4 C
Brussel
Dinsdag december 5, 2023
EuropaOdesa Transfiguratiekathedraal, internationaal tumult over Poetins raketaanval (II)

Odesa Transfiguratiekathedraal, internationaal tumult over Poetins raketaanval (II)

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een in Brussel gevestigde ngo die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen met een speciale focus op etnische en religieuze minderheden, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en elke religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, ook in gevaarlijke regio's zoals in Irak, in Sandinistisch Nicaragua of in Maoïstische gebieden van Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Press Club in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.


Bitter Winter
 (09.01.2023) – 23 juli 2023 was een zwarte zondag voor de stad Odessa en voor Oekraïne. Toen Oekraïners en de rest van de wereld wakker werden, ontdekten ze met afgrijzen en woede dat het hart van het UNESCO-werelderfgoed, de orthodoxe Transfiguratiekathedraal, ernstig beschadigd was door een Russische raketaanval. Er gingen al snel stemmen op om deze nieuwe oorlogsmisdaad te veroordelen en te protesteren, en UNESCO stuurde snel een onderzoeksmissie naar Odesa.

De wereld veroordeelde de criminele Russische raketaanval. Het zou Oekraïne nu moeten helpen de historische kerk weer op te bouwen, aldus UNESCO.

Zie Deel I HIER en zie foto's van de schade HIER.

(Het artikel is geschreven door Willy Fautre en Ievgenia Gidulianova)

Ievgeniia Gidulianova De orthodoxe kathedraal van Odesa verwoest door de raketaanval van Poetin: roept op tot financiering van de restauratie ervan (I)

Dr. Ievgeniia Gidulianova heeft een Ph.D. in de rechten en was tussen 2006 en 2021 universitair hoofddocent aan de afdeling Strafvordering van de Odesa Law Academy.

Ze is nu advocaat in een privépraktijk en adviseur voor de in Brussel gevestigde NGO Human Rights Without Frontiers.

Een internationaal tumult

Britse ambassadeur in Oekraïne Melinda Simmons merkte op dat er geen militaire faciliteiten waren in het centrum van Odesa.

"Het is gewoon een prachtige Oekraïense stad, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, via wiens havens essentieel voedsel over de hele wereld wordt geëxporteerd", zei Simmons.

De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Bridget Brink zei: “Rusland blijft burgers en infrastructuur in Odessa aanvallen. Het is een werelderfgoedlocatie en een haven die van cruciaal belang is voor de mondiale voedselzekerheid.” zei De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne Bridget Brink.

Ze benadrukte dat de ongerechtvaardigde oorlog van Rusland tegen Oekraïne en zijn bevolking verschrikkelijke gevolgen met zich meebrengt. In het bijzonder noemde de ambassadeur de verwoeste Transfiguratiekathedraal, die begin deze eeuw werd herschapen nadat deze in de jaren dertig van de vorige eeuw op bevel van Stalin was opgeblazen.

EU Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidspolitieken Josep Borrell noemde de nachtelijke aanval op Odesa een nieuwe Russische oorlogsmisdaad en twitterde: “De meedogenloze raketterreur van Rusland tegen het door UNESCO beschermde Odesa is de zoveelste oorlogsmisdaad van het Kremlin, dat ook de belangrijkste orthodoxe kathedraal, die op de Werelderfgoedlijst staat, heeft verwoest. Rusland heeft al honderden culturele bezienswaardigheden beschadigd in een poging Oekraïne te vernietigen.”

Secretaris-generaal van de VN, António Guterres veroordeelde krachtig de Russische raketaanval op Odessa, waarbij twee mensen om het leven kwamen en de Transfiguratiekathedraal werd beschadigd, evenals verschillende andere historische gebouwen in het historische centrum van de stad. Een verklaring hierover evenement, toe te schrijven aan Stéphane Dujarric, woordvoerder van de secretaris-generaal, werd op zondag 23 juli gepubliceerd op de officiële website van de organisatie.

De verklaring noemde de beschietingen van de kathedraal en andere historische monumenten ‘een aanval op het grondgebied dat wordt beschermd door de Werelderfgoedconventie, in strijd met het Haagse Verdrag van 1954 voor de bescherming van culturele eigendommen in geval van een gewapend conflict’, die plaatsvond ‘in naast de gruwelijke burgerslachtoffers die oorlog met zich meebrengt.”

De VN-woordvoerder merkte op dat UNESCO sinds het begin van de grootschalige invasie van Oekraïne in Oekraïne schade heeft bevestigd aan minstens 270 culturele locaties in Oekraïne, waaronder 116 religieuze locaties. De secretaris-generaal van de VN roept de Russische Federatie op om onmiddellijk een einde te maken aan de aanvallen op objecten die worden beschermd door “breed geratificeerde internationale normatieve documenten”, de civiele infrastructuur van Oekraïne en haar burgers, aldus Dujarric.

De Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) legde ook een verklaring af waarin de nieuwe Russische aanvallen op werelderfgoedlocaties in Odessa krachtig werden veroordeeld.

“Deze schandalige vernietiging markeert een escalatie van geweld tegen het culturele erfgoed van Oekraïne. Ik veroordeel deze aanval op de cultuur ten stelligste en roep de Russische Federatie op constructieve actie te ondernemen om haar verplichtingen op grond van het internationaal recht na te komen, waaronder het Haags Verdrag van 1954 voor de bescherming van culturele eigendommen in geval van een gewapend conflict en het Werelderfgoedverdrag van 1972.” zei UNESCO-directeur-generaal Audrey Azoulay.

Deze aanvallen zijn in tegenspraak met recente verklaringen van de Russische autoriteiten over de voorzorgsmaatregelen die zijn genomen om Werelderfgoedlocaties in Oekraïne, inclusief hun bufferzones, te behouden.

Het opzettelijk vernielen van cultuurgoederen kan worden gelijkgesteld met een oorlogsmisdaad, die ook wordt erkend door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waarvan de Russische Federatie permanent lid is, in Resolutie 2347 (2017).

Het Russische Ministerie van Defensie bevestigd de aanval op de stad, maar ontkende dat het doelwit van de aanval de Transfiguratiekathedraal was, de meest beschadigde religieuze plek. Het agentschap beweert dat het alleen heeft geschoten op “plaatsen waar terroristische aanslagen tegen de Russische Federatie worden voorbereid” en dat “het plannen van aanvallen met hoge-precisiewapens” doelbewust de nederlaag van burgerdoelen heeft uitgesloten. Volgens het Russische leger is de tempel beschadigd als gevolg van “ongeletterde acties van Oekraïense luchtverdedigingsoperatoren.” Tegelijkertijd heeft Rusland tijdens de oorlog herhaaldelijk burgerdoelen getroffen met uiterst nauwkeurige wapens – en dit telkens categorisch ontkend, ook al was zijn verantwoordelijkheid overduidelijk.

Verschillende Oekraïense organisaties, waaronder de Academische Workshop Religiewetenschappen en het Instituut voor Religieuze Vrijheid, toezicht houden op de vernietiging van religieuze plaatsen als gevolg van de Russische oorlog tegen Oekraïne. Volgens hun gegevens Ongeveer 500 religieuze gebouwen, religieuze onderwijsinstellingen en heiligdommen in Oekraïne zijn zwaar beschadigd of vernield. De meeste orthodoxe gebouwen behoren tot de Oekraïens-orthodoxe kerk (UOC).

“Wij vragen om internationale hulp voor de restauratie van de Transfiguratiekathedraal”

Het Ministerie van Cultuur en Informatiebeleid van Oekraïne roept de internationale gemeenschap om te helpen bij het herstel van cultureel erfgoedmonumenten en bereidt passende oproepen voor aan het UNESCO Werelderfgoedcomité en het Tweede Protocol bij het Verdrag van Den Haag.

Op 9 augustus 2023, UNESCO gepresenteerd de voorlopige resultaten van haar deskundigenmissie, die tot doel had de schade aan het culturele erfgoed van Odessa te beoordelen. Van de 52 culturele monumenten die volgens de Oekraïense autoriteiten beschadigd waren bij Russische aanvallen, konden UNESCO-experts de tien meest getroffen locaties inspecteren.

De meeste van hen, inclusief de Transfiguratiekathedraal, het Huis van Wetenschappers en het Literair Museum, werden door deskundigen als “zwaar beschadigd” beoordeeld. Deskundigen merkten ook op dat sommige andere historische gebouwen kwetsbaarder zijn geworden als gevolg van de gevechten en daardoor het risico lopen op aanzienlijke schade bij nieuwe aanvallen, die gepaard kunnen gaan met schokgolven en trillingen.

Vertegenwoordigers van de Internationale Raad voor het Behoud van Historische en Culturele Monumenten (ICOMOS) en het Internationale Centrum voor het Behoud en Restauratie van Culturele Goederen namen deel aan de missie. Tot hun taken behoorden het identificeren van bedreigingen voor de integriteit van cultuurgoederen en het implementeren van dringende maatregelen gericht op het behoud ervan en de bescherming ervan tegen verdere schade.

De gedetailleerde resultaten van de missie zullen worden verzameld in een rapport dat in december zal worden gepubliceerd tijdens een bijeenkomst van de partijen bij het Haags Verdrag van 1954. Het zal meer gedetailleerde informatie verschaffen over de omvang van de schade, evenals over maatregelen voor de bescherming en het herstel van culturele erfgoedsites in Odesa, voorgesteld door UNESCO-experts. Maar UNESCO heeft al dringende financiering gemobiliseerd voor de eerste restauratiewerkzaamheden. UNESCO meldt dat er extra geld is uitgetrokken uit het Fonds voor het Behoud van Erfgoed in Noodsituaties – 169,000 dollar – om onmiddellijk werkzaamheden aan de bescherming van culturele monumenten uit te voeren en de schade in kaart te brengen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -