betalen. Nu is de rekening duidelijk geworden.

Hoe weten we dat dit echt is? Satellieten meten de snelheid waarmee het aardoppervlak warmte uitstraalt. Op elk moment duizenden Argo-robot zweeft stippen onze oceanen. Ze brengen bijna hun hele leven onder water door, meten warmte en oppervlakte om gegevens te verzenden. En we kunnen het zeeniveau meten met getijdenniveaus en satellieten. We kunnen de metingen tussen alle drie benaderingen kruiselings controleren.

afbeelding 10 Twee biljoen ton broeikasgassen, 25 miljard kernwapens, zal de aarde uit de Goldilocks-zone komen?
Duizenden van deze gerobotiseerde Argo-drijvers houden de oceaantemperaturen in de gaten. CSIRO/AAP

Klimaatverandering: er komt meer energie binnen dan eruit gaat

Broeikasgassen zijn krachtig. Je hebt maar kleine concentraties nodig om een ​​groots effect te krijgen.

We hebben de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer al met ongeveer 50% verhoogd en ook aanzienlijke hoeveelheden methaan en lachgas toegevoegd. Dit duwt ons levensonderhoudende broeikaseffect uit balans.

Een recente studies suggereert dat de energie-onbalans gelijk staat aan het vasthouden van ongeveer 380 zettajoule extra warmte tussen 1971 en 2020. (De periode tussen 1971 en heden accounts voor ongeveer 60% van alle emissies).

Eén zettajoule is 1,000,000,000,000,000,000,000 joule - een heel groot aantal!

Little Boy, de atoombom die Hiroshima verwoestte, produceerde naar schatting 15,000,000,000,000 joule energie. Dit betekent dat het effect van de uitstoot van broeikasgassen door de mensheid in die periode van 50 jaar tot 2020 ongeveer 25 miljard keer de energie is die wordt uitgestoten door de atoombom van Hiroshima.

afbeelding 16 Twee biljoen ton broeikasgassen, 25 miljard kernwapens, zal de aarde uit de Goldilocks-zone komen?
Waar is de hitte? In onze oceanen. Deze kaart met de temperatuur van het zeeoppervlak toont de temperatuurafwijkingen boven of onder het langetermijngemiddelde op 30 april 2023. NOAACC BY

Als we zoveel extra warmte hebben vastgehouden, waar is die dan?

Tot op heden is bijna elke joule extra energie – ongeveer 90% – in onze oceanen terechtgekomen, met name in de bovenste kilometer water. Water is een uitstekend koellichaam. Het kost veel energie om het te verwarmen, maar warmte hebben we. Hetere oceanen dragen in belangrijke mate bij aan koraalverbleking en zeespiegelstijging.

Het duurt lang om zoveel warmte in de oceanen te krijgen, en als het er eenmaal is, verdwijnt het niet meer. De opwarming van de aarde volledig omkeren is misschien niet haalbaar. Alleen al om te voorkomen dat de temperatuur nog verder stijgt, moet de onbalans worden gecorrigeerd en het CO2-niveau worden verlaagd naar het pre-industriële niveau van 280 ppm.

Als we een netto nul-uitstoot van broeikasgassen kunnen bereiken, zullen we hoogstwaarschijnlijk de verdere opwarming van de aarde stoppen en zullen de koolstofdioxideconcentraties langzaam beginnen te dalen.

Realistisch gezien betekent dit een snelle, grootschalige vermindering van de uitstoot en de inzet van koolstofafvang ter compensatie van de uitstoot die we niet kunnen elimineren.

Om verder te gaan en de planeet terug te koelen naar een pre-industrieel klimaat, zouden netto negatieve emissies nodig zijn, wat betekent dat we nog meer koolstof uit de atmosfeer zouden moeten halen dan enige aanhoudende emissies.

Helaas zijn we er nog niet. De door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen bedraagt bijna recordhoogtes. Maar schone energieproductie is aan het versnellen. Dit jaar kan zijn de eerste keer dat de emissies van stroom beginnen te dalen.

We zijn in een race, en de inzet is zo hoog als mogelijk is: zorgen voor een leefbaar klimaat voor onze kinderen en voor de natuur.

Capture Decran 2023 05 20 a 20.06.48 1 Twee biljoen ton broeikasgassen, 25 miljard kernwapens hitte, zal de aarde uit de Goudlokje-zone komen?
Capture Decran 2023 05 20 a 20.07.07 1 Twee biljoen ton broeikasgassen, 25 miljard kernwapens hitte, zal de aarde uit de Goudlokje-zone komen?
- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -