11.1 C
Brussel
Donderdag april 11, 2024
EuropaEP-leden verbeteren de EU-bescherming voor kwaliteitslandbouwproducten

EP-leden verbeteren de EU-bescherming voor kwaliteitslandbouwproducten

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Het Parlement heeft het laatste groene licht gegeven voor de hervorming van de EU-regels ter versterking van de bescherming van geografische aanduidingen voor wijn, gedistilleerde dranken en landbouwproducten.

De vandaag aangenomen verordening met 520 stemmen voor, 19 tegen en 64 onthoudingen beschermt geografische aanduidingen offline en online, geeft meer bevoegdheden aan hun producenten en vereenvoudigt het registratieproces van geografische aanduidingen.

Bescherming online

Tijdens de onderhandelingen met de lidstaten benadrukten de EP-leden dat de nationale autoriteiten administratieve en gerechtelijke maatregelen zullen moeten nemen om het illegale gebruik van geografische aanduidingen niet alleen offline maar ook online te voorkomen of te stoppen. Domeinnamen die illegaal gebruik maken van GI's zullen worden afgesloten of de toegang ertoe zal worden uitgeschakeld via geoblocking. Er zal een waarschuwingssysteem voor domeinnamen worden ingesteld door het EU Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO).

Bescherming van GI's als ingrediënten

De nieuwe regels bepalen ook dat een geografische aanduiding die een als ingrediënt gebruikt product aanduidt, alleen mag worden gebruikt in de naam, etikettering of reclame voor een gerelateerd verwerkt product als het ingrediënt met een geografische aanduiding in voldoende hoeveelheden wordt gebruikt om een ​​essentieel kenmerk aan het verwerkte product te verlenen. en er wordt geen ander product gebruikt dat vergelijkbaar is met de geografische aanduiding. Het percentage van het ingrediënt zal op een etiket moeten worden vermeld. Een erkende producentengroepering voor het ingrediënt zal door producenten van het verwerkte product op de hoogte moeten worden gesteld en kan aanbevelingen doen over het juiste gebruik van de geografische aanduiding.

Meer rechten voor producenten van geografische aanduidingen

Dankzij het Parlement zullen de producenten van geografische aanduidingen in staat zijn om alle maatregelen of handelspraktijken die schadelijk zijn voor het imago en de waarde van hun producten te voorkomen of tegen te gaan, waaronder het devalueren van marketingpraktijken en het verlagen van prijzen. Om de transparantie voor de consument te vergroten, hebben de EP-leden er ook voor gezorgd dat de naam van een producent in hetzelfde gezichtsveld verschijnt als de geografische aanduiding op de verpakking van alle geografische aanduidingen.

Gestroomlijnde registratie

Volgens de bijgewerkte verordening zal de Commissie de enige controleur van het systeem van geografische aanduidingen blijven. Het registratieproces van geografische aanduidingen zal eenvoudiger worden en er zal een vaste termijn van zes maanden worden vastgesteld voor het onderzoek naar nieuwe geografische aanduidingen.

Offerte

Rapporteur Paolo De Castro (S&D, IT) zei: “Dankzij het Parlement hebben we nu een cruciale regelgeving voor onze hoogwaardige agrovoedingsketens, die de rol van producentengroeperingen en de bescherming van geografische aanduidingen versterkt, waardoor de vereenvoudiging, duurzaamheid en transparantie richting consumenten toeneemt. Dit is een beter systeem dat toegevoegde waarde genereert, zonder publieke middelen. Na de crises die zijn veroorzaakt door de pandemie en de Russische invasie van Oekraïne, en de sterke stijging van de productieprijzen, is de nieuwe verordening inzake geografische aanduidingen eindelijk goed nieuws voor Nederlands boeren.”

Een persconferentie met de rapporteur en Norbert Lins (EVP, DE)zal de voorzitter van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling plaatsvinden op woensdag 28 februari om 13.00 uur CEST in de persconferentieruimte van Daphne Caruana Galizia (WEISS N -1/201) in Straatsburg. Meer informatie is hier beschikbaar persbericht.

Volgende stappen

Zodra de Raad de verordening formeel heeft aangenomen, zal deze worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU en twintig dagen later in werking treden.

Achtergrond

GI's zijn dat gedefinieerd Door de Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom als tekens die worden gebruikt op producten die een specifieke geografische oorsprong hebben en eigenschappen of een reputatie bezitten die aan die oorsprong te danken zijn. GI's garanderen intellectuele eigendomsrechten en hun juridische bescherming.

Het EU-register van geografische aanduidingen bevat bijna 3,500 vermeldingen met een verkoopwaarde van bijna 80 miljard euro. Producten met een geografische aanduiding hebben vaak een verkoopwaarde die ongeveer het dubbele bedraagt ​​van die van soortgelijke producten zonder certificering. Voorbeelden van beschermde producten zijn Parmigiano Reggiano, Champagne en Poolse Vodka.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -