2.2 C
Brussel
Woensdag, november 29, 2023
GodsdienstVERBODENDe orthodoxe kathedraal van Odesa verwoest door de raketaanval van Poetin: roept op tot...

De orthodoxe kathedraal van Odesa verwoest door de raketaanval van Poetin: roept op tot financiering van de restauratie ervan (I)

Door Dr. Ievgeniia Gidulianova met Willy Fautré

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een in Brussel gevestigde ngo die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen met een speciale focus op etnische en religieuze minderheden, vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en elke religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, ook in gevaarlijke regio's zoals in Irak, in Sandinistisch Nicaragua of in Maoïstische gebieden van Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Press Club in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Door Dr. Ievgeniia Gidulianova met Willy Fautré

Bitter Winter (31.08.2023) – In de nacht van 23 juli 2023 lanceerde de Russische Federatie een massale raketaanval op het centrum van Odessa, die behoorlijk dramatische schade veroorzaakte aan de orthodoxe Transfiguratiekathedraal. Er is snel internationale steun voor de wederopbouw toegezegd. Italië en Griekenland staan ​​als eerste aan de lijn, maar er is nog veel meer hulp nodig.

(Het artikel is geschreven door Willy Fautre en Ievgenia Gidulianova)

Ievgeniia Gidulianova De orthodoxe kathedraal van Odesa verwoest door de raketaanval van Poetin: roept op tot financiering van de restauratie ervan (I)

Ievgenia Gidulianova heeft een Ph.D. in de rechten en was tussen 2006 en 2021 universitair hoofddocent aan de afdeling Strafvordering van de Odesa Law Academy.

Ze is nu advocaat in een privépraktijk en adviseur voor de in Brussel gevestigde NGO Human Rights Without Frontiers.

Italië en Griekenland staan ​​als eerste in de rij om hulp te verlenen. Zie foto's van de schade HIER en CNN-video

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd door Bitter Winter op 31.08.1013 onder de titel “Odesa Transfiguratiekathedraal. 1. Na de Russische bombardementen is hulp nodig voor de wederopbouw"

Complexe juridische status

De juridische status van de Transfiguratiekathedraal is nogal complex en onduidelijk. Tot mei 2022 werd het beschouwd als een kerk met een speciale status en rechten op brede autonomie, aangesloten bij de Oekraïens-Orthodoxe Kerk/Patriarchaat van Moskou (UOC/MP).

Op 27 mei 2022 verwijderde de Raad van het UOC/MP alle verwijzingen naar een dergelijke afhankelijkheid uit zijn statuten, waarbij de financiële autonomie werd benadrukt en de afwezigheid van enige externe inmenging bij de benoeming van zijn geestelijken. Zij distantieerde zich hierbij van de Russisch-Orthodoxe Kerk en stopte met het herdenken van Kirill tijdens de kerkdiensten vanwege zijn steun aan de oorlog van Vladimir Poetin tegen Oekraïne. Deze afstandelijkheid heeft echter niet geleid tot een schisma met Moskou, zodat de UOC zijn canonieke status kan behouden. Intussen is het proces van overdracht van UOC-parochies naar de nationale Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OCU), opgericht in december 2018 onder president Porosjenko en op 5 januari 2019 erkend door het Patriarchaat van Constantinopel, versneld.

In dit verband is de opmerking van Aartsdiaken Andriy Palchuk, een geestelijke van de Odessa Eparchy van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC) over de schade aan de kathedraal is het vermelden waard: “De vernietiging is kolossaal. De helft van de kathedraal heeft geen dak meer. De centrale pijlers en de fundering zijn gebroken. Al de ramen en stucwerk werden eruit geblazen. Er was brand, het gedeelte waar iconen en kaarsen in de kerk worden verkocht vloog in brand. Na afloop van de luchtaanval arriveerden de hulpdiensten en blusten alles. '

Op 23 juli 2023, Aartsbisschop Victor van Artsyz (UOC) deed op virulente wijze een beroep op patriarch Kirill over de beschietingen van de kathedraal. Hij beschuldigde hem ervan de oorlog tegen Oekraïne, een soeverein land, te steunen en persoonlijk de Russische strijdkrachten te zegenen die wreedheden begaan:

"Uw bisschoppen en priesters wijden en zegenen de tanks en raketten die onze vreedzame steden bombarderen. Toen ik vandaag na het einde van de avondklok bij de Transfiguratiekathedraal van Odesa aankwam en zag dat de door jou ‘gezegende’ Russische raket rechtstreeks in het altaar van de kerk vloog, naar de heiligen, besefte ik dat de Oekraïens-Orthodoxe Kerk niets heeft gehad lange tijd gemeen met uw begrip. Tegenwoordig doen jij en al je nieuwelingen er alles aan om ervoor te zorgen dat de UOC op het grondgebied van Oekraïne wordt vernietigd. Vandaag veroordelen wij (sprekend namens vele bisschoppen van de UOC) deze krankzinnige agressie van de Russische Federatie tegen ons Onafhankelijke Land. Wij eisen dat we onze Kerk, onze bisschoppen en onze primaat achter ons laten. '

Veel mensen in Odessa en Oekraïne willen donaties doen voor dringende werken die bedoeld zijn om de essentiële elementen van de kathedraal (het dak, de pilaren…) te beschermen om verdere achteruitgang van het gebouw te voorkomen en om de veiligheid binnen en rond te garanderen. Op de officiële Facebook-pagina van de Transfiguratiekathedraal heeft het bisdom een ​​video geplaatst om geld in te zamelen voor de restauratie van de kathedraal.

Over de tumultueuze geschiedenis van de Transfiguratiekathedraal

De Transfiguratiekathedraal is de grootste orthodoxe kerk in Odesa, de belangrijkste kathedraal van het bisdom Odesa van de Oekraïens-orthodoxe kerk. Het ligt in het historische centrum van de stad. 

De geschiedenis van de kathedraal begon gelijktijdig met de oprichting van Odesa in 1794 door Catharina II, destijds keizerin van Rusland. Tijdens het proces van de wijding van de stad zelf door metropoliet Gabriël werd ook een plaats voor de bouw van het toekomstige kerkgebouw ingewijd op het Kathedraalplein. Hij legde de eerste steen op 14 november 1795. De bouwwerkzaamheden duurden enkele jaren totdat deze voltooid waren. volgens de plannen van ingenieur-kapitein Vanrezant en architect Frapolli, door de beroemde Franse hertog van Richelieu, benoemd tot gouverneur van Odesa in 1803. De kathedraal werd ingewijd in 1808. Sindsdien staat de kathedraal bekend als de Transfiguratie.

Tijdens de 19th eeuw onderging de Transfiguratiekathedraal een aantal belangrijke transformatie- en uitbreidingswerken. Het kreeg zijn huidige historische uitstraling in 1903 en biedt binnen zijn enorme ruimte van 90 bij 45 meter plaats aan 9000 mensen tegelijk. Sommige bronnen vermelden zelfs het aantal van 12,000.

Met de oprichting van de bolsjewistische regering in Odessa in 1922 werd de kathedraal voor het eerst geplunderd, in 1932 gesloten en in 1936 door de Sovjets afgebroken. Verschillende explosies verwoestten eerst het belfort en daarna het hele gebouw. De lokale krant “Black Sea Commune” merkte op 6 maart 1936 op dat 150 mensen aan de sloop deelnamen. Als een ooggetuige van de vernietiging,  Odesa-schrijver en lokale historicus Vladimir Gridin schreef dat de meest waardevolle iconen en knikkers eerder uit de tempel waren gehaald, maar hun lot blijft onbekend.

De huidige Transfiguratiekathedraal werd in 1999-2011 herbouwd op de plaats van de ruïnes gezegend door patriarch Kirill zichzelf in juli 2010, toen het UOC ondergeschikt was aan het Patriarchaat van Moskou.

Op initiatief van de lokale autoriteiten werd de kathedraal opgenomen in het Programma voor de reproductie van uitzonderlijke monumenten uit de geschiedenis en cultuur van Oekraïne, dat in 1999 door de regering werd goedgekeurd, maar er werd toen geen budget toegewezen voor de wederopbouw van de kathedraal. Het werd herbouwd met particuliere financiering en liefdadigheidsstichtingen. Het burgemeesterskantoor van Odesa financierde gedeeltelijk het interieur van de kathedraal.

De gerestaureerde kathedraal werd op 22 mei 2005 in gebruik genomen. Volgens de officiële gegevens van het Unified State Register is de volledige naam van de kathedraal nu de Odesa Transfiguratiekathedraal van het bisdom Odesa van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk (UOC). In 2007 werd de kathedraal opgenomen in de Staatsregister van onroerende monumenten van Oekraïne als historisch monument.

In 2010 ontving een team van architecten, bouwers en kunstenaars de Staatsprijs van Oekraïne op het gebied van architectuur voor de reconstructie van de kathedraal. Het is nu het belangrijkste architectonische gebouw dat de stad domineert historisch centrum van Odesa en de belangrijkste orthodoxe kerk.

De kathedraal is van groot historisch en herdenkingsbelang als begraafplaats voor prominente persoonlijkheden uit Odessa en het zuiden van Oekraïne. Dit is een van de belangrijke architecturale elementen die de traditionele omgeving vormen het “Historisch centrum van de havenstad Odessa”,   dat is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst zoals voorgesteld door Oekraïne in 2023.

De topfunctionarissen van Italië hebben aangeboden Oekraïne te helpen bij het herstel van de Transfiguratiekathedraal

Op de dag van de raketaanval op de kathedraal zei de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Antonio Tajani zei: “Het Russische bombardement op Odessa verwoestte een deel van de Transfiguratiekathedraal, een onwaardige daad. Italië zal, na Odesa te hebben gesteund om cultureel erfgoed van UNESCO te worden, een voortrekkersrol spelen bij de wederopbouw van de stad.”

“De aanslagen in Odessa, de dood van onschuldigen en de vernietiging van de Transfiguratiekathedraal hebben ons diep geraakt. Russische agressors vernietigen graanschuren, waardoor miljoenen uitgehongerde mensen van voedsel worden beroofd. Ze verwoesten onze Europese beschaving en haar heilige symbolen. Vrije mensen zullen zich niet laten intimideren, de barbarij zal niet zegevieren”, aldus de Italiaanse regering in een verklaring.

“Italië, dat over unieke restauratievaardigheden in de wereld beschikt, is bereid zich in te zetten voor de wederopbouw van de kathedraal van Odesa en andere schatten van het artistieke erfgoed van Oekraïne,”  zei De Italiaanse premier Giorgia Meloni.

Griekenland is ook van plan te helpen bij het herstel van architectonische monumenten die beschadigd zijn geraakt tijdens de Russische raketaanval

Volgens de gemeenteraad van OdessaGriekenland is ook van plan te helpen bij het herstel van beschadigde architectonische monumenten tijdens de Russische raketaanvalDit werd aangekondigd door de Consul-generaal van de Helleense Republiek in Odessa, Dimitrios Dohtsis, tijdens een gesprek met de burgemeester.

Hij verklaarde dat “Griekenland zal deelnemen aan de restauratie van de beschadigde architecturale monumenten van Odesa. Griekenland veroordeelt de aanvallen op het historische centrum van Odessa, dat wordt beschermd door UNESCO. Griekenland zal deelnemen aan de restauratie van beschadigde architectonische monumenten. Dit geldt vooral voor huizen met Griekse geschiedenis, namelijk: het huis van Papudov en het huis van Rodokanaki." 

“We zijn erg blij dat Odesa vrienden over de hele wereld heeft. Griekenland helpt Oekraïne en Odessa sinds het begin van de grootschalige oorlog. De minister van Buitenlandse Zaken van Griekenland, de heer Nikos Dendias, was in deze periode twee keer in Odesa en steunde krachtig onze toetreding tot UNESCO. Wij zijn u zeer dankbaar”, zei burgemeester Gennadi Truchanov.

Een oproep voor financiering van de restauratie van de Transfiguratiekathedraal

Kiev en de lokale autoriteiten in Odesa hopen ten zeerste dat andere landen, organisaties en filantropen zullen helpen bij het herstel van monumenten van het culturele erfgoed van Odesa.

Human Rights Without Frontiers roept de Europese Unie en haar lidstaten, de Verenigde Staten en Canada, evenals hun respectieve Oekraïense diaspora, op om deel te nemen aan de restauratie van de kathedraal van Odesa.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -