5.7 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
AziëRusland, Cassatie bevestigt veroordeling van twee jaar en zes maanden van een...

Rusland, Cassatie bevestigt veroordeling van twee jaar en zes maanden van een Jehova's Getuige

Meer dan 140 Jehovah's Getuigen zitten nu in de gevangenis omdat ze hun geloof in het geheim belijden

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een in Brussel gevestigde ngo die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen met een speciale focus op etnische en religieuze minderheden, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en elke religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, ook in gevaarlijke regio's zoals in Irak, in Sandinistisch Nicaragua of in Maoïstische gebieden van Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Press Club in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Meer dan 140 Jehovah's Getuigen zitten nu in de gevangenis omdat ze hun geloof in het geheim belijden

HRWF (04.08.2023) – Op 27 juli 2023 heeft de Vierde Algemene Rechtbank van Cassatie het vonnis en de uitspraak in hoger beroep tegen Aleksandr Nikolaev, een inwoner van Kholmskaya – bevestigd 2 jaar en 6 maanden gevangenisstraf. Tegelijkertijd heeft de rechtbank de aanvullende vrijheidsbeperking, die aan de veroordeelde wordt opgelegd na het uitzitten van de hoofdtermijn, opgeheven. 

Op 23 december 2021 heeft de districtsrechtbank van Abinsk van het Krasnodar-gebied gevonden hem schuldig aan deelname aan de activiteiten van een extremistische organisatie voor het lezen van de Bijbel en het privé bespreken van religieuze kwesties met familieleden en vrienden. Het onderzoek beschouwde het als "een misdaad tegen de grondslagen van de constitutionele orde en de veiligheid van de staat" en startte een strafzaak op grond van deel 2 van art. 282.2 van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie.

In de cassatieklacht wees de verdediging op significante schendingen van de normen van het Wetboek van Strafrecht en het Wetboek van Strafvordering die van invloed waren op de uitkomst van de zaak. Zo werd er in de rechtbank geen bewijs geleverd dat de veroordeelde enige onwettige daad had begaan of dat zijn gedrag van sociaal gevaarlijke aard was. Bovendien was er geen enkel bewijs dat Aleksandr Nikolaev bij de uitoefening van zijn recht op godsdienstvrijheid de bedoeling had een misdaad te plegen of een motief had om aan te zetten tot haat of vijandschap. 

Korte geschiedenis van de zaak

In april 2021 kwamen FSB-officieren, vergezeld van OMON-strijders, met een search aan de echtgenoten van Nikolaev, die vijf kinderen hebben, van wie er twee zijn geadopteerd. Kort daarvoor opende de Onderzoekscommissie een strafzaak tegen Alexander Nikolaev en beschuldigde hem ervan deel te nemen aan extremistische activiteiten wegens het lezen van de Bijbel. De gelovige kreeg bijna zes maanden huisarrest. In juli 2021 kwam de zaak voor de rechter. Twee maanden later werd hij naar een centrum voor voorlopige hechtenis gestuurd. In december van hetzelfde jaar veroordeelde de rechtbank de gelovige tot 2.5 jaar strafkolonie. In oktober 2022 keurde de regionale rechtbank het vonnis goed en voegde een aantal beperkingen toe aan de straf.

Op het moment dat het vonnis van kracht werd, had Nikolaev meer dan de helft van zijn straf uitgezeten in een centrum voor voorlopige hechtenis. In maart 2023 werd hij in een kolonie geplaatst. In april 2023 wees de rechtbank hem voorwaardelijke vrijlating af. Eind juli 2023 handhaafde de cassatieinstantie het vonnis, waarbij alleen aanvullende beperkingen die van kracht zouden zijn geworden nadat de gelovige de kolonie had verlaten, werden opgeheven.

Meer dan 140 Jehovah's Getuigen zitten nu achter de tralies in Rusland omdat ze hun geloof in het geheim belijden. Zie deze gedocumenteerde gevallen in HRWF-database van FORB-gevangenen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -