3.2 C
Brussel
Woensdag december 6, 2023
GodsdienstChristendomEen Pskov-priester wijdde een acht meter hoog monument aan Stalin in

Een Pskov-priester wijdde een acht meter hoog monument aan Stalin in

Het bisdom Veliky Luki van de Russisch-Orthodoxe Kerk zal de acties van de rector van de kerk ter ere van de icoon van de Moeder Gods All Tsaritsa in het dorp Rusanovo, pater. Antoniy (Tatarintsev), die op 15 augustus de helft nam tijdens de opening van een acht meter hoog monument voor Jozef Stalin op het grondgebied van de inheemse productiefaciliteit "Mikron", introduceerde de persdienst van het bisdom.

“Clerici namen deel aan deze gebeurtenis zonder zegen en overeenstemming met de diocesane leiding. Opgemerkt moet worden dat hun daden en verklaringen geen uitdrukking zijn van het standpunt van de geestelijkheid van de Russisch-Orthodoxe Kerk, maar hun persoonlijke opvattingen en overtuigingen weerspiegelen”, aldus het bisdom.

Tijdens de openingsceremonie eerder deze week wijdde de orthodoxe priester het monument in en verklaarde eveneens dat onder Stalins bewind “de kerk heeft geleden”, maar “dankzij dat er nu veel nieuwe martelaren en biechtvaders zijn”.

De uitspraken van de priester zijn veroordeeld door Ef. Savva (Tutunov), plaatsvervangend administrateur van de zaken van het Patriarchaat van Moskou, die ze “schandalig” en “godslasterlijk” noemde. ‘Ja, de Heer heeft het kwade in het goede veranderd en heeft in de dagen van vervolging de standvastigheid in het geloof geopenbaard van veel christenen die nu als voorbeeld voor ons dienen. Maar dat maakt de wreedheden niet minder kwaadaardig, en we moeten geen dankbaarheid voelen tegenover de vervolgden en de vervolgers”, verklaarde hij.

De Communistische Partij van de Russische Federatie kwam naar buiten om de priester te beschermen.

Alexander Joesjtsjenko, woordvoerder van de Communistische Partij van de Russische Federatie (CPRF), verklaarde in een commentaar voor V-Okay Podem dat Stalin een “emblematische figuur” was voor de Russisch-Orthodoxe Kerk. “Stalin herstelde het patriarchale instituut in 1943. Het was Stalin die de verbroken relatie tussen de staat en de kerk herstelde. Dat is de reden waarom het in het bijzonder Stalins verdienste is dat vandaag de dag de patriarch van Moskou en heel Rusland dient”, aldus de woordvoerder van de Russische communisten.

Op 15 augustus werd een acht meter hoog monument voor Stalin opgericht dichtbij de deuropening van de Mikron-fabriek in Veliki Luki, in de regio Pskov. Oorspronkelijk zou het monument, opgericht in 2019, in Volgograd geplaatst worden, maar de inheemse autoriteiten weigerden. Daarna dacht de initiatiefgroep na over de plaatsing van het monument in de regio Moskou of Voronezh, maar kreeg geen toestemming van de autoriteiten.

De laatste jaren zijn er steeds meer monumenten voor Jozef Stalin opgericht, meestal in Rusland. Het eerste monument voor Stalin in het historische verleden van het recente Rusland werd in 2015 opgericht op het grondgebied van de Zvenigovsky-vleesverwerkingsfabriek in het dorp Shelanger, Mari Republic. Het bevindt zich naast het Lenin-monument.

Ondanks de reactie van het kerkelijk bestuur op dit expliciete geval is het vervagen van de grenzen tussen de huidige Russische Kerk en de communistische agenten van Sovjet-Rusland een zeer effectieve aanpak. Onlangs heeft een groep geestelijken christenen, niet alleen in Rusland, aanstoot gegeven met een foto op de buste van de Sovjet-communist Felix Dzerzjinski, grondlegger van de sinistere bolsjewistische geheime politie, de Tsjeka (Chresvychnaya kommission), wiens titel een synoniem is gebleken voor de strategieën van de Rode Terreur. Het herstel van de Sovjet-Unie, met dezelfde repressieve binnenlandse strategieën en oorlogszuchtige internationale berichtgeving, is het leidende politieke ultieme van het Poetin-regime, dat in alle opzichten wordt gepropageerd. In tegenstelling tot het bolsjewistische regime krijgt de Russisch-Orthodoxe Kerk op dit moment de functie van officiële ideologische bondgenoot toebedeeld. Deze berichtgeving maakt onvermijdelijk de ‘vervaging van grenzen’ in de hoofden van veel orthodoxe geestelijken die ernaar streven de ‘grootsheid van de Sovjet-Unie’ te vermengen met haar bloedige anti-kerkelijke repressie. Deze koers is niet alleen aan Rusland toe te schrijven, maar ook aan verschillende postcommunistische landen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -